Stoiximan Super League

Καραμάνος: «Δεν έχουμε κάνει προσφυγή για το γήπεδο του ΠΑΟ»

Αντίθετος στο εμπορικό κέντρο, αλλά υπέρ της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού χωρίς αυτό τάχθηκε ο Χρήστος Καραμάνος με δηλώσεις του στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6. Το μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα έκανε λόγω για μεθοδεύσεις από την πλευρά του επιχειρηματία, Μπάμπη Βωβού και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου Αθηναίων και της δημοτικής αρχής ως προς το θέμα αυτό.

Αντίθετος στο εμπορικό κέντρο, αλλά υπέρ της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού χωρίς αυτό τάχθηκε ο Χρήστος Καραμάνος με δηλώσεις του στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6. Το μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα έκανε λόγω για μεθοδεύσεις από την πλευρά του επιχειρηματία, Μπάμπη Βωβού και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου Αθηναίων και της δημοτικής αρχής ως προς το θέμα αυτό.

Αρχικά ο κ. Καραμάνος ξεκαθάρισε τους λόγος για τους οποίους τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου και ενάντια σ’ αυτή του εμπορικού κέντρου.

«Είμαι μέλος της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και μέσα σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του εμπορικού κέντρου “The Mall” που φτιάχνει ο επιχειρηματίας κ. Βωβός και θα προτιμούσα να μιλήσω με την ιδιότητα αυτή. Το πρώτο πράγμα που ήθελα να σας πω είναι ότι εμείς δεν έχουμε κάνει προσφυγή για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Έχουμε κάνει προσφυγή για το “Mall” του Βωβού. Η ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τώρα, έκανε παρέμβαση υπέρ του “Mall” του Βωβού. Κατά την άποψή μας αυτό είναι ακατανόητο. Προβάλλεται ένα επιχείρημα ότι δήθεν ο κ. Βωβός έχει δωρίσει 56 στρέμματα για να χτιστεί εκεί πέρα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν έχει καμία βασιμότητα αυτός ο ισχυρισμός δηλαδή τα 56 στρέμματα που έχει πάρει ο Δήμος Αθηναίων και ανήκει στο οικόπεδο του κ. Βωβού, το οποίο αγόρασε από την «ΕΤΜΑ» με συμβόλαιο της κ. Πελέκη. Ας αφήσουμε όμως αυτήν την ιστορία. Τα 56 αυτά στρέμματα ανήκουν στο δήμο Αθηναίων και υποχρεωτικά ανήκουν διότι είναι υποχρεωτική εισφορά σε γη που έχει αυτό το οικόπεδο όταν μπαίνει στο σχέδιο. Όπως όλα τα οικόπεδα που μπαίνουν στο σχέδιο, έχει και αυτό υποχρεωτική εισφορά σε γη. Συνεπώς αυτά τα στρέμματα, δεν ανήκουν στον κ. Βωβό, δεν τα έχει κάνει δώρο σε κανέναν ο κ. Βωβός, είναι υποχρέωσή του προς το δημόσιο να τα παρέχει προκειμένου να μπει το υπόλοιπο οικόπεδο στο σχέδιο. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές και ξεκαθαρίζει τα ζητήματα. Αυτά τα στρέμματα ανήκουν στο δημόσιο. Να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα».

«Από κει και πέρα είναι ζήτημα του Δήμου τι θα τα κάνει. Αν θέλει ας τα δώσει στον Παναθηναϊκό, αν θέλει ας τα κάνει κοινόχρηστο πράσινο, ας κάνει οτιδήποτε. Αλλά δεν ανήκουν πια στον κ. Βωβό. Τελείωσε αυτό. Στο οικόπεδο του ο κ. Βωβός θα δούμε αν έχει δικαίωμα να κάνει αυτό το “Mall” το οποίο του έχει δώσει ο νόμος του κ. Σουφλιά το δικαίωμα να κάνει. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν έχει σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό. Θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα σε όλους. Ο κόσμος είναι υπέρ του εμπορικού κέντρου ή υπέρ του γηπέδου; Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Γιατί το λέω αυτό; Πόσους φιλάθλους φέρνει το γήπεδο στο χώρο αυτό κάθε μέρα; Ας πούμε 34.000 κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Κάθε αγώνας γίνεται κάθε 15 ημέρες και αν βάλουμε τα ευρωπαϊκά και αν λάβουμε υπόψη μας ότι το καλοκαίρι δεν γίνονται παιχνίδια, ας πούμε ότι έχουμε 34.000 κάθε 10 μέρες. Το “Mall” του Βωβού θα φέρνει 34.000 κατά μέσο όρο κάθε ημέρα. Συνεπώς το γήπεδο φέρνει 34.000 κάθε δέκα ημέρες ενώ το “Mall” κάθε ημέρα. Συνεπώς η επιβάρυνση από το “Mall” είναι δεκαπλάσια απ’ ότι από το γήπεδο. Το “Mall” ισοδυναμεί με δέκα γήπεδα. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, σας ενημερώνω ότι έχει περίπου 9.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικούς χώρους. Έχει ήπιες εμπορικές χρήσεις. Έχουμε το παράδειγμα πολλών γηπέδων στην Ευρώπη, στα οποία τα γήπεδα βρίσκονται μέσα σε ένα πάρκο. Γιατί δεν βάζει κανείς στο τραπέζι αυτήν την πρόταση. Γιατί κανείς από την ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή από τον Δήμο Αθηναίων, ή από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν βάζει αυτήν την πρόταση. Γιατί ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κ. Βωβού. Γιατί θέλουν να γίνουν ο Ελαιώνας, “Βωβόπολη”, όπως έγινε το Μαρούσι και είναι ασφυκτικό πια; Δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος. Έχει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση απ’ όλη την Αττική, το Μαρούσι. Γιατί να γίνουν αυτά τα πράγματα»;

