Γενικά

Όλα τα... μωρά στην πίστα

Τα αστέρια που θ’ απολαμβάνουμε τη δεκαετία του 2010 παίρνουν θέσεις και ξεκινούν την τελική προσπάθεια για μια θέση στο γαλαξία του ποδοσφαίρου και το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της καριέρας τους με τις εθνικές τους ομάδες, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων που αρχίζει σήμερα. Διαβάστε το αφιέρωμα του www.sport-fm.gr με τίτλο: « που συμμετέχουν στο 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάτω των 21 ετών.

Τα αστέρια που θ’ απολαμβάνουμε τη δεκαετία του 2010 παίρνουν θέσεις και ξεκινούν την τελική προσπάθεια για μια θέση στο γαλαξία του ποδοσφαίρου και το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της καριέρας τους με τις εθνικές τους ομάδες, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων που αρχίζει σήμερα. Η κάτοχος του τροπαίου Ολλανδία δεν θα δώσει το "παρών" στα γήπεδα της Σουηδίας, όμως χώρες με μεγάλη παράδοση είναι αυτές που θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Οι Άγγλοι, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί, μαζί με τη «σταχτοπούτα» Φινλανδία απαρτίζουν τον δεύτερο όμιλο. Από την άλλη μεριά, η Ιταλία αποτελεί το δυνατό όνομα στον πρώτο όμιλο, με τη Σουηδία, τη Σερβία, αλλά και τη Λευκορωσία να διεκδικούν την είσοδο στην τετράδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό το τουρνουά όλες οι ομάδες κατεβάζουν τα κορυφαία αστέρια τους και σίγουρα αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες. Θα προσπαθήσουμε, δίχως βέβαια να είναι εφικτό σε αυτές τις ηλικίες, λόγω του σημαντικού παράγοντα που είναι η αστάθεια, να ρίξουμε μια ματιά στα ατού των οκτώ «μονομάχων», που σίγουρα είναι πολλά.

Του Κώστα Μιαούλη

ΙΤΑΛΙΑ

Η τριάδα της Γιουβέντους, με τους μέσους, Μαρκίζιο και Ντε Τσέλιε, αλλά και τον κατά πολλούς διάδοχο του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο, αλλά και τους επιθετικούς Μπαλοτέλι και Ακουασφρέσκα είναι η πεντάδα που ξεχωρίζει από τους «ατζουρίνι», τροπαιούχους το 2004, χωρίς βέβαια να υστερούν και στην άμυνα με τους Κρισίτο της Τζένοα και τον Μόττα της Ρόμα να ξεχωρίζουν. Είναι ανάμεσα στα φαβορί και σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτόν τον όμιλο μιας και συνηθίζει να έχει επιτυχίες σε αυτές τις ηλικίες. Ο Πιερλουίτζι Καζιράγκι έχει αποδειχτεί πολύ καλός σε αυτή τη θέση και έχει τα φόντα να οδηγήσει ψηλά την Ιταλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» είναι το φαβορί στον πρώτο όμιλο αναμφισβήτητα και αυτό ίσως της δώσει την ώθηση να πάει ακόμα πιο ψηλά.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Θα έχει τη δυναμική της έδρας μιας και θα παίζει μπροστά στο κοινό της, αλλά σίγουρα δεν είναι από τα φαβορί στον όμιλο, όμως μπορεί να κάνει ζημιά. Ο Όλα Τοϊβόνεν της Αϊτχόφεν και ο Πόντους Βέρνμπλουμ της Γκέτεμποργκ αποτελούν τα μεγάλα επιθετικά όπλα των οικοδεσποτών. Βέβαια ο «εγκέφαλος» της Σουηδίας είναι ο μέσος Ράσμους Ελμ, ένας παίκτης που τους τελευταίους μήνες έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής με την Κάλμαρ. Από την άμυνα ξεχωρίστε τον Ματίας Μπιέσμιρ της Γκέτεμποργκ που επίσης αποτελεί από τα δυνατά ατού της. Την ευνοεί το γεγονός ότι στην πρεμιέρα παίζει με τη Λευκορωσία. Σίγουρα η πειθαρχία που έχουν σε αυτές τις ηλικίες οι βορειοευρωπαϊκές ομάδες είναι ένα ατού, αλλά θεωρητικά ξεκινάει σαν 3ο φαβορί.

