sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από το Κύπελλο του Βασιλιά Φαχντ στο… Κύπελλο Συνομοσπονδιών

Το Κύπελλο του Βασιλιά Φαχντ (King Fahd Cup) ή, όπως μετονομάστηκε, στη συνέχεια, σε Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederations Cup), έρχεται και πάλι στην καθημερινότητά μας. Έτος 2009, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ (2010), το οποίο θα διεξαχθεί στη Ν. Αφρική, θα παρακολουθήσουμε έναν προάγγελο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της χώρας. Από 14 μέχρι και τις 28 Ιουνίου, η διοργανώτρια και οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν (Ιράκ, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Βραζιλία, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ιταλία), είναι έτοιμες να μονομαχήσουν για την κατάκτηση του τροπαίου. Το www.sport-fm.gr θα σας θυμίσει την αρχή του Confederations Cup και την μετέπειτα εξέλιξη της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη συμμετοχή της Ελλάδας το 2005 στα γήπεδα της Γερμανίας…

Το ξέρουμε ως Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederations Cup), όμως ξεκίνησε διαφορετικά. Το 1992 για πρώτη φορά διοργανώθηκε το τουρνουά στη Σαουδική Αραβία, έχοντας την ονομασία Κύπελλο Βασιλιάς Φαχντ (King Fahd Cup). Ενώ και το 1995 η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην ασιατική χώρα, όπου τις δύο χρονιές (1992, 1995) συμμετείχαν και οι κυπελλούχοι των περιφερειακών ομοσπονδιών.

Το 1997 το King Fahd Cup, μετονομάστηκε σε Confederations Cup, καθώς η FΙFA το συγκεκριμένο έτος ανέλαβε τη διοργάνωση και όρισε τη διεξαγωγή της, ανά δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία άλλαξε τα δεδομένα για ακόμη μία φορά, αφού το 2005 αποφάσισε το συγκεκριμένο τουρνουά να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα έναν χρόνο πριν από κάθε Μουντιάλ. Οι αλλαγές δε σταματάνε εδώ, αφού τη διεξαγωγή του Confederations Cup θα αναλάμβανε η διοργανώτρια χώρα που θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών συμμετέχουν οι έξι πρωταθλήτριες ομάδες συνομοσπονδιών της FIFA, (CAF, CONMEBOL, UEFA, AFC, OFC, CONCACAF).

Αναλυτικά:

CAF (Αφρική)
CONMEBOL (Νότιος Αμερική)
UEFA (Ευρώπη)
AFC (Ασία)
OFC (Ωκενία)
CONCACAF (Βόρειος και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)


1992-King Fahd Cup

Το πρώτο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ή Κύπελλο Βασιλιάς Φαχντ, όπως ονομαζόταν εκείνη τη χρονιά διοργανώθηκε στη Σαουδική Αραβία. Η Αργεντινή ήταν η μεγάλη νικήτρια, επικρατώντας 3-1 στον τελικό απέναντι στους διοργανωτές. Αυτό ήταν το μοναδικό τουρνουά, στο οποίο δεν υπήρχαν όμιλοι.

Οι ομάδες που συμμετείχαν:

Σαουδική Αραβία (Διοργανώτρια και πρωταθλήτρια Ασίας 1988 Asian Cup)
Αργεντινή (Copa America 1991)
ΗΠΑ (1991 CONCACAF Gold Cup)
Ακτή Ελεφαντοστού (1992 African Nations Cup)

1995-King Fahd Cup

Το 1995 ήταν η τελευταία φορά που θα παρακολουθούμε τη διοργάνωση με αυτήν την ονομασία, καθώς, στη συνέχεια, η FIFA ανέλαβε το τουρνουά.

Συμμετείχαν έξι χώρες, οι οποίες ήταν χωρισμένες σε δύο γκρουπ των τριών. Στον πρώτο όμιλο η Δανία τερμάτισε πρώτη και θα αντιμετώπιζε στον τελικό την Αργεντινή, η οποία, με τη σειρά της, βρέθηκε στην κορυφή του δεύτερου ομίλου.

