sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γενέθλια με το 37o!

O Ολυμπιακός σβήνει σήμερα (10/03) 84 κεράκια και τα γιορτάζει με ένα ακόμα ρεκόρ: τα +1 πρωταθλήματα συγκριτικά με όσα έχουν αθροιστικά όλοι οι υπόλοιποι μαζί!

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

Η ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη. Ογδόντα τέσσερα χρόνια πίσω, μια παρέα φιλάθλων από τον Πειραιά, μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, συναντιέται σαν σήμερα (10 Μαρτίου 1925) στην «Ταβέρνα του Μοίρα» και αποφασίζει τη διάλυση των δύο σωματείων και την ίδρυση ενός νέου.

Ο αεροπόρος Νότης Καμπέρος (πρώτος αντιπρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου) προτείνει το όνομα «Ολυμπιακός» και ο Μιχάλης Μανούσκος (ο πρώτος πρόεδρος) το ολοκληρώνει με τις λέξεις «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Ενας σύλλογος που ντύνεται στα ερυθρόλευκα και «στολίζεται» με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος.

Γενέθλια, λοιπόν, για τον Ολυμπιακό, που τα γιορτάζει δύο ημέρες μετά την «περιπέτεια» της Τούμπας με τον πιο εμφατικό τρόπο. Με την οριστικοποίηση (έστω κι αν εκκρεμεί η «μαθηματική επιβεβαίωση») της κατάκτησης και αυτού του πρωταθλήματος –37ου στην ιστορία του–, μιας επίδοσης που ξεπερνά αθροιστικά τους τίτλους όλων των υπόλοιπων συλλόγων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα 36 έχουν «σταματήσει» από το 2004 ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Αρης, ο ΠΑΟΚ, η Λάρισα!

Σε μία σεζόν που στην Ευρώπη δεν είχε παρά στιγμές ευφορίας (αλλά στο σύνολο, απογοητεύσεις από τους αποκλεισμούς από Ανόρθωση και Σεντ Ετιέν), ο σύλλογος με τους περισσότερους φιλάθλους στην Ελλάδα –σύμφωνα με όλες τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις– έχει μπροστά του μία ακόμα πρόκληση. Το υπ' αριθμόν «65» ποδοσφαιρικό τρόπαιο στην ιστορία του, που δεν είναι άλλο από το Κύπελλο. Στα 23 έχει φτάσει στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, συν 4 Σούπερ Καπ και ένα Βαλκανικό από το μακρινό 1963.

Τα ιδρυτικά μελή

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Οθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Συλλογή από τίτλους

Δεν είναι, όμως, μόνο το ποδόσφαιρο στο οποίο ο Ολυμπιακός αποτελεί σημείο αναφοράς στον ελληνικό αθλητισμό. Για να μιλήσουμε για τα ομαδικά σπορ (στα οποία και οι τίτλοι είναι πιο «αναγνωρίσιμοι»), ο μεγάλος σύλλογος του Πειραιά έχει να επιδείξει 17 τίτλους στο μπάσκετ (1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 9 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα), 36 τίτλους στο βόλεϊ (από ένα Κυπελλούχων και Top Teams Cup, 22 πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα κι ένα Σούπερ Καπ), 38 τίτλους στο πόλο (1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, 21 πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ Ελλάδας, αλλά και 2 πρωταθλήματα στο πόλο Γυναικών).

Ο Ολυμπιακός αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο της κολύμβησης με τα 49 πρωταθλήματα open (η γενική βαθμολογία σε Ανδρες και Γυναίκες), τον σύλλογο με τις περισσότερες διακρίσεις σε ιστιοπλοΐα (είχε στις τάξεις του τους περισσότερους Ολυμπιονίκες) κι έχει να επιδείξει σπουδαίους αθλητές, Ολυμπιακά μετάλλια και πανελλήνιους τίτλους σε μία σειρά άλλων ατομικών αθλημάτων, όπως ο στίβος, το πινγκ πονγκ (κυρίως στις Γυναίκες), η πάλη, η πυγμαχία, η κωπηλασία, οι καταδύσεις, το κανόε καγιάκ, η σκοποβολή.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x