Λάμπρος Γκαραγκάνης

Ο Σωκράτης Κόκκαλης παίζει στο… μισό γήπεδο!

www.sport-fm.gr


Εφόσον αποτελέσει γεγονός η δημοσιογραφική πληροφορία, που θέλει την «Καραϊσκάκης Α.Ε», εταιρεία συμφερόντων του προέδρου του Ολυμπιακού, να μεταβιβάζει το 50% των μετοχών της στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, θα έχουμε μπροστά στα μάτια μας την προσπάθεια για υλοποίηση της αέναης επιθυμίας του Σωκράτη Κόκκαλη να παραμείνει για πάντα απόλυτος άρχοντας στα της ΠΑΕ! Η διαδικασία αυτή για να ολοκληρωθεί, εφόσον δεν αφορά μία απλή μεταβίβαση από την πλευρά του προέδρου των «ερυθρολεύκων» ούτε μία απλή αγορά-επένδυση από τη μεριά του Λαυρεντιάδη, θα είναι επόμενα χρονοβόρος και δύσκολα να έχει ολοκληρωθεί πριν το πέρας των έξι μηνών. Οπότε θα μας επιτραπεί να μην αναφερθούμε σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, τα οποία, ειλικρινά, ελάχιστη αξία έχουν μπρος στην ίδια την κίνηση του Κόκκαλη.

Η σχέση των δύο ανδρών, επιχειρηματικά, είναι δοκιμασμένη και σε συνεργασία τους και σε άλλους τομείς, μια κι έχουν πρωταγωνιστήσει και σε άλλες αγοραπωλησίες επιχειρήσεων. Είναι μίας μορφής συνεργάτες και μάλιστα καλοί, κάτι που δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των Μαρινάκη και αδελφών Αγγελόπουλων. Αυτόματα, σε οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή, μελλοντικά, στην ΠΑΕ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης φαίνεται να έχει και τον πρώτο λόγο. Προσοχή: η πώληση του 50% των μετοχών της «Καραϊσκάκης Α.Ε», ουδεμία σχέση έχει με εμπλοκή του Λαυρεντιάδη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η εν λόγω εταιρεία είναι υγιής οικονομικά και εδώ φαίνεται η μεγάλη επιχειρηματική θυσία που κάνει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Δελεάζει, όντας φαινομενικά οικονομικά στριμωγμένος και με περιορισμένη ρευστότητα, τον μελλοντικό συνεταίρο του, προσφέροντάς του απόσβεση επένδυσης σε λιγότερο από πενταετία (βάσει γνωστών οικονομικών στοιχείων).

Επειδή σε τόσο λεπτά ζητήματα «καιροφυλακτεί» η παρεξήγηση, κανείς δεν λέει, φυσικά, πως ο Κόκκαλης δεν έχει λεφτά! Απλά, μία επιχείρησή του (ο Ολυμπιακός) έχει πρόβλημα (χρέος 80 εκατομμυρίων ευρώ) και μέσω μίας άλλης δουλειάς του, προσπαθεί να ξεπεράσει τη δυσκολία αυτή, αποδεικνύοντας πως βασική του επιδίωξη είναι να μη βάλει… μπελά-συνεταίρο στην ΠΑΕ, συνεχίζοντας να είναι το απόλυτο αφεντικό στα του συλλόγου. Η σιγή ιχθύος που κρατείται από την ΠΑΕ έχει μεγάλη λογική, αφού κανείς που σχετίζεται με τον Ολυμπιακό, πέραν του Κόκκαλη, δεν μπορεί να φέρει λόγο για ένα προσωπικό του deal. Η «Καραϊσκάκης Α.Ε» έχει στην κατοχή της το νοικιασμένο για 49 χρόνια γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ο ιδιοκτήτης της πουλά το μισό… γήπεδο (και ό,τι το ακολουθεί) σ΄ έναν άλλο επιχειρηματία. Τόσο απλά!

Εφόσον ισχύει το 25 εκατομμύρια για το 50%, η τιμή πώλησης είναι άκρως δελεαστική για τον Λαυρεντιάδη. Επιχειρηματικά, ο Κόκκαλης χάνει λεφτά, αν και το κόστος κατασκευής της έδρας των Πειραιωτών (60 εκατομμύρια ευρώ) κάνει όπου νά΄ναι άμεσα απόσβεση! Άλλωστε μπρος στο να μη χειροτερέψει το οικονομικό κενό στον Ολυμπιακό, τι είναι ένα προσωρινό χάσιμο κάποιων εκατομμυρίων ευρώ; Όταν αναλογικά το… μισό «Καραϊσκάκη» κοστίζει, στην αγορά, το 1/4 του Κριστιάνο Ρονάλντο! Και πόσο κοστίζει η κίνηση αυτή για τον Σωκράτη Κόκκαλη; Τίποτα, όσο παίζει… εντός έδρας και μένει απόλυτο αφεντικό στην ΠΑΕ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x