Στον τελικό, οι «βίκινγκς» ήταν αυτοί που πανηγύρισαν, καθώς επικράτησαν 2-0 της Αργεντινής.Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του κάθε ομίλου, συγκεκριμένα σε αυτήν την περίπτωση, το Μεξικό και η Νιγηρία, αγωνίστηκαν στον «μικρό» τελικό.

Εκεί, τελευταίο χαμογέλασε το Μεξικό, το οποίο νίκησε στα πέναλτι 5-4 (1-1 κ.α.)

Οι ομάδες που συμμετείχαν:

Σαουδική Αραβία (Διοργανώτρια)
Αργεντινή (1993 Copa America)
Νιγηρία (1994 African Cup of Nations)
Δανία (UEFA Euro 1992)
Μεξικό (1993 CONCACAF Gold Cup)
Ιαπωνία (1992 AFC Asian Cup)

1997-Confederations Cup

Το Confederations Cup η Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μπήκε, πλέον, στη ζωή μας. Διοργανώτρια για ακόμη μία φορά ήταν η Σαουδική Αραβία, χωρίς, όμως, να κάνει κάτι το ιδιαίτερο…

Σε αυτήν τη διοργάνωση, συμμετείχαν οκτώ ομάδες, χωρισμένες πάλι σε δύο γκρουπ των τεσσάρων.Βραζιλία και Ουρουγουάη βρέθηκαν στην κορυφή των δύο γκρουπ, ενώ ακολούθησαν Αυστραλία και Τσεχία.

Στους ημιτελικούς, η «σελεσάο» αντιμετώπισε την Τσεχία και, χωρίς να δυσκολευτεί, επικράτησε 2-0, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί βρήκε την Αυστραλία, η οποία, με τη σειρά της, είχε νικήσει με 1-0 την Ουρουγουάη…

Ο τελικός ήταν υπόθεση μόνο για μία ομάδα… Η Βραζιλία, με συνοπτικές διαδικασίες, «καθάρισε» εύκολα το παιχνίδι, διασύροντας τους Αυστραλούς 6-0.Στην τρίτη θέση τερμάτισε η Τσεχία, νικώντας 1-0 στον «μικρό» τελικό την Ουρουγουάη

Οι ομάδες που συμμετείχαν:

Σαουδική Αραβία (Διοργανώτρια και 1996 AFC Asian Cup)
Βραζιλία (1994 FIFA World Cup)
Ουρουγουάη (1995 Copa America)
Νότιος Αφρική (1996 African Cup of Nations)
Τσεχία (φιναλίστ του UEFA Euro 1996)
Μεξικό (1996 CONCACAF Gold Cup)
Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (φιναλίστ του - 1996 AFC Asian Cup)


1999 FIFA Confederations Cup

Τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Μεξικό, το οποίο, μάλιστα, στο τέλος κατακτά και τον τίτλο.

Όπως και στο προηγούμενο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, έτσι και σε αυτό, η διαδικασία για να αναδειχτεί ο πρωταθλητής παρέμεινε η ίδια. Βραζιλία και Μεξικό ήταν οι δύο ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, τόσο η Βραζιλία, όσο και το Μεξικό ξεπέρασαν τα εμπόδια Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ αντίστοιχα, με τις δύο ομάδες να κοντράρονται στον τελικό.

Εκεί, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, το Μεξικό επικράτησε 4-3 της «σελεσάο», ενώ στον «μικρό» τελικό, την τρίτη θέση στο τουρνουά πανηγύρισαν οι ΗΠΑ.

