Ευρώπη

Σε προκριματικά το Μαρούσι για την Ευρωλίγκα

Το σκόπελο προκριματικού γύρου θα πρέπει να περάσει το Μαρούσι για να δώσει το «παρών» στους ομίλους της Ευρωλίγκας, όπως ανακοινώθηκε από τη διοργανώτρια αρχή. Η ομάδα των βορείων προαστίων και άλλες επτά ομάδες θα διεκδικήσουν τα δύο τελευταία εισιτήρια. Οι ομάδες αυτές προκύπτουν από τις κατατάξεις των εθνικών πρωταθλημάτων βάσει του της κατάταξης χωρών της Ευρωλίγκας και στην όγδοη θα δοθεί κάρτα ελεύθερης συμμετοχής (wild card). Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της νέας διοργάνωσης

Το σκόπελο προκριματικού γύρου θα πρέπει να περάσει το Μαρούσι για να δώσει το «παρών» στους ομίλους της Ευρωλίγκας, όπως ανακοινώθηκε από τη διοργανώτρια αρχή. Η ομάδα των βορείων προαστίων και άλλες επτά ομάδες θα διεκδικήσουν τα δύο τελευταία εισιτήρια. Οι ομάδες αυτές προκύπτουν από τις κατατάξεις των εθνικών πρωταθλημάτων βάσει του της κατάταξης χωρών της Ευρωλίγκας και στην όγδοη θα δοθεί κάρτα ελεύθερης συμμετοχής (wild card). Πλην του Αμαρουσίου, στα προκριματικά θα λάβουν μέρος ο Ερυθρός Αστέρας (2ος στη Σερβία), ο δεύτερος στην Κροατία (Ζαντάρ ή Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ), η πρωταθλήτρια Βελγίου Σαρλερουά, η πρωταθλήτρια Λετονίας Βέντσπιλς και η πρωταθλήτρια Ουκρανίας Αζοβμάς. Τα υπόλοιπα δύο εισιτήρια θα πάρει μία ομάδα από την Ιταλία (πιθανότατα η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο) και τη wild card είτε μία ιταλική ομάδα (Μπενετόν Τρεβίζο), είτε μία γαλλική ή μία πρωταθλήτρια άλλης χώρας, μιας και οι ιθύνοντες της Ευρωλίγκας δεν έχουν διασαφηνίσει τις προθέσεις τους. Όσο για το πώς και πότε θα διεξαχθεί ο προκριματικός γύρος, τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό από την Ευρωλίγκα, αλλά αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα, παραμένει ως έχει, με τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων (24 ομάδες συνολικά), από τους οποίους προκρίνονται στο Top 16 οι τέσσερις πρώτες ομάδες. Οι δύο πρώτες από κάθε γκρουπ προκρίνονται στα προημιτελικά, όπου η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες και ακολουθεί το φάιναλ φορ (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που θα γίνει, αλλά είτε το 2010 είτε το 2011 θα γίνει στο Λονδίνο).

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκαταλέγονται στις 13 ομάδες με συμβόλαιο τύπου Α, όπερ σημαίνει ότι όσο καιρό πληρούν τα αγωνιστικά και όχι μόνο κριτήρια (π.χ προσέλευση θεατών κλπ.) θα έχουν εγγυημένη θέση στη διοργάνωση, κάτι που θα ισχύει τουλάχιστον ως το 2012. Σε αυτή την κατηγορία είναι επίσης οι Ταού, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάλαγα (Ισπανία), Φενερμπαχτσέ, Εφές Πίλσεν (Τουρκία), Μακάμπι (Ισραήλ), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Σιένα (Ιταλία), ενώ σε αυτές θα προστεθεί μία ομάδα της Ιταλίας. Στους τελικούς της χώρας έχουν προκριθεί Σιένα και Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, αλλά αν κατακτήσει τον τίτλο η πρώτη, το συμβόλαιο θα πάει στα χέρια της Λοτομάτικα Ρόμα-αν και αποκλείστηκε στα προημιτελικά-ενώ αν κατακτήσει τον τίτλο η Αρμάνι, θα πάρει αυτή το συμβόλαιο.

Από εκεί κι έπειτα, οκτώ συμβόλαια-τύπου Β όπως λέγονται-θα πάρουν ομάδες βάσει του ranking των χωρών στην Ευρωλίγκα. Συγκεκριμένα συμβόλαια θα πάρουν η πρωταθλήτρια Σερβίας Παρτιζάν, η πρωταθλήτρια Κροατίας (Τσιμπόνα ή Ζαντάρ), η πρωταθλήτρια Σλοβενίας Ολίμπια Λουμπλιάνα, η πρωταθλήτρια Γερμανίας (στα ημιτελικά μετέχουν οι Τέλεκομ Μπον, Άλμπα, Όλντεμπουργκ και Μπάμπεργκ), η πρωταθλήτρια Πολωνίας Πρόκομ, η δευτεραθλήτρια Ρωσίας Κίμκι, καθώς και η πρωταθλήτρια αλλά και δευτεραθλήτρια Γαλλίας (στα ημιτελικά μετέχουν οι Βιλερμπάν, Νανσί, Ορλεάνη και Λε Μαν).

Τέλος, συμβόλαο Τύπου Γ θα πάρει η Λιέτουβος Ρίτας, η οποία εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους μετά την κατάκτηση του Eurocup.

*Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση στη φάση των ομίλων, μετά την πρόκρισή τους στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, κάτι που ισχύει επίσης για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα. Εκτός φυσικά αν η Ευρωλίγκα αποφασίσει να αλλάξει και αυτόν τον κανόνα που ισχύει τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x