Γενικά

Οι ελεύθεροι και... ωραίοι

Kυκλοφορούν ελεύθεροι και (στις περισσότερες των περιπτώσεων) ωραίοι. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ σε σύλλογο για να τους εντάξεις στο δυναμικό σου. Δεν τους βρίσκεις ακριβώς σε τιμή ευκαιρίας, αλλά η αξία τους είναι αναμφισβήτητη. Δεν ξέρετε τι ποδοσφαιρικός θησαυρός μπορεί να βρεθεί στα «αζήτητα»... Η "SportDay" παρουσιάζει τους παίκτες που έμειναν χωρίς ομάδα, αλλά θα αποτελούσαν εξαιρετική λύση για οποιονδήποτε σύλλογο. Πόσω μάλλον ελληνικό...

Kυκλοφορούν ελεύθεροι και (στις περισσότερες των περιπτώσεων) ωραίοι. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις ούτε ένα ευρώ σε σύλλογο για να τους εντάξεις στο δυναμικό σου. Δεν τους βρίσκεις ακριβώς σε τιμή ευκαιρίας, αλλά αν συνυπολογίσει κανείς ότι όλοι αυτοί μπορεί να «τη βγάλουν» στο ταμείο ανεργίας ή και να εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο (!), όλο και κάποια έκπτωση στις απαιτήσεις τους θα γίνει. Οπως λέει και μια ψυχή, «σηκωθείτε από κρεβάτια, καρέκλες, πολυθρόνες» και βρείτε το τηλέφωνό τους ή έστω αυτό των μάνατζέρ τους. Δεν ξέρετε τι ποδοσφαιρικός θησαυρός μπορεί να βρεθεί στα «αζήτητα»...

Η «SportDay» αποφάσισε να διευκολύνει όποιους πιστεύουν ότι οι μεταγραφές δεν τελείωσαν, αλλά συνεχίζονται μέχρι τις 15 του μήνα. Διάλεξε τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις παικτών για να φτιάξει μια πλήρη 18άδα, εμπλούτισε με άλλα 22 ονόματα τον κατάλογο, έτσι για να έχει να λέει «ορίστε, 40 ελεύθεροι στο πιάτο σας». Και για bonus, κάνει και μια ιδιαίτερη αναφορά σε παίκτες που ξέρετε σαν την παλάμη σας. Σαν να λέμε Γιαννακόπουλος, Ανατολάκης και πολλοί ακόμα...

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ

1. Κριστιάνο Λουπατέλι

Ιταλός τερματοφύλακας στα 30 του, με το βιογραφικό του να γράφει εννέα χρόνια Καμπιονάτο σε καλές ομάδες (Ρόμα, Πάρμα, Παλέρμο). Στη Ρόμα πήρε πρωτάθλημα ως μπακ απ του Αντονιόλι, στην Πάρμα έπαιξε βασικός και στην Παλέρμο πρόπερσι πήρε παιχνίδια. Μόνο στη Φλωρεντία δεν τον σήκωσε ποτέ το κλίμα. Ο τύπος δεν ήθελε να είναι μπακ απ του αναντικατάστατου Φρέι, η Φιορεντίνα δεν έβλεπε τον λόγο να τον ξαναδώσει κάπου βασικό, κάπως έτσι προέκυψε η ευκαιρία. Για κάθε ενδιαφερόμενο.

2. Λαμίν Ντιατά

Δεν είναι και κάτι εξαιρετικό ο Σενεγαλέζος (με γαλλικό διαβατήριο) αμυντικός, αλλά με θητεία σε πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λιγκ και το Σαμπιονά και ομάδες όπως οι Μαρσέιγ, Λιόν, Ρεν, Σεντ Ετιέν, Μπεσίκτας, δεν στερείται εμπειρίας. Πέρυσι βρέθηκε στη Νιούκαστλ, αλλά τον πήρε η μπάλα της κάκιστης πορείας των «μαγκπάις». Στα 33 του μπορεί να αγωνιστεί είτε ως δεξιός μπακ είτε ως στόπερ. Δύο σε ένα, σαν να λέμε.

3. Σέζαρ

O 33χρονος Βραζιλιάνος ανεβοκατέβαινε όλη την αριστερή πλευρά μία ολόκληρη πενταετία στη Λάτσιο. Κάπως έτσι δελέασε τους «νερατζούρι» που τον έφεραν στο Μιλάνο πρόπερσι. Στην Ιντερ των πολλών λύσεων δεν βρήκε ποτέ χώρο για να πάρει φανέλα βασικού. Πέρυσι έπαιξε -αρκετά καλά- ως δανεικός στη Λιβόρνο. Προφανώς, δεν ασχολήθηκε καθόλου ο Μουρίνιο μαζί του, οπότε προέκυψε και η ευκαιρία. Και μόνο τα «στημένα» του αριστεροπόδαρου μπακ να δει κανείς, νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο.

4.Ματίας Λέκι

Ενας παίκτης που έχει απασχολήσει πολλά καλοκαίρια τις ελληνικές ομάδες, έχουν συζητηθεί ποσά που φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ για χάρη του, δεν μπορεί να μην ενδιαφέρει τώρα που κυκλοφορεί ελεύθερος! Στα 27 του, ο Αργεντινός -έχει «κανονικό» κοινοτικό διαβατήριο, δεν εμπίπτει στις έρευνες- έμεινε πέρυσι στη Σεγούντα με τη Θέλτα, αλλά δεν ήθελε να παραμείνει στα χαμηλά και φέτος.

5. Φρανσίσκο Μασιέλ

Εδώ κι ένα χρόνο ταλαιπωρείται πίσω στην πατρίδα του, την Αργεντινή. Πρώτα στη Ρασίνγκ, μετά στην Ουρακάν, από την οποία απέκτησε την ελευθερία του το καλοκαίρι. Εχει όμως στο βιογραφικό του τεσσερισήμισι χρόνια στην Ισπανία (σε Μούρθια και Μαγιόρκα), είναι μόλις 30 ετών και καλύπτει τις περισσότερες θέσεις της άμυνας. Περισσότερο λίμπερο, παρά στόπερ, με ιταλικό διαβατήριο κι αυτός.

6. Τόμας Γκράβεσεν

Η Σέλτικ τον ελευθέρωσε πριν από ένα μήνα και ο δυναμικός Δανός μέσος κυκλοφορεί ελεύθερος (δεν μπορούμε να πούμε και... ωραίος). Ο τύπος έχει βγάλει το παντεσπάνι του σε πολλές ομάδες κορυφής (Αμβούργο, Εβερτον και πάνω απ' όλα Ρεάλ για ενάμιση χρόνο) και είναι ευκαιρία. Αρκετοί φοβούνται τον οξύθυμο χαρακτήρα του και δεν τον πλησιάζουν, οπότε όποιος θαρραλέος προσέλθει, μπορεί να πιάσει την καλή!

7. Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ

Υπάρχει ένα προβληματάκι με τις ημερομηνίες, αφού ο Σουηδός έμεινε ελεύθερος από τη Γουέστ Χαμ τον Αύγουστο κι όχι τον Ιούνιο που αναγράφει η εγκύκλιος, αλλά υπάρχουν και «παράθυρα» στη ΦΙΦΑ για να ξεπεραστούν τέτοιοι σκόπελοι, από τη στιγμή που προτάσσεται η ανάγκη ενός επαγγελματία για εργασία. Στα 31 του χρόνια ο Φρέντρικ είναι σπουδαία μεταγραφή κι όχι προσθήκη ανάγκης, κάτι που μεταφράζεται σε πολλά «πακέτα». Αλλά με τέτοια καριέρα πίσω του (εννιά χρόνια στην Αρσεναλ, τα περισσότερα βασικός και 75 συμμετοχές στην Εθνική), μάλλον τα αξίζει...

8. Στίβεν Απια

Οι συζητήσεις του με τη Γουέστ Χαμ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά ακόμα δεν το έχει αποφασίσει. Μιλάμε για τον 27χρονο αρχηγό της εθνικής Γκάνας, για έναν παίκτη που έχει παίξει σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους στη Γιουβέντους. Γιατί ελεύθερος; Διότι η Φενέρμπαχτσε φοβήθηκε τον περσινό τραυματισμό του και πρόσθεσε νέα ακριβά εξαρτήματα στο ρόστερ της. Ο ίδιος πάντως, είναι πλέον απόλυτα υγιής και λογικά τις επόμενες ημέρες (ή ώρες) κάπου θα υπογράψει. Προλαβαίνετε;

9. Ρονάλντο

Ναι, για τον γνωστό «Ρο» μιλάμε. Ο οποίος παραμένει τραυματίας, είναι σίγουρο ότι θα απουσιάσει για τρεις ακόμα μήνες από την ενεργό δράση (αυτός ήταν και ο λόγος που στη Μίλαν με -βαριά καρδιά, είναι η αλήθεια- τον άφησαν ελεύθερο), αλλά η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά μπορεί να αγνοηθεί. Μόλις χθες ακούστηκε ότι ο ζάπλουτος σεΐχης της Μάντσεστερ Σίτι θέλει να τον αποκτήσει και περιμένει την αποθεραπεία του για να τον καμαρώσει δίπλα στον Ρομπίνιο!

10. Αλβάρο Ρεκόμπα

Ο Μοράτι έκανε την ανάγκη φιλότιμο και τον άφησε ελεύθερο, αφού δεν χωρούσε στον σχεδιασμό του Μουρίνιο. Επειτα από μία μέτρια -για τα δικά του κυβικά- χρονιά στην Τορίνο, δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάποιο άλλο σύλλογο στη «μπότα». Για τον Ουρουγουανό ενδιαφέρεται η Μπλάκμπερν, ο Ινς έχει πει ότι θα του καταθέσει πρόταση, ωστόσο υπάρχει χρόνος...

11. Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ

Δεν θέλει και ιδιαίτερες συστάσεις ο Ολλανδός επιθετικός, με την τεράστια καριέρα σε Λιντς, Ατλέτικο, Τσέλσι, Μίντλεσμπρο και Τσάρλτον. Πέρυσι βρέθηκε στην Κάρντιφ και την Τσάμπιονσιπ, με την οποία πέτυχε 7 γκολ σε 36 αγώνες και τη βοήθησε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Η Νόριτς ήταν η τελευταία ομάδα που τον προσέγγισε, αλλά δεν συμφώνησε μαζί του κι έτσι ο 36χρονος «οράνιε» με τις 23 συμμετοχές στην εθνική κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν είναι λύση προοπτικής φυσικά σε αυτή την ηλικία, αλλά άμεσης απόσβεσης των αρκετών λιρών που χρειάζονται για την υπογραφή του.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

12. Ρόμπι Φάουλερ

Στα 33 του, άκουσε τον Ινς να του προτείνει... εβδομαδιαίο συμβόλαιο στην Μπλάκμπερν και έστριψε στη γωνία. Ενας από τους πιο εμβληματικούς παίκτες της τελευταίας δεκαετίας στη Λίβερπουλ, ένας δεινός σκόρερ που μπορεί να μην τον κρατούν τα πόδια του για την απαιτητική Πρέμιερ, αλλά είναι μεταγραφική βόμβα για πιο «λάιτ» πρωταθλήματα, όπως το δικό μας.

13. Μιλένκο Μιλόσεβιτς

Την τελευταία πενταετία έβγαζε το ψωμί του στο Βέλγιο και τη Σερκλ Μπριζ, με την οποία είχε 78 συμμετοχές πριν δοθεί δανεικός στην Οστάνδη και κάνει άλλα 15 παιχνίδια εκεί στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Ο Βόσνιος έχει δύο συμμετοχές στην εθνική της χώρας του και στα 32 μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για πολλές ομάδες, αφού παίζει με την ίδια άνεση τόσο ως κεντρικός αμυντικός όσο και ως αμυντικός χαφ.

14. Αλέσιο Τακινάρντι

Ο Ιταλός αμυντικός μέσος δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της καριέρας του, αν σκεφτεί κανείς ότι ύστερα από 11 χρόνια προσφοράς στη Γιουβέντους, αλλά και μία συμπαθητική διετία στη Βιγιαρεάλ, είχε λίγες συμμετοχές πίσω στους «μπιανκονέρι» πρόπερσι, δεν εντυπωσίασε στην Μπρέσια πέρυσι και βρέθηκε στο ταμείο ανεργίας. Στα 33 του όμως, έχει παραστάσεις αρκετές να ξαναδώσουν ώθηση στην καριέρα του.

15. Τιάγκο Μότα

Εδώ μιλάμε για ρίσκο, μια και ο 26χρονος Βραζιλιάνος έχασε λόγω τραυματισμού το μεγαλύτερο κομμάτι της περσινής χρονιάς και εμφανίστηκε σε μόλις έξι παιχνίδια της Ατλέτικο. Οι «ροχιμπλάνκος» φυσικά τον άφησαν ελεύθερο, η Μπαρτσελόνα δεν ενδιαφέρθηκε να τον εντάξει ξανά στο δυναμικό της. Εξι χρόνια στο «Καμπ Νόου» -με αραιές είναι η αλήθεια συμμετοχές- διατηρούν ψηλά το κασέ του, αλλά δεν είναι και απλησίαστος.

