Παλαιότερες

Κάποιο σχέδιο έχει στο μυαλό του...

SportDay

Χθες έσπαγα το κεφάλι μου για να δω πώς θα βγει από το μπλέξιμο, που μόνος του προκάλεσε, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ποτέ δεν έχω κρύψει ότι θεωρώ τον Κόκκαλη τον πιο καλό παίκτη του παραγοντικού παιχνιδιού που λέγεται ελληνικό πρωτάθλημα και δεν πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη ιστορία έβγαλε μια ανακοίνωση, η οποία θα συσπείρωνε τους υπόλοιπους εναντίον του, χωρίς να έχει πάρει τα μέτρα του.

Λοβέρδος
Ο Ολυμπιακός –για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- αν βάλει βέτο στην κεντρική διαχείριση και αποχωρίσει, δεν κάνει τίποτα το παράνομο. Ο νόμος του Λοβέρδου για τα τηλεοπτικά τον καλύπτει. Επιπλέον, στην ίδια την καταστατική διάταξη της Λίγκας υπάρχει όρος ότι μια ομάδα, όταν και εφόσον μάθει τις λεπτομέρειες της διαχείρισης, μπορεί να αποχωρήσει αν δεν τη βρει συμφέρουσα. Υπάρχει βέβαια ένα δεσμευτικό μνημόνιο των 16 ιδρυτών της Λίγκας για κοινή διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το 2009-10, αλλά αυτό είναι μια ηθική δέσμευση και ο Κόκκαλης μπορεί να πει ότι τότε το έβλεπε έτσι και τώρα το βλέπει αλλιώς, όπως έκανε και με την ένσταση για τον Βάλνερ. Η περί ηθικής συζήτηση δεν τον αφορά και το 'χει πολλαπλώς αποδείξει: νόμος είναι το συμφέρον του Ολυμπιακού και σ' όποιον αρέσει.

Πρόγραμμα
Από την άλλη, ο ίδιος νόμος ορίζει ότι η Λίγκα και μόνο δύναται να ορίζει το τηλεοπτικό πρόγραμμα των αγώνων. Μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός και το κανάλι που είχε χρυσοπληρώσει τα τηλεοπτικά του δικαιώματα, δηλαδή η ΝΕΤ, είχαν μια άριστη συνεργασία με τη Λίγκα: αν ο Ολυμπιακός πορευτεί μόνος του, δεν υπάρχει κάτι που να υποχρεώνει τη λίγκα να εξακολουθήσει να ακούει τα θέλω της. Η ΝΕΤ μπορεί να δώσει του χρόνου 8 εκατομμύρια ευρώ για τον Ολυμπιακό χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι θα μεταδώσει τα 15 παιχνίδια του, αλλά οι επερωτήσεις στη Βουλή θα πέφτουν σαν χαλάζι –όμως ούτε και αυτό τον νοιάζει τον Ολυμπιακό. Αυτός τα λεφτά θέλει.

Παράδοξο
Εδώ υπάρχει το μεγάλο παράδοξο της ιστορίας. Ο Ολυμπιακός δεν κάθισε στο τραπέζι να ακούσει πόσα λεφτά θα πάρει από αυτή την ιστορία: εξέφρασε την αντίρρησή του χωρίς να έχει στα χέρια του την τελική πρόταση. Η δική μου εντύπωση είναι ότι αν ο Πανόπουλος, π.χ., μείνει εκτός της κεντρικής διαχείρισης και δεν προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ που ο ίδιος υπέγραψε, η προσφορά των καναλιών που πήραν μέρος στο διαγωνισμό δεν θα είναι μικρότερη. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν τα 2,5 (περίπου) εκατομμύρια ευρώ που αναλογούν στην Ξάνθη δίνονταν ως μπόνους στους δύο πρώτους του βαθμολογικού πίνακα, ο Ολυμπιακός, αν και εφόσον τερμάτιζε σε μία από αυτές τις θέσεις θα έπαιρνε πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από όσα παίρνει φέτος! Αν σε αυτά τα χρήματα συνυπολογίσουμε και το 1 εκατομμύριο ευρώ που θα πάρει φέτος χάρη στη Λίγκα από τον ΟΠΑΠ (στον κουμπαρά του οποίου δεν είχε πρόσβαση...), τότε μπορεί τα συνολικά του έσοδα χάρη στη λίγκα να είναι πολύ περισσότερα από τα χρήματα που θα του δώσει η ΝΕΤ για την επόμενη σεζόν!

Τρελοί
Θέλω να γίνει σαφές ότι στη Λίγκα δεν υπάρχουν τίποτα τρελοί που θέλουν να σκοτωθούν με τον Κόκκαλη: δεν προκύπτει από πουθενά. Ισα ίσα που όλοι γνωρίζουν ότι αν ο Ολυμπιακός είναι εκτός κεντρικής διαχείρισης, τότε δύσκολα θα πάρουν από τα κανάλια τα χρήματα που περιμένουν. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξαν άλλες ανακοινώσεις εναντίον του Ολυμπιακού, πέραν αυτής που βιαστικά έβγαλε η ΑΕΚ: μέχρι το τέλος όλοι ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν όλοι μαζί για το καλό κυρίως της τσέπης τους. Η ανησυχία στη Λίγκα είναι μήπως ο Κόκκαλης έχει κάποια άλλου τύπου σχέση με την κυβέρνηση που τον υποχρεώνει να τορπιλίσει τη διαδικασία: μην ξεχνάτε ότι έχει υπάρξει πρόσφατα μια συμφωνία μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Ιντραλότ. Η δύσκολη αυτή εξέλιξη πιθανότατα τους έφερε όλους πιο κοντά.

Συναινεί
Θα ήταν επίσης λογικό να περιμένει κάποιος ότι στο Δ.Σ. της Τρίτης ο Κόκκαλης μπορεί να υποστηρίξει ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της Λίγκας για τα τηλεοπτικά ήταν άστοχες και επιπόλαιες και ότι η προκήρυξη προσφορών πρέπει να ξαναγίνει γιατί μπορεί να υπάρξουν από τα κανάλια βελτιωμένες προτάσεις: με μία τέτοια κίνηση θα έπαιρνε μαζί του και τους μικρούς που άλλωστε σπανίως ψηφίζουν κόντρα στα «θέλω» του. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο. Και υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να βρεθούν μια–δυο ομάδες (δεν χρειάζονται περισσότερες) που να του δώσουν δίκιο και να ασκήσουν και αυτές το δικαίωμά τους στο βέτο. Ακούγεται ότι θα το κάνει π.χ. ο ΠΑΟΚ, αλλά ο ΠΑΟΚ δεσμεύεται με ένα συμβόλαιο με τη Nova και για να το σπάσει θα πρέπει να εξαγοράσει τη ρήτρα του –δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Ασε που αν χάσει ο ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό και αρχίσουν να θυμίζουν κάποια ερυθρόλευκα πρωτοσέλιδα ότι είναι χορηγός του ο Βγενόπουλος, δεν τον βλέπω τον «Ζαγόρ» να συναινεί με όσους τη Δευτέρα θα τον ξεφωνίζουν...

Θεώρημα
Γι' αυτό είναι ωραίο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η απόδειξη της εφαρμογής του «θεωρήματος της πεταλούδας». Δίνεται, π.χ., ένα πέναλτι στην Τούμπα και διαλύεται η κοινή διαχείριση...

Ζημιά
Μέσα στη σύγχυση για τα τηλεοπτικά, πιθανότατα την πιο ριζοσπαστική ιδέα την είχε αυτός που πρότεινε ότι για να πιεστεί ο Ολυμπιακός και να μην αποχωρήσει θα πρέπει να αρχίσει από φέτος η λίγκα να μην ορίζει τηλεοπτικά τα παιχνίδια του, για να καταλάβει και η ΕΡΤ τι ζημιά μπορεί να πάθει! Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός που το πρότεινε έχει συμβόλαιο με την ΕΡΤ, στην οποία θα γίνει η ζημιά. Ή είναι παλικάρι ο Λάμπρος ή έμαθε ότι η δημόσια τηλεόραση ήδη κάνει διερευνητικές κινήσεις μιλώντας με τον ΠΑΟΚ.
(Σε δεύτερη σκέψη μπορεί να ισχύουν και τα δύο...)

ProΖone 6
Oι εκλογές πέρασαν και τώρα η νέα περιπέτεια της διαιτησίας λέγεται «κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών». Ο Ψυχώ θέλει αυτές τις δύο αγωνιστικές να κυλήσουν όλα ομαλά ώστε να απομακρυνθεί ο Φρισκ και να βγάλει τη σεζόν, μια και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Αλλοι μπορεί να το βλέπουν αλλιώς.
• Ζωγράφος (Πανσερραϊκός - Αστέρας Τρίπολης). Η επιλογή του προκάλεσε ζωηρή έκληξη, μια και το ματς είναι διαιτητικό ντέρμπι. Η πιάτσα βοά ότι ο Κούτρης θα τον παραπέμψει στο πρώτο λάθος, αλλά δεν το πιστεύω. Ο Ψυχώ τον πλαισίωσε με δύο πλαϊνά «ψυχοπαίδια». Στη Β' ο Περούκας θα 'χε κάνει πάρτι. Εδώ δύσκολο, γιατί υπάρχει ο Μπορό. Μπορεί;
• Σπάθας (Ηρακλής - Εργοτέλης). Φοβερή έμπνευση! Το Ηλιάκι είχε φάει τον Ηρα πέρυσι στη Λάρισα και είναι από τους λίγους που έχει ξεσηκώσει εναντίον του τον Καραγεωργίου! Και το ρημάδι το «Χ», που ξέρει να φέρνει, δεν εξυπηρετεί κανέναν...
• Ντάκος (Πανιώνιος – Αρης). Ωραίο ματς για να τσακωθούν οι δύο φίλοι, δηλαδή ο Τσακίρης με τον Σκόρδα. Στα «Χ» τα πηγαίνει τα ματς μέχρι τώρα ο Ντάκος για να 'χει το κεφάλι του ήσυχο, αλλά στο Λεβαδειακός – Τρίπολη πριν από λίγες μέρες το «Χ» του ξέφυγε...
• Καλόπουλος (Λεβαδειακός – Ξάνθη). Πρώτη εμφάνιση του καλού Δημητράκη, που το 50-50 το εννοεί ως «Χ». Η ρέντα του Κάσνα συνεχίζεται, γιατί πάλι εκτός έδρας πήρε έμπειρο διαιτητή. Ο Κομπότης έχει πάρει φέτος τον Μπόρο με κόντρα διαιτησία: το «2 στα 2» θα είναι έπος.
• Τριτσώνης (ΟΦΗ - Θρασύβουλος). Επειδή είναι «Ταχυδρόμος», λέω λίγο ΟΦΗ. Αλλα και προσοχή στο 6, που δίνει το διπλό. Γίνονται και εκπλήξεις.
• Παπασταμάτης (Ολυμπιακός – Πανθρακικός). Το ματς μοιάζει να είναι διαιτητικά αδιάφορο, αλλά σε κάτι τέτοια παιχνίδια βγαίνουν συμπεράσματα. Μετά την επίθεση Κόκκαλη στον Ψυχώ, η λογική λέει ότι θα πρέπει να γίνουν λίγο δημόσιες σχέσεις από το βασανισμένο «Ψυχοπαίδι».
• Κάκος (ΑΕΚ – Λάρισα). Αλλο ωραίο ματς για καβγά! Ο Κάκος έρχεται από σιωπηλή τιμωρία, αν κάνει κάνα λάθος έχει μπόνους, δεν καίγεται. Μπερσής και Βλάχος από τα Γρεβενά, φτου φτου στο κόρφο μου. Βλέπω ανθρώπινα λάθη σαν εκείνα που έγιναν στο ματς με τον επίσης φίλο Ηρακλή...
• Κύρκος (ΠΑΟΚ – ΠΑΟ). Ολα τα μάτια πάνω του. Και οι δύο τον θεωρούν καλό διαιτητή πριν από το ματς. Μετά το ματς δεν παίρνω όρκο ότι θα υπάρχει ίδια εκτίμηση. Καλά, χάθηκαν δύο διεθνείς επόπτες για το σημαντικότερο ματς της αγωνιστικής; Γούκος και Τάτσης (του συνδέσμου διαιτητών... Μπριάκου που τα βγαζε «Χ» αυτά τα ματς...) θεωρούνται αναλώσιμοι. Χαμός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x