Παλαιότερες

Μια φορά κι έναν καιρό κάποιοι Κροίσοι…

SportDay

Μου είπαν μια τρομερή ιστορία για την ΑΕΚ και τους Κροίσους επενδυτές που τελικώς δεν εμφανίστηκαν και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας. Εξυπακούεται ότι αν η διοίκηση της ΑΕΚ θέλει να κάνει την οποιαδήποτε διευκρίνιση ή διάψευση, είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε.

Υπό τον όρο φυσικά ότι ταυτόχρονα θα δοθούν και οι απαραίτητες εξηγήσεις για τα πολλά αυτής της απίστευτης καλοκαιρινής ιστορίας που ξεφούσκωσε όπως ακριβώς φούσκωσε, δηλαδή ξαφνικά. Και οι εξηγήσεις εν προκειμένω δεν είναι απαραίτητες σε μένα, αλλά στον κόσμο της ομάδας που αγωνιά.

Υπήρξε το περίφημο γκρουπ των Κύπριων επενδυτών που θα αναλάμβαναν την ΑΕΚ και θα έβαζαν μόνο για τις μεταγραφές της ομάδας περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ εδώ και τώρα; Γκρουπ υπήρξε, Κροίσος δεν υπήρξε. Δυστυχώς.

Ονομα

Η ιστορία αρχίζει ένα μήνα περίπου πριν, όταν ο Νίκος Νοτιάς αρχικά δέχτηκε στις 6 Ιουλίου μια πρόταση από Κύπριους επιχειρηματίες, που όπως χαρακτηριστικά είπαν «ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την ΑΕΚ». «Κλειδί» στην ιστορία είναι ένας Κύπριος δικηγόρος που επισκέφτηκε στη Νέα Υόρκη τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ για να τον φέρει σε επαφή με κάποιους που εκπροσωπούν έναν (αυτοαποκαλούμενο) «όμιλο επιχειρηματιών».

Οι πολύ προσεκτικοί θα θυμάστε ότι αυτό το κωδικό όνομα είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει τους νέους επενδυτές και ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Νίκος Θανόπουλος, όταν πήγε στην Αυστρία για να ενημερώσει τον Μπάγεβιτς για την επικείμενη κοσμογονία. Τότε ο πρόεδρος είχε πει στους ρεπόρτερ πως ο νέος επενδυτής είναι ένας «όμιλος επιχειρηματιών, που εκπροσωπεί πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ήθελαν να μείνουν ανώνυμοι μέχρι οι διαδικασίες μεταβίβασης να ολοκληρωθούν».

Υπαρξη

Ο Νίκος Θανόπουλος για την ύπαρξη του ενδιαφέροντας του ομίλου ενημερώθηκε δύο μέρες πριν το θέμα γίνει γνωστό –και ο ίδιος, όταν η είδηση βγήκε, δεν ήξερε αρκετές από τις λεπτομέρειες που αργότερα έγιναν γνωστές. Τον «όμιλο», εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα εμφανίστηκε να εκπροσωπεί ένας δεύτερος δικηγόρος, ο οποίος θα έτρεχε και το θέμα της μεταβίβασης.

Οταν ζητούνταν τα ονόματα όσων απαρτίζουν τον όμιλο, οι δικηγόροι μιλούσαν γενικά και αόριστα για ένα fund που διαχειρίζεται τα χρήματα μερικών μεγάλων Κύπριων επιχειρηματιών, δημιουργώντας μια τρομερή ασάφεια για το ποιοι είναι αυτοί. Ετσι, οι εφημερίδες γέμισαν με τα ονόματα του Λαντίνη, του Σέβερη, του Αναστασίου και αρκετών άλλων. Κάθε φορά που κάποιος πετούσε ένα όνομα επιχειρηματία, η απάντηση που άκουγε «ναι, είναι μέσα και αυτός». Αυτό το παρολί παιζόταν για μέρες και μολονότι οι επιχειρηματίες διέψευδαν την εμπλοκή τους, το πράγμα συνεχιζόταν κανονικά.

Σκοτάδι

Λεφτά ο όμιλος είχε και έχει. Και μάλιστα πάρα πολλά. Στην Κύπρο ανθεί η βιομηχανία του παράνομου στοιχήματος και τα χρήματα φαίνεται ότι σε κάποιους περισσεύουν. Μόνο που στη συγκεκριμένη μπίζνα το κόλπο δεν είναι το ξέπλυμα, αλλά η τοκογλυφία. Οπως γρήγορα αποκαλύφτηκε, ο όμιλος επιχειρηματιών δεν ήθελε να βάλει 9 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές ή για αγορά του 30% των μετοχών της ΑΕΚ, αλλά ήθελε να δανείσει 9 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΕΚ, με επιτόκιο που άγγιζε το 10% τον μήνα!