16. Εκτορ Σαμ

Από το μαγευτικό... Τρίνιταντ μάς έρχεται ο 30χρονος σέντερ φορ, που εμφανίστηκε στο Μουντιάλ της Γερμανίας με την εθνική ομάδα του νησιού της Καραϊβικής. Στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας βρισκόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα πέντε πρώτα στη Ρέξαμ (150 ματς και 35 γκολ) και στη συνέχεια σε Πορτ Βέιλ, Γουόλσολ και Νοτς Κάουντι. Κυκλοφορεί ελεύθερος από τον περασμένο Μάρτιο και μπορεί η καριέρα του να είναι φθίνουσα, αλλά δεν είναι και τελειωμένη.

17. Λιούμπο Μιλίτσεβιτς

Ο Αυστραλοκροάτης στόπερ πέρασε μία εξαετία στην Ελβετία με τις φανέλες ομάδων όπως οι Ζυρίχη, Βασιλεία, Τουν και Γιουνγκ Μπόις, πέρασε μία... βόλτα από την πατρίδα (Μέλμπουρν Βίκτορι) και αναζητά την επιστροφή στην Ευρώπη. Μόλις 26 ετών, με «γεμάτες» χρονιές στο ελβετικό πρωτάθλημα, ασφαλώς μία καλή εναλλακτική λύση για όποιον θέλει να «γεμίσει» την άμυνά του.

18. Σάντερ Βέστερφελντ

Η καριέρα του Ολλανδού έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα, απόδειξη ότι έμεινε ελεύθερος τον περασμένο Μάιο από τη Σπάρτα Ρότερνταμ και ουδείς ενδιαφέρθηκε. Στα 34 του όμως, ένας παίκτης που έχει υπερασπιστεί την εστία της Λίβερπουλ (ρεκόρ η μεταγραφή του το 1998 για τερματοφύλακα στην Πρέμιερ), της Σοσιεδάδ, της Πόρτσμουθ, της Αλμερία (την οδήγησε στην άνοδο στην Πριμέρα) δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΟΥΛΙΑ»

Από τους ξεπεσμένους Κλάιφερτ και Φιόρε μέχρι τον Ντε λα Κρους, ο οποίος κάποτε είχε βγάλει τα συκώτια των παικτών της ΑΕΚ ως παίκτης της Χιμπέρνιαν, η λίστα με τους... αδέσμευτους ποδοσφαιριστές είναι ατέλειωτη. Ντάβιντς και Μικού το σκέφτονται ακόμα αν πρέπει να σταματήσουν, αλλά δεν λείπουν και κάποιοι νεότεροι, οι οποίοι δεν δικαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει, όπως ο παλιός επιθετικός της Πόρτσμουθ Κόλινς Μπεσούμα.

Ονομα Θέση Ηλικία Χώρα Προηγ. ομάδα

Εντγκαρ Ντάβιντς Αμυντικός χαφ 35 Ολλανδία Αγιαξ
Πάτρικ Κλάιφερτ Επιθετικός 32 Ολλανδία Λιλ
Μινέιρο Αμυντικός χαφ 33 Βραζιλία Χέρτα
Κρίστιαν Χιμένες Επιθετικός 33 Αργεντινή/Ιταλία Τολούκα
Ματίας Ντονέτ Κεντρικός χαφ 28 Αργεντινή/Ιταλία Νιούελς
Φάμπιο Γκαλάντε Στόπερ 34 Ιταλία Λιβόρνο
Βαλέριο Μπερτότο Δεξιός μπακ 35 Ιταλία Σιένα
Στέφανο Φιόρε Επιτελικός χαφ 33 Ιταλία Μάντοβα
Ιγκορς Στεπάνοφς Στόπερ 32 Λετονία Σίνικ
Μπόμπο Μπαλντέ Στόπερ 32 Γουινέα/Γαλλία Σέλτικ
Τζουλιάνο Τζιανικέντα Αμυντικός χαφ 33 Ιταλία Λιβόρνο
Ουλίσες ντε λα Κρους Δεξιός μπακ 34 Ισημερινός/Αγγλία Ρέντινγκ
Τρέβορ Σινκλέρ Δεξιός χαφ 35 Αγγλία Κάρντιφ
Κόλινς Μπεσούμα Επιθετικός 24 Ζάμπια Μπουρσασπόρ
Σιλβέν Λεγκβινσκί Αριστερός εξτρέμ 35 Γαλλία Ιπσουιτς
Φιλίπ Λεονάρ Αριστερός μπακ 34 Βέλγιο Ραπίντ Βουκ.
Βιορέλ Γκανέα Επιθετικός 35 Ρουμανία Πόλι Τιμισοάρα
Ούγκο Λεάλ Κεντρικός χαφ 28 Πορτογαλία Μπελενένσες
Αλπάι Οτσαλάν Στόπερ 35 Τουρκία Κολωνία
Ζοάν Μικού Επιτελικός χαφ 35 Γαλλία Μπορντό
Μάικλ Ρίκετς Επιθετικός 29 Αγγλία Ολνταμ
Αλεκσάντρ Κναβς Στόπερ 32 Σλοβενία Σάλτσμπουργκ

