Champions League

«Και εγώ έπεφτα για να πάρω πέναλτι»!

Μια δίωρη κουβέντα του Χρήστου Σωτηρακόπουλου με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, πριν από την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ. «Και εγώ έπεφτα για να πάρω πέναλτι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μισέλ Πλατινί.

Γράφει από το Μονακό ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Από το 2007 που ανέλαβε την προεδρία της ΟΥΕΦΑ, ο Μισέλ Πλατινί έχει καθιερώσει κάθε χρόνο μία συνάντηση με τριάντα δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν από την κλήρωση, στην οποία συζητιούνται πολλά θέματα. Εχοντας την τιμή να είμαι φέτος ανάμεσα σε αυτούς που πήραν την πρόσκληση, διαπίστωσα πόσο πολύ πιστεύει σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που προσπαθεί να επιβάλει, με το άνοιγμα του Τσάμπιονς Λιγκ σε πιο πολλούς πρωταθλητές, τον περιορισμό του οικονομικού... ντόπινγκ που προκύπτει από την υπερχρέωση των ομάδων αλλά και την αναβάθμιση του ΟΥΕΦΑ, (στο οποίο θα γίνει και το πείραμα των πέντε διαιτητών με την προσθήκη των δύο έξτρα βοηθών), που θα δοκιμαστεί στο νεοσύστατο Γιουρόπα Λιγκ.

Στη σχεδόν δίωρη κουβέντα ο Μισέλ Πλατινί δέχτηκε μπαράζ ερωτήσεων (για τις οποίες κάποια στιγμή φανερά δυσφόρησε) από τους Αγγλους συναδέλφους, οι οποίοι έστρεφαν συνέχεια την κουβέντα στο ζήτημα των κριτηρίων που θα ισχύσουν μέσα στην επόμενη τριετία και θα σφίξουν τη θηλιά γύρω από τις υπερχρεωμένες ομάδες, όπως η Τσέλσι. «Είμαι πρόεδρος και των 53 εθνικών ομοσπονδιών και όχι της αγγλικής μονάχα», είπε κάποια στιγμή φανερά ενοχλημένος από την επιμονή των Αγγλων σε θέματα που αφορούσαν τη Μάντσεστερ Γιουνάινεντ, τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Λίβερπουλ, τη χρηματοδότηση του σταδίου της Αρσεναλ, ακόμα και την Μπλάκμπερν Ρόβερς που έβαλε στο τραπέζι ο δημοσιογράφος του Reuters για να δείξει πόσο στο παρελθόν τα λεφτά ενός και μόνο ανθρώπου, του αείμνηστου Τζακ Γουόκερ, μπόρεσαν και έφτασαν μία μέτρια ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία στο πρωτάθλημα. «Ναι, αλλά μετά όταν ο ίδιος έφυγε, η ομάδα υποβιβάστηκε», είπε ο Πλατινί και σε αυτό είχε απόλυτο δίκιο. «Αυτό θέλουμε να προφυλάξουμε για το μέλλον, το να φουσκώνουν οικονομικά και να ξεφουσκώνουν μετά ομάδες χωρίς τα ανάλογα έσοδα για να υποστηρίξουν τα έξοδα».

Για το πείραμα των δύο έξτρα βοηθών, για το οποίο μάς έγινε και μια σχετική επίδειξη βίντεο, ο Πλατινί πιστεύει ότι θα βοηθήσει μια και από τα περισσότερα μάτια δεν θα ξεφεύγουν παραβάσεις. Για το αν όμως οι παίκτες θα σταματήσουν, για παράδειγμα, να πέφτουν για να παίρνουν πέναλτι, εκεί έδωσε ρέστα: «Κι εγώ έχω πέσει για να πάρω πέναλτι», είπε και μας αιφνιδίασε. «Μάλιστα το όνειρό μου ήταν να πέσω και να πάρω πέναλτι σε ημιτελικό Μουντιάλ κόντρα στη Γερμανία και να προκριθούμε», τόνισε, για να συνεχίσει διευκρινίζοντας ότι οι διαιτητές έχουν μεγάλη πίεση πια και όταν κάποτε δεν υπήρχαν τόσες κάμερες ήταν πιο εύκολο να περάσει ένα λάθος απαρατήρητο. «Σήμερα οι κάμερες πιάνουν τα πάντα, οπότε καλό είναι να βοηθάνε και οι παίκτες. Ομως η δουλειά του διαιτητή είναι να κάνει σωστά αυτό που πρέπει», σημείωσε. Τότε γιατί να μην έχουμε κάμερες για να ελέγχουμε τουλάχιστον τη γραμμή, τον ρωτήσαμε και η απάντησή του ήταν αρνητική. «Αυτός που θα είναι έξτρα βοηθός στην περιοχή θα μπορεί να βλέπει αν πέρασε η μπάλα. Δεν συμφωνώ με την τεχνολογία διότι δεν είναι εφικτή για κάθε χώρα». Αν πάει καλά πάντως η δοκιμή, η ΟΥΕΦΑ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πέντε διαιτητές και στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και στο Euro 2012.

Τον ρώτησα αν τον ανησυχεί ως πρώην παίκτη ότι πλέον το ποδόσφαιρο είναι αδηφάγο και ζητάει 365 μέρες τον χρόνο από έναν παίκτη να δίνει το μάξιμουμ. Η ερώτηση είχε να κάνει με τον αρχηγό της Εσπανιόλ, Τζάρκε, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ένα ακόμα περιστατικό στα τόσα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Φυσικά και με ανησυχεί. Η τηλεόραση ζητάει όλο και πιο πολλά από το παιχνίδι, αλλά κάποια στιγμή οφείλουμε να σκεφτούμε και τους πρωταγωνιστές, που είναι οι παίκτες. Το άγχος είναι πια πολύ περισσότερο από όταν έπαιζα εγώ». Είπε ακόμη για την επιλογή τού να γίνεται ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ Σάββατο πως θα είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά. «Περίπου τρεις χιλιάδες θα είναι στο γήπεδο με το νέο πακέτο εισιτηρίων ειδικά για μεγάλο και παιδί. Πρέπει να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο άθλημα για τα μικρά παιδιά και αυτό θέλω να το καταλάβουν οι σύλλογοι».

Η κουβέντα ήταν πολύ χαλαρή και δεν χάλασε ούτε όταν η συζήτηση στράφηκε ξανά στο το αν η Ουκρανία και η Πολωνία θα είναι έτοιμες το 2012. «Πιστεύω ότι θα είναι. Εχουμε τέσσερις πόλεις έτοιμες στην Πολωνία και μία στην Ουκρανία, οπότε δεν ανησυχώ». Και για τo αν θα προσπαθήσει να φέρει το Μουντιάλ στην Ευρώπη το 2018, η απάντησή του ήταν διπλωματική. «Φυσικά και ναι, αλλά δεν ξέρω σε ποια χώρα», απογοητεύοντας τους Αγγλους δημοσιογράφους, που ήθελαν να πάρουν μία δήλωσή του για την αγγλική υποψηφιότητα του 2018, και δεν τους έκανε το χατίρι. Εδειξε μάλιστα πως ξέρει να ντριμπλάρει πολύ καλά ακόμα όταν του είπαν για τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πέρεθ και του Βενγκέρ για μία ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα σε λίγα χρόνια. «Σε πόσα χρόνια, δηλαδή;», είπε ο Πλατινί. «Σε δέκα με δεκαπέντε», του είπε ο συνάδελφος από τους «TIMES». «Τότε δεν θα είμαι εγώ πια πρόεδρος, οπότε ας το λύσει ο επόμενος», χαμογέλασε και υπογράμμισε ο Πλατινί. Σούπερ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x