Οι τύποι του ομίλου το ίδιο ακριβώς κόλπο είχαν επιχειρήσει να κάνουν και με τον Απόλλωνα Λεμεσού πριν από καιρό. Τότε είχαν ζητήσει ως εγγύηση το προπονητικό κέντρο της κυπριακής ομάδας. Τώρα από την ΑΕΚ ζήτησαν ως εγγύηση το τηλεοπτικό συμβόλαιό της. Για αγορά μετοχών ούτε που το συζητούσαν. Οταν ο Νοτιάς έμαθε από τον Θανόπουλο τις λεπτομέρειες αυτής της σκοτεινής όπως εξελισσόταν ιστορίας, ζήτησε να παγώσει κάθε συζήτηση. Πράγμα που συνέβη αυτή την εβδομάδα και που το έμαθε πάλι πρώτος ο Μπάγεβιτς, στον οποίο ο Θανόπουλος ξεκαθάρισε πριν από δύο μέρες ότι όλα εκείνα που είχαν συζητήσει στην Αυστρία δεν ισχύουν πλέον.

Αυτή η εξήγηση προκάλεσε τον θυμό του Ντούσαν και είχε δύο συνέπειες: την επίσπευση της απόκτησης του Λεονάρντο, που αποτελεί καιρό τώρα απαίτηση του προπονητή, και το πωλητήριο στον Ραφίκ Τζεμπούρ, από την παραχώρηση του οποίου ελπίζουν να βρουν τα χρήματα για την αγορά του Βραζιλιάνου από τον Γιάννη Κομπότη και για τη μεταγραφή ενός δεξιού μπακ.

Αλλαγές

Οταν μου είπαν τις λεπτομέρειες της ιστορίας, αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν μια μεγάλη και σοβαρή ΠΑΕ να παρασύρεται σε ανακοινώσεις ενθουσιασμού υποσχόμενη στον κόσμο συνταρακτικές αποκαλύψεις και αλλαγές που θα αλλάξουν την ιστορία της ομάδας. Μου έμοιαζε αδύνατο να μην έχουν ξεκαθαρίσει η φύση και το είδος της πρότασης, να μην είναι γνωστά ούτε καν τα ονόματα των υποψήφιων επενδυτών και ο Θανόπουλος να τρέχει στην Αυστρία να ενημερώσει τον Μπάγεβιτς και να λέει στη μανατζερική πιάτσα ότι περιμένει προτάσεις για «μεγάλο "δεκάρι", όποιο κι αν είναι το κασέ του».

Κι όμως, σε δεύτερη σκέψη όλα αυτά δεν είναι παρά απολύτως λογικά πράγματα. Ο Θανόπουλος έχει τέτοια αγωνία για το μέλλον της ΑΕΚ (και της προεδρίας του), που είδε στην ιστορία τη μαγική λύση που ο ίδιος ονειρεύεται ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή! Το στρες καμιά φορά μάς οδηγεί στο να κάνουμε την επιθυμία μας είδηση –συμβαίνει όχι μόνο στους παράγοντες, αλλά και στους δημοσιογράφους. Προσθέστε στο άγχος του «Θανό» και την υπεραισιοδοξία του Αθήνη και το γλυκό έδεσε!

Καλό

Στην όλη ιστορία υπάρχει για την «Ενωση» μόνο ένα καλό. Ολες αυτές τις μέρες που προηγήθηκαν, αρκετοί Κύπριοι επιχειρηματίες ενημερώθηκαν ότι υπάρχει διαθέσιμο και προς πώληση το 30% της «Ενωσης». Την Κύπρο η κρίση την άγγιξε λίγο: εκεί κάποιος πλούσιος μπορεί να βρεθεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ έχει μπροστά της και μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος και πιθανοί νέοι μέτοχοι. Ο γιος του Κρις Αναστασίου π.χ., μέλος του κλαμπ φίλων της ΑΕΚ στη Νέα Υόρκη, αν υπήρχε ένας Ντέμης θα μπορούσε να ψηθεί.
Αλλά τι είπα τώρα...

Λεονάρντο

Η μεταγραφή του Λεονάρντο είναι η σημαντικότερη που έκανε η ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη, που είναι ικανός να παίξει και ως έξω αριστερά και ως ακραίος χαφ και ως δεύτερος επιθετικός –πράγμα που θα διευκολύνει τον Μπάγεβιτς, ειδικά αν φύγει μετά τον Εντίνιο και ο Τζεμπούρ. Η ΑΕΚ προσθέτει στο ρόστερ της έναν από αυτούς τους παίκτες που ο κόσμος στην Ελλάδα καταλαβαίνει και γουστάρει: ο Βραζιλιάνος παίζει πολύ με την μπάλα, κάνει ντρίμπλες, είναι τεχνίτης και με το παιχνίδι του φωνάζει «δείτε με».

Επίσης ήθελε πολύ να πάει στην ΑΕΚ και αυτό είναι σημαντικό. Ο Λεονάρντο πίεσε για να πάει όπου γουστάρει κι όσο κι αν σε αυτό μέτρησε η φιλία του μάνατζέρ του, Γιάννη Καινούργιου, με τον ίδιο τον Μπάγεβιτς, είναι βέβαιο ότι η ΑΕΚ σε αυτή τη θέληση του παίκτη μπορεί μελλοντικά να ποντάρει. Είναι βασικό ότι η ΑΕΚ αποκτά έναν παίκτη που ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα, δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και θα είναι έτοιμος στα σχήματα του Ντούσαν σε χρόνο-ρεκόρ.

Σημαντικό είναι επίσης ότι πραγματοποιήθηκε μία από τις επιθυμίες του Μπάγεβιτς: αν ικανοποιηθεί σε όλα ο προπονητής, όχι μόνο θα μπορέσει να φτιάξει την ομάδα που θέλει, αλλά δεν θα έχει και κανένα άλλοθι.

Το πιο σπουδαίο, όμως, στην ιστορία της μεταγραφής του Λεονάρντο είναι ότι αυτή ολοκληρώθηκε με τους όρους της ΑΕΚ. Η «Ενωση» έκανε πολύ μεγάλα παζάρια με τον Γιάννη Κομπότη όλο το καλοκαίρι. Εκανε προτάσεις, αντιπροτάσεις, μπλόφες, δέχτηκε χλευασμούς και ειρωνείες, αλλά τελικά πέρασε το δικό της. Θα ήταν οδυνηρό να περάσει στον κόσμο της το μήνυμα ότι δεν μπορεί να πάρει έναν παίκτη από τον Λεβαδειακό: οι μεγάλες ομάδες το κύρος τους πρέπει να μπορούν να το επιβάλλουν σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.

Θέλω να είμαι ειλικρινής: έχω μεγάλες αμφιβολίες, όχι για τον αν ο Λεονάρντο είναι καλός παίκτης, αλλά για το αν είναι αυτός που η ΑΕΚ χρειαζόταν. Αν ο Λεονάρντο προορίζεται για τη θέση του Τζεμπούρ, δεν ξέρω αν η ΑΕΚ βγαίνει κερδισμένη: τον Ραφίκ τον θεωρώ πολύ καλύτερο παίκτη. Αν πάλι μείνει ο Τζεμπούρ, η συνύπαρξη Αλγερινού, Λεονάρντο, Σκόκο, Μπλάνκο, με μεσαία χαφ τον Καφέ και τον Ενσαλίβα, μου φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Οπως, όμως, και να 'χει το πράγμα, η ΑΕΚ στην ιστορία αυτή έδειξε χαρακτήρα.

«Κλέι»

Πού θα πάει ο Κλέιτον; Ας δούμε κάποιες πιθανότητες:

Α) Στη Λάρισα. Η γυναίκα του είναι Λαρισαία, τον έκανε πατέρα και θα ήθελε να μεγαλώσει το μωρό με τη βοήθεια της μαμάς της. Aλλά στην ΑΕΛ υπάρχει ο νέος βασιλιάς Μετίν: η συνύπαρξη, δύσκολη.

Β) Στον Δώνη. Ο ΠΑΟ θα 'θελε να τον δανείσει στον Ατρόμητο και ο «Κλέι» πιστεύει ότι ο Δώνης είναι ο καλύτερος προπονητής που είχε ποτέ. Αλλά έχει μεγάλο συμβόλαιο.

Γ) Στη Σάλτσμπουργκ. Οι Αυστριακοί ήθελαν τον Ιβανσιτς, αλλά ο ΠΑΟ δεν τους τον έδινε. Ψάχνουν ένα «δεκαράκι» και ο Κλέιτον καλοβλέπει την πιθανότητα, διότι όπως είπε σε ένα φίλο του, «η Γερμανία είναι δίπλα» και θα τον δουν.

Δ) Στη Ζενίτ, στην Ντιναμό Μόσχας, στη Σπαρτάκ, στην Γκαζπρόμ εργάτης βιομηχανικός κ.α. (ναι, έχω καιρό να μιλήσω με τον Μπότο).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x