Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Μόνο νίκες στην Τούμπα και «χτυπάει» ακόμα και τον τίτλο!

SportDay

Πόσες πιθανότητες έχει φέτος ο ΠΑΟΚ να είναι αληθινά ανταγωνιστικός στο υψηλό επίπεδο και, γιατί όχι, να διεκδικήσει ακόμα και το πρωτάθλημα; Η ερώτηση μου έγινε τόσες φορές από φίλους του ΠΑΟΚ αυτές τις μέρες που έκανα εκπομπές στον NovaΣΠΟΡ FM, που σκέφτηκα να το αναλύσουμε λίγο και να δούμε τι ακριβώς λείπει από τον «Δικέφαλο του Βορρά» για να κυνηγήσει τον τίτλο. Λοιπόν, ο ΠΑΟΚ είναι σαφώς πιο έτοιμος φέτος, μια και την περσινή περίοδο μην ξεχνάμε πως ήταν δεύτερος πριν αρχίσουν τα πλέι οφ, αλλά εκεί φάνηκαν οι χτυπητές αδυναμίες του.

Δεν πρόκειται να κάνει κάτι καλύτερο αν δεν βελτιώσει την τραγική στατιστική του στα ντέρμπι. Κατά τα άλλα, δεν του λείπει κάτι άλλο. Εχει κατ' αρχάς τον κόσμο, που μετατρέπει την Τούμπα σε αληθινή έδρα, αλλά κάτι πρέπει να γίνει για να μη λειτουργεί σαν θηλιά μερικές φορές για την ίδια την ομάδα του, όταν τα πράγματα στραβώνουν. Αγωνιστικά, επειδή έκανε πολύ καλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι και πρόσθεσε ξεχωριστή ποιότητα σε κάθε γραμμή, πλέον ο Φερνάντο Σάντος έχει και λύσεις στον πάγκο, κάτι που του έλειπε πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ο Κουτσιανικούλης επικοινωνιακά ήταν ένα σημαντικό μεταγραφικό απόκτημα, αλλά είναι και το μεγάλο στοίχημα του Πορτογάλου τεχνικού το πώς θα μπορέσει να βρει τον καλύτερο τρόπο ένταξής του στο σύστημα. Ο νεαρός παίκτης έχει ένα αδιαμφισβήτητο προσόν: είναι απρόβλεπτος με τις εμπνεύσεις του και αυτό όσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί από έναν αντίπαλο, είναι και πονοκέφαλος για έναν προπονητή αρκετά συντηρητικό όπως ο Σάντος! Ισως, λοιπόν, να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να βγει στο χορτάρι η ποιότητά του, αλλά αυτό θα είναι πιθανότατα αυτό που θα διαφοροποιήσει και την ομάδα του ΠΑΟΚ όσον αφορά το αν θα διεκδικήσει τον τίτλο ή όχι.

Ο Ζήσης Βρύζας για ένα ακόμα καλοκαίρι παραδίδει μαθήματα σε όλους τους wannabe τεχνικούς διευθυντές με σωστές κινήσεις και με προσεκτικές προσθήκες σε ένα καλό ρόστερ. Στα υπέρ του ΠΑΟΚ επίσης η ενεργοποίηση του Βασίλη Γκαγκάτση. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ είναι πανίσχυρος ακόμα σε πολλά επίπεδα και η παρουσία του εξασφαλίζει (παρά τις έντονες αντιπολιτευτικές κορόνες μέσα στον σύλλογο μετά την ενεργοποίησή του) πως ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα αδικηθεί.

Οποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές και δηλώσει πως δεν θα ήθελε να νιώθει για τη δική του ομάδα ανάλογη σιγουριά σχετικά με τα κέντρα αποφάσεων, μάλλον προέρχεται από τη Σκανδιναβία και παρακολουθεί άλλο πρωτάθλημα και όχι το ελληνικό, οπότε αφού πρώτα τον συγχαρούμε για την άψογη γνώση της γλώσσας μας, ας μη διαβάσει παρακάτω, διότι το θέμα δεν τον αφορά!

Ο ΠΑΟΚ με τον Θοδωρή Ζαγοράκη στο πηδάλιο έκανε άλματα αυτή τη διετία και ο μεγάλος αρχηγός της Εθνικής ομάδας με τις 120 συμμετοχές και με παράσημο την «κούπα» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ξέρει πως από το καλοκαίρι του 2007, που μπήκε στην Τούμπα ως πρόεδρος, έκανε πολύ περισσότερα από αυτά που κάποιοι πίστευαν. Μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο θα είναι να ηρεμήσει την εξέδρα σε μέρες που η ένταση θα ξεχειλίζει και να καθιερώσει ξανά τον ΠΑΟΚ στη συνείδηση όλων ως δυνάμει ισάξιο διεκδικητή του τίτλου.

Αυτό που ήταν σε όλη τη δεκαετία του '70 και του '80, αυτή η κληρονομιά που άφησαν ο αείμνηστος Παντελάκης και οι ομάδες που έφτιαξαν ο Λες Σάνον και ο Γκιούλα Λόραντ με αιχμή του δόρατος τον Γιώργο Κούδα αλλά και τους Τερζανίδη, Σαράφη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Παρίδη και τον αείμνηστο Φουντουκίδη.

Ο ΠΑΟΚ σε μια βραδιά μέσα, εκείνη την αποφράδα με την Παρί Σεν Ζερμέν το 1992, πήγε σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω και παρ' ότι πήρε δύο Κύπελλα με τον Μπάγεβιτς και τον Αναστασιάδη στις αρχές της δεκαετίας, μόλις τώρα νιώθεις αληθινά πως ξαναβρίσκει τη χαμένη ταυτότητά του. Η προσθήκη των Τσιρίλο, Βιτόλο, Σαβίνι, Φιλομένο αλλά και η απόκτηση του Βιεϊρίνια δίνουν στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία για να κάνει από αυτή τη χρονιά την επιστροφή σε ρόλο αληθινού διεκδικητή του τίτλου.

Είπαμε, όμως, το κλειδί θα είναι τα ντέρμπι, όπως δήλωσε και ο Βερόν, ο οποίος έχει καταλάβει πια τι λείπει από την ομάδα του. Μπορεί να πάρει όλα τα μεγάλα ματς στην Τούμπα; Για να το κάνω πιο κατανοητό, μπορεί από τα 15 εντός έδρας ματς να έχει τουλάχιστον 14 νίκες; Με ανάλογη εικόνα με το περσινό πρωτάθλημα εκτός έδρας, ο ΠΑΟΚ του 2009-10 πάει ακόμα και για πρωτάθλημα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x