Επικαιρότητα

14 χρόνια από τoν εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου

Ζωντανεύουν την Παρασκευή οι μνήμες από τον τρομακτικό εφιάλτη, που του έδωσε σάρκα και οστά η Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 11/09/2001, χτυπώντας στην καρδιά των ΗΠΑ.

Παράνοια, κόλαση, ανασφάλεια, μερικές λέξεις που έρχονται αμέσως στο νου, για να περιγράψουμε το σχεδόν απερίγραπτο που συνέβη εκείνη την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση, επιβατικά αεροσκάφη καρφώνονταν στους Δίδυμους Πύργους, που κατέρρεαν, με διαφορά λίγων λεπτών, μπροστά στα μάτια χιλιάδων νεοϋορκέζων και εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον πλανήτη.

Την ημέρα εκείνη, και με τραγικό τρόπο, επήλθε και το τέλος της αθωότητας σε ό,τι αφορά το αίσθημα ασφάλειας παγκοσμίως.

Οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν 08.46 π.μ. (ώρα Νέας Υόρκης), όταν ξεκίναγε μία σκοτεινή περίοδος, αυτή της διεθνούς τρομοκρατίας, σε αέρα, στεριά και θάλασσα, και στις πέντε ηπείρους, που διαρκεί έως σήμερα.





Μετά το σοκ, που προκάλεσε η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στα παγκόσμια χρονικά, η κυβέρνηση Μπους επιζήτησε την τιμωρία πάση θυσία που δεν απείχε και πολύ τελικά από την εκδίκηση.

Η αμερικανική πολεμική μηχανή, μαζί με άλλες δυτικές δυνάμεις, εισβάλλει στο Αφγανιστάν, αναζητώντας τα ίχνη της Αλ Κάιντα και του Σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στο διάβα των νέων τιμωρών και σύγχρονων σταυροφόρων, καταπατούνται πολιτικές ελευθερίες, και παραβιάζονται κατάφωρα κανόνες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποκορύφωμα το κολαστήριο του Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου μουσουλμάνοι ύποπτοι για τρομοκρατία μεταφέρονται, μυστικά, με πτήσεις της CIA, σιδηροδέσμιοι.

Εκεί τυγχάνουν εξευτελιστικής μεταχείρισης και υφίστανται διαρκή βασανιστήρια, όπως εικονικό πνιγμό.

Μετά το Αφγανιστάν έρχεται η σειρά του Ιράκ και του Σαντάμ Χουσεΐν, που δήθεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής.

Σταδιακά, η παγκόσμια αλληλεγγύη δίνει τη θέση της στην παγκόσμια κατακραυγή. Χιλιάδες νεκροί, Αμερικανοί στρατιώτες, Αφγανοί και Ιρακινοί αντάρτες αλλά και άμαχοι, σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος.

Η δράση φέρνει αντίδραση και η Ευρώπη θα γνωρίσει και αυτή τον τρόμο.





Στη Μαδρίτη, στο σιδηροδρομικό σταθμό, χάνουν τη ζωή τους 180 άνθρωποι και 1.800 τραυματίζονται, σε τρομοκρατική επίθεση.





Ακολουθεί το Μετρό του Λονδίνου και ένα λεωφορείο, με συνολικό απολογισμό 52 νεκρούς και 700 τραυματίες.


Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί και οι βόμβες που εκρήγνυνται αφαιρούν 202 ζωές.

Η Κωνσταντινούπολη θα θρηνήσει 63 θύματα σε διαδοχικές επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της τράπεζας HSBC.

Και αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν εξοντώθηκε από Αμερικανούς κομάντος στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, η σκυτάλη του Ιερού Πολέμου (Τζιχάντ) άλλαξε χέρια και πέρασε στην ISIS.

Οι τζιχαντιστές δρουν σε ένα αραβικό μουσουλμανικό τόξο, που εκτείνεται από το Ιράκ μέχρι τη Συρία, και από τη Μέση Ανατολή απλώνεται σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Αφρική.

Η σφραγίδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου στάζει αίμα. Το αίμα των αθώων θυμάτων που αποκεφαλίζονται, ακρωτηριάζονται ή παραδίδονται στις φλόγες.




Φαίνεται ότι η πύλη που οδηγεί στον Μεσαίωνα του θρησκευτικού φανατισμού, της εξαχρείωσης, της απουσίας αξιών και του σεβασμού της ζωής και των επιτευγμάτων του Διαφωτισμού και του Πολιτισμού, έχει ανοίξει…


Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x