Κάπου σας ξέρουμε...

Φυσικά, στη μεγάλη λίστα με τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές συναντάμε και αρκετούς γνωστούς Ελληνες, όπως και πολλούς ακόμα που έχουν αγωνιστεί στο δικό μας πρωτάθλημα.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή του Γιαννακόπουλου. Ο «Stelios» άφησε ύστερα από πέντε χρόνια την Μπόλτον, αλλά τους λατινικούς χαρακτήρες στο όνομά του ίσως εξακολουθήσουμε να τους βλέπουμε. Πάντως, τόσο με τη Χαλ όσο και με την Ιπσουιτς που συζήτησε, δεν κατέληξε σε συμφωνία. Με καμία ομάδα δεν δεσμεύεται και ένας παλιός συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Ανατολάκης, που δεν θα ακολουθήσει τον Ατρόμητο στη Β' Εθνική. Αμφότεροι είναι 34 ετών.

Νέο σταθμό στην καριέρα του ψάχνει ο πρώην μεσοεπιθετικός του Εργοτέλη Πέριτσα Ογκνιένοβιτς. Ο Σέρβος είναι στα 31 του και δείγματα του ταλέντου του μπορεί να προσφέρει ακόμα. Την ελευθερία του έχει κερδίσει πλέον και ο συμπατριώτης του και κατά ένα χρόνο μικρότερος, Γκόραν Γκάβραντσιτς. Ο έμπειρος στόπερ, έλυσε τη συνεργασία του με την Ντιναμό Κιέβου και ίσως να μην αφήσει αδιάφορες όσες ομάδες ψάχνουν παίκτη στη θέση του. Μία απ' αυτές είναι πιθανότατα ο Παναθηναϊκός, αλλά με την περίπτωση του... Τζόζεφ Ενακαρίρε αποκλείεται να ασχοληθεί πάλι ο συγκεκριμένος σύλλογος, μια και ο Νιγηριανός πέρασε και δεν ακούμπησε από τους «πράσινους».

Επιστρέφοντας στον «Δικέφαλο του Βορρά», θα θυμάστε ότι μέσα σε αυτό το καλοκαίρι είχε φτάσει μια ανάσα από την υπογραφή συμβολαίου ο Ζεράρδ. Ο Ισπανός μέσος είναι 29 ετών, αλλά μετά τη Βαλένθια δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Επαιξε ελάχιστα, τραυματίστηκε πολλές φορές και η τελευταία ομάδα που τον προσέγγισε (την προηγούμενη εβδομάδα) ήταν η Μπρέσια της Σέριε Β. Λίγο έλειψε να γίνει δικός μας και ο Ρουντόλφ Ντουαλά, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας. Οι «βυσσινί» δεν άντεξαν όμως την αναποφασιστικότητα του 30χρονου Καμερουνέζου ακραίου χαφ (παλιά Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, πέρυσι Σεντ Ετιέν) και πήραν αντί γι' αυτόν τον Ρομπέρ. Από τον Λεβαδειακό έχει αποδεσμευτεί ο Γάλλος δεξιός μέσος Σαμουέλ Πιέτρ (προϊόν των ακαδημιών της Παρί). Οσοι ψάχνουν για τερματοφύλακα ας έχουν υπ' όψιν ότι κυκλοφορεί ελεύθερος ο πρώην της Ξάνθης Φρανκ Γκραντέλ (πέρυσι στην ολλανδική Ουτρέχτη), αλλά και ο αξέχαστος Ερβιν Λέμενς! Ο παλιός γκολκίπερ του Ολυμπιακού είχε γυρίσει στο Βέλγιο για λογαριασμό της Ντέντερ, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον έχει κάνει να σκέφτεται ακόμα και την αποχώρηση από την ενεργό δράση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x