Ελλάδα

Ημέρες 1995!

Σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ, που ζει ημέρες του 1995, όταν η Εθνική Εφήβων κατέκτησε το Μουντομπάσκετ στην Αθήνα. Η νέα φουρνιά των Εφήβων συνέτριψε την Αργεντινή 86-60, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Νέα Ζηλανδία, και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία, η οποία νίκησε 79-73 τη Γαλλία. Κορυφαίος ο Κασελάκης, ο οποίος με 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 τάπες, κάλυψε το κενό του ανέτοιμου Σαρικόπουλου.

Σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ, που ζει ημέρες του 1995, όταν η Εθνική Εφήβων κατέκτησε το Μουντομπάσκετ στην Αθήνα. Η νέα φουρνιά των Εφήβων συνέτριψε την Αργεντινή με 86-60, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά, όπου το Σάββατο (9:15) θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία, η οποία νίκησε με 79-73 τη Γαλλία. Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα ήταν ο Λεωνίδας Κασελάκης, ο οποίος με 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 τάπες, κάλυψε το κενό του ανέτοιμου Ζήση Σαρικόπουλου μέσα στη ρακέτα.

Ο αγώνας

Η ελληνική ομάδα μπήκε στο παρκέ αποφασισμένη να επιβάλει το δικό της νόμο και άρχισε εντυπωσιακά το ματς. Πέτυχε τους πρώτους επτά πόντους (7-0) και με τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς να σημειώνει δύο τρίποντα, προηγήθηκε με 11-2. Οι Αργεντινοί, με κύρια επιθετική αιχμή τον Γκονζάλες, κατάφεραν να πλησιάσουν σε 19-15, αλλά ο Κώστας Παπανικολάου και ο Λεωνίδας Κασελάκης κατάφεραν να... αποκαταστήσουν την τάξη και να φέρουν το συγκρότημα του Γιώργου Βλασσόπουλου μπροστά με 25-17 στη λήξη του δεκαλέπτου.

Οι δύο ομάδες άρχισαν μουδιασμένα τη δεύτερη περίοδο. Ο εμπύρετος Σλούκας πήρε κάποιες ανάσες, αλλά πολύτιμες βοήθειες ήρθαν να δώσουν από τον πάγκο οι Νώντας Παπαντωνίου, Βαγγέλης Μάντζαρης και Γιώργος Γεωργάκης. Με ένα γκολ-φάουλ του τελευταίου η Ελλάδα προηγήθηκε για πρώτη φορά στο ματς με +11 (28-17), ενώ η Αργεντινή δεν κατάφερε να πλησιάσει πιο κοντά από το -7. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε ιδανικά με τον Κώστα Σλούκα να ευστοχεί σε μακρινό σουτ, 19’’ πριν την ανάπαυλα και να στέλνει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ 41-32.

Στην τρίτη περίοδο και παρότι τρία βασικά στελέχη της ομάδας, οι Παπανικολάου, Παππάς και Γιάνκοβιτς, φορτώθηκαν με τρίτο φάουλ, η Ελλάδα άρχισε να ξεφεύγει ακόμη περισσότερο στο σκορ και με πρωταγωνιστή στην επίθεση τον Νίκο Παππά έφτασε τη διαφορά μέχρι το +17, 59-42. Η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες διεθνείς ευστοχούσαν από παντού και έφτασαν στη νίκη-πρόκριση δια περιπάτου, φέρνοντας τη διαφορά μέχρι και το +32 (81-49), για να λήξει το ματς με σκορ 86-60.

Οι Έφηβοι κατάφεραν ό,τι δεν πέτυχαν οι Άνδρες απέναντι στην Αργεντινή, όταν η τελευταία τούς έφραξε το δρόμο στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και του 2008.

«Η Αυστραλία είναι μια ομάδα γνωστή, αφού την αντιμετωπίσαμε τόσο πέρσι στο τουρνουά του Μανχάιμ, όσο και φέτος στο φιλικό της Μελβούρνης. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να ανταποκριθούμε στη δύναμη που απαιτεί το παιχνίδι τους. Είναι αήττητη μέχρι στιγμής στη διοργάνωση και αυτό δείχνει πως είναι μια σοβαρή ομάδα, απέναντι στην οποία πρέπει να δείξουμε συγκέντρωση για σαράντα λεπτά, προκειμένου να προκριθούμε στον τελικό», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Βλασσόπουλος, ο οποίος απέδωσε την άνετη επικράτηση απέναντι στην Αργεντινή, στην καλή άμυνα:

«Μπήκαμε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε το ρυθμό μας. Εξουδετερώσαμε το παιχνίδι της Αργεντινής, η οποία στις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε πολύ καλό ποσοστό στα τρίποντα και αφού τους σταματήσαμε αμυντικά, πήραμε και τα ριμπάουντ με αποτέλεσμα να χτίσουμε μια καλή διαφορά. Θεωρώ ότι μετά τις ήττες από Λιθουανία και ΗΠΑ, καταλάβαμε ότι πρώτα πρέπει να κοιτάμε την άμυνά μας και στη συνέχεια την επίθεση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά που έρχονται από τον πάγκο αποδίδουν το 100% μας έχουν διευκολύνει να έχουμε τον ίδιο ρυθμό. Η ομάδα παρά τα προβλήματα του Σαρικόπουλου και του Σλούκα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις κάθε παιχνιδιού».

Τα δεκάλεπτα: 25-17, 41-32, 59-42, 86-60.

Ελλάδα: Παπαντωνίου 3π., 5 ασίστ, Μάντζαρης 7π. (1) 4 ασίστ, 4 ριμπ., Παπανικολάου 17π., 3 ριμπ., 2 τάπες, Γεωργάκης 11π., 6 ριμπ., Σλούκας 5π. (1), Γιάνκοβιτς 9π. (2), Παππάς 10π., 5 ριμπ., 4 ασίστ, 5 κλεψίματα, Κασελάκης 20π. (3), 8 ριμπ., 3 τάπες, 2 ασίστ, Κατσίβελης 2π., Αγγελόπουλος 2π., Καραθανάσης.

Αργεντινή: Γκέινορ 5, Φερνάντες 4, Γκλίνμπεργκ 4, Κορτές 7 (2), Νόσενταλ 9, Ορλιέτι 2, Γκονζάλες 6, Ραμίρες Μπάριος 10, Λαπροβιτόλα 5 (1), Ράσιο 8, Λαντόνι.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x