Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Νίκησε και τη... νύστα

Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες μόνο για ένα δεκάλεπτο, όσο χρειάστηκε για να προσαρμοστεί στη «βάρβαρη» ώρα διεξαγωγής του αγώνα (9:00 ώρα Κίνας), η Εθνική ομάδα μπάσκετ συνέτριψε την Ανγκόλα με 102-61 εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Κορυφαίος του ελληνικού συγκροτήματος ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε ρεκόρ πόντων με το εθνόσημο έχοντας 22 πόντους με 9/9 δίποντα σε μόλις 13 λεπτά. τόνισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Επόμενος αντίπαλος της επίσημης αγαπημένης είναι τη Δευτέρα η οικοδέσποινα Κίνα (9:30). Ο νικητής τερματίζει τρίτος και αντιμετωπίζει στα προημιτελικά την Αργεντινή, ενώ ο ηττημένος τέταρτος και παίζει με τη Λιθουανία.

Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες μόνο για ένα δεκάλεπτο, όσο χρειάστηκε για να προσαρμοστεί στη «βάρβαρη» ώρα διεξαγωγής του αγώνα (9:00 ώρα Κίνας), η Εθνική ομάδα μπάσκετ συνέτριψε την Ανγκόλα με 102-61 εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Κορυφαίος του ελληνικού συγκροτήματος ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε ρεκόρ πόντων με το εθνόσημο έχοντας 22 πόντους με 9/9 δίποντα σε μόλις 13 λεπτά. «Το μυαλό μας είναι ήδη στα προημιτελικά», δήλωσε ο σέντερ του Ολυμπιακού. «Δεν ασχολούμαστε με σενάρια», τόνισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Επόμενος αντίπαλος της επίσημης αγαπημένης είναι τη Δευτέρα η οικοδέσποινα Κίνα (9:30).

Ο αγώνας:

Η «άγρια» ώρα (9:00 ώρα Πεκίνου άρχιζε ο αγώνας) διεξαγωγής της αναμέτρησης φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο την ελληνική ομάδα. Η Ανγκόλα πέτυχε τους πρώτους πέντε πόντους του αγώνα εκμεταλλευόμενη την αστοχία κα τα λάθη της Εθνικής, που όμως δεν άργησε να ξυπνήσει (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Το πρώτο «γαλανόλευκο» καλάθι ήρθε 6:37 πριν το τέλος της περιόδου κι έδωσε το έναυσμα για ένα σερί 12-0, με το οποίο το σκορ μετατράπηκε σε 12-5. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε λεπτά για να ξαναβρούν το δρόμο προς το καλάθι οι Αφρικανοί, που έκλεισαν το δεκάλεπτο με έξι αναπάντητους πόντους μειώνοντας τη διαφορά στην πιο μικρή δυνατή τιμή της, 12-11.

Οι Έλληνες διεθνείς μπήκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο χωρίς διάθεση για περαιτέρω αστεία και πλέον 100%... ξύπνιοι. Με ένα 10-0 έφεραν και πάλι τη διαφορά σε απόσταση ασφαλείας, 22-14. Παρά τα αβίαστα λάθη στην επίθεση και τον επιθετικό οίστρο του Εδουάρδο Μίνγκας, ο έλεγχος δεν χάθηκε χάρη στην ευστοχία από την περιφέρεια, αλλά και τα καλάθια που πρόσφερε ο Γιάννης Μπουρούσης κοντά στο καλάθι εκμεταλλευόμενος τη διαφορά ύψους από τους αλτικούς μεν, αλλά κοντούς παίκτες ρακέτας της Ανγκόλας. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε ιδανικά, με τον εορτάζοντα Νίκο Ζήση (γενέθλια στις 16/8) να ευστοχεί σε σου τριών πόντων σχεδόν με την εκπνοή και να φέρνει τη διαφορά στο +15, 43-28.

Η Εθνική είχε πλέον επιβάλει πλήρως το ρυθμό της στο γήπεδο. Η διαφορά αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου χωρίς οι διεθνείς να δείχνουν σημάδια χαλάρωσης. Ο Γιάννης Μπουρούσης συνέχιζε το πάρτι του στο παρκέ συντρίβοντας το ρεκόρ των 13 πόντων που είχε μέχρι σήμερα με το εθνόσημο, καθώς μόνο στο τρίτο δεκάλεπτο πέτυχε 12. Από κοντά και ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος αρπάζοντας την ευκαιρία που του έδωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης πέτυχε 9 πόντους στη συγκεκριμένη περίοδο. Με αυτά και με αυτά το δεκάλεπτο έκλεισε με 81-42.

Η νίκη και ταυτόχρονα η πρόκριση είχε εξασφαλιστεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση και μοναδικό ζητούμενο ήταν πλέον η έκταση της διαφοράς υπέρ της ελληνικής ομάδας και το αν θα έφτανε τους 100 πόντους, κάτι που πέτυχε με τρίποντο του Παναγιώτη Βασιλόπουλου περίπου ένα λεπτό πριν το φινάλε. Η διαφορά έφτασε μέχρι το +43 και το τελικό 102-61 απλώς πιστοποίησε τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των δύο συγκροτημάτων.

Τα δεκάλεπτα: 12-11, 43-28, 81-42, 102-61

Ελλάδα: Παπαλουκάς 8 (3 ριμπ., 3 ασίστ), Μπουρούσης 22 (5 ριμπ.), Ζήσης 8 (4 ασίστ, 3 ριμπ.), Σπανούλης 6 (3 ασίστ), Διαμαντίδης 7 (4 ριμπ.), Πελεκάνος 8, Βασιλόπουλος 10 (5 ριμπ.), Φώτσης 7 (5 ασίστ, 7 ριμπ.), Τσαρτσαρής 2 (4 ριμπ.), Γλυνιαδάκης 11 (7 ριμπ.), Πρίντεζης 13, Σχορτσιανίτης (δεν χρησιμοποιήθηκε λόγω ενός ελαφρού διαστρέμματος).

Ανγκόλα: Μίνγκας 23, Λουίς Κόστα 16, Ζερόνιμο 8, Γκόμεζ 5, Αμπρόσιο 4, Μπάρος 3, Αρμάντο Κόστα 2, Μούσα, Σιπριάνο.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x