Stoiximan Super League

Σάντος: «ΠΑΟΚ, όπως λέμε Πόρτο…»

Στα πρότυπα της Πόρτο θέλει ο Φερνάντο Σάντος να βαδίσει ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε στην «Εξέδρα». Ο Πορτογάλος τεχνικός υποστήριξε πως «δεν θα έχουμε τους παίκτες-κράχτες που θα κάνουν ξεκάθαρα τη διαφορά, αλλά όλοι θα είναι στο ίδιο επίπεδο». Ερωτηθείς αν οι «ασπρόμαυροι» μπορούσαν να κάνουν φέτος κάτι παραπάνω από τη δεύτερη θέση, απάντησε: «Δεν ήταν οι συνθήκες τέτοιες, ώστε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω». Τι είπε για τον σχεδιασμό του «Δικεφάλου του Βορρά» εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και τι ανέφερε για τη διαδικασία των πλέι οφ.

Στα πρότυπα της Πόρτο θέλει ο Φερνάντο Σάντος να βαδίσει ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε στην «Εξέδρα». Ο Πορτογάλος τεχνικός υποστήριξε πως «δεν θα έχουμε τους παίκτες-κράχτες που θα κάνουν ξεκάθαρα τη διαφορά, αλλά όλοι θα είναι στο ίδιο επίπεδο». Ερωτηθείς αν οι «ασπρόμαυροι» μπορούσαν να κάνουν φέτος κάτι παραπάνω από τη δεύτερη θέση, απάντησε: «Δεν ήταν οι συνθήκες τέτοιες, ώστε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω». Τι είπε για τον σχεδιασμό του «Δικεφάλου του Βορρά» εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και τι ανέφερε για τη διαδικασία των πλέι οφ.

Αποσπάσματα των δηλώσεων του Σάντος:

Πέρυσι τέτοιον καιρό δεχόσασταν έντονη κριτική. Ήσασταν σίγουρος πως θα άλλαζε το κλίμα;

«Ναι, ήμουν σίγουρος πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα. Όλοι μας δεχτήκαμε αυτή την έντονη κριτική που μας γινόταν. Απλώς θεωρούσαμε και τότε άλλα και τώρα πως ήταν κάπως πρόωρη, κάπως άδικη. Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος, αλλά και ο κ. Βρύζας, γνωρίζαμε τη δουλειά που έπρεπε να κάνουμε. Είχαμε την πεποίθηση, μέσα από τον πολύ χρόνο δουλειάς που κάναμε, πως όλα θα πήγαιναν καλά. Γνωρίζαμε τις αδυναμίες του περσινού ρόστερ, ξέραμε επίσης πως δεν είχε γίνει προετοιμασία, που τη θεωρώ πολύ σημαντική, όποτε είχαμε τη σιγουριά πως η φετινή σεζόν θα ήταν πολύ διαφορετική. Αν δεν υπήρχε αυτή η σιγουριά από εμένα είτε από τον πρόεδρο, να είστε σίγουροι πως θα είχα αποχωρήσει από την ομάδα».

Τι έπρεπε να αλλάξει, ώστε να ανέβει το αγωνιστικό στάτους του ΠΑΟΚ;

«Πρώτα από όλα, οι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε αν αποκτήσουν μία νέα νοοτροπία. Ήταν ένα από τα πλέον αρνητικά στοιχεία που συνάντησα στην ομάδα. Όχι πως δεν ήταν καλοί άνθρωποι και δεν δούλευαν… Όμως δεν αρκεί αυτό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πρέπει να διαθέτεις το πνεύμα του νικητή, πρέπει να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και αυτό δεν συνέβαινε στον βαθμό που συμβαίνει τώρα. Η ομάδα δεν είχε στόχους, δεν μπορούσε να αντιδράσει σωστά στις ήττες.

Όσον αφορά τον αγωνιστικό χαρακτήρα, υπήρχαν πολλές δυσκολίες και αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που επικέντρωσα την προσοχή μου. Επίσης έπρεπε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην τακτική μας. Χρειαζόμασταν χρόνο, γιατί έπρεπε αν αφομοιώσουν οι παίκτες αυτό που θέλω. Για αυτό τον λόγο θεωρώ την προετοιμασία του καλοκαιριού το πιο σημαντικό σημείο της δημιουργίας της ομάδας
».