ΣΕΡΒΙΑ

Με ένα μεγάλο πλήγμα ταξίδεψαν στη Σουηδία οι «πλάβι» μιας και ο Τζόρτζεβιτς, γνωστός από την θητεία του με τη φανέλα της Ναντ στο «Σαμπιονά», τραυματίστηκε και δεν θα πάρει μέρος. Ένα από τα πλέον μεγάλα ταλέντα της Ευρώπης που έκανε αίσθηση την χρονιά που πέρασε με την Χέρτα, είναι ο Γκόικο Κάτσαρ που πέτυχε πέντε γκολ στο 8-0 με την Ουγγαρία. Ο Μίλαν Σμίλιανιτς αποτελεί ένα άλλο από τα σπουδαία ονόματα των Σέρβων, όπως και ο Ράντε Βέλιοβιτς που αγωνίζεται στη ρουμανική Κλουζ. Οι παίκτες του παλιού μας γνώριμου με το πέρασμα του από Κύπρο και Ελλάδα, Σλόμπονταν (Μπόμπαν) Κρισμάρεβιτς, θα έχουν πάντως θεωρητικά το μικρότερο πρόβλημα ομοιογένειας μιας και η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την Παρτιζάν. Έχουν τύχη να πάνε μακριά μιας και θεωρούνται σαν σύνολο από τις πλέον ταλαντούχες ομάδες.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Μια ομάδα αίνιγμα αυτή της Λευκορωσίας που τερμάτισε πίσω από την Σερβία στον 8ο όμιλο και στα μπαράζ απέκλεισε την Τουρκία για να φτάσει στα τελικά και τον όμιλο που διεξάγεται στο Μάλμε. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για το μεγάλο αουτσάιντερ που φτάνει ως την τελική φάση για δεύτερη φορά. Πολύ μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ένας παίκτης που γνωρίσαμε με την Μπάτε Μπόρισοφ, τον νεαρό μέσο Σεργκέι Κρίβετς που είχε σκοράρει στο 2-2 με τη Γιουβέντους και αποτελεί το επιτελικό χαφ της ομάδας. Ο Λεονίντ Κοβέλ είναι ένα από τα άλλα σημαντικά στελέχη της Λευκορωσίας λόγω του ότι έχει την ποικιλομορφία να αγωνίζεται επίθεση, κέντρο και ενίοτε και δεξί μπακ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο Μπόγιαν Κρκιτς και ο Ντιέγκο Καπέλ είναι σίγουρα τα ονόματα που ξεχωρίζουν από την μικρή ομάδα των «φούριας ρόχας». Η ταλαντούχα ομάδα του Λόπεθ Κάρο θα προσπαθήσει να κρατήσει όπως πάντα ψηλά την ισπανική σημαία, έχοντας βέβαια και την βαριά κληρονομιά του τίτλου που κατέχει η ομάδα στους Άντρες. Ο Γκρανέρο, αλλά και ο σπουδαίος ακραίος μπακ της Οσασούνα Μονρεάλ είναι περιπτώσεις που αξίζει να έχετε εστιασμένη την προσοχή σας ενώ και ο Τορεχόν της Εσπανιόλ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μονάδα. Στον προκριματικό όμιλο μόνο νίκες είχαν οι Ισπανοί, που δυσκολεύτηκαν με 3-1, έναντι του 2-1 που είχαν χάσει από την Ελβετία στα μπαράζ. Οι «φούριας ρόχας» έχουν το βαρύ όνομα αλλά σε αυτή την τελική φάση θα έχουν δύσκολο έργο με δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους στον όμιλο όπως είναι η Γερμανία και η Αγγλία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Χορστ Χρούμπες έχει στα χέρια του μια χαρισματική γενιά των «πάντσερ» με πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και είναι το μεγάλο φαβορί. Οι Χέβεντες της Σάλκε, Αόγκο του Αμβούργου και Μποένις της Βέρντερ Βρέμης ξεχωρίζουν από την άμυνα, ο Μεσούτ Εζίλ ασφαλώς είναι το μεγάλο αστέρι στη μεσαία γραμμή, μαζί με τον Σάμι Κεντίρα και τον Γκονζάλο Κάστρο (Στουτγάρδης και Λεβερκούζεν αντίστοιχα) και τους επιθετικούς Ντεζαγκά της Βόλφσμπουργκ και Μαρίν της Γλάντμπαχ αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της μικρής «νασιονάλμανσαφτ». Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν μεγάλη η πρόκριση με την Γαλλία και ασφαλώς δίνει ένα σοβαρό πόιντ στους Γερμανούς μιας και στο τελευταίο λεπτό με γκολ του Χέβεντες πήρε την πρόκριση μέσα στη Γαλλία ενώ είχε φέρει ισόπαλο 1-1 στο πρώτο ματς στην έδρα της.

