Παλαιότερες

Η ενδεκάδα των καλύτερων της σεζόν

SportDay

Ενας φίλος μού επισήμανε την περασμένη βδομάδα ότι είχα υποσχεθεί να γράψω όπως κάθε χρόνο την ενδεκάδα των καλύτερων (και των χειρότερων) του πρωταθλήματος και δεν το έκανα. Η αλήθεια είναι ότι όταν τελείωσε το πρωτάθλημα στα επετειακά αφιερώματα της εφημερίδας δημοσιεύτηκαν πολλές ενδεκάδες. Εγώ απλώς περίμενα τα πλέι οφ. Μετά με παρέσυρε η επικαιρότητα και παραλίγο να το ξεχάσω. Οταν αποφάσισα να το κάνω, έψαξα και βρήκα την ενδεκάδα των καλύτερων του πρώτου γύρου –την είχα δημοσιεύσει τον Δεκέμβρη. Οι κρίσεις δεν άλλαξαν πολύ –εξαιρουμένων κάποιων πολύ θεαματικών περιπτώσεων. Στο karpetshow@yahoo.gr περιμένω όπως κάθε χρόνο αντιρρήσεις.

Η ομάδα μου παίζει 4-4-2 με έναν κόφτη κι ένα δημιουργικό μέσο.

Τερματοφύλακας

Ο Σάχα έχει κάνει την καλύτερη επέμβαση της χρονιάς στο ΑΕΚ – Ηρακλής 1-0, σε κεφαλιά του Αγρίτη –το 'γραφα και στον πρώτο γύρο. Ο Γκαλίνοβιτς έκανε την καλύτερη σεζόν του στον ΠΑΟ κι ο Μπλάζιτς μοιάζει ο πιο βελτιωμένος. Οι δύο καλύτεροι του πρώτου γύρου ήταν ο Γκσπούρνινγκ κι ο Αντώνης «Ντίνο Τζοφ» Νικοπολίδης. Ο δεύτερος κέρδισε τελικά χάρη στην τεράστια ψυχραιμία του στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου. Απογοήτευση ο καλός Μάλαρτζ. Αξίζει, πάντως, μια ευκαιρία.

Δεξί μπακ

Στρωτός παίκτης ο Νέτο, ένας από τους σταθερότερους παίκτες του Αρη. Φιλότιμος ο Σνάουτσνερ και άψογος ο Νίλσον που κέρδισε θέση βασικού. Τιμώ τον Μανιάτη. Στον Πανιώνιο έκανε ένα σπουδαίο πρώτο γύρο. Αλλά αυτός που ανέβασε πραγματικά στροφές ήταν ο Τοροσίδης που ξεκίνησε μέτρια. Μέτρια ξεκίνησε κι ο Βέμπερ στην ΑΕΛ. Και τελείωσε αναπληρωματικός του Μπουκουβάλα…

Αριστερό μπακ

Με εκλάμψεις ο Σπυρόπουλος και με δυσκολίες αμυντικά ο Λίνο, που κάπως ξεχώρισε. Εκανε καλό πρώτο γύρο ο Γιαννούλης και εντυπωσιακό ο Ντομί, ο οποίος στη συνέχεια κάθισε. Επιμένω, όμως, ότι ο Βενετίδης (που στα 32 σκόραρε για πρώτη φορά με εκτέλεση φάουλ!) αξίζει θέση βασικού στην Εθνική! Ενώ ο πολύπειρος Χουανφράν ήταν κατώτερος του Αρουαμπαρένα.

Στόπερ

Ο Κυργιάκος είναι ηγέτης, αλλά μουτζούρωσε τη σεζόν του με τις κουταμάρες στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Μαλεζάς τα πήγε καλύτερα από τον Μάρκος Αντόνιο, αλλά έκανε άσχημα πλέι οφ. Ο Λουκάς Βύντρα ήταν ο πιο αξιόπιστος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟ. Ο Καψής μακριά από τους προβολείς έκανε σπουδαία χρονιά. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος προσαρμόστηκε εύκολα στον Ολυμπιακό, πράγμα που αρκεί για να του δώσει μια θέση στην ενδεκάδα των καλύτερων. Στους χειρότερους φέτος ο αλάνθαστος πέρυσι Ρονάλντο Γκιάρο …

Λίμπερο

Μ' αρέσει πάντα να βλέπω τον Νταμπίζα να σκυλιάζει στο γήπεδο. Στα πλέι οφ έμοιαζε να παίζει μόνος! Εκανε καλό δεύτερο γύρο ο Αντζας. Ηταν σταθερότατοι ο reloaded Βάλλας και, φυσικά, ο σπουδαίος Ζουέλα. Ανέβηκε στον β' γύρο ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Θα μπορούσε να έχει πάρει και τη θέση του Κοντρέρας στην ενδεκάδα των καλύτερων, αν έδινε το Κύπελλο στην ΑΕΚ. Τραγωδία η χρονιά του Μπαρκαουάν…

