Ελλάδα

Αιώνια πιστός…στους τίτλους

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τέταρτο τελικό της σειράς των πλέι οφ τον Ολυμπιακό με 94-81, έκανε το 3-1 και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Μετά το Κύπελλο Ελλάδος και το Ευρωπαϊκό, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε και το πρωτάθλημα και έκανε το δεύτερο «Triple Crown» της ιστορίας της. Κορυφαίοι για τους «πράσινους» οι Ντρου Νίκολας, Βασίλης Σπανούλης και Μάικ Μπατίστ. Κρυφό χαρτί ο Νίκος Χατζηβρέττας. Από τον Ολυμπιακό, ο μόνος που προσπάθησε για την ανατροπή ήταν ο Λιν Γκριρ. Βολές κατά της διαιτησίας από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από οπαδό βγαίνοντας από τα αποδυτήρια. δήλωσε ο Νίκολα Πέκοβιτς στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. Στους 94.6 μίλησαν και οι Δημήτρης Ιτούδης, Στράτος Περπέρογλου και Νίκος Χατζηβρέττας. Τέλος εποχής για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τέταρτο τελικό της σειράς των πλέι οφ τον Ολυμπιακό με 94-81, έκανε το 3-1 και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Μετά το Κύπελλο Ελλάδος και το Ευρωπαϊκό, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε και το πρωτάθλημα και έκανε το δεύτερο «Triple Crown» της ιστορίας της. Κορυφαίοι για τους «πράσινους» οι Ντρου Νίκολας, Βασίλης Σπανούλης και Μάικ Μπατίστ. Κρυφό χαρτί ο Νίκος Χατζηβρέττας. Από τον Ολυμπιακό, ο μόνος που προσπάθησε για την ανατροπή ήταν ο Λιν Γκριρ. Βολές κατά της διαιτησίας από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από οπαδό βγαίνοντας από τα αποδυτήρια. «Το ονειρευόμουν…», δήλωσε ο Νίκολα Πέκοβιτς στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. Στους 94.6 μίλησαν και οι Δημήτρης Ιτούδης, Στράτος Περπέρογλου και Νίκος Χατζηβρέττας. Τέλος εποχής για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Ισορροπία στο ξεκίνημα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς έχοντας τον ίδιο ακριβώς προσανατολισμό που είχε και στο δεύτερο παιχνίδι. Αυτός ήταν η μπάλα να περνάει μέσα στη ρακέτα και συγκεκριμένα στον Γιώργο Πρίντεζη. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχοντας καλή κυκλοφορία και εκμεταλλευόμενος το «ζεστό» χέρι του Ντρου Νίκολας, κατάφερε να προηγείται στο πεντάλεπτο με 14-13. Η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη έκλεισε την άμυνα των «ερυθρολεύκων» με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να δυσκολεύεται να βρει λύσεις κοντά στο καλάθι.

Η είσοδος του Σχορτσανίτη και το ξέσπασμα του Τσαρτσαρή

Ο Έλληνας σέντερ έκανε καλή δουλειά και στην επίθεση. Έτσι, οι «πράσινοι» έκλειναν μέσα στην ρακέτα και ο Ολυμπιακός έβρισκε ελεύθερα σουτ. Δύο λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με 23-19, αλλά πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Κώστα Τσαρτσαρή τους έδωσαν προβάδισμα με 28-22 για να τελειώσει η πρώτη περίοδος με δύο βολές του Τζος Τσίλντρες 28-24.

Η μέγιστη διαφορά για τους γηπεδούχους

Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπήκαν πιο δυνατά στη δεύτερη περίοδο με αποτέλεσμα να στείλουν τη διαφορά και πάλι στη μέγιστη τιμή της (+6) στο 33-27, εφτά λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ένα λεπτό αργότερα το ΟΑΚΑ σηκώθηκε στο πόδι έπειτα από εντυπωσιακό φόλοου κάρφωμα του Μάικ Μπατίστ. Ο Αμερικανός έφτασε γρήγορα τους εννιά πόντους και ανέβασε τη διαφορά στους οκτώ πόντους (35-27). Ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίδοτο για τον Αμερικανό σέντερ του «τριφυλλιού». Μπορούσης και Βούισιτς έχασαν όλες τις μάχες, κυρίως γιατί ο Μπατίστ έπαιζε πιο ψυχωμένα και έμπαινε δυνατά σε όλες τις φάσεις.

