Επικαιρότητα

Την Τετάρτη η κηδεία του μεγάλου δασκάλου του Καραγκιόζη

Στο νεκροταφείο Αμαρουσίου θα κηδευτεί, την Τετάρτη, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα, στη Μητρόπολη της περιοχής.

Στο νεκροταφείο Αμαρουσίου θα κηδευτεί, την Τετάρτη, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα, στη Μητρόπολη της περιοχής.

Την ίδια μέρα, από τις 10 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, η σορός του μεγάλου δασκάλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Σπαθάρειο Μουσείο.

Ο άνθρωπος που δίδαξε στις νεότερες γενιές την παράδοση του Καραγκιόζη "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών το βράδυ του Σαββάτου. Ο λαικός καραγκιοζοπαίκτης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά από μία μοιραία πτώση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης του Σωτηρίου, ψυχή του Καραγκιόζη και γενικότερα του θεάτρου Σκιών γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924. Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη , και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτορας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και από το 1980 άρχιζε να παίζει και στη τηλεόραση.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ) ενώ είχε κάνει περιοδείες σε πολλές χώρες. Ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη...

Επιμέλεια: Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x