Αμυντικό χαφ

Ο Σιμάο έκανε πιο καλό πρωτάθλημα από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, αλλα ο Τεν Κάτε τον κρατά μακριά από οργανωτικές πρωτοβουλίες κι αυτό είναι λάθος. Ο Βερόν έκατσε στον β' γύρο, όπως και ο ασταθής Ιγκλέσιας. Ο Ντιέ είναι καλός αλλά όχι για 90 λεπτά, ο Βιτόλο «μαμούνι», ο Ολίσε στον Πανθρακικό σταθερότατος, ο Καρντόσο ανέβηκε και μαζί του και ο Αστέρας. Εκανε τη διαφορά ο Ντουντού χωρίς να είναι καθαρό αμυντικό χαφ. Απογοήτευση; Για την απόδοση ο Μπασινάς και για τη συμπεριφορά ο Πάμπλο Γκαρσία.

Δημιουργικός μέσος

Ο Κουμόρτζι ίσως έσωσε τον Πανιώνιο. Ο Καφές έκανε καλό πρωτάθλημα κι ο πανέξυπνος Φωτάκης καλό β' γύρο. Ο Ρεκόμπα έκανε λίγα αλλά πολύ καλά. Ο Μπελούτσι ήταν βαρόμετρο όχι της απόδοσης του Ολυμπιακού αλλά της θεαματικότητάς του. Ψηφίζω, πάντως, τον ώριμο Καραγκούνη, που έκανε σπουδαία πλέι οφ. Και με απογοήτευσε ο Νάτσο Γκαρσία.

Δεξί χαφ

Το 'χω ξαναπεί: ο Εστογιάνοφ ομόρφυνε τα κυριακάτικα απογεύματα στη Νέα Σμύρνη. Ο Γκάμπριελ αποδείχτηκε καλύτερος χαφ απ' ό,τι μπακ. Συγκινητικός ο Σκούφαλης, σταθερός ο Σίμιτς, γύρισε ο «Γιαννακό», ο Χαβίτο ωρίμασε κι ο Κουτσιανικούλης θα ήταν ο καλύτερος αν δεν υπήρχε ο Γκαλέτι, ο οποίος, όμως, είναι και ο ΜVP του πρωταθλήματος, έστω κι αν τα παιχνίδια του στο Καραϊσκάκη είναι πολύ καλύτερα από τα εκτός έδρας. Στις απογοητεύσεις μου ο Βασίλης Λάκης. Οι κακές χρονιές γίνανε πλέον πολλές.

Αριστερό χαφ

Ο Ιβανσιτς έπαιξε λίγο κι όχι πάντα αριστερά. Ο Λεονάρντο στη Λιβαδειά ήταν η μισή ομάδα, ο Κάλβο και ο Επστάιν με πολλά up και down έδειξαν ωραία πράγματα. Εξαιρετικές οι τελευταίες εμφανίσεις του μεγάλου «Τζόλε» και πολλές οι υποσχέσεις που 'χει αφήσει ο Λέτο. Αλλά ο πιο ολοκληρωμένος αριστερός χαφ φέτος ήταν ο Σορλέν, μια σπουδαία ανακάλυψη του Βρύζα. Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι αν ο Ρομπέρ της ΑΕΛ ήταν αυτός της Νιούκαστλ.

Ελεύθερος επιθετικός

Τέτοιος είναι ο Σκόκο κι ας τον βάζουν αλλού. Εκανε τη διαφορά ο περιζήτητος Ριέρα κι έβαλε πολλά καθοριστικά γκολ ο Μπακαγιόκο. Ασταθής αλλά πολλά υποσχόμενος ο γρήγορος Ρουκάβινα, μέτριος ο Τζεμπούρ και αδικημένος ο Εντίνιο. Υπήρξαν μεγάλοι μπελάδες για τους αμυντικούς ο Πάρα (Λάρισα), ο Ογκουνσότο στον πρώτο γύρο, ο Πόποβιτς του ΟΦΗ κι ο Σαλπιγγίδης. Τη θέση του ελεύθερου επιθετικού, πάντως, την παίρνει ο Ντιόγο με τη σε χρόνο ρεκόρ προσαρμογή του. Κρίμα για τον Μαρκές. Προσόντα έχει, μυαλό όχι.

