Παλαιότερες

Παγοθραυστικό Φιλόμενο

SportDay

Το παγοθραυστικό ξαναχτυπάει. Είναι το «αξίωμα του παγοθραυστικού», όπως έχει διατυπωθεί από τον «Κάρπετ». Σύμφωνα με το οποίο, πριν από πολλά χρόνια το «Φως» είχε γράψει στο πρωτοσέλιδο «Ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον Γερμανό άσο Κλίνσμαν, τον Δανό κυνηγό-σφαίρα Σίμονσεν και το παγοθραυστικό Αλστρομ». Στο τέλος ο Ολυμπιακός πήρε τον Αλστρομ. Οπως και όποτε διαβάζετε πολλά ονόματα, διαλέξτε το φτηνότερο. Το παγοθραυστικό στο τέλος θα αράξει στον Πειραιά. Και το παγοθραυστικό αυτής της σεζόν λέγεται Φιλόμενο. Αφού ο Ανδρέας Νινιάδης ταξίδεψε στη «χώρα της σάμπας, του σότου και του καφέ» για να δει τον Ρενάν Ολιβέρα, τον Μπαμ Μπαμ και τον Τσικατσικαμπούμ (Ολέ Ολέ), αφού ο Ολυμπιακός βρέθηκε ένα βήμα από την απόκτηση του Βραζιλιανοϊάπωνα άσου Ντάβι, που με 17 γκολ στη Β' κατηγορία στη «χώρα του σούσι και των καμικάζι» είχε τραβήξει το σχιστό βλέμμα κάθε ομάδας της δεύτερης κατηγορίας της Ιαπωνίας και αφού ο Φαρίας έπιασε μούχλα από το να κάθεται στο ψυγείο της Πόρτο, ο Φιλόμενο χτυπάει σαν παγοθραυστικό. Και στο κάτω κάτω με το μποτιλιάρισμα που έχει στον Ισθμό εύκολο είναι να δεις παίκτη στην Τρίπολη; Μπράβο στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού. Η διοίκηση πρέπει να κινηθεί αστραπιαία, γιατί όλοι το ξέρουμε: κάθε παίκτης για τον οποίο έχει ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός αύξησε την τιμή του στο δεκαπλάσιο. Οταν, όμως, δεν τον έχει πάρει. Οταν τον παίρνει, όμως, για ανεξήγητους λόγους ο παίκτης μετατρέπεται σε Μπόρχα ή Οσκαρ.

Στον Παναθηναϊκό τον τίτλο παγοθραυστικού διεκδικούν δύο παίκτες. Αφού ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρθηκε για τον Παλάθιος, έφτασε μια ανάσα από τον Ολιβέιρα, βλέπω δύο παγοθραυστικά να μπαίνουν στο λιμάνι. Τον θηριώδη Μπόμπο της Μπεσίκτας και τον γεματούλη Βαβρζίνιακ της Λέγκια, που με ύψος 1,88 μ. και 84 κιλά πρέπει να είναι από τους πιο παχουλούς ακραίους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στην ΑΕΚ no money, no honey. Τρισευτυχισμένοι που τουλάχιστον δεν πουλιούνται κάποιοι από τους υπάρχοντες παίκτες, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν προβλέπεται να υποδεχτούν ούτε ένα παγοθραυστικό. Αντίθετα αποχαιρετούν τον Ζορμπά και τον Ταχτσίδη, δύο ακόμα παίκτες που όταν είχαν έρθει στην ΑΕΚ έπρεπε να τρίβουν όλοι τα χέρια τους από την επιτυχία.

