Ελλάδα

Μίσσας: «Τα κατάφεραν μια χαρά…»

Ικανοποιημένος από την προσπάθεια των αθλητριών του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ της Ρίγας εμφανίστηκε ο Κώστας Μίσσας, μιλώντας στο www.sport-fm.gr. «Σε αυτό το πρωτάθλημα ανανεώναμε τους στόχους ανά τριήμερο», είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός και αναγνώρισε ότι τα κορίτσια του τα πήγαν αρκετά καλά, παρότι, με εξαίρεση την Εβίνα Μάλτση, «δεν έχουν τις εμπειρίες αυτών των συνεχόμενων και τέτοιου επιπέδου παιχνιδιών».

Ικανοποιημένος από την προσπάθεια των αθλητριών του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ της Ρίγας εμφανίστηκε ο Κώστας Μίσσας, μιλώντας στο www.sport-fm.gr. Η ιστοσελίδα του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 βρέθηκε στην Ολλανδία (Ρότερνταμ), δεύτερο σταθμό του Red Bull Cliff Diving Series 2009, και είχε την ευκαιρία να μιλήσει κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον προπονητή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. «Σε αυτό το πρωτάθλημα ανανεώναμε τους στόχους ανά τριήμερο», είπε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός και αναγνώρισε ότι τα κορίτσια του τα πήγαν αρκετά καλά, παρότι, με εξαίρεση την Εβίνα Μάλτση, «δεν έχουν τις εμπειρίες αυτών των συνεχόμενων και τέτοιου επιπέδου παιχνιδιών».

Συνέντευξη στον Σταύρο Καλογεράκη

Ποια είναι τα συναισθήματά σας μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος;

Επικρατούν συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για μια ιδιαίτερη προσπάθεια. Σε αυτό το πρωτάθλημα ανανεώναμε τους στόχους ανά τριήμερο. Σε πρώτη φάση θέλαμε να περάσουμε στις δώδεκα ομάδες, στη συνέχεια να περάσουμε στους οχτώ και φτάσαμε πολύ κοντά στην τετράδα στο παιχνίδι με τη Γαλλία. Παρόλα αυτά, βρήκαμε τη δύναμη στο τελευταίο παιχνίδι που διεκδικείται η θέση 5-6 να έχουμε ακόμα δυνάμεις να πετύχουμε για το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ μια μεγάλη επιτυχία, τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αυτό επιτυγχάνεται πρώτη φορά…

Ναι, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ. Μη ξεχνάμε, ήταν μια δουλειά που γίνεται σε μια διάρκεια 14-15 ημερών, δίνοντας 9 αγώνες. Το κάθε παιχνίδι ήταν ξεχωριστό και σκληρό. Έχουμε μια ομάδα, εξαίροντας της Εβίνας (Μάλτση), που δεν έχει τις εμπειρίες αυτών των συνεχόμενων και τέτοιου επιπέδου παιχνιδιών. Ωστόσο, τα κατάφεραν μια χαρά…

Χρειάστηκαν, δηλαδή, οι κοπέλες τεράστια σωματικά και ψυχικά αποθέματα;

Θεωρώ ότι όταν τελειώσαμε το παιχνίδι με τη Γαλλία, μέσα σε 17 ώρες παίξαμε το παιχνίδι με τη Σλοβακία, που μας έδινε η νίκη τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε την 5η θέση. Η Σλοβάκα προπονήτρια είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είδα καμιά ομάδα κουρασμένη. Πιστεύω ότι μπορούμε και βγάζουμε τα ψυχικά αποθέματα την ώρα που πρέπει.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την ομάδα;

Η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και χωρίς να παίξει προκριματικά θα αγωνιστεί σε δύο χρόνια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι ο στόχος εξαρτάται από διάφορες καταστάσεις, επειδή το υλικό της ομάδας ναι μεν είναι καλό, αλλά άμα το συγκρίνουμε με ομάδες παγκοσμίου επιπέδου. Θα δούμε πως θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε την ομάδα να γίνει πιο δυνατή, με διάφορες τρόπους.