Σέντερ φορ

Βελτιώνεται θεαματικά ο Μπουντιμίρ και το επισημαίνω διαρκώς. Ο Πετρόπουλος έχει σκοράρει πιο πολύ από τον Μάντζιο: και οι δυο έκαναν καλό πρωτάθλημα χωρίς να βρουν συνέχεια στην απόδοσή τους. Ο Μουσλίμοβιτς μετά τον ελαφρύ τραυματισμό του τον Νοέμβριο δεν ξανασκόραρε. Ο Καούνος έσωσε τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο Ν'Ντόι και ο Κωνσταντίνου άφησαν πίσω τους κενά. Αποκάλυψη της χρονιάς ο Ματ Νταρμπισάιρ, αλλά στο τέλος ο Μπλάνκο έδειξε ότι παραμένει ο καλύτερος φορ του πρωταθλήματος. Τον Ροντρίγκο Σόουζα τον θυμάται κανένας;

Προπονητές

Ηταν παράξενη η σεζόν για τους προπονητές. Ο Τεν Κάτε προσπάθησε να αλλάξει πολύ τον ΠΑΟ: το ότι τον έβγαλε πρώτη επίθεση του πιστώνεται, το ότι δεν κατάφερε να παρουσιάσει πάντα μια ομάδα συγκεντρωμένη και σοβαρή του χρεώνεται. Ο Μπάγεβιτς έπαιξε ένα αριστουργηματικό ματς στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, αλλά παγιδεύτηκε από την υποχρέωση να βρει τρόπο να συνυπάρξουν οι Σκόκο, Τζεμπούρ και Μπλάνκο: με τα χαφ που έχει η ΑΕΚ αυτό δεν γίνεται. Ο Σάντος έφτασε πολύ κοντά στο αριστούργημά του: η σοβαρή ομάδα έκανε ό,τι πιο πολύ μπορούσε, κερδίζοντας σχεδόν όλα τα ματς που ήταν του χεριού της. Τα ντέρμπι που φαίνονταν δύσκολα τα 'χασε σχεδόν όλα!

Η εξέλιξη της σεζόν έδειξε ότι περισσότερο από ποτέ φέτος κάποιοι άνθρωποι αδικήθηκαν. Δεν ήταν προφανώς ο Στράκα το πρόβλημα του ΟΦΗ. Δεν έφταιγε ο Λίνεν για τις δυσκολίες του Πανιωνίου και δεν ήταν ο Παπακώστας ο λόγος για τον οποίο ο Πανσερραϊκός έμεινε μακριά από τις νίκες τόσο πολύ καιρό. Σίγουρα άξιζε να τελειώσει τη σεζόν στον πάγκο του Ηρακλή ο Μάκης Κατσαβάκης –αυτός τον έσωσε.

Φέτος η σεζόν ανήκει σε κάποιους ανθρώπους χαμηλών τόνων, που αποφεύγουν τα πολλά λόγια και τη μεγάλη δημοσιότητα. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έβγαλε την ΑΕΛ πέμπτη κι ας έπαιξε η ομάδα του χειρότερα από αυτή του Δώνη, ο οποίος στην ΑΕΚ έζησε έναν εφιάλτη. Ο Νίκος Καραγεωργίου κεφαλαιοποιεί τη γνώση που αποκτά, παραμένοντας στον Εργοτέλη. Ο Τσιώλης εκτιμήθηκε κι ας ήταν ο ηρωικός Θρασύβουλος η πρώτη ομάδα που υποβιβάστηκε.
Οσο για τον καλύτερο; Το λένε όλοι ότι ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ακόμα κι ο Κόκκαλης το 'λεγε στη Μύκονο μία εβδομάδα πριν…

Αυτό είναι είδηση...

Κάτι ετοιμάζουν

Μου το 'λεγε ένας φίλος που ξέρει κόσμο και κοσμάκη στο μπάσκετ. «Οσο κι αν ο μπαμπάς Κωνσταντίνος δεν μοιάζει πολύ ζεστός, η πιο μεγάλη ένδειξη ότι ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ετοιμάζονται να μπουν στο ποδόσφαιρο είναι οι εξελίξεις των συζητήσεων που είχαν με τον Μπουρούση και τον Πρίντεζη αλλά και η διακριτικότητα που δείχνουν στο θέμα του Γιασικεβίτσιους. Αν δεν είχαν στο μυαλό τους την πιθανότητα να μπουν στην ΠΑΕ, οι διαπραγματεύσεις με τους δυο παίκτες θα είχαν ήδη τελειώσει με υπογραφές και ο Σαρούνας θα φορούσε τα κόκκινα»! Δεν έχει και πολύ άδικο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x