Στον ΠΑΟΚ πάει να δημιουργηθεί μια όμορφη παράδοση στα παγοθραυστικά. Να μπαίνουν στο λιμάνι και μετά να ξαναφεύγουν. Το πρώτο παγοθραυστικό που μπήκε σφυρίζοντας την μπουρού στη Θεσσαλονίκη ήταν ο αξέχαστος Κουλιμπάλι, που ήρθε στον ΠΑΟΚ ελεύθερος μέχρι να βγει ότι ήταν «δίγαμος» και είχε συμβόλαιο με άλλη ομάδα. Το δεύτερο είναι ο Λεβόν Πατσαγιάν που και πάλι δεν άραξε στη Θεσσαλονίκη, μια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ζήτησε παραπάνω χρήματα. Οι οπαδοί, όμως, του ΠΑΟΚ θα αποζημιωθούν αν στο φιλόξενο λιμάνι πιάσει το καταδρομικό «Χούτος». Με τον γαλήνιο και ήρεμο χαρακτήρα του, αν ο Χούτος γίνει συμπαίκτης με τον Γκαρσία, τον Κοντρέρας, τον Κονσεϊσάο και τον Μουσλίμοβιτς, ο ΠΑΟΚ θα γίνει η πρώτη ομάδα που όταν οι αντίπαλοι δεν δίνουν δικαιώματα για τσαμπουκάδες, οι παίκτες θα πλακώνονται μεταξύ τους.


Χθες το πρωί στην εκπομπή των Λυριτζή – Οικονόμου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων, απάντησε στην ερώτηση «Φοβάστε να πάτε στο γήπεδο;». Η απάντηση του προέδρου του Συνασπισμού, όπως δημοσιεύτηκε στο site του κόμματος, είναι: «Δεν φοβάμαι κανέναν. Και πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα αυτοί οι οποίοι εν χορώ –κάτι που με πείραξε– βρίζανε τον ΣΥΝ, θα βρίζουν τους πραγματικούς υπαίτιους.

Και σε τελική ανάλυση εκείνοι που είχαν αυτή την έμπνευση, θέλοντας να μας πιέσουν με τη δύναμη του όπλου, δεν είχαν καταλάβει ότι εμείς δεν "μασάμε" απ' αυτά. Οι ίδιοι μπορεί να "μασήσανε" και να πιέστηκαν από τη δύναμη του όπλου και να κάνανε πίσω παλιότερα και να αφήσανε τις θέσεις τους. Εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε αυτά». Και τώρα η ερώτηση-κουίζ: ποιος απείλησε με τη «δύναμη του όπλου» τον αρχηγό του κόμματος; Και ήταν τόσο αχρείος που πίεσε και άλλους με τη «δύναμη του όπλου», οι οποίοι δεν είχαν το σθένος του αρχηγού και μάσησαν; Για να μην ανησυχείτε, από το μόνο που απειλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τα ίδια του τα λόγια. Γιατί στην εκπομπή –και υπάρχουν tape– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει «όπλου», αλλά «όχλου». Μόνο που όταν έγινε αντιληπτό ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν θα ενθουσιαζόταν από τον χαρακτηρισμό του όχλου, κάποιος φιλεύσπλαχνος διορθωτής στο σάιτ του Συνασπισμού άλλαξε το «χ» σε «π», με την πεποίθηση ότι μια πρόταση που δεν βγάζει νόημα είναι προτιμότερη από μια άλλη που εξαγριώνει.

