Stoiximan Super League

Ταμείο... μείον, αλλά φτιάχνει προπονητικό

Όποιος περίμενε στη συνέντευξη Τύπου για τον οικονομικό απολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο 2007/08 απαντήσεις και ειδήσεις για την επικείμενη αποχώρηση του Ριβάλντο και τον ή τους παίκτες με τους οποίους θα αντικατασταθεί, έμεινε με την επιθυμία. Ο Νίκος Θανόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ, καθώς και ο οικονομικός διευθυντής, Μιχάλης Δημαράκης, περιορίστηκαν στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, ενώ ο Ντέμης Νικολαΐδης, που παρακολούθησε ως θεατής, δεν θέλησε να πάρει θέση. Πάντως ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε μέσω ερώτησης που έκανε (!) στους ομιλούντες στο πάνελ πως την επόμενη Τετάρτη (3/9) την ίδια ώρα (12:00) θα γίνει η παρουσίαση της συμφωνίας για το προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Όποιος περίμενε στη συνέντευξη Τύπου για τον οικονομικό απολογισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο 2007/08 απαντήσεις και ειδήσεις για την επικείμενη αποχώρηση του Ριβάλντο και τον ή τους παίκτες με τους οποίους θα αντικατασταθεί, έμεινε με την επιθυμία. Ο Νίκος Θανόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ ΑΕΚ, καθώς και ο οικονομικός διευθυντής, Μιχάλης Δημαράκης, περιορίστηκαν στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, ενώ ο Ντέμης Νικολαΐδης, που παρακολούθησε ως θεατής, δεν θέλησε να πάρει θέση.

Πάντως ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε μέσω ερώτησης που έκανε (!) στους ομιλούντες στο πάνελ πως την επόμενη Τετάρτη (3/9) την ίδια ώρα (12:00) θα γίνει η παρουσίαση της συμφωνίας για το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος Νίκος Νοτιάς αγόρασε και χάρισε στο σύλλογο την έκταση (είναι άγνωστο πού) και οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως, ώστε να «μετακομίσει» το συντομότερο δυνατό εκεί η ομάδα της «Ένωσης». «Χωρίς τον κύριο Νοτιά δεν θα είχε αγοραστεί η έκταση. Είναι μια σοβαρή επένδυση, η ολοκλήρωση της οποίας θα κοστίσει 15 εκ. ευρώ», δήλωσε ο Νίκος Θανόπουλος.

Αναφορά υπήρξε και στο μείζον θέμα του γηπέδου. «Προχωράμε βήμα-βήμα με την πολιτεία. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση και είμαστε πολύ κοντά και ενδεχομένως μέσα στο Σεπτέμβριο να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με την πολιτεία και μετά να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στον οικονομικό απολογισμό αναφέρθηκε πως οι λειτουργικές ζημίες της σεζόν 2007/08 (1/7/2007 έως 30/6/2008) ήταν της τάξεως των 3.981.000 ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα χρήσης ήταν αρνητικό κατά 9.868.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καλύφθηκε με διάφορους τρόπους, όπως με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή τη δαπάνη κεφαλαίων από τους μετόχους. Ο Νίκος Θανόπουλος κατέστησε σαφές πως πέρα από ένα χρέος 1,1 που έχει διακανονιστεί να εξοφληθεί σε επτά χρόνια «… η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν, ενώ το 2004 χρωστούσε 150 εκατ. ευρώ». Πάντως τόνισε πως «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ούτως ώστε εφόσον δεν υπάρχει τα επόμενα χρόνια συμμετοχή της ομάδας στο Champions League να μην υπάρχουν ζημίες και να υπάρχει ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων. Είναι δύσκολο να πρέπει να καλύπτεις κάθε χρονιά τα έξοδα. Είναι δύσκολο για τους μετόχους. Ήδη οι μέτοχοι έχουν συνεισφέρει 25 εκ. ευρώ στην ομάδα, γι’ αυτό θα πρέπει να επανεξετάσουμε το σχέδιό μας έτσι ώστε η ομάδα με συντονισμένες ενέργειες και στρατηγική να κλείνει κερδοφόρα τη χρονιά χωρίς να συμμετέχει στο Champions League. Ας είμαστε ειλικρινείς. Και τα δύο επόμενα χρόνια θα κλείνει με έλλειμμα η χρονιά».».

Ένας από τους τρόπους για την αύξηση των εσόδων από την προσεχή περίοδο θα είναι και η διαπραγμάτευση νέου τηλεοπτικού συμβολαίου (λήγει τη φετινή σεζόν το συμβόλαιο με το συνδρομητικό), το οποίο εκτιμάται πως θα φέρει αυξημένα έσοδα. «Η ΑΕΚ είναι ριγμένη στα τηλεοπτικά σε σχέση με τους άλλους δύο (σ.σ. Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό) γι’ αυτό θα κοιτάξουμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο για την ομάδα μας του χρόνου», τόνισε ο Νίκος Θανόπουλος.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους στοιχεία, υπήρξε μείωση της τάξεως του 75% στα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα λόγω της απουσίας από το Champions League (σε σχέση με τη σεζόν 2006/07), ενώ υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 10% από εισιτήρια, απλά και διαρκείας. Τα λειτουργικά έξοδα είχαν αύξηση 9%, η ενίσχυση του ρόστερ με νέα συμβόλαια 12%, το κόστος αγώνων αυξήθηκε κατά 6%, ενώ τα διοικητικά έξοδα και η επιβάρυνση του κόστους από τη δημιουργία τμημάτων και νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 13%. Μεγαλύτερη "πληγή" αποδείχτηκαν τα έκτακτα έξοδα, όπου κυρίως λόγω της λύσης συμβολαίου του Λορένσο Σέρα Φερέρ και της παχυλής αποζημίωσής του αυξήθηκαν από τα 3 στα 8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα μερίδια που έχουν οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το μεγαλύτερο ποσοστό έχει ο Νίκος Νοτιάς με 25,7%, ακολουθεί ο Γκίκας Γκούμας με 19,62%, ο Τάκης Κανελλόπουλος με 13,89%, ο Πέτρος Παππάς με 9,38%, ο Ντέμης Νικολαΐδης με 8,19% και ο Νάσος Θανόπουλος με 5,97%.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x