Gossip

«Η αλήθεια είναι σπάνια αγνή και ποτέ απλή»

Πίστευε και μη, ερεύνα. Καθημερινά μαθαίνουμε ή ακούμε πολλά πράγματα δίχως να τα φιλτράρουμε, ίσως γιατί το φίλτρο της γνώσης και της κρίσης έχει φθαρεί. Επειδή, θεωρούμε ότι οι πηγές που τα είπαν ή τα έγραψαν είναι έγκυρες. Να ένα ακόμα λάθος σε μια κατευθυνόμενη πληροφόρηση.

Πίστευε και μη, ερεύνα. Καθημερινά μαθαίνουμε ή ακούμε πολλά πράγματα δίχως να τα φιλτράρουμε, ίσως γιατί το φίλτρο της γνώσης και της κρίσης έχει φθαρεί. Επειδή, θεωρούμε ότι οι πηγές που τα είπαν ή τα έγραψαν είναι έγκυρες. Να ένα ακόμα λάθος σε μια κατευθυνόμενη πληροφόρηση.

Ας ξεκινήσουμε όμως με κάποια παραδείγματα. Όλοι ξέρουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Trivial Pursuit», μέσα σε αυτό περιέχει μια ερώτησή που λέει: «Ποίο ανθρώπινο δημιούργημα φαίνεται από το φεγγάρι;» Η απάντηση που δίνει ως σωστή είναι το «Σινικό τείχος». Κανένα δημιούργημα του ανθρώπου δεν φαίνεται με γυμνό μάτι από την σελήνη, μιλάμε για απόσταση 400.000 χλμ. Ακόμα και οι ήπειροι διακρίνονται με μεγάλη δυσκολία.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι κάτι, το οποίο μαθαίνουμε από μικροί, αλλά, δεν είναι έτσι ακριβώς. «Πόσες αισθήσεις έχει ο άνθρωπος;» Ένα βασικό ερώτημα για να κατανοήσουμε καλύτερα κάποια πράγματα γύρω από εμάς. -Βιαστήκατε να απαντήσετε ότι έχουμε πέντε αισθήσεις- Τουλάχιστον εννέα είναι η απάντηση.

Εκτός από την όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση και αφή, έχουμε την θερμοαισθησία, που είναι η αίσθηση του ζεστού ή της απουσίας του από το δέρμα μας. Την κιναισθησία, μια ασυνείδητη αίσθηση που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε που βρίσκονται τα μέλη του σώματος μας χωρίς να χρειάζεται να τα δούμε ή να τα αγγίξουμε. Για να καταλάβετε καλύτερα αυτή την αίσθηση κλείστε τα μάτια και κουνήστε το χέρι ή το πόδι σας, θα μπορείτε να αντιλήφθητε τη θέση του, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα σας.

Επίσης έχουμε την αιθουσαία αίσθηση, που είναι η αίσθηση της ισορροπίας, η όποια ελέγχεται από τις κοιλότητες που είναι γεμάτες υγρό και βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτιού. Η τελευταία από αυτές τις εννέα είναι η Αλγοαισθησία, η αντίληψη του πόνου από τις αρθρώσεις, το δέρμα και τα όργανα του σώματος. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε νευρολόγος έχει τη δική του άποψη για το αν υπάρχουν περισσότερες από αυτές τις εννέα αισθήσεις, μερικοί ισχυρίζονται ότι φτάνουν και τις εικοσιένα!

Η αλήθεια έχει μία τεράστια δύναμη, να ελευθερώνει. Συνέχεια καλούμαστε να ρωτήσουμε ή να δώσουμε οι ίδιοι απάντηση στον εαυτό μας ή σε όποιον την αναζητεί, «αλήθεια ή ψέματα;» Αυτή η απάντηση φαίνεται απλή, προφανής, όμως δεν είναι. Δυσκολία δεν έχει μόνο αυτός που απαντά, δυσκολία μεγάλη αντιμετωπίζει και αυτός που επιζητεί απεγνωσμένα μια απάντηση. Στο περίφημο βιβλίο του Μπουλγκάκωφ, «ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», ο Πόντιος Πιλάτος αναζητά αυτή την απάντηση 2000 χρόνια από την μέρα που στο πραιτόριο ρώτησε τον Ναζωραίο «τι είναι η αλήθεια». Σήμερα όπως και τότε το ερώτημα αυτό έχει μείνει αναπάντητο. Ο Όσκαρ Γουάιλντ είχε πει: «Η αλήθεια είναι σπάνια αγνή και ποτέ απλή».

Ανάμεσα όμως στην αλήθεια και το ψέμα, υπάρχει μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή και είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, εάν θα περάσει και θα βρεθεί στη μία ή την άλλη πλευρά. Μέσα απ' αυτό το κυριακάτικο περιοδικό θα προσπαθήσω να παρουσιάσω στοιχεία γύρω από διαφόρους αστικούς μύθους, τύπου «Ρόζγουελ». Να απαντήσω και πάλι με στοιχεία σε ερωτήματα, αν ο άνθρωπος τελικά, πήγε στο Φεγγάρι και σε γεγονότα που αφήνουν πολλά ερωτηματικά όπως οι δίδυμοι πύργοι. Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε την αλήθεια μαζί, κάθε Κυριακή, ίσως λυτρώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας που απεγνωσμένα ψάχνει να τη βρει.

Απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις και ότι άλλο θέλετε στο: Redux14@hotmail.com

Φίλιππος Παναγιώτου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x