Η σκηνή με τον διορθωτή να σκέφτεται «του όβλου. Δεν κάνει. Του όγλου; Ακούγεται σαν κατάληξη σε επίθετο Μικρασιάτη. Του όδλου;,» φτάνοντας στο πρώτο γράμμα που μπορούσε να δημιουργήσει λέξη είναι αρκετά κωμική. Εντελώς κωμικό όμως είναι όταν ένας αρχηγός κόμματος επιτρέπει να του αλλάζουν την ομιλία, επειδή μάσησε από αυτούς που έλεγε ότι δεν μασάει. Το θέμα, όμως, δεν είναι το σθένος του Τσίπρα και η πίστη στα λόγια του που κρατάει από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Το θέμα είναι πώς μπορείς να συσκεφτείς με ένα κόμμα, μια δημοτική παράταξη και μια οικολογική κίνηση που κάπου 10 άτομα λένε 10 διαφορετικά πράγματα που τα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Μέχρι στιγμής: 1) Η Μαρία Παπαποστόλου στέλνει επιστολή εκ μέρους της Κίνησης των Πολιτών με την οποία παραπέμπει όσους έγραψαν για κορμοράνους να τσεκάρουν τα στοιχεία που έχει συλλέξει για το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ το Μουσείο Γουλανδρή. Το μουσείο δεν έχει ιδέα. 2) Την ανυπαρξία εργασίας για το ρέμα επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της Κίνησης Χρήστος Καραμάνος. Ο οποίος προσθέτει ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός δεν είναι μέλος της Κίνησης. Υστερα από λίγες μέρες βγαίνει ο κατάλογος με τα μέλη της Κίνησης. Ο Ψαριανός είναι ένα από αυτά. 3) Ο Γρηγόρης Ψαριανός σε τηλεφωνική επικοινωνία δηλώνει ότι ήταν πάντα υπέρ του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Οταν του λέω ότι έχει εκφράσει τη θέση ότι δεν θέλει γήπεδα στον πολεοδομικό ιστό, απαντάει: «Η περιοχή του Ελαιώνα δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως». 4) Σε διάστημα λίγων ημερών κυκλοφορούν δύο σχέδια για τον Ελαιώνα. Στο πρώτο που παρουσιάζεται στην τηλεόραση υπάρχει το γήπεδο του Παναθηναϊκού και μόνο. Στο δεύτερο χωρίς αιτιολογία έχει προστεθεί και το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ και λείπουν το δημαρχείο και το Mall. Κέφι και υπομονή να υπάρχουν και κάποια μέρα θα εμφανιστεί το Mall χωρίς γήπεδο και δημαρχείο. 5) Με το που γίνεται δεκτή η προσφυγή για αναστολή των εργασιών στο Mall, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν ξεκινάνε αμέσως τα έργα για το γήπεδο. Η απάντηση ότι το γήπεδο πατάει πάνω στην έκταση που παραχώρησε ο Βωβός για να πάρει την άδεια για το Mall δεν μοιάζει να περνάει. Ούτε το γεγονός ότι αν ο Δήμος Αθηναίων εκδώσει άδεια και αρχίσει τα έργα ο Βωβός θα καταθέσει αγωγή ζητώντας αποζημίωση για την έκταση, που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία θα πληρώσουν οι δημότες μοιάζει να συγκινεί την Ανοιχτή Πόλη. Πολύ λιγότερο φυσικά συγκινεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Κακλαμάνης είναι ευάλωτος σε μήνυση για απιστία. 6) Ο Αλέκος Αλαβάνος δοκιμάζοντας τα νεύρα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου κάνει ερώτηση στη Βουλή γιατί καθυστερούν τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Η απάντηση «Επειδή 131 μέλη και συμπαθούντες, ανάμεσα στους οποίους τρεις βουλευτές σας, κατέθεσαν προσφυγή για τον νόμο που όριζε τις συνθήκες κατασκευής του γηπέδου» μοιάζει περιττή.

Και φτάνουμε στον περί όχλου λόγο. Που για να απαλυνθεί ο λόγος αλλάζει ο τηλεοπτικός λόγος του αρχηγού. Και τώρα με το φτωχό μου το μυαλό ρωτάω και εγώ: είναι δυνατόν να εμπιστεύεσαι σε συζητήσεις κάποιον που δεν διστάζει να αλλάζει λόγια που έχει πει μπροστά στην κάμερα; Στην ιστορία του γηπέδου του Παναθηναϊκού υπάρχουν δίκια και της άλλης πλευράς. Και η πρώτη οικονομική συμφωνία ήταν επαχθής και θα μπορούσε να υπάρξει πιο σαφής σχεδίαση στο τι θα γίνει με τα στρέμματα που προορίζονται για πάρκο. Οταν, όμως, ένα κόμμα που λέει ότι φρενάρει το έργο για οικολογικούς λόγους φτάνει στο σημείο να κάνει επερώτηση στη Βουλή γιατί δεν γίνεται αντί για γήπεδο και Mall το τέρμα των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, σου έρχεται να γίνεις κορμοράνος.


Επειδή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για να αλλάξει και πάλι η λέξη «όπλου» στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, προτείνω να γίνει «Οσλου». Ωστε να διαβάζουμε «δεν θα μασήσουμε στις πιέσεις του Οσλου» και να καταλάβουμε ότι για όλα φταίνε οι Νορβηγοί.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x