Το «πράσινο» πικ εν ρολ και ο «καυτός» Χαλπερίν

Ο Παναθηναϊκός αν και έπαιζε πάλι εκπληκτικά το πικ εν ρολ (κυρίως με Μπατίστ και Γιασικεβίτσιους), ήταν νευρικός και δεν μπορούσε να τελειώσει τις φάσεις. Από την άλλη μεριά, ο Γιοτάμ Χαλπερίν έκανε το πρώτο του καλό ματς στους τελικούς και κρατούσε την ομάδα του κοντά στο σκορ. Πέντε λεπτά πριν το ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πίσω με έξι πόντους (37-31).

Η νέα είσοδος του «Σόφο» και το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα

Η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στο παρκέ, επέφερε στον Ολυμπιακό και πάλι πάρα πολλά οφέλη. Ο 24χρονος σέντερ φόρτωσε με φάουλ τον Νίκολα Πέκοβιτς (4), ενώ «σκέπασε» και το καλάθι της ομάδας του με αποτέλεσμα να περάσουν μπροστά οι Πειραιώτες (40-42) με επιμέρους σκορ 11-3, δύο λεπτά πριν από το ημίχρονο.

Το σερί πριν το ημίχρονο

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, μόλις η ομάδα του βρέθηκε πίσω στο σκορ, ώθησε τους παίκτες του Ομπράντοβιτς σε σερί 7-0 για το 47-42. Το ημίχρονο έκλεισε με την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη να μειώνει σε 47-44.

Άρχισε να το πιστεύει ο Ολυμπιακός αλλά…

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ξεκίνησε εντυπωσιακά το δεύτερο ημίχρονο. Οι «ερυθρόλευκοι» με σερί 7-0, πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά στο ματς με τέσσερις πόντους (47-51), αλλά ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και απάντησε με σερί 11-0, για να περάσει μπροστά με 58-51, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Το σερί των «πρασίνων» διεκόπη με βολές του Πρίντεζη αλλά ο Φώτσης με τρίποντο μεγάλωσε το επιμέρους σκορ της ομάδας του σε 14-2 για το 61-53. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε αποφασισμένο να «τελειώσει» το παιχνίδι και με κάρφωμα του Μάικ Μπατίστ έστειλε τη διαφορά στο +10 (67-57). Με σερί 5-0, όμως, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 67-62, με το τρίποντο του Λιν Γκριρ από το κέντρο του γηπέδου να είναι, όμως, εκτός χρόνου και οι διαιτητές κακώς να το μετρούν.

Το κρυφό χαρτί «Νίκος Χατζηβρέττας» και ο άμυαλος Τεόντοσιτς

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να περιμένει καλύτερο ξεκίνημα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Με τρίποντο και φάουλ του Χατζηβρέττα, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 71-62 και λίγο αργότερα με 75-62 έπειτα από ανόητο αντιαθλητικό φάουλ που έκανε ο Μίλος Τεόντοσιτς, όταν και πήγε να κλοτσήσει τον Βασίλη Σπανούλη.

«Σόου Ντρου»

Ο Παναθηναϊκός είχε βρει πλέον ρυθμό και με τον Ντρου Νίκολας να έχει πάρει «φωτιά» εκτόξευσε τη διαφορά στους 15 πόντους (82-67), έξι λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός το μόνο που είχε να κάνει στα λεπτά που απέμεναν, ήταν να διατηρεί τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα και να μην δώσει στον Ολυμπιακό να πιστέψει στην ανατροπή. Ο μόνος παίκτης που έδειχνε πως πραγματικά πίστευε στην ανατροπή ήταν ο Λιν Γκριρ. Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στους 10 (87-77), τρία λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού αλλά έχασαν τρεις ευκαιρίες για να μειώσει και άλλο τη διαφορά, ο Σπανούλης με λέι απ έστειλε τη διαφορά στους 12 (89-77) και ουσιαστικά εκεί όλα τελειώσαν και ένα ακόμη πρωτάθλημα βάφτηκε «πράσινο».

Ακολούθησε η απονομή του τροπαίου στους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που φορούσαν μπλούζερ στις οποίες αναγραφόταν Triple Crown 2009, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης σήκωσε μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη το τρόπαιο.

Δεκάλεπτα: 28-24, 47-44. 67-62

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 17, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Φώτσης 13, Νίκολας 17, Τσαρτσαρής 9, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς 8, Γιασικεβίτσιους 2.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 10, Βούισιτς 4, Μπουρούσης 4, Χαλπερίν 8, Γκριρ 21, Σχορτσανίτης 4, Πρίντεζης 6, Έρτσεγκ 15, Τεόντοσιτς 7.

Αντώνης Κατσίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x