Το χτύπημα της μοίρας, τον έκανε κορυφαίο!

Γεννήμενος στην Βασιλεία της Ελβετίας, στις 8 Αυγούστου του 1981 (από Νοτιοαφρικανή μητέρα και Ελβετό πατέρα με γερμανικές ρίζες), ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο κορυφαίος τενίστας στην ιστορία του τένις! Και αυτή τη φορά όχι μόνο στα λόγια και στις υποθέσεις, αφού με την κατάκτηση του φετινού Γουίμπλεντον έφτασε τα 15 Γκραν Σλαμ, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον! Πλέον, ο «μεγάλος» Πιτ Σάμπρας, βρίσκεται στη σκιά του Ελβετού αθλητή.

Ο Φέντερερ φαινόταν από μικρός ότι θα γινόταν επαγγελματίας τενίστας, αφού έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο σε ηλικία 6 ετών. Αν και παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο -για το καλό του αθλήματος- αποφάσισε ότι το τένις είναι τελικά το άθλημα που τον ελκύει περισσότερο, ασχέτως αν παραδέχθηκε κε των υστέρων ότι παιδικό όνειρο του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Ίσως για αυτό τον λόγο ακόμη και σήμερα παρακολουθεί μπάλα, ενώ δηλώνει και ένθερμος υποστηρικτής της Βασιλείας.

Μόλις 10 Μαΐων αποφάσισε ότι αυτό είναι που θέλει να γίνει είναι ο ...τωρινός Ρότζερ Φέντερερ. Ο κορυφαίος τενίστας δηλαδή. Έτσι, όταν η απόφαση του να ασχοληθεί συστηματικά και επαγγελματικά με το τένις ήταν ειλημμένη, απέκτησε προσωπικό προπονητή. Λίγα χρόνια αργότερα όμως, χτύπησε το τηλέφωνο του και δεν ήταν για καλό λόγο!

Ο προπονητής του, ο Αυστραλός Πήτερ Κάρτερ έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον Καναδά. Συντετριμμένος ο νεαρός τότε και σε τρυφερή ηλικία, αντέδρασε περπατώντας επί ώρες στους δρόμους του Τορόντο. Βλέπετε, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί, ο Κάρτερ εκτός από προπονητής, ήταν και πολύ καλός του φίλος! Τη νύχτα που περπατούσε μόνος του, μέσα στον πόνο του, αποφάσισε ότι θα παλέψει να γίνει ο καλύτερος. Για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τον αδικοχαμένο φίλο του!

«Μέχρι τότε δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσω το θάνατο κάποιου κοντινού μου ανθρώπου. Με επηρέασε έντονα γιατί σε νεαρή ηλικία όταν σε βοηθά ένας προπονητής είναι αυτομάτως και ο μέντορας σου. Ο φίλος σου! Είναι η πατρική σου μορφή όταν οι γονείς σου απουσιάζουν. Επέστρεψα στη σκληρή δουλειά γιατί κάτι τέτοιο σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο γρήγορα μπορεί να τελειώσουν όλα» λέει χαρακτηριστικά.

Όσοι θαυμάζουν την παροιμιώδη ψυχραιμία του Φέντερερ τη στιγμή που αγωνίζεται, θα παραξενευτούν όταν ακούσουν ότι ως πιτσιρικάς ήταν αρκετά νευρικός στο παιχνίδι του και ήταν αρκετές οι φορές που τον απέβαλαν από τα κορτ για τις άσχημες αντιδράσεις του. Ίσως να παραδειγματίστηκε και να βελτίωσε τον έλεγχο των αντιδράσεων του με την πορεία των χρόνων! Αυτό πάντως είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει και από τους υπόλοιπους. Η ψυχραιμία του δηλαδή στις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού. Ως νεαρός τενίστας είχε για πρότυπα τους Μαρσέλο Ρίος, Μπόρις Μπέκερ και Στέφαν Έντμπεργκ. Τώρα τα νέα παιδιά θα ονειρεύονται να μοιάσουν σε εκείνον…

