Βόλεϊ

Μόνο με θαύμα

Δεν τα κατάφερε η Εθνική ομάδα βόλεϊ των Ανδρών που γνώρισε την ήττα από την Γαλλία με 3-1 σετ. Πλέον το όνειρο της πρόκρισης στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απομακρύνεται, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει η «γαλανόλευκη» να επικρατήσει της Πολωνίας και να περιμένει παράλληλα συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Δεν τα κατάφερε η Εθνική ομάδα βόλεϊ των Ανδρών που γνώρισε την ήττα από την Γαλλία με 3-1 σετ. Πλέον το όνειρο της πρόκρισης στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απομακρύνεται, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει η «γαλανόλευκη» να επικρατήσει της Πολωνίας και να περιμένει παράλληλα συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Η Ελλάδα πάλεψε, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους Γάλλους και να συνεχίσει στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Τουρκία! Πλέον, για να προκριθεί στους «4», χρειάζεται "καθαρή" νίκη επί της αδιάφορης Πολωνίας, καθώς και απώλεια ενός σετ των Γερμανών από τους Σλοβάκους και η Ισπανία να κόψει βαθμούς από την Γαλλία.

Πάντως και η σημερινή εμφάνιση της Εθνικής μας ήταν πολύ αξιόλογη και όλα προμήνηυαν ότι μπορεί να πάρει τη νίκη, ιδιαίτερα όταν το δεύτερο "επεισοδιακό" σετ κατέληξε σε ελληνικά χέρια. Να θυμίσουμε ότι όπως και με την Σλοβακία και την Γερμανία, το δεύτερο σετ οδηγήθηκε πάνω από τους 30 πόντους, αλλά αυτή τη φορά κατακτήθηκε από τους Έλληνες. Όμως η Γαλλία, έχοντας ως μεγάλο όπλο της την άμυνα, έδειξε μεγαλύτερη ψυχραιμία στις κρίσιμες φάσεις και έφτασε στην νίκη. Έτσι, οι "τρικολόρ" οδεύουν προς τα ημιτελικά, πραγματοποιώντας την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, αφού το 2005 κατετάγη πέμπτη και το 2007 μόλις ένατη. Από τους Γάλλους ξεχώρισε ο Ρουζιέρ και ο Σαμικά (και όλη η αμυντική λειτουργία τους) ενώ κορυφαίοι για την Ελλαδα ήταν οι Τζούριτς, Ρουμελιώτης, Μπάεφ και Στεφάνου.

Πλέον, ρεαλιστικός στόχος της Ελλάδας είναι να φτάσει στην πρώτη εξάδα της διοργάνωσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πάρει αυτόματα το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό του 2011.

Το ματς:

Πολύ καλό το ξεκίνημα της Εθνικής μας, με 3 συνεχόμενους πόντους του Τζούριτς. Στη συνέχεια όμως, η Γαλλία εκμεταλεύτηκε το πολύ καλό σερβίς του Σαμικά και με σερί 5-0 έφτασε πρώτη στο τεχνικό τάιμ-άουτ. Αδυνατεί η ελληνική υποδοχή να βρει λύση στο άριστο σερβίς του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού (σ.σ. Σαμικά). Ανάλογη είναι η εμφάνιση των δύο ομάδων και στη συνέχεια με τους Γάλλους να πιέζουν πολύ από το σερβίς δυσκολεύοντας τον Μπάεφ και τον Παπαδημητρίου. Η είσοδος του Πανταλέων δεν έχει αλλάξει κάτι και οι "τρικολόρ" πήγαν προηγούμενοι με 16-11 και στο δεύτερο αναγκαστικό τάιμ-άουτ. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε μπλοκ, ούτε ρυθμό, ούτε καλή υποδοχή στο πρώτο σετ και ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός "ρίχνει" στη μάχη τον Βασίλη Κουρνέτα, αντί του Κώστα Προύσαλη. Αντιθέτως, η Γαλλία παίζει καλή άμυνα, έχει εύκολα τον πρώτο χρόνο, γι' αυτό και έφτασε εύκολα στην κατάκτηση του πρώτου σετ με 18-25.

Κακό ξεκίνημα της Εθνικής μας και στο δεύτερο σετ, που φαίνεται να μην έχει καλή ψυχολογία. Χωρίς οι Γάλλοι να παίζουν εντυπωσιακό βόλεϊ, κερδίζουν την Ελλάδα, η οποία κάνει πολλά και αβίαστα λάθη. Ο Καζάζης αλλάζει και λίμπερο με τον "κακό" μέχρι στιγμής Παπαδημητρίου, να παραχωρεί την θέση του στον Στεφάνου. Πλέον, ο Κουρνέτας μοιράζει καλύτερα το παιχνίδι, η Εθνική μας κάνει καλύτερες επιθέσεις, αλλά ακόμη είναι φανερή η έλλειψη ρυθμού. Δεν βοηθάει και σε αυτό ο διαιτητής, ο οποίος προκαλεί εκατέρωθεν διαμαρτυρίες με ορισμένες αποφάσεις του. Η Γαλλία ωστόσο, διατηρεί το ισχνό της προβάδισμα, παρότι η Εθνική μας λειτουργεί καλύτερα στο μπλοκ και με σερί 3-0 ισοφαρίζει για πρώτη φορά στο δεύτερο σετ. Τώρα, οι δύο ομάδες πηγαίνουν χέρι-χέρι. Μάλιστα, η "γαλανόλευκη" πέρασε μπροστά με 21-20. Λίγο αργότερα, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να πάρει το σετ, αλλά η Γαλλία έβγαλε τρεις απίστευτες άμυνες και όχι μόνο έμεινε ζωντανή, αλλά πήρε ξανα το προβάδισμα με 24-25. Ο Τζούριτς όμως έβαλε ξανά την Εθνική μπροστά στο σκορ. Το ματς από εκεί και μετά ήταν "ρώσικη ρουλέτα", και μετά από 8 σετμπολ, ο Τζούριτς "μπλόκαρε" την προσπάθεια του Σαμικά για να κάνει το 32-30 και να ισοφαρίσει σε 1-1 σετ για την "επίσημη αγαπημένη". Καθοριστική η άνοδος του Μπάεφ που έδωσε πολύτιμες βοήθειες επιθετικά.

Στο ξεκίνημα του τρίτου σετ ξεχωρίζει και πάλι ο νεαρός μπλοκέρ του Ολυμπιακού, (έχει ήδη φτάσει τα 8 μπλοκ) αλλά και ο Νίκος Ρουμελιώτης που είναι το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο της Ελλάδας και ο πρώτος της σκόρερ. Οι Γάλλοι ωστόσο ξεκίνησαν και πάλι δυναμικά και προηγούνται, όπως στα δύο προηγούμενα σετ. Από το 6-8, οι "τρικολόρ" φτάνουν στο 6-11 και αναγκάζουν τον Καζάζη να καλέσει τάιμ-άουτ και να βάλει στην αναμέτρηση και τον Λάππα στη θέση του Χριστοφιδέλη. Οι αντίπαλοι βέβαια, βγάζουν εκπληκτικές άμυνες (που είναι και το προσόν τους) και συντηρούν τη διαφορά αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του σετ. "Κρατάει" μόνος του ο Τζούριτς την ομάδα που έχει ήδη φτάσει τα 12 (!) μπλοκ. Στο αντίπαλο στρατόπεδο ωστόσο υπάρχει "πολυφωνία" με τους Ρουζιέρ και Σαμικά να είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων, ενώ η άμυνα τους είναι για σεμινάριο. Κάπως έτσι χάνεται εύκολα και αυτό το σετ με 18-25 ξανά. Η Εθνική "πληρώνει" το αρχικό κακό ξεκίνημα της.

Αυτή τη φορά η Ελλάδα μπήκε -επιτέλους- δυναμικά και προηγείται με 8-6 στην αρχή του τέταρτου σετ. Μάλιστα η διαφορά θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αλλά ο διαιτητής έδωσε έναν καθαρό δικό μας πόντο στους Γάλλους. Ο Προύσαλης που έχει μπει στον αγώνα βρίσκει συνέχεια τον Μπάεφ και ο τελευταίος "εκτελεί" τους αντιπάλους. Φοβερή η εμφάνιση και του Νίκου Ρουμελιώτη. Μαζί με τους Λάππα, Στεφάνου και Τζούριτς, ο καζάζης έχει βρει την "εξάδα" που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες του αγώνα και η Εθνικής μας διατηρεί το προβάδισμα της, παίζοντας καλό βόλεϊ. 2 καλές άμυνες των Γάλλων φέρνουν στα ίσα το παιχνίδι και πάμε ξανά σε νέο "θρίλερ". Δυστυχώς όμως, δεν είχε καλή εξέλιξη για τους διεθνείς μας καθώς το γαλλικό μπλοκ ήταν και πάλι εκεί.

Τα σετ: 1-3 (18-25), (32-30), (18-25) (23-25)

*Η αρχική εξάδα της Ελλάδας: Χριστοφιδέλης, Μπάεφ, Προύσαλης, Τζούριτς, Ρουμελιώτης, Παπαδημητρίου (Πανταλέων)

*Η αρχική εξάδα της Γαλλίας: Σαμικά, Ρουζιέρ, Βαντεφέ, Μπαζέν, Κιφέρ, Ενό (Κιφέρ)

Διαιτητές αγώνα: Ζαχαρέσκου, Παρτιάνεν

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x