Οι ομάδες που συμμετείχαν:

Μεξικό (Διοργανώτρια χώρα και 1998 CONCACAF Gold Cup)
Βραζιλία (1998 FIFA World Cup *φιναλίστ και πρωταθλητές Copa America 1997)
Γερμανία (UEFA Euro 1996)
Αίγυπτος (1998 African Cup of Nations)
Νέα Ζηλανδία (1998 OFC Nations Cup)
Σαουδική Αραβία (1996 AFC Asian Cup)
Βολιβία (Copa America 1997 *φιναλίστ)
ΗΠΑ (1998 CONCACAF Gold Cup *φιναλίστ)


2001 FIFA Confederations Cup

Η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία φιλοξένησαν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2001, με την τελευταία να είναι η έκπληξη της διοργάνωσης, αφού κατάφερε να φτάσει στην «πηγή», χωρίς, όμως, «να πιεί νερό»…

Η διαδικασία παρέμεινε ίδια με τα δύο γκρουπ των οκτώ ομάδων. Από το πρώτο γκρουπ, Γαλλία και Αυστραλία πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά, ενώ από το δεύτερο, η Ιαπωνία «φιγουράρισε» στην πρώτη θέση του ομίλου, αφήνοντας πίσω της τη Βραζιλία.

Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, η Ιαπωνία και η Γαλλία ήταν οι δύο χώρες, οι οποίες θα βρισκόντουσαν στον μεγάλο τελικό για τη διεκδίκηση του πολυπόθητου τροπαίου. Αντίθετα, Αυστραλία και Βραζιλία θα τα έλεγαν στον «μικρό» τελικό.
Οι γηπεδούχοι Ιάπωνες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την έκπληξη, αφού ηττήθηκαν στον τελικό από τους Γάλλους με 1-0. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Αυστραλία, μετά το 1-0 επί της Βραζιλίας.

Οι χώρες που συμμετείχαν:

Νότιος Κορέα (Διοργανώτρια)
Ιαπωνία (Διοργανώτρια και πρωταθλητές 2000 AFC Asian Cup)
Μεξικό (1999 FIFA Confederations Cup)
Καναδάς (2000 CONCACAF Gold Cup)
Αυστραλία (2000 OFC Nations Cup)
Καμερούν (2000 African Cup of Nations)
Βραζιλία (Copa America 1999)
Γαλλία (UEFA Euro 2000 και 1998 FIFA World Cup)

2003 FIFA Confederations Cup

Η Γαλλία αναλαμβάνει να διοργανώσει να Κύπελλο Συνομοσπονδιών και καταφέρνει παράλληλα να… σηκώσει το τρόπαιο.Η πρώτη ομάδα που φτάνει τις δύο κατακτήσεις στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η διαδικασία στο τουρνουά παρέμεινε ίδια για ακόμη μία φορά. Οκτώ ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους. Από το πρώτο γκρουπ Γαλλία και Κολομβία πήραν την πρόκριση, ενώ από το δεύτερο το Καμερούν και η Τουρκία.

Στα ημιτελικά το Καμερούν ξεπέρασε το εμπόδιο της Κολομβίας, ενώ η Γαλλία αυτό της Τουρκίας. Στον τελικό, οι διοργανωτές επιβλήθηκαν 1-0 του Καμερούν και πανηγύρισαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους την κατάκτηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Τουρκία, αφού στον «μικρό» τελικό, νίκησε 2-1 την Κολομβία.

Οι χώρες που συμμετείχαν:

Γαλλία (Διοργανώτρια, UEFA Euro 2000 και 2001 FIFA Confederations Cup)
Βραζιλία (2002 FIFA World Cup)
Καμερούν (- 2002 African Cup of Nations)
Κολομβία (Copa America 2001)
Ιαπωνία (2000 AFC Asian Cup)
Νέα Ζηλανδία (2002 OFC Nations Cup)
Τουρκία (Τρίτη θέση στο 2002 FIFA World Cup)
ΗΠΑ (2002 CONCACAF Gold Cup)

2005 FIFA Confederations Cup

Η χρονιά της Ελλάδας. Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμμετείχε και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο διοργανώθηκε στη Γερμανία.

Το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ, ταξίδεψε εκεί και οι περισσότεροι πίστευαν ότι η ανοδική πορεία που είχε θα συνεχιζόταν… Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού η Ελλάδα στα τρία παιχνίδια που έδωσε για τον πρώτο όμιλο, γνώρισε την ήττα από Βραζιλία (3-0) και Ιαπωνία (1-0), ενώ με το Μεξικό «τσίμπησε» τον βαθμό της ισοπαλίας, (0-0). Αξιοσημείωτο της διοργάνωσης ήταν ότι η Ελλάδα και στα τρία ματς που έδωσε, δεν μπόρεσε να σκοράρει…

Από εκεί και πέρα, από τον πρώτο όμιλο Γερμανία και Αργεντινή ήταν οι δύο ομάδες που πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά ενώ από τον δεύτερο Μεξικό και Βραζιλία.

Βραζιλία και Μεξικό έφτασαν στον τελικό (4-1) με την «σελεσάο» να φτάσει στην κορυφή της λίστας με τις κατακτήσεις την Γαλλία. Στον «μικρό» τελικό η Γερμανία επικράτησε 4-3 του Μεξικό και τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Οι χώρες που συμμετείχαν:

Γερμανία (Διοργανώτρια)
Βραζιλία (2002 FIFA World Cup)
Αργεντινή (Copa America 2004 *φιναλίστ)
ΕΛΛΑΔΑ (UEFA Euro 2004)
Μεξικό (2003 CONCACAF Gold Cup)
Τυνησία (2004 African Cup of Nations)
Ιαπωνία (2004 AFC Asian Cup)
Αυστραλία (2004 OFC Nations Cup)


2009 FIFA Confederations Cup

Το όγδοο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ξεκινάει την Κυριακή, και θα πραγματοποιηθεί στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, καθώς τον επόμενο χρόνο, η χώρα θα φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Οι δύο όμιλοι με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν:

Α’ όμιλος

Νότιος Αφρική
Ιράκ
Νέα Ζηλανδία
Ισπανία

Β’όμιλος

ΗΠΑ
Ιταλία
Βραζιλία
Αίγυπτος

Διάρκεια της διοργάνωσης: 14-28 Ιουνίου

Κατακτήσεις:

Βραζιλία: 2 (1997, 2005)
Γαλλία: 2 (2001, 2003)
Αργεντινή: 1 (1992)
Μεξικό: 1 (1999)
Δανία: 1 (1995)

Πρώτοι σκόρερ κάθε διοργάνωσης

1992- Γκάμπριελ Μπατιστούτα (Aργεντινή): 2, Μπρους Μάρεϊ (ΗΠΑ): 2
1995- Λουίς Γκαρσία (Μεξικό) : 3
1997- Ρομάριο (Βραζιλία): 7
1999- Ροναλντίνιο (Βραζιλία): 6, Μπλάνκο (Μεξικό): 6, Μαρζούκ Αλ-Οταϊμπί (Σαουδική Αραβία): 6
2001- Καριέρ (Γαλλία): 2, Πιρές (Γαλλία): 2, Βιεϊρά (Γαλλία): 2, Βιλτόρ (Γαλλία): 2, Μέρφι (Αυστραλία): 2, Σουσούκι (Ιαπωνία): 2, Χονγκ (Κορέα): 2
2003- Ανρί (Γαλλία): 4
2005-Αντριάνο (Βραζιλία): 5

Πρώτοι σκόρερ συνολικά από όλες τις διοργανώσεις:

Μπλάνκο (Μεξικό): 9
Ροναλντίνιο (Βραζιλία): 9
Αντριάνο (Βραζιλία): 7
Ρομάριο (Βραζιλία): 7
Οταϊμπί (Σ. Αραβία): 6
Αλεξ (Βραζιλία): 5
Αλοΐζι (Αυστραλία): 5
Πιρές (Γαλλία): 5
Σμίτσερ (Τσεχία): 5

Άγγελος Ζάχος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x