Ο ευαισθητοποιημένος κύριος Φέντερερ

Η παρουσία του Ελβετού πρωταθλητή δεν είναι έντονη μόνο στα γήπεδα, αλλά και έξω από αυτά, αφού είναι γνωστός για την παρουσία του σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Το 2003 ίδρυσε το Ίδρυμα «Roger Federer», το οποίο έχει ως σκοπό την καθοδήγηση των νέων στο αθλητισμό. Παράλληλα, έχει ανακηρυχτεί και πρεσβευτής καλής θέλησης από την UNICEF το 2006. Μέσω της UNICEF μάλιστα, έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκστρατείες για την βοήθεια σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά και κατά του AIDS, δείγμα του πόσο ευαισθητοποιημένος είναι. Γενικά, τον ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει σχέση με τη φιλανθρωπία και την ενίσχυση των άπορων και αδύναμων παιδιών.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ήταν ήρεμη σχετικά αφού είναι εδώ και πολλά χρόνια παντρεμένος με την επίσης Ελβετίδα, πρώην παίχτρια του τένις, Μιροσλάνα Βάβρινετς, γνωστή και ως Μίρκα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, και παντρεύτηκαν εννέα χρόνια αργότερα.

Τον Απρίλιο του 2007 κυκλοφόρησε Ελβετικό γραμματόσημο, που απεικονίζει την φιγούρα του, γεγονός το οποίο κρίθηκε κοσμοϊστορικής σημασίας, μια και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο (στην συγκεκριμένη χώρα) για άνθρωπο που βρίσκεται εν ζωή. Έχει δηλώσει ότι αρέσκεται στο να παρακολουθεί και χόκεϊ επί πάγου, ενώ είναι φίλος του κορυφαίου παίκτη γκολφ στον κόσμο, του Τάιγκερ Γουντς, ενώ άριστες είναι οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τον Τιερί Ανρί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τρεις τους επιλέχθηκαν για διαφήμιση ξυριστικών ειδών. Επίσης, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μάικλ Τζόρνταν είναι δύο προσωπικότητες που θα ήθελε να γνωρίσει, όπως έχει τονίσει σε συνέντευξη του.

Να γιατί είναι ο κορυφαίος…

Αμέτρητες είναι οι επιτυχίες που έχει γνωρίσει ο δεξιόχειρας τενίστας στην καριέρα του. Σε ομαδικό επίπεδο, έχει κατακτήσει οχτώ τίτλους, με τον πιο σημαντικό να είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, στο πλάι του Στανίσλας Βαβρίνκα. Όμως, το τένις είναι περισσότερο ατομικό άθλημα και εκεί φαίνεται η αξία σου...

Σε ατομικό επίπεδο λοιπόν, με ρεκόρ 655 νίκες και μόλις 155 ήττες, ο αντίπαλος γνωρίζει ότι το ποσοστό επιτυχίας του Φέντερερ είναι 80,9%. Έχει κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν τρεις φορές (2004, 2006, 2007), ενώ ισάριθμες (2006, 2007, 2008) έχει βρεθεί και στο τελικό του Γαλλικού Όπεν, (γνωστό και ως Ρολάν Γκαρός), δίχως όμως να το κατακτήσει... Αυτό ήταν το μελανό του σημείο… Μέχρι φέτος!

Από εκεί και πέρα, το κύριο προσόν του είναι η επιφάνεια του χόρτου, και συγκεκριμένα το Γουίμπλεντον. Τον έχουν χαρακτηρίσει «βασιλιά του χόρτου» και όχι άδικα, αφού το έχει κατακτήσει 6 φορές (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009). Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ως κορυφαίο παιχνίδι στην ιστορία του τένις, έχει χαρακτηριστεί ο περσινός τελικός στο Λονδίνο, τον οποίο και έχασε τελικά από τον Ράφαελ Ναδάλ.

Ο Ισπανός, για να πάρει το στέμμα από τον βασιλιά στο συγκεκριμένο τερέν, έπρεπε να «φτύσει αίμα». Και έτσι έγινε, αναγκάζοντας πολλούς, να μιλήσουν τότε για τον νέο Ισπανό βασιλιά και την αποκαθήλωση του Φέντερερ! Βιάστηκαν… Μεγάλο του όπλο και το Αμερικανικό Όπεν, το οποίο έχει πανηγυρίσει πέντε φορές (2004, 2005, 2006, 2007, 2008). Και να φανταστεί κανείς ότι η εκπληκτική πορεία του Φέντερερ προς την κορυφή ξεκινάει μόλις τον Ιούλιο του 2003, όταν και κατακτά το πρώτο του Γκραν Σλαμ στο Γουίμπλεντον, με αντίπαλο το Μαρκ Φιλιππούση.

Πριν από δύο μήνες περίπου, ο Φέντερερ είχε κατακτήσει συνολικά 5-US Open, 5-Wimbledon και 3-Australian Open. Του έλειπε μόνο το Ρολάν Γκαρός! Για να το κατακτήσει έπρεπε να εκθρονίσει τον Ράφα Ναδάλ. Και ποτέ δεν τα κατάφερνε…

07-06-2009

Ημέρα ορόσημο στην καριέρα του Φέντερερ. Η ημέρα που μπορούσε πλέον να νιώθει περήφανος, που δεν θα είχε πάνω του τη στάμπα του looser της διοργάνωσης. Του ανθρώπου, που αδυνατεί να νικήσει τον Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός. Και όντως, μπορεί να μη χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης (φρόντισε ο Ρόμπιν Σόντερλινγκ για αυτό), αλλά τίποτα δεν αμαυρώνει την επιτυχία του. Ο Ελβετός αστέρας πανηγύρισε τον 59ο τίτλο του καθώς επικράτησε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, του Σόντερλινγκ με 3-0 σετ, και σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο, το μοναδικό που έλειπε από την τροπαιοθήκη του.

Ο 27χρονος αθλητής κατέκτησε το 14ο Γκραν Σλαμ της καριέρας του και ισοφάρισε το ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας, ο οποίος όμως ποτέ δεν ένιωσε την χαρά του να είσαι νικητής στο Ρολάν Γκαρός. Πλέον, μπήκε και το Γαλλικό Όπεν στην συλλογή του, το οποίο όπως δήλωσε και ο ίδιος, νόμιζε ότι δεν θα κατακτούσε ποτέ...

Τα δάκρια στα μάτια του έδειξαν την πίεση, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο πολύ ήθελε αυτόν τον τίτλο. Κάθε φορά μετά από μια κατάκτηση κυπέλλου κλαίει, αλλά αυτή τη φορά ξεσπάει σε λυγμούς. Ο κόσμος πανηγυρίζει σαν τρελός! Όλοι είναι όρθιοι και χειροκροτούν ρυθμικά. Το ήθελε τόσο πολύ…

Πέρσι τέτοια εποχή, είχε ηττηθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τον Ναδάλ (3-0 σετ). Ακολούθως, έχασε και στο «σπίτι» του, το Γουίμπλετον (3-2 από τον Ισπανό), για να ηττηθεί και πάλι από τον ίδιο τενίστα στην Αυστραλία (3-2).
Φέτος όμως, κερδίζει τον Ναδάλ μες στο σπίτι του στη Μαδρίτη και στη συνέχεια κατακτά το Ρολάν Γκαρός που τόσο του έλειπε!

Έτσι, έγινε μόλις ο 6ος τενίστας που το πραγματοποιεί μετά τους Ροντ Λάβερ, Φρεντ Πέρι, Ντον Μπατζ, Ρόι Έμερσον, και Αντρέ Αγκάσι. Επίσης, η σημερινή ήταν η έβδομη συνεχόμενη συμμετοχή του Φέντερερ σε τελικό του τουρνουά του Λονδίνου! Άλλο ένα ρεκόρ για τον Ελβετό, ενώ κανείς δεν ξεχνάει και την κατάρριψη του ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρότινος ο Πιτ Σάμπρας με 160 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Όλοι παραδέχονται πλέον πως ο Φέντερερ είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος τενίστας που γνώρισε ποτέ το τένις!

«Ο Φέντερερ είναι ο κορυφαίος στην ιστορία», ανέφερε ο Ζακ Ρογκ. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα που έχει καταγράψει στην καριέρα του ο Ρότζερ, με τελευταίο την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός, του μοναδικού τροπαίου σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, που έλειπε από τη συλλογή του.
«Σήμερα (08/06) το πρωί έγραψα στον Φέντερερ, για να τον συγχαρώ για τις μοναδικές επιτυχίες του, επειδή πιστεύω πως είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Επίσης, του έγραψα ότι ελπίζω να είναι παρών στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου, το 2012, που θα διεξαχθεί στο Γουϊμπλεντον», τόνισε ο Ρογκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλες.

Ο Φέντερερ μιλάει για τον… Φέντερερ

Μεγαλύτερο προσόν του Ελβετού, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, είναι: «η διανοητική μου ικανότητα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση μου, γιατί μέχρι πριν λειτουργούσε εναντίον μου. Σκέφτομαι το επόμενο χτύπημα που επιλέγω να είναι και το δυσκολότερο. Μου πήρε χρόνο για να μάθω να είμαι υπομονετικός. Είναι απίστευτο το πόσο μπορείς να αλλάξεις μέσα σε λίγα χρόνια…»

Η ενθρόνιση του Φέντερερ ήρθε σε μια «περίεργη» εποχή για το ανδρικό τένις. Περίεργη, διότι απουσίαζαν οι μεγάλοι παίκτες. κανένας, (τόσο στα μάτια των φιλάθλων όσο και μέσα στα κορτ), δεν φαινόταν ικανός να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε ο Πιτ «Πίστολ» Σάμπρας. Προσπάθησαν οι Γκουστάβο Κουέρτεν, Αντρέ Άγκασι, Κάρλος Μόγια, Γεβγένι Καφέλνικοφ αλλά δεν τα κατάφεραν! Μόνο ο Ρότζερ μπόρεσε! Αλλά ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του δεν είναι αυτή! Ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα του, να είναι ότι έχει κάνει να ασχολούνται με το άθλημα του τένις ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Όταν ψελλίζεις το όνομα «Φέντερερ», το μυαλό σου συνδέεται αυτόματα στα γήπεδα του τένις και αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό!

Σε συνέντευξη του, μιλώντας για τους αντιπάλους του, ανέφερε τα δυνατά τους σημεία. Ποια είναι αυτά, που τον δυσκολεύουν περισσότερο όταν τους αντιμετωπίζει.

«Το καλύτερο forehand το έχουν ο Ράφα Ναδάλ και ο Τζέιμς Μπλέικ. Άριστο backhand έχει ο Ναλμπαντιάν, ενώ ξεχωρίζω για το σερβίς τους, τους Ρόντικ και Κάρλοβιτς. Στην ταχύτητα και την φυσική κατάσταση, ο Ναδάλ είναι εκπληκτικός, ενώ πολύ καλός είναι και ο Λέιτον Χιούιτ» είχε πει χαρακτηριστικά.

Αν δημιουργηθεί ένα κράμα αυτών των παικτών, ίσως να ρίξει τον Φέντερερ από την κορυφή! Μέχρι τότε όμως, ο Φέντερερ θα είναι αξεπέραστος. Το όνομα του έχει ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τένις! Και συνεχίζει… Ο Ελβετός τενίστας, κέρδισε (ξανά) το... παγκόσμιο χειροκρότημα!

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω…

1. Χρειάστηκε τέσσερις προσπάθειες για να κατακτήσει τελικά το Ρολάν Γκαρός, έπειτα από τρεις χαμένους τελικούς. Κάτι ανάλογο συνέβη προπολεμικά με τη Σιμόν Ματιέ, η οποία μετά την πρώτη φορά, κέρδισε άλλες δύο διαδοχικές χρονιές. Θα επαληθευτεί του χρόνου η σύμπτωση;

2. Στο ATP (αξιολόγηση παικτών παγκοσμίως) μπήκε σε ηλικία 17 ετών, και συγκεκριμένα το 1998. Σε αυτό το επίπεδο, στο πρώτο του παιχνίδι ηττήθηκε με 3-0 σετ από τον Αργεντινό, Λούκας Αρνολντ Κερ. Ο πρώτος του κερδισμένος τίτλος ήταν το Hopman Cup το 2000, στην Αυστραλία.

3. Το 1999 έκανε ντεμπούτο με την ομάδα της Ελβετίας στο Davis Cup (με αντίπαλο την Ιταλία) και στο τέλος της χρονιάς, βρέθηκε στην 68η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έτσι, έγινε ο νεότερος τενίστας στην ιστορία που μπήκε στους 100 πρώτους.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x