Stoiximan Super League

Σεγκούρα: «Με πείραξε πολύ το 4-0 με την ΑΕΚ»

Αν η ζωή του γινόταν ταινία, ο τίτλος της θα μπορούσε εύκολα να είναι «Οργάνωση και διοίκηση». O Χοσέ Σεγκούρα ποτέ δεν ήθελε να έχει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Θέλει να δουλεύει σκληρά και μεθοδικά και να φαίνονται οι παίκτες του. Ο 52χρονος τεχνικός μίλησε στο www.sportfm.gr και αναφέρθηκε σε όλα όσα έζησε στη χώρα μας.

Αν η ζωή του γινόταν ταινία, ο τίτλος της θα μπορούσε εύκολα να είναι «Οργάνωση και διοίκηση». Και αν ο συγκεκριμένος τίτλος δεν είναι και τόσο εμπορικός, κάλλιστα θα μπορούσε να λέγεται «ο άνθρωπος του παρασκηνίου». Όχι, όμως, με την «κακή» έννοια της λέξης παρασκήνιο. Απλά, ο Χοσέ Σεγκούρα ποτέ δεν ήθελε να έχει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Θέλει να δουλεύει σκληρά και μεθοδικά και να φαίνονται οι παίκτες του. Θα τον χαροποιούσε μάλιστα αυτοί να είναι νεαροί. Ο Ισπανός τεχνικός είναι εδώ και ένα μήνα υπεύθυνος των ακαδημιών της Λίβερπουλ και για αυτό τον λόγο βρέθηκε στο 2ο Summer Cup της Μυκόνου με τη συμμετοχή παιδιών under-15 στο οποίο συμμετέχουν και οι «reds». Ο 52χρονος τεχνικός μίλησε στο www.sportfm.gr και αναφέρθηκε σε όλα όσα έζησε στη χώρα μας. Μίλησε για τη συνεργασία του με τον Φερέρ, για τον Λεμονή, αλλά και την…Καλαμαριά. Επίσης αναφέρθηκε και στην ήττα του Ολυμπιακού με 4-0 από την ΑΕΚ που τον πείραξε πολύ.

Ο 52χρονος κόουτς ήρθε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ και εργάστηκε ως βοηθός του Λορένσο Σέρα Φερέρ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στην Μπαρτσελόνα. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στις 11 Μαρτίου του 2008, ανέλαβε πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια έζησε την πιο τραυματική εμπειρία του στην Ελλάδα κόντρα στην ομάδα που τον έφερε στη χώρα μας. Το 4-0 απέναντι στην ΑΕΚ «μου στοίχισε πάρα πολύ. Με πείραξε αφάνταστα». Τελικά, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως, επισκιάστηκε από την «υπόθεση Βάλνερ» και την περιβόητη ένσταση κατά του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Σεγκούρα, όμως, δεν συμφωνεί με την άποψη πως υπήρξε κάτι μεμπτό σε όλο αυτό. «Ο νόμος είναι νόμος και όλοι πρέπει να τον ακολουθούμε» είπε αρχικά ο υπεύθυνος πλέον όλων των ακαδημιών της Λίβερπουλ και συμπλήρωσε πως «η Καλαμαριά δεν ακολούθησε τους κανόνες και τιμωρήθηκε».

Παρά τα όσα έγιναν εκείνες τις μέρες με την απόφαση του CAS, την αλλαγή του προπονητή και την…τεσσάρα από την ΑΕΚ, η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ και, σύμφωνα με τον Ισπανό τεχνικό, αυτό «είναι τελικά που μετράει. Το να ξεπερνάς τις δυσκολίες μέσα στη ζωή. Στον δρόμο των ομάδων και των ανθρώπων εμφανίζονται πάντα προβλήματα. Εμείς μετά από αυτό το 4-0 καταφέραμε και διαχειριστήκαμε καλά το αποτέλεσμα αυτό. Στη συνέχεια είχαμε ματς ημιτελικών Κυπέλλου. Ανταποκριθήκαμε και αυτό ήταν το πιο σημαντικό από όλα. Ξεπεράσαμε αυτή τη βαριά ήττα και φτάσαμε στον στόχο μας. Θεωρώ πως αυτό το 4-0 ήρθε επειδή μέσα στην εβδομάδα, πριν το ματς, υπήρχε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος. Τα παιδιά κουράστηκαν, έχασαν τη συγκέντρωση τους και μπήκαμε στο παιχνίδι με λάθος νοοτροπία»

Το τέλος της σεζόν, βρήκε τον Χοσέ Σεγκούρα να κρατά στα χέρια του τόσο το Κύπελλο Ελλάδος όσο και το πρωτάθλημα. Η νέα χρονιά δεν τον βρήκε, όμως, στον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Το όνομα του «έπαιζε» αρκετά αλλά «εγώ είχα πάρει την απόφαση μου. Εγώ είχα πάρει την απόφαση να επιστρέψω στην Ισπανία πολύ πριν τελειώσει η σεζόν. Οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω».