Όσο για τους εργαζόμενους που θα χάσουν μεροκάματα αν συμβεί αυτό, απάντησε: «Το καταλαβαίνω κι’ αυτό επίσης πρέπει να στραφεί εναντίον του κ. Βωβού. Ο κ. Βωβός διατείνεται με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, με τους ισολογισμούς, με τις αναφορές από το Χρηματιστήριο Αθηνών ότι διαθέτει επενδυτικά ακίνητα της τάξης του 1.300.000.000 ευρώ. Ας πάει εκεί πέρα να κάνει τις επενδύσεις του και με νόμιμο τρόπο και όχι με παράτυπο, όπως γίνεται στον Ελαιώνα, που παίρνει διπλάσιο συντελεστή. Έχει τα οικόπεδα, έχει τα επενδυτικά ακίνητα, ας πάει εκεί να αναπτύξει και να μην απολύσει ούτε έναν. Εμείς είμαστε μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν από τον κ.Βωβό να αντιμετωπιστούν με το χειρότερο τρόπο. Είναι 300-400 άνθρωποι. Δεν είναι λίγοι. Ο κ. Βωβός έχει την ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους να μην προβεί σε καμία απόλυση. Είναι δική του η ευθύνη αν θα αναιρεθεί το εμπορικό κέντρο εκεί πέρα. Το μεθόδευσαν, γνώριζαν ότι το μεθοδεύουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμείς είχαμε κάνει δημόσιες τοποθετήσεις και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί η ευθύνη να βαρύνει την επιτροπή μας και όλους τους ενεργούς πολίτες».

Αναφερόμενος στη στάση του Δήμου Αθηναίων ως προς το θέμα αυτό, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη: «Εμένα μου κάνει εντύπωση με ποιο τρόπο βγαίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπροστά σ’ αυτήν την ιστορία. Για ποιο λόγο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πάει και υποστηρίζει το εγκληματικό “Mall” που γίνεται εκεί πέρα. Τώρα ο Δήμος Αθηναίων έχει δεσμεύσεις με όλους τους επιχειρηματίες. Έχει στηρίξει τον κ. Βωβό σε όλα τα αυθαίρετα που έχει φτιάξει ανά την Αθήνα. Το κτήριο που έχει φτιάξει εκεί ο κ. Βωβός έχει κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο Επικρατείας και σας λέω ότι είναι ανάλογη μεθόδευση με τον Ελαιώνα. Λέγανε ότι εκεί είναι μια κατάσταση απαράδεκτη, προβάλλανε ωραιότατες μακέτες ότι θα έχει και πράσινο κ.τ.λ και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Το ίδιο πράγμα πάνε να κάνουν και στον Ελαιώνα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει εμπλακεί υποστηρίζοντας κάνοντας όλη αυτή τη μεθόδευση. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής».

«Θα ήθελα να πω σ’ αυτό το σημείο ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που αντιδρούμε ενώ πολιτικά δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε την τοποθέτηση του κ. Σπύρου Κουβέλη, υπεύθυνου του τομέα πολεοδομίας και χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Είναι αντίθετος, έχει κάνει δηλώσεις πολλές φορές. Επίσης υπάρχει μία πρωτοβουλία 12 σημαντικότατων κοινωνικών φορέων για μια συνεργασία για το περιβάλλον, οι οποίοι συγκλίνουν στο αίτημα και στην έκκληση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, μέσα από τη συντονιστική της Επιτροπή. Ποιοι είναι αυτοί οι 12 φορείς; Είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι. Δηλαδή, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, το Ε.Μ.Π, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, τα Εργατικά Συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, δεν ξέρω αν ξεχνάω κάποιον. Όταν αυτοί οι 12 φορείς απευθύνουν έκκληση στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει αυτήν την παράλογη ρύθμιση σε σχέση με το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, τότε γιατί εστιάζουμε στους 130 οι οποίοι είναι δήθεν κάποιοι “κολλημένοι”. Υπάρχει ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό θα έλεγα μέτωπο, που δεν θέλει να γίνει “Βωβόπολη” ο Ελαιώνας. Είναι απλό. Τα 56 αυτά στρέμματα δεν είναι περιουσία του κ.Βωβού. Είναι ψέμα αυτό. Είναι ένα απλό και κοινό ψέμα. Τίποτα περισσότερο».

Επιμέλεια: Κώστας Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x