Ποιες επιπλέον αλλαγές έπρεπε να γίνουν;

«Ύστερα από αυτά τα τρία- πολύ σημαντικά κατά την άποψή μου- ζητήματα, τα οποία ήταν περισσότερο τεχνικής φύσης, έπρεπε να οργανωθεί γενικότερα και ο σύλλογος. Από τις πρώτες μέρες μου στη Θεσσαλονίκη είχα καταλάβει πως η κατάσταση θα άλλαζε προς το καλύτερο. Νομίζω πως και ο πρόεδρος, αλλά και οι συνεργάτες του κατάλαβαν από νωρίς πόσο σημαντικό είναι το θέμα της οργάνωσης, έριξαν το βάρος σε αυτό και θεωρώ πως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και βελτιώνονται ολοένα περισσότερο».

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κάνει φέτος κάτι παραπάνω από τη δεύτερη θέση;

«Νομίζω πως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν ήταν οι συνθήκες τέτοιες, ώστε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω. Σίγουρα μπορούμε να λέμε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ υποκειμενικό. Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε τον Αστέρα Τρίπολης στην έδρα μας, τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες ή να είχαμε καλύτερη αγωνιστική συμπεριφορά με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει και αυτή που μας θέλει να έχουμε κερδίσει στο τελευταίο λεπτό του αγώνα την Ξάνθη, τον Πανιώνιο, τον Θρασύβουλο…».

Είναι θετικό για τον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι έχει διασφαλιστεί ο βασικός στόχος του, η ευρωπαϊκή συμμετοχή δηλαδή, προτού μπει στη διαδικασία των πλέι οφ;

«Δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα πλέι οφ είναι ουσιαστικά ένα άλλο πρωτάθλημα, με λιγότερες ομάδες και λίγα παιχνίδια, Κυριακή-Τετάρτη, οπότε εξαρτάται από το πόσο καλύτερα προσεγγίζεις το κάθε παιχνίδι. Δεν θα είχε μεγάλη σημασία είτε μπαίναμε στα πλέι οφ έχοντας στόχο το Κύπελλο UEFA ή, τώρα που το εξασφαλίσαμε, τα προκριματικά του Champions League. Περιμένω και ελπίζω ότι δεν θα μας επηρεάσει αρνητικά. Δηλαδή πρέπει να μην εφησυχάσουμε επειδή πετύχαμε τον βασικό μας στόχο και να ψάξουμε το κάτι παραπάνω. Εμείς πρέπει να μπούμε στα πλέι οφ με στόχο να βγούμε πρώτοι. Πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι».

Θα αλλάξει η αγωνιστική προσέγγιση η ομάδα την επόμενη περίοδο;

«Όσον αφορά το μοντέλο παιχνιδιού, τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία μας, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Τα συστήματα, οι αλλαγές προσώπων είναι κάτι που εμένα δεν με απασχολεί καθόλου. Το πιο σημαντικό είναι το μοντέλο και η φιλοσοφία του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα, εγώ γνωρίζω ποια πράγματα έπρεπε να γίνουν επιπλέον αυτή τη σεζόν σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς και σε αυτούς θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση. Και αυτό περνάει βέβαια από την ανάγκη να αλλάξουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας. Δεν μπορώ να αποκαλύψω ποια είναι αυτά, γιατί έτσι θα “φωτογράφιζα” τις αδυναμίες μας. Η όλη συζήτηση σίγουρα αφορά τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτουμε, αλλά δεν θέλω να εμβαθύνω. Αυτή τη στιγμή σημαντικά για εμένα είναι τα παιχνίδια που ακολουθούν και τίποτα άλλο. Πάντως να είστε σίγουροι πως ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε».

Θα γίνουν αρκετές αλλαγές το καλοκαίρι; Πιστεύετε πως το πλάνο προχωράει σωστά;

«Όχι πολλές αλλαγές, αλλά σίγουρα θα γίνουν κάποιες. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος που έχουμε επιλέξει να βαβίζουμε, έτσι και έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε στο τριετές πλάνο. Ένα πλάνο που την επόμενη σεζόν θέλει τον ΠΑΟΚ να σταθεροποιείται στις υψηλές θέσεις. Δύο βασικοί στόχοι που είχαμε θέσει ήταν, πρώτον, να μπορέσουμε να βγούμε στο Κύπελλο UEFA – μίνιμουμ στόχος- και, δεύτερον, -κάτι πολύ σημαντικό για εμένα – να μπορέσει η ομάδα να έχει απόσταση λιγότερη των δέκα βαθμών από τον πρώτο της βαθμολογίας.

Είναι διαφορετικό να είσαι δεύτερος, τρίτος, ή τέλος πάντων, σε οποιαδήποτε θέση σού εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο UEFA και να είσαι 20 βαθμούς από την κορυφή – όπως γίνεται χρόνια τώρα- και άλλο κάτω από δέκα. Είναι σαν να παραπλανείς τον εαυτό σου. Ναι, βγήκες στην Ευρώπη, αλλά με τέτοια απόσταση από την κορυφή δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα. Για αυτό είμαι ικανοποιημένος που τερματίζουμε σε αυτή την απόσταση από τον Ολυμπιακό
».

Αν ο ΠΑΟΚ μείνει πιστός στο πλάνο του, ξεκαθαρίσει τις αρχές και τους στόχους του, πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει στα επίπεδα της Πόρτο;

«Βεβαίως και το πιστεύω. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η στήριξη του κόσμου. Και δεν εννοώ αυτούς που έρχονται στο γήπεδο. Αυτοί είναι φανταστικοί και δεν μπορούμε να τους πούμε τίποτα. Απλώς χρειαζόμαστε γενικότερη στήριξη. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν διαφορές με τους ανταγωνιστές μας. Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις εφημερίδες. Η μία ομάδα διαθέτει 15 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, η άλλα 20 εκατ ευρώ και πάει λέγοντας. Το χρήμα από μόνο δεν φέρνει νίκες, αλλά σίγουρα βοηθάει πολύ. Βγάλτε τους Μέσι, Ετό και Ανρί από την Μπαρτσελόνα να δούμε πώς θα κερδίσει.

Για να μπορέσεις να ανταγωνιστείς τις ακριβές ομάδες, υπάρχουν δύο τρόποι: είτε έχεις τα χρήματα και αγοράζεις και εσύ μεγάλους παίκτες ή δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα και φτιάχνεις μία ομάδα όπου γενικότερα οι ποδοσφαιριστές της είναι σε υψηλό επίπεδο. Όπως η Πόρτο. Δεν έχει τεράστια οικονομική δυνατότητα, πάντα οι καλύτεροί της παίκτες φεύγουν, αλλά πάντα έχει παίκτες υψηλού επιπέδου. Αυτό τον δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε. Δεν θα έχουμε τους παίκτες-κράχτες που θα κάνουν ξεκάθαρα τη διαφορά, αλλά όλοι θα είναι στο ίδιο επίπεδο. Ένα τέτοιο ρόστερ θα βοηθήσει και τους νέους μας παίκτες να βελτιωθούν κι άλλο. Όπως καλή λύση είναι η ύπαρξη μιας καλής ακαδημίας.

Την περασμένη Τρίτη που πήγα στο τουρνουά “Παναγιώτης Κατσούρης”, έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος από την οργάνωση, αλλά και από το επίπεδο των αθλητών. Θεωρώ πως τα νέα γήπεδα, που θα γίνουν στη Νέα Μεσημβρία, θα βοηθήσουν πάρα πολύ τον ΠΑΟΚ. Θα στοιχημάτιζα μάλιστα πως σε 3-4 χρόνια ο ΠΑΟΚ θα διαθέτει παίκτες που θα προέρχονται από τις ακαδημίες του. Και θα βρίσκονται στο ρόστερ του όχι μόνο λόγω του ταλέντου τους, αλλά λόγω των βάσεων που απέκτησαν στην ακαδημία της ομάδας
»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x