Παλαιότερες

Οι δύο όψεις του χθεσινού Σωκράτη

SportDay

Το ξεκίνημα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του Κόκκαλη ήταν από αυτά που τον έχουν χαρακτηρίσει όλα αυτά τα χρόνια στην προεδρία του Ολυμπιακού. Ξεκίνησε δυναμικά και με καρφιά για τον Παναθηναϊκό χτυπώντας κατευθείαν στο θυμικό των οπαδών του Ολυμπιακού. Αλλωστε αν κάτι δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι ότι δεν είναι «γαύρος». Από εκεί και πέρα υπήρξαν στιγμές ειλικρίνειας και ξεσπάσματος από πλευράς του που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δικαιολογημένα, αλλά υπήρξαν και στιγμές που προφανέστατα θέλησε να μην ανοίξει τα χαρτιά του, επί της ουσίας να κρυφτεί και να κρύψει την αλήθεια.

Η φράση του «δηλαδή τι έχει ο Κετσπάγια, χολέρα;» είναι μία φράση που καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που λέμε ξέσπασμα. Και έχει δίκιο ο Κόκκαλης να αγανακτεί με την ισοπεδωτική κριτική που δέχεται ο Κετσπάγια. Επιχειρηματολόγησε και μάλιστα αρκετά πειστικά γιατί επέλεξε τον Τιμούρ, αποδέχτηκε ότι υπάρχει ρίσκο σε αυτή την επιλογή, αλλά τέλος πάντων δεν μπορεί να δεχτεί και τέτοιου είδους θόρυβο που θα έστεκε αν είχε πάρει έναν μπακάλη για προπονητή. Στο φινάλε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο Κόκκαλης στο παρελθόν έχει κάνει θεωρητικά πολύ χειρότερες επιλογές για τον πάγκο του Ολυμπιακού και έχει πάρει πολύ μεγαλύτερα ρίσκα.

Ξέσπασε όμως και για τον Βαλβέρδε και είχε επίσης δίκιο. Οχι στην ισοπέδωση και την ειρωνεία με την οποία τον αντιμετώπισε (εκεί προφανώς έχασε το μέτρο), αλλά στο γεγονός ότι ως πρόεδρος του Ολυμπιακού και όχι ως Κόκκαλης δέχτηκε πολλά καπρίτσια του Ισπανού και εν τέλει του έκανε μία πρόταση που έχει κάθε δικαίωμα να τη θεωρεί πολύ καλή και ο Ισπανός δεν την αποδέχτηκε. Συνεπώς έχει κάθε δίκιο να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να του ασκείται τόσο έντονη κριτική για αυτό το θέμα.

Από την άλλη ο Κόκκαλης είναι φανερό ότι έκρυψε και πράγματα από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Στην ερώτηση «γιατί αποφασίσατε τώρα να τον κάνετε πολυμετοχικό», η απάντησή του που θεωρήθηκε και μεγάλη ατάκα ήταν «τι να περιμένω, να πεθάνω πρώτα;» Προφανώς ήταν αστείο και δεν θέλει να μας πει κάτι άλλο ο πρόεδρος που θα ήταν πολύ σοβαρό και ανησυχητικό, αλλά σε αυτή την ερώτηση δεν χωράνε απαντήσεις με αστεία. Θα ήταν προτιμότερο να πει ο Κόκκαλης ότι το κάνω διότι π.χ. «δεν αισθάνομαι πια τόσο δυνατός ώστε να κουβαλώ μόνος μου το βάρος του Ολυμπιακού» ή «σε μία εποχή έντονου ανταγωνισμού χρειάζονται πολλά χρήματα. Εγώ δεν σκοπεύω ή δεν θέλω ή δεν έχω να βάλω τόσα πολλά και καλώ και τους υπόλοιπους Ολυμπιακούς να μπουν και να συνεισφέρουν». Τέλος πάντων να μας δώσει μία συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση γιατί κάνει τον Ολυμπιακό πολυμετοχικό τώρα.

Επίσης θα μπορούσε να ήταν πιο ειλικρινής για τη μεγάλη αποτυχία του να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε μία ευρωπαϊκή πορεία και όχι να απαντήσει με τη φράση «η Σαχτάρ έχει Αχμέτοφ και στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει ούτε Αχμέτοφ ούτε Αμπράμοβιτς, και δεν θα θέλαμε να υπάρξει κιόλας γιατί όταν θα φύγει θα αφήσει πίσω του μία διαλυμένη ομάδα». Διότι εκτός από τη Σαχτάρ, στον τελικό του ΟΥΕΦΑ τα τελευταία χρόνια έφτασαν και η Βέρντερ και η Ρέιντζερς και η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και η Μίντλεσμπρο και η Αλαβές. Και εκεί δεν υπήρχαν Αχμέτοφ. Υπήρχαν απλά σοβαρότητα και οργάνωση. Και βέβαια υπήρξε και η Εσπανιόλ. Διότι σωστό είναι να λέει από τη μία ο Κόκκαλης «πού θα ξαναζήσει ο κύριος Βαλβέρδε αυτά που έζησε εδώ και πότε θα πάρει πρωτάθλημα και Κύπελλο;», αλλά από την άλλη αν είναι τόσο δύσκολο όπως το παρουσίασε να φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ο Ολυμπιακός, τότε μήπως είναι καλύτερα για τον Βαλβέρδε να δουλέψει σε Εσπανιόλ ή Αλαβές που δεν τους είναι δύσκολο να παίξουν τελικό; Γιατί δεν γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Δεν γίνεται όταν μιλάει με τον Βαλβέρδε ο Κόκκαλης να απαιτεί ο Ισπανός προπονητής να αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό ως πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την Εσπανιόλ και από την άλλη όταν αναφέρεται στην ευρωπαϊκή αποτυχία να λέει επί της ουσίας ότι «Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει Εσπανιόλ».

