sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ετοιμάζει βαλίτσες (video)

Λισσαβώνα, Βαρκελώνη, Λονδίνο. Μπενφίκα, Τσέλσι και Μπαρτσελόνα ερίζουν για ένα θαυματουργό 10χρονο πιτσιρικά, τον Γιώργο Σπανουδάκη.

Του Αντώνη Οικονομίδη

Aνήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ένας περιχαρής πατέρας επιστρέφει στο σπίτι του στη Φρανκφούρτη συνοδευόμενος από τον 10χρονο γιο του. Το πενθήμερο ταξίδι τους στη Λισσαβώνα μόλις έχει ολοκληρωθεί. Το ταλέντο του πιτσιρικά, του Γιώργου, με την μπάλα στα πόδια έχει ακουστεί μέχρις εκεί. Γι' αυτό, άλλωστε, έγινε και το ταξίδι, κατόπιν πρόσκλησης της Μπενφίκα για δοκιμή του μικρού.

Το αποτέλεσμα απολύτως ικανοποιητικό. Τόσο που ο πατέρας, ο Κώστας, αρχίζει να... ετοιμάζει βαλίτσες για την Ιβηρική. Τα οκτώ χρόνια στη Γερμανία κούρασαν την τετραμελή οικογένειά του. Κι έτσι, με διαβατήριο τις εξαιρετικές ικανότητες του Γιώργου, προετοιμάζεται για μετακόμιση. Ενα μήνα αργότερα η μετακόμιση είναι πλέον δεδομένη. Μόνο που ο προορισμός ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Το ταξίδι, βλέπετε, στη Λισσαβώνα δεν έμεινε κρυφό, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς σπουδαίων clubs, που είχαν ήδη τον Γιώργο στα κιτάπια τους. Πρώτο από όλους κινητοποίησε ένα συντοπίτη της οικογένειας Σπανουδάκη. Ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος, χρόνια κι αυτός μετανάστης στη Γερμανία, είχε επαναπατριστεί. Ως μάνατζερ πλέον, ενημερώνεται από συνεργάτη του για το πιτσιρίκι.

«Παράτα τα όλα και ασχολήσου μαζί του», η προτροπή. Το κάνει, συμφωνεί να διαχειριστεί τις τύχες του και πλέον αναλαμβάνει το μόνο που έλειπε. Τη συνδιαλλαγή σε απολύτως επαγγελματικούς όρους με τους υποψήφιους «μνηστήρες». Ετσι, άλλωστε, τελείως επαγγελματικά, συμπεριφέρονται στον μικρό όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Και δεν είναι λίγοι.

Οι πόρτες πλέον ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Πόσω μάλλον όταν η πρώτη ύλη, το ταλέντο του Γιώργου Σπανουδάκη, υπάρχει εν αφθονία και τον καθιστά το πλέον περιζήτητο ποδοσφαιρικό προϊόν της ηπείρου. Πέραν της Μπενφίκα, έκτοτε Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας επίσημες προτάσεις. Είπαμε, η μετακόμιση της οικογένειας είναι δεδομένη. Πλέον, όμως, οι προορισμοί είναι πολλοί. Κι όπως φαίνεται, είναι όλοι τους διαλεχτοί...

Οι... καταϊδρωμένες

Φυσικά, από το παζάρι δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι γερμανικές ομάδες. Χοφενχάιμ, Λεβερκούζεν και Βέρντερ Βρέμης έχουν επανειλημμένα εκφράσει στον πατέρα του Γιώργου το ενδιαφέρον τους, ενώ εσχάτως από την Ιβηρική τόσο η Ατλέτικο Μαδρίτης όσο και η Βαλένθια έχουν ενημερώσει για πρόθεση δοκιμής του Γιώργου. Και από την Ελλάδα υπήρξε κρούση, χωρίς όμως η συγκεκριμένη προοπτική να ενδιαφέρει την οικογένεια Σπανουδάκη.



ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ»

ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Ο μόνιμος scouter της Μπενφίκα στη Γερμανία παρακολουθεί τον Γιώργο, ειδοποιώντας τον υπεύθυνο των ακαδημιών των Λουζιτανών, Ρούι Αγκουας. Δεύτερη γνώμη δεν χρειάζεται. Λίγες μέρες αργότερα αποστέλλεται fax στην Αϊντραχτ με το οποίο κοινοποιείται το αίτημα για τη δοκιμή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι Λουζιτανοί υποβάλλουν μέχρι και σε... ιατρικές εξετάσεις τον Γιώργο, εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον τους. Μέχρι και γεύμα με την πρώτη ομάδα κάνουν προς τιμήν του! Ο ίδιος ο Ρούι Αγκουας πείθεται με το καλημέρα. Στο πρώτο δεκάλεπτο της παρθενικής προπόνησης του Γιώργου πλησιάζει τον πατέρα του και του λέει:

«Ο γιος σου είναι ό,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία 30 χρόνια! Εξωπραγματικό ταλέντο». Η πρόταση γίνεται λίγες μέρες αργότερα. Αμεση έλευση της οικογένειας στη Λισσαβώνα και κατ' εξαίρεση ένταξη του Γιώργου στις ακαδημίες των «λιονταριών» (σ.σ.: το πρόγραμμα των φυτωρίων της Μπενφίκα προβλέπει την ένταξη στις ακαδημίες της -που προϋποθέτει μόνιμη παραμονή στους κοιτώνες της ομάδας- σε ηλικία 13 ετών), προσφέροντας παράλληλα και την εναλλακτική της υπογραφής συμβολαίου (!), που θα τον «καπαρώνει» σε περίπτωση που η οικογένεια επιλέξει να παραμείνει στη Γερμανία μέχρι τη συμπλήρωση των 13 χρόνων του Γιώργου, οπότε και θα μετακομίσει στη Λισσαβώνα.

ΤΣΕΛΣΙ

Επιδίωξη του μάνατζερ του Γιώργου αποτέλεσε η ενημέρωση και των top αγγλικών clubs. Ετσι, σε κουβέντα με γνωστό scouter της Τσέλσι γίνεται η επισήμανση. Το όνομα του Γιώργου δεν του είναι άγνωστο. Ακολουθεί το διαδικτυακό τσεκάρισμα από τους αρμόδιους των «μπλε» και σε συνδυασμό με την ενημέρωση για την προσφορά της Μπενφίκα, ο υπεύθυνος των ακαδημιών των Λονδρέζων, Λι Κόνγκερτον, ουσιαστικά... προλαβαίνει τον Ελληνα ατζέντη, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για το ενδιαφέρον των «μπλε».

Την περασμένη Τρίτη φτάνει στη Φρανκφούρτη ακόμα ένα fax, με το οποίο καλείται ο 10χρονος για δεκαήμερη δοκιμή στην αγγλική πρωτεύουσα (28 Μαρτίου - 8 Απριλίου). Η σοβαρότητα των προθέσεων των Λονδρέζων, εμφανής σε δύο λεπτομέρειες. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχουν απευθύνει ανάλογη πρόσκληση σε τόσο νεαρό ποδοσφαιριστή και σπανιότατα οι σχετικές προτάσεις τους προβλέπουν διάρκεια της δοκιμής μεγαλύτερη των πέντε ημερών.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ακόμα και η πρόσκληση στη Μάσια, όπου στεγάζεται το προπονητικό κέντρο των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, δεν είναι εύκολο πράγμα. Για την ακρίβεια, είναι αδύνατη! Οι Καταλανοί διεξάγουν τουρνουά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στα οποία άνθρωποί τους τσεκάρουν νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ποτέ, όμως, δεν απευθύνουν πρόσκληση ονομαστικά σε συγκεκριμένους.

Εκτός σπάνιων εξαιρέσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία χρονιά σε αντίστοιχα τουρνουά δοκιμάστηκαν συνολικά περίπου 1.000 παιδιά, εκ των οποίων μόνο τέσσερα προκρίθηκαν να περάσουν τις πύλες του προπονητηρίου των Καταλανών για ενδελεχή αξιολόγηση! Ο Γιώργος θα είναι μόλις ο πέμπτος. Βρισκόταν στα κιτάπια των «μπλαουγκράνα» από το περασμένο καλοκαίρι, όταν και ξεχώρισε σε σχετικό τουρνουά, το οποίο μάλιστα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ρεάλ Μαδρίτης!

Από τη στιγμή, όμως, που οι Καταλανοί πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις με την Μπενφίκα, απευθύνθηκαν -μέσω του υπευθύνου των ακαδημιών, Κίκε Κόστας- στον συνεργάτη του Λευτέρη Σιδηρόπουλου στην Ιβηρική. Αποτέλεσμα; Μετά το Πάσχα ο Γιώργος θα ταξιδέψει ξανά στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, αυτή τη φορά, όμως, για άμεσο τσεκάρισμα.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x