Πλέον, ο 52χρονος τεχνικός εργάζεται ως υπεύθυνος όλων των ακαδημιών της Λίβερπουλ. Στην ερώτηση για το αν αυτή η μετακίνηση είναι βήμα μπροστά στην καριέρα του ή όχι ο Σεγκούρα ήταν ξεκάθαρος. «Στην καριέρα μου δεν λέω ότι κάνω βήματα μπροστά ή πίσω. Εγώ κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου και από εκεί και πέρα η δουλειά μου είναι αυτή που μαρτυρά το αν πάω μπροστά ή πίσω στην καριέρα μου. Αν σκεφτείς, όμως, πως έφυγα από τον Ολυμπιακό και πήγα στη Λίβερπουλ, ναι θα μπορούσες να πεις πως έκανα βήμα μπροστά. Αυτό, όμως, δεν με ενδιαφέρει εμένα. Αυτό που κοιτάω είναι να δουλεύω μεθοδικά και όλα να φαίνονται μέσα από τη δουλειά μου».

Το 2ο Summer Cup που διεξάγεται στη Μύκονο με τη συμμετοχή δέκα ομάδων που έχουν στο ρόστερ τους παιδιά κάτω των 15 ετών, είναι η πρώτη του «δουλειά» ως υπεύθυνος των ακαδημιών των «reds». Αυτό που θέλει πρώτα από όλα ο Σεγκούρα είναι να λειτουργούν όλα βάσει προγράμματος. « Έχω μιλήσει ήδη αρκετές φορές με τον Ράφα Μπενίτεθ. Αυτό που μου έχει ξεκαθαρίσει και θέλει είναι να πορευτούμε βάσει σχεδίου γιατί έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του».

Του ζητήσαμε να συγκρίνει τις ακαδημίες της Λίβερπουλ με αυτές του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αλλά όπως μας είπε «αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω. Ακόμη καλά καλά δεν έχω ξεκινήσει στη Λίβερπουλ. Δεν γνωρίζω τι γίνεται. Τόσο στην ΑΕΚ όσο και στον Ολυμπιακό δεν είχα και μεγάλη επαφή με τις ακαδημίες, οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω και πολλά. Στον Ολυμπιακό είχαμε μια καλύτερη επαφή με τις ακαδημίες αλλά και πάλι τίποτα το σπουδαίο. Στην ΑΕΚ δεν είχαμε καθόλου επαφή με την ακαδημία της ομάδας».

Για αυτή του την «αδιαφορία» κατηγορήθηκε αρκετά ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ελλάδα, ο Σέρα Φερέρ. Το κεφάλαιο ΑΕΚ, έκλεισε νωρίς για τον Σεγκούρα, αλλά ο Ισπανός τεχνικός στον έναν χρόνο που βρέθηκε στην «Ένωση» δεν κατάλαβε πως υπήρχαν τόσα προβλήματα όσα παρουσιάστηκαν τη δεύτερη σεζόν που αυτός ήταν πλέον στον Ολυμπιακό. «Άμα υπήρχε αυτό που αναφέρετε, κάποιο πρόβλημα δηλαδή, εγώ τον έναν χρόνο που έμεινα εκεί δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο. Όσο εγώ ήμουν εκεί δεν διαπίστωσα κάτι. Όσο για τον δεύτερο χρόνο, δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ήμουν πλέον στην ομάδα. Όταν ήρθα στην ΑΕΚ, κατάλαβα πως υπάρχει μεγάλη πίεση για άμεσο αποτέλεσμα».

Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν μείνει αρκετά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και αυτό «έχει μεταφερθεί σε όλους μέσα στην ομάδα» λέει ο Σεγκούρα και συμπληρώνει δίνοντας μια «συμβουλή» στους ανθρώπους της ΑΕΚ. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καλύτερη οργάνωση. Το ίδιο και η ΑΕΚ. Όταν ήρθα εγώ στην ΑΕΚ, αυτό που είχαμε σαν πλάνο, ήταν να στοιχηματίσουμε στους νεαρούς παίκτες. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και το πλάνο να φτάνει μέχρι το τέλος του. Ξαφνικά εμείς εκεί που θέλαμε να επενδύσουμε σε νέους παίκτες, αυτό σταμάτησε. Υπήρχε μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι της διοίκησης πρέπει να ακολουθούν μέχρι τέλους το πλάνο τους. Το γιατί άλλαξε το πλάνο της ομάδας πρέπει να ρωτήσετε τους ανθρώπους της διοίκησης».

Ζητήσαμε από τον Χοσέ Σεγκούρα να μας πει με λίγα λόγια τη γνώμη του για πέντε ανθρώπους με τους οποίους δούλεψε μαζί. ¨

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

«Ο μεγάλος αρχηγός»

Ντάρκο Κοβάσεβιτς

«Επαγγελματίας και μεγάλη καρδιά»

Τάκης Λεμονής

«Σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος»

Σωκράτης Κόκκαλης

«Απεριόριστος σεβασμός και εκτίμηση»

Λορένσο Σέρα Φερέρ

«Με βοήθησε πάρα πολύ»

Το 2ο Summer Cup που διεξάγεται στη Μύκονο και διοργανωτής είναι η «The Football Team» και συνδιοργανωτής ο Δήμος Μυκόνου.

Αντώνης Κατσίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x