Επικαιρότητα

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

Εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τηλεοπτικό διάγγελμα του, καθώς ζήτησε τη διάλυση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι Έλληνες πολίτες θα σπεύσουν στις κάλπες στις4 Οκτωβρίου, παρότι δεν ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κυβέρνησης. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, που επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. .

Εκλογές προκήρυξε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τηλεοπτικό διάγγελμα του, καθώς ζήτησε τη διάλυση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι Έλληνες πολίτες θα σπεύσουν στις κάλπες στις4 Οκτωβρίου, παρότι δεν ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κυβέρνησης. «Είναι ώρα ευθύνης για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, που επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρωθυπουργικό διάγγελμα:

«Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι η ώρα να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και αυτό αφορά τόσο την ηγεσία του τόπου, όσο και ολόκληρη την κοινωνία. Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι ορατές και έχουμε δύο πολύ κρίσιμα χρόνια μπροστά μας. Οι αυταπάτες μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά, αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα, τα επιδεινώνουν. Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα υπάρχει ένας δρόμος. Να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στα χέρια μας, όμως δεν χαρίζονται. Διεκδικούνται και κερδίζονται. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ανεφάρμοστες υποσχέσεις δεν βοηθούν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα, αλλά μόνο αυτά διασφαλίζουν το μέλλον όλων των πολιτών. Το 2010 θα είναι ένας χρόνος πολύ δύσκολος, αλλά και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οι επιπτώσεις της κρίσης θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο επώδυνες, αν η οικονομία δεν είχε κάνει βήματα προόδου. Γι’ αυτό η ύφεση δεν ήταν τόσο βαθιά όσο σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό η ανεργία παρόλο που έχει αυξηθεί δεν πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.

Η οικονομία μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να έχουμε κάνει βαθύτερες τομές. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει καμία αυτοκριτική, παρότι κληροδότησε στη χώρα βαρύτατα φορτία. Κι όλα αυτά σε εποχές που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ήταν ευνοϊκό.

Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αλλά πώς θα υπερβούμε τα προβλήματα χτίζοντας τις βάσεις για μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη. Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις: να υπάρχει ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, να υπάρξει πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής που αποτελεί εστία κοινωνικής αδικίας και υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα, να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές και λειτουργούν ευεργετικά. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν γιατί τις χρειάζεται ο τόπος. Βεβαίως θα θίξουν προνόμια, θα υπάρξουν αντιδράσεις συμφερόντων, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Στόχος μου ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, το Σεπτέμβριο του 2011. Όμως ένας τέτοιος στόχος έχει μία καθοριστική προϋπόθεση, να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Αυτό δεν υπάρχει πλέον, γιατί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πως θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για συμπεριφορά με πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα, ακραίας ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς και στον τόπο. Η χώρα δεν αντέχει μία προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο. Είναι πασίδηλο πως τα πάντα θα παρασυρθούν στη δίνη ενός έντονου προεκλογικού κλίματος και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Τα αναγκαία μέτρα απαιτούν πολιτική σταθερότητα.

Το συμφέρον του τόπου επιβάλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, ώστε μία κυβέρνηση με ρητή λαϊκή εντολή να λάβει μέτρα. Η απόφαση αυτή είναι πράξη ευθύνης. Στους πολίτες εναπόκειται πλέον ποιος διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες. Την προεκλογική περίοδο δεν θα μοιράσουμε υποσχέσεις για να παραπλανήσουμε τους πολίτες. Θα αναλύσουμε το σχέδιό μας για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς, που οδηγεί σε αδιέξοδο. Ο δύσκολος δρόμος οδηγεί σταδιακά στην ανάκαμψη. Ο εύκολος δρόμος θα βαθύνει την κρίση, αλλά τελικά θα φέρει πολύ σκληρότερα μέτρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Πάνω σε όλα αυτά οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν. Εμείς επενδύουμε στην ωριμότητά τους. Οι πολίτες θα διαλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, καθορίζοντας την πορεία για τα επόμενα χρόνια. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας, τις πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως για τους πολίτες. Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της λαϊκής κρίσης.

Έχω ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσω τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών».

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

«Σήμερα αναμετρώνται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές. Από τη μία βρίσκεται μια πολιτική αδιαφανούς διακυβέρνησης της χώρας, η οποία και μας έφερε στη σημερινή τραγική κατάσταση, και από την άλλη έχουμε μια προοδευτική λύση, η οποία βασίζεται σε αρχές δικαίου», δήλωσε μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Έχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, έχουμε προτείνει λύσεις αξιόπιστες που σέβονται τις ελπίδες του ελληνικού λαού, λύσεις εφικτές, δίκαιες που υπηρετούν τον πολίτη, και έχουμε τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε: «Ο λαός πρέπει να πάρει θέση επίθεσης για τη νέα λαίλαπα που έρχεται», ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε: «Στα δύσκολα ο Καραμανλής διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες».

Τέλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομηχάνους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια. Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο. Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x