Οπως σωστά ο Κόκκαλης ζητά το μπράβο και την αναγνώριση από τον Τύπο για όσα πέτυχε ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα, έτσι θα έπρεπε να αποδέχεται και την παταγώδη αποτυχία στην Ευρώπη. Και αυτή δεν οφείλεται στο ότι δεν γίνεται ομάδα όπως ο Ολυμπιακός να φτάσει στον τελικό του ΟΥΕΦΑ, αλλά στο ότι ο Κόκκαλης δεν μπόρεσε έως τώρα να τον οδηγήσει σε μία τέτοια επιτυχία.

Τέλος σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά που είπε για τους δημοσιογράφους, το πρόβλημα του Κόκκαλη, όπως χρόνια είναι γνωστό, δεν αφορά την κριτική που δέχεται η ομάδα, αλλά την κριτική που δέχεται ο ίδιος. Αυτή τον ενοχλεί. Τα πρωτοσέλιδα του τύπου «Χάλια μαύρα ο Ολυμπιακός και παίκτες δεν αξίζετε να φοράτε τη φανέλα του Ολυμπιακού» δεν τον ενοχλούν. Για την ακρίβεια, τα απολαμβάνει. Τα πρωτοσέλιδα που έχουν τον ίδιο φωτογραφία είναι που τον ενοχλούν. Είπαμε όμως, και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μάς έδωσε μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Σε κάποια από αυτά που είπε είχε δίκιο. Σε κάποια άλλα όμως είτε υπερέβαλε είτε δεν είπε όλη την αλήθεια.

Είπε (και έχει δίκιο)

«Γιατί δεν με ρωτάτε πώς αισθάνθηκα εγώ πέρυσι που αποκλειστήκαμε από την Ανόρθωση; Κανονικά την επόμενη μέρα θα έπρεπε να διώξω τον Βαλβέρδε».

Δεν είπε

«Ευθύνομαι προσωπικά και εγώ για αυτόν τον αποκλεισμό. Ξήλωσα εξ ολοκλήρου μία ομάδα που είχε φτάσει μέχρι τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ και έκανα τρεις μήνες παζάρια για να αποκτήσω ένα σέντερ φορ, στέλνοντας την ομάδα στην Κύπρο χωρίς επιθετικό, με αποτέλεσμα να κρέμονται 20 εκατ. ευρώ από τα πόδια του Μήτρογλου».

Είπε (και έχει δίκιο)

«Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ολυμπιακού θέλουμε να μπουν άνθρωποι που να είναι Ολυμπιακοί και να αγαπάνε αυτή την ομάδα και να έχουν τα ίδια οράματα με εμάς».

Δεν είπε

«Θα μπει βέβαια και ο κύριος Λαυρεντιάδης, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν ήξερε όχι μόνο τη χρώμα φανέλα έχει ο Ολυμπιακός, αλλά ούτε καν ότι η ποδοσφαιρική μπάλα είναι στρογγυλή. Εχει όμως πολύ ρευστό και διάθεση να μπει, οπότε δεν θα του χαλάσουμε το χατίρι».

Είπε (και έχει δίκιο)

«Πρέπει να αναδείξουμε παίκτες από τις ακαδημίες. Εχουμε μεγάλα ταλέντα που πρέπει να τα προωθήσουμε στην πρώτη ομάδα και τρεις, τέσσερις από αυτούς μπορούν να κάνουν καριέρα. Δεν μπορούμε να παίρνουμε συνέχεια παίκτες από έξω. Πρέπει να βγάλουμε και δικούς μας παίκτες».

Δεν είπε

«Είμαι στον Ολυμπιακό 16 χρόνια. Είναι η τρίτη, τέταρτη φορά που μιλάω για τις ακαδημίες (ποιος έχει ξεχάσει την υπόθεση Σουαντό...) και όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερα να βγει έστω ένας παίκτης από τις ακαδημίες της ομάδας. Πριν από ένα χρόνο έδιωξα τον Βερμιούλεν, που μάζεψε τους πιτσιρικάδες που σήμερα λέω ότι πρέπει να παίξουν βασικοί (Κυριάκο Παπαδόπουλο, Σοϊλέδη, Νικλητσιώτη) γιατί όπως είχα πει χαρακτηριστικά: "Σιγά μη δίνουμε 200.000 ευρώ τον χρόνο για προπονητή στους μικρούς"».

Είπε (και έχει δίκιο)

«Το Δ.Σ. έδωσε εξουσιοδότηση σε μένα και τον κύριο Χρυσικόπουλο να διαπραγματευτούμε με τον κύριο Κετσπάγια για να αναλάβει προπονητής της ομάδας».

Δεν είπε

«Σιγά βέβαια μην περίμενα την έγκριση από το Δ.Σ. Τον έχω κλείσει τον Κετσπάγια εδώ και ένα μήνα, αλλά δεν το έλεγα για να μην πέσει κράξιμο στη φιέστα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x