ΑΓΓΛΙΑ

Οι παίκτες του Στιούαρτ Πιρς αποτελούν μια φουρνιά γεμάτη ταλέντο για την Αγγλία και βέβαια με πολλές ελπίδες για κάτι καλό σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι Ονουόχα και Μίκα Ρίσαρντς της Σίτι, αλλά και ο Κίεραν Γκίμπς της Άρσεναλ ξεχωρίζουν από την αμυντική γραμμή, οι Μίλνερ (Άστον Βίλα) και Νομπλ (Γουέστ Χαμ) ενώ το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση συνθέτουν ο Τέο Γουόλκοτ (Άρσεναλ) και ο Γκάμπριελ Αγκμπολανχόρ (Άστον Βίλα) ενώ στην αποστολή είναι και ο νεαρός άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Φρέιζερ Κάμπελ. Αν μη τι άλλο κατεβάζουν μια ομάδα γεμάτη ταλέντο τα «λιοντάρια». Ο Πιρς που υπήρξε εμβληματική μορφή στην Εθνική Αγγλίας θέλει να μεταδώσει το πάθος του στους νεαρούς παίκτες. Το 2007 είχαν φτάσει στον ημιτελικό, αλλά μετά από μαραθώνια διαδικασία στα πέναλτι έχασαν από τη μετέπειτα τροπαιούχο Ολλανδία. Η ταχύτητα μπροστά θα αποτελέσει το μεγάλο της όπλο.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ο Μάρκου Κάνερβα, ο προπονητής της ομάδας της Φινλανδίας ήταν στόπερ κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας (Ελσίνκι και Έλφσμποργκ οι κυριότεροι σταθμοί του όταν αγωνιζόταν) και αυτό τον χαρακτήρα έχει περάσει και στην ομάδα των Ελπίδων της Φινλανδίας που σαφώς αποτελεί ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά. Σαφώς έχει πολύ δύσκολο έργο απέναντι στα τρία θηρία του 2ου ομίλου που διεξάγεται στο Χάλμσταντ. Οι δικοί μας Περπαρίμ και Μεχμέτ Χετεμάι είναι ασφαλώς το πιο οικείο όνομα από αυτή την ομάδα, ενώ καλός στράικερ είναι ο Πάρικα , που αγωνίζεται στην Ελσίνκι, αλλά αξίζει να προσέξετε τον μέσο Τιμ Σπαρβ που θα παίζει σε δικό του έδαφος μιας και αγωνίζεται στη Χάλμσταντ. Μπορούν να κόψουν πόντους καθώς είναι μια σκληρή αμυντικά ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x