Παλαιότερες

Το μυθικό συμβόλαιο του Χενκ Τεν Κάτε

SportDay

Oι προπονητές, λένε οι «ειδικοί», χρειάζονται πολύ καιρό για να αποδώσουν έργο. «Ναι, αλλά τα πρώτα δείγματα πάντοτε κάτι φανερώνουν», είναι η αντικρουόμενη άποψη. Οπως και να 'χει το πράγμα, η δουλειά του προπονητή είναι ένα μυστήριο επάγγελμα και δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Τη μια μέρα μπορεί να παίρνεις τρόπαια με την εθνική Γερμανίας και την άλλη να βρίσκεσαι στο Αζερμπαϊτζάν (βλέπε Φογκτς).

Στις αρχές της δεκαετίας να πηγαίνεις δύο φορές στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια και μία στα ημιτελικά με την Ιντερ και το έτος 2008 να σε βρίσκει στον πάγκο της Γεωργίας (περίπτωση Κούπερ).

Ο θρίαμβος απέχει μερικά χιλιοστά (και, εν προκειμένω, αρκετά χιλιόμετρα) από την καταστροφή. Από τη χλιδή της Αγγλίας (Τσέλσι) και της Ισπανίας (Μπάρτσα), ο αξιότιμος κύριος Χενκ Τεν Κάτε βρίσκεται σε θέση έντονης αμφισβήτησης στο ταπεινό ελληνικό πρωτάθλημα. Αναζητώντας, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το βασικό περιεχόμενο του συμβολαίου του Ολλανδού με τον Παναθηναϊκό, διαπιστώσαμε ότι δεν έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τους πλουσιοπάροχους όρους κάποιου μόνο όταν είναι στα πάνω του: για κάποιον που έχει πάρει την κατιούσα βλέπεις τα πράγματα από την ανάποδη. Και διαπιστώνεις -για πολλοστή φορά στο ποδόσφαιρο- ότι τα χρήματα δεν φέρνουν πάντα την επιτυχία. Ειδικά στους προπονητές το υψηλό κασέ δεν σημαίνει πάντα υψηλή ποιότητα.

Το αν είναι νωρίς ακόμα για να τον κρίνουμε λεπτομερώς ή έχει πράγματα να δώσει (που μέχρι τώρα δεν τα έχουμε δει) θα φανεί στο μέλλον, αν και εφόσον η διοίκηση εξακολουθήσει να τον στηρίζει ύστερα και από νεότερα τυχόν στραβά αποτελέσματα. Ρωτήσαμε, συλλέξαμε αρκετές πληροφορίες για τις διατάξεις που υπάρχουν στο συμβόλαιο του προπονητή με τον ΠΑΟ και σας τις παρουσιάζουμε.

Η σύμβαση ξεκίνησε στις 24-6-2008 και θα λήξει στις 30-6-2010. Για τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του ο Τεν Κάτε έχει να παίρνει 1,5 εκατ. ευρώ σε πέντε ισόποσες δόσεις (των 300.000 ευρώ), την πρώτη στις 30-7-2008 και την καταληκτική στις 30-5-2009. Ηδη έχει πάρει τις δύο πρώτες δόσεις. Τον δεύτερο χρόνο έχει να παίρνει 1,6 εκατ. ευρώ συνολικά σε πέντε ισόποσες δόσεις των 320.000 ευρώ, με πρώτη στις 30-7-2009 και τελευταία στις 30-5-2010. Επιπρόσθετα, ο μηνιαίος μισθός του είναι της τάξεως των 2.000 ευρώ. Τα πριμ είναι: Α) 150.000 ευρώ για πρόκριση σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Β) 500.000 ευρώ για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. 350.000 ευρώ για συμμετοχή στον τελικό. Γ) 400.000 ευρώ αν ο ΠΑΟ κατακτήσει Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. 250.000 ευρώ για τη συμμετοχή στον τελικό. Δ) 300.000 ευρώ για κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος. Ε) 100.000 ευρώ για κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Ολα τα ποσά είναι «καθαρά».

Επιπλέον δικαιούται έξι αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για την Ολλανδία κάθε χρόνο, 10.000 ευρώ ετησίως για να πληρώνει το σχολείο που πηγαίνει η κόρη του στην Αθήνα, 20.000 ευρώ για την επίπλωση του σπιτιού του (!) και ιατρική ασφάλιση για την οικογένειά του. Τα υπόλοιπα έξοδα που αφορούν την οικεία του καλύπτονται από τον ίδιο.

Στη σύμβαση αναφέρεται ότι ο προπονητής μόνο με άδεια μπορεί να απουσιάσει από δραστηριότητες της ομάδας, τονίζεται ότι «ιδιαίτερα σε περίπτωση κρίσιμων περιστάσεων που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ο προπονητής υποχρεούται να είναι παρών και να συμμετέχει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και τον χειρισμό απρόοπτων καταστάσεων».

Οπως και στα συμβόλαια των προηγούμενων προπονητών του ΠΑΟ, έτσι και σ' αυτό δίνεται έμφαση στο επικοινωνιακό κομμάτι. Αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του προπονητή στα ΜΜΕ πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τα συμφέροντα της ΠΑΕ και με σεβασμό στις αξίες της ομάδας. Τονίζεται επίσης ότι δεν επιτρέπονται κρίσεις και σχόλια για την ΠΑΕ, το διοικητικό συμβούλιο, τη διοικητική, τεχνική και ιατρική υπηρεσία από πλευράς προπονητή, όπως επίσης και ότι όλες οι αναφορές του στη διαιτησία ή τις αθλητικές αρχές θα πρέπει να γίνονται πάντοτε στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανονισμών και κατόπιν άδειας της ΠΑΕ.

Υπάρχει επίσης άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο Τεν Κάτε υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ εγγράφως αν διατηρεί ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και να συμμορφωθεί σε τυχόν υποδείξεις της ΠΑΕ για την προσαρμογή της κατά τις αποφάσεις και τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Υποχρεούται, επίσης, να γνωστοποιήσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ οποιαδήποτε συμφωνία με αντικείμενο την εκμετάλλευση του ονόματός του πριν από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου. Για τυχόν μελλοντική προσωπική του εμπορική συμφωνία οφείλει να έχει πάρει σχετική άδεια από την «πράσινη» εταιρεία. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΑΕ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει άμεσα τη σύμβαση. Ο προπονητής οφείλει να παίρνει θέση κάθε φορά που ανακύπτει ζήτημα το οποίο σχετίζεται με τη συμμετοχή παικτών της ΠΑΕ ΠΑΟ στην Εθνική ομάδα, όπως και σε περιπτώσεις που η συνεργασία με συντελεστές του εθνικού συγκροτήματος κρίνεται επιβεβλημένη από τις περιστάσεις.

Η αποζημίωση

Οποιαδήποτε παραβίαση των όρων του συμβολαίου παρέχει στην άλλη πλευρά το δικαίωμα να την καταγγείλει. Αν το πράξει, το τι μέλλει γενέσθαι καθορίζεται από την ελληνική νομοθεσία. Ως είθισται, ο καταγγέλλων κοινοποιεί την ενέργειά του με δικαστικό επιμελητή και για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου λαμβάνεται υπόψη η μέρα κοινοποίησης της δήλωσης παραίτησης ή καταγγελίας της σύμβασης. Δεν αναγράφεται, πάντως, στο συμβόλαιο κάποιο συγκεκριμένο ποσό ως προβλεπόμενη αποζημίωση σε περίπτωση λύσης συνεργασίας. Αναφέρεται μονάχα αυτό που γράψαμε παραπάνω, ότι τα δικαιώματα που προκύπτουν από την καταγγελία της σύμβασης καθορίζονται από την εφαρμοστέα νομοθεσία.

Σημειώνεται, όμως, ότι κάθε διαφορά σχετικά με το συμβόλαιο και τυχόν λύση του πρέπει να αναφέρεται και στο CAS. Οι δύο πλευρές έχουν συνυπογράψει ότι για την επίλυση τυχόν οικονομικών διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκλειστικά αρμόδιες είναι οι εγχώριες αθλητικές επιτροπές. Το συμβόλαιο φέρει τις υπογραφές του γενικού διευθυντή του ΠΑΟ, Φάνη Βουτσαρά, του Χενκ Τεν Κάτε, ενός ξένου μάνατζερ που αναφέρεται ως διαμεσολαβητής και ενός Ελληνα δικηγόρου. Πέρα από αυτούς, αναγράφεται επίσης ότι έχει κοινοποιηθεί στους δύο φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ. Ο Τεν Κάτε είναι μέλος της «Βασιλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ολλανδίας» και έχει δίπλωμα UEFA Pro. Και κάτι τελευταίο (επειδή το όνομα του Μπάγεβιτς έχει επανέλθει στη μόδα για τα καλά): ο Ντούσκο στον Αρη έπαιρνε 390.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου το 1/4 από τις απολαβές του Τεν Κάτε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x