Το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ πως το βλέπετε;

Δεν έχει καμία σχέση η επιτυχία της Εθνικής ομάδας με το επίπεδο των συλλογών. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Το γυναικείο μπάσκετ γενικότερα βρίσκεται σε μια φάση «ψαξίματος» και είναι αναμφισβήτητα δεδομένο ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την επιτυχία της Εθνικής, ώστε να θέσουμε κάποιες βάσεις και να προχωρήσει. Ταλέντο υπάρχει, απλά χρειάζεται να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Εμείς σαν Ομοσπονδία ήδη έχει μια μείωση ομάδων στο πρωτάθλημα, συζητείται το θέμα πλέι οφ-πλέι άουτ.

Ορισμένες, δηλαδή, κινήσεις που θα βοηθήσουμε να δυναμώσει από πλευράς διοργανωτικής το ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλά αν η ομάδες δεν επενδύσουν, δεν αλλάξουν νοοτροπία, παράγοντες, αθλήτριες, προπονητές και ειδικότερα μια λογική διαφορετικής μορφής οργάνωσης, δεν μπορούμε να δούμε κάτι. Θεωρώ ότι αν γίνει αυτό, οπότε δύο παράλληλοι δρόμοι προχωρήσουν και από πλευράς σωματείων και από πλευράς ομοσπονδίας, πραγματικά μπορούν να τεθούν οι βάσεις για να προχωρήσει το γυναικείο μπάσκετ, όπως το ανδρικό.


Παίζουν τεράστιο ρόλο τα τμήματα υποδομής;

Νομίζω ότι είναι «το Α και το Ω», το οποίο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τρομακτικό πρόβλημα στα τμήματα υποδομής. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι στα αγόρια τα προγράμματα υποδομής υπολειτουργούν, φανταστείτε στα κορίτσια τι γίνεται…

Μπορεί να βρεθεί μια λύση για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;

Μπορεί να βελτιωθεί άμεσα. Ήδη εμείς σαν Ομοσπονδία από πλευράς αναπτυξιακού προγράμματος έχουμε μπει στα δημοτικά σχολεία με στόχο να αυξήσουμε τη βάση εισαγωγής των παιδιών. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη σοβαρότητα πάνω στο κομμάτι λειτουργίας των ακαδημιών για να αυξήσει το έμψυχο δυναμικό των Εθνικών ομάδων.

Αυτό το είδος σκάουτινγκ γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα ή μόνο τις μεγάλες πόλεις;

Σε όλη την Ελλάδα. Η Ομοσπονδία έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εδώ και 28 χρόνια. Και σε επίπεδο αγοριών και σε επίπεδο κοριτσιών, που στις μικρές ηλικίες ξέρουμε σε όλη την Ελλάδα τι παιδί υπάρχει στην ηλικία που κοιτάμε. Η Ομοσπονδία, από την πλευρά της, κάνει μια πρώτη επιλογή και τα περνάει από διάφορα τεστ. Αυτό είναι ένα κομμάτι που αφορά την εκάστοτε εθνική ομάδα.

Υπάρχει καλή συνεργασία με την Πολιτεία;

Δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Εμείς, ουσιαστικά, κάνουμε μια δουλειά από τους προγραμματισμούς που έχουμε κάνει. Από εκεί και πέρα, ελπίζουμε να συνεχιστεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, επειδή αυτό είναι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είτε στα αγόρια είτε στα κορίτσια.

Και είδαμε ότι είχαμε μια επιτυχία πολύ σημαντική…

Αναμφισβήτητα. Πιστεύω, όμως, ότι θα έρθουν και άλλες επιτυχίες. Αυτή τη χρονιά περίπου 14 εθνικές ομάδες έχουν συνέχεια αγώνες: Παίδων, Εφήβων, Μεσογειακή, κορασίδων, νεανίδων, πανεπιστημιακή και τέλος στην Πολωνία (στο Ευρωμπάσκετ) έχουμε την Εθνική Ανδρών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x