Παλαιότερες

Εκλεισε έναν ιστορικό λογαριασμό

SportDay

Δεκαπέντε χρόνια την περίμενε την Μπενφίκα ο Ολυμπιακός, για να της ανταποδώσει με τόκους τη ζημιά που του έκανε τον Νοέμβριο του 1983. Η αλήθεια είναι ότι στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού υπάρχουν και θρίαμβοι της μιας βραδιάς και οδυνηροί αποκλεισμοί: κανείς, όμως, δεν ήταν χειρότερος από εκείνον που είχε γνωρίσει από τους Λουζιτάνους ο Ολυμπιακός το φθινόπωρο του 1983. Αξίζει να σας διηγηθώ την ιστορία –που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μυθολογία του Ολυμπιακού– για να ξαναθυμηθούν κάποια πράγματα οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Το καλοκαίρι του 1983 ο Ολυμπιακός μετρούσε τέσσερα επαγγελματικά πρωταθλήματα στη σειρά και ονειρευόταν την ευρωπαϊκή καταξίωση, που τα παλιά εκείνα χρόνια, όταν οι δημοσιογράφοι δεν μιλούσαν για μπάτζετ, αλλά για αξίες, σήμαινε μια συμμετοχή στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Σταύρος Νταϊφάς, γοητευμένος από το γερμανικό ποδόσφαιρο, που τότε ήταν αληθινά στα πάνω του (το Αμβούργο είχε κερδίσει στην Αθήνα το Κύπελλο Πρωταθλητριών τον Μάιο εκείνης της χρονιάς και η εθνική Γερμανίας ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης), σταμάτησε το γαϊτανάκι του Αλκέτα Παναγούλια και του Κάζιμιρ Γκόρσκι, που εναλλάσσονταν για μια τετραετία στον πάγκο του Ολυμπιακού, κι αποφάσισε να εμπιστευτεί την ομάδα στον Γερμανό Χανς Χέερ, πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ.

Νόιμαν

Η ομάδα έκανε λίγες αλλά στοχευμένες μεταγραφές γιατί ήταν πλήρης: η καλύτερη ήταν αυτή του Χέρμπερτ Νόιμαν, ενός σπουδαίου Γερμανού γυρολόγου με συμμετοχές στην εθνική Γερμανίας και πέρασμα από το Καμπιονάτο, τον καιρό που οι ιταλικές ομάδες επιτρεπόταν να έχουν μόνο έναν ξένο παίκτη. Ο Γερμανός έπαιζε «δεκάρι», εκτελούσε καταπληκτικά τα φάουλ, έπαιζε με ψηλά το κεφάλι και ήρθε χάρη στην καλή του σχέση με τον Χέερ. Ομως ο ερχομός του ήταν η μοναδική καλή είδηση εκείνο το καλοκαίρι.

Συνήθειο

Ο Νταϊφάς ήταν ένας πανέξυπνος πρόεδρος, αλλά είχε ένα κακό συνήθειο: ξεχνούσε τις υποσχέσεις του. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίστηκαν ο Αναστόπουλος κι ο Μητρόπουλος, τα δύο αστέρια της εποχής. Ο «Αναστό», που εκείνη τη χρονιά είχε βγει τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη μαζί με τον Τσάρλι Νίκολας, απαίτησε κάποια χρήματα που ο πρόεδρος καθυστερούσε –στον Μητρόπουλο χρωστούσαν ακόμα το μπόνους της μεταγραφής του από τον Εθνικό! Οι δύο παίκτες δεν πήραν μέρος στην προετοιμασία. Το «Φως» τους αποκαλούσε «αποστάτες» και ο Χέερ, που πόνταρε στον Τάκη Λεμονή και τον Κώστα Ορφανό, έλεγε ότι μπορεί και χωρίς αυτούς: δεν μπορούσε όμως. Οι δυο τους γύρισαν αρχές Σεπτεμβρίου και η ομάδα, που στα φιλικά ψάχνονταν, μεταμορφώθηκε. Στις 28 Σεπτεμβρίου με δύο γκολ του «Αναστό» στην παράταση ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Αγιαξ, στον οποίο έπαιζαν ο Φαν Μπάστεν, ο Κούμαν, ο Ράικαρντ και ο Φάνενμπουργκ, όλοι τους μελλοντικοί πρωταθλητές Ευρώπης.

Ομάδα

Ηταν πέρα από τα συνηθισμένα εκείνη η ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Χέερ μιλούσε για «ζώνη στην άμυνα», για πρέσινγκ, για αλληλοκαλύψεις, για κάθετο ποδόσφαιρο: λέξεις άγνωστες τότε. Μετά τον αποκλεισμό του Αγιαξ η μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία έμοιαζε βεβαιότητα. Ο Ολυμπιακός είχε μια ομάδα με έμπειρους αμυντικούς (Γούναρης, Βαμβακούλας, Μίχος, Παπαδόπουλος), τον σούπερ φορμαρισμένο Σαργκάνη, κουμανταδόρο τον Νόιμαν, παίκτες που του έδιναν δύναμη και σκληράδα, όπως ο Μητρόπουλος, ο Αλμπερτσεν, ο Κουσουλάκης, έναν Λεμονή στα καλύτερά του και τον «Αναστό» σκόρερ. Οταν από την κλήρωση βγήκε η πανίσχυρη τότε Μπενφίκα, κανείς δεν τρόμαξε.

Σβεν

Οι Λουζιτάνοι είχαν τότε μια σπουδαία ομάδα. Ο Φιλίποβιτς, ο Σαλάνα και ο Ντιαμαντίνο ήταν τρεις επιθετικοί χαφ που λίγες ευρωπαϊκές ομάδες είχαν στο ρόστερ τους. Ο Νενέ, ο Δανός Μανίσε και ο Σουηδός Στρόμπεργκ έκαναν τα πάντα στη μεσαία γραμμή και ο τότε προπονητής τους, Σβεν Γκόραν Ερικσον, θεωρούνταν ο προφήτης ενός νέου ποδοσφαίρου. Κι όμως, αυτή η ομάδα στις 19 Οκτωβρίου 1983 μπροστά σε 76 χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού έλιωσε σαν βούτυρο! Ο Ολυμπιακός έκανε εκείνο το βράδυ ένα απ' τα καλύτερα παιχνίδια του, αλλά κι ένα από τα πιο ατυχή συγχρόνως. Ο «Αναστό» άνοιξε το σκορ στο 19' και έχασε πέναλτι δέκα λεπτά αργότερα, όταν ο Μπέντο τον υπνώτισε. Ο Νόιμαν είχε τρία δοκάρια, τα δύο από χτυπήματα φάουλ! Ο Βαγγέλης Κουσουλάκης είχε ένα τέταρτο στις καθυστερήσεις και ο Ερικσον στη συνέντευξη Τύπου ευχαρίστησε τον Θεό που η ομάδα του γλίτωσε με ένα μόνο γκολ!

Νίκη

Ηταν τόσο εντυπωσιακό εκείνο το παιχνίδι, που όλοι πρόβλεπαν ακόμα και νίκη του Ολυμπιακού στην Πορτογαλία! Ο ίδιος ο Σταύρος Νταϊφάς, σίγουρος για την πρόκριση στην επόμενη φάση, άρχισε από την επόμενη κιόλας μέρα να ψάχνει τις ενισχύσεις του Ολυμπιακού στις μεταγραφές του Δεκεμβρίου, μια και ο προημιτελικός θα γινόταν τον Μάρτιο. Με τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο θα είναι απίστευτα (για την εποχή), ο Νταϊφάς έκλεισε τον Βασίλη Χατζηπαναγή, υποσχόμενος στον Ηρακλή το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 150 εκατομμυρίων. Οταν η είδηση δημοσιεύτηκε στο «Φως», η εφημερίδα πρέπει να έκανε ρεκόρ πωλήσεων!

Σοκ

Στις 2 Νοεμβρίου ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο «Ντα Λουζ» με τον αέρα της ομάδας που είχε προκριθεί. Στο 30' έχανε 2-0. Η ομάδα που στο ΟΑΚΑ είχε κάνει δέκα κλασικές ευκαιρίες δεν κατάφερε να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην άμυνα της Μπενφίκα: το τρίτο γκολ των Πορτογάλων από τον Μανίσε στο 75' ήταν ένα από τα πιο πικρά που δέχτηκε ποτέ ο Ολυμπιακός! Το σοκ εκείνου του αποκλεισμού σήμανε και το τέλος της ομάδας που κατέκτησε τα τέσσερα σερί επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ο Χατζηπαναγής δεν ήρθε ποτέ, ο Χέερ έφυγε, ο Νόιμαν αρνήθηκε να συνεχίσει, ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα με τον Αλέφαντο στον πάγκο, η Ευρώπη παρέμεινε ο μεγάλος εφιάλτης.

Τόκος

Ο Ολυμπιακός χρώσταγε στην Μπενφίκα έναν εφιάλτη: την έβαλε στη διαδικασία να τον ζήσει την Πέμπτη το βράδυ, όταν και τη γελοιοποίησε. Ο ανοιχτός λογαριασμός έκλεισε με τους απαραίτητους τόκους…

«Psycho» 12

Σύσσωμος ο διαιτητικός κόσμος μαδάει τη μαργαρίτα και μονολογεί «θα φύγει, δεν θα φύγει», ενώ τραγουδάει «όλους κι όλα τα σιχάθηκα…».

• Σταθόπουλος (ΑΕΛ - Ηρακλής). Ηταν και στη Νέα Σμύρνη, στη νίκη του Ηρακλή με τον Πανιώνιο. Και στατιστικά να το δεις, δεύτερο σερί «διπλό» με τον ίδιο διαιτητή ο Ηρακλής είναι δύσκολο να κάνει. Για τον «άσο» (που 'χει ξεχάσει πώς να τον φέρνει) ας ρωτήσει τον Σταυρίδη, που είναι 4ος και τον έχει εύκολο. Ο,τι πρέπει για να τσακωθούν μεταξύ τους οι δύο βοηθοί.

• Δαλούκας (Θρασύβουλος - ΠΑΟΚ). Με νωπές τις δάφνες από το «Χ» στο πρόσφατο ντέρμπι ΠΑΟ - Ολυμπιακός, πάει στη Φυλή ίσως γιατί δεν έχει φέρει ακόμα «άσο» στα τέσσερα προηγούμενα ματς που διήυθηνε. Ο ΠΑΟΚ τον είχε και στην Κρήτη με τον «Εργό»: δεν τον χάλασε. Εχει κι εύκολη την κάρτα –ειδικά φέτος. Και θα αφήσει στον Τρύφωνα και στον «Γκάγκα» κάποια δύσκολη φάση: το συνηθίζει.

• Κατσιδώνης (ΠΑΟ - Αστέρας Τρίπολης). Τον αποκαλούσαν «πυροσβέστη» και έψαχνα να βρω γιατί. Τελικά ο άνθρωπος απλώς κάνει αυτό το επάγγελμα. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι θα βάλει φωτιά στο ΟΑΚΑ: καλόβολος θα 'ναι και μάλλον θα σπάσει και το ρόδι. Θυμόσαστε το ΠΑΟΚ - Λιβαδειά 3-1; Ενα τέτοιο πράγμα!

•Τριτσώνης (Αρης - Πανσσεραϊκός). Οι φωνές του Περούκα δεν βλέπω να πιάνουν τόπο. Αν και ο «Νικολακό» λίγο πονόψυχος είναι…

• Πολατιάν (Εργοτέλης - Ξάνθη). Δεν πέσαμε καλά, Γιώργο μου. Καλή σχέση υπήρχε με τον «Κατασκευαστή», αλλά με άλλους έχει καλύτερη. Κι έφτασε στα αυτιά μου μια βραχνή φωνή που έλεγε ότι «τον Καζναφέρη θα τον κυνηγάω όπου μπορώ». Με Θανασακούδη, Τρύφωνα προσεΧτικούς, ο Θεός μαζί σου.

• Ντάτης (Λεβαδειακός - ΑΕΚ). Βλέπει ο Γιάννης μου τους τρεις «άσους» σερί και ονειρεύεται καρέ! Αμ δε! Τον είδε τον Ντάκο την περασμένη Κυριακή; Ενα τέτοιο πράγμα! Αλλά να κρατήσει μια καλή σχέση, γιατί τα πάντα είναι δανεικά…

• Μαζαράκος (Πανθρακικός - ΟΦΗ). Τον λυπήθηκε τον ΟΦΗ ο Θεός και του ξανάστειλε τον μοναδικό που φέτος τον έπαιξε αβάντα και μάλιστα με τον Ολυμπιακό! Αλλά άλλο Ολυμπιακός κι άλλο ο πρωτοπόρος «Αγωγός»: ότι θα το έγραφα κι αυτό ούτε που θα το φανταζόμουν! Και είναι και λίγο στο στόχαστρο ο «Μαζώ», που στην Τρίπολη με τον Πάνθρακα μια ψιλή «Αγωγό» είχε παίξει.

• Κύρκος (Ολυμπιακός - Πανιώνιος). Ελπίζω να μην έχει συγκινηθεί με το «όλους και όλα τα σιχάθηκα» και δούμε τίποτα περίεργα πράγματα…

Επαιξε στους «Σίμπσονς»

Ο Μάρκο Ματεράτσι δεν φάνηκε να χάνει το κέφι του μετά την ήττα της Ιντερ από τον ΠΑΟ. Ο Ιταλός αμυντικός την επομένη της ήττας έτρεξε στα ιταλικά στούντιο της Warner για να συμμετάσχει στη μεταγλώττιση των νέων επεισοδίων της αμερικανικής σειράς κόμικς «Σίμπσονς», που προβάλλεται στην ιταλική τηλεόραση. Ο Ματεράτσι χάρισε τη φωνή του στον Μπρεντ, έναν από τους φίλους του Χόμερ Σίμπσον. Είπε μάλιστα ότι η εμπειρία τού φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα κι ότι ευχαρίστως θα ντουμπλάριζε και κάποιον ηθοποιό –έδειξε μάλιστα μια προτίμηση στον Κόλιν Φάρελ!

(Πού να 'ξερε ο Μουρίνιο με τι τρελοκομεία έχει μπλέξει…).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x