Παλαιότερες

Βγαίνει από την πόρτα

SportDay

Αδιάφορο από το τι θα πει στη συνέντευξη Τύπου ο Σωκράτης Κόκκαλης, το γεγονός είναι ένα: πουλάει. Πουλάει τις μετοχές του στον Ολυμπιακό, στην Καραϊσκάκης Α.Ε. και αν βρεθεί άνθρωπος να ενδιαφερθεί για τη Θρύλος, το τηλέφωνο και η διεύθυνση είναι ίδια. Πλατείας Αλεξάνδρας, 210-4143000, κ. Σωκράτης.

Ο Σωκράτης πουλάει και δεν ρωτάει. Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται την εποχή που ο Ολυμπιακός έψαχνε για μέλη, με τον πρόεδρο να λέει ότι για πρώτη φορά οι οπαδοί θα αποφασίζουν, αλλά δεν διέκρινα τον πρόεδρο να ρωτάει με κάποιον τρόπο αν οι οπαδοί θέλουν στην ομάδα τον Μαρινάκη ή τον Λαυρεντιάδη.

Επίσης, πουλάει με πρεμούρα. Επιχειρηματικά, καθένας καταλαβαίνει ότι πιο εύκολα θα πουλιόταν ο Ολυμπιακός πακέτο και στο σύνολό του από το να κοπεί σε κομμάτια, όπως γίνεται τώρα με το 50% της Καραϊσκάκη. Πρώτα μια προσπάθεια για να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τάλιρα εκατομμύρια ώστε να μην υπάρξει μεγαλομέτοχος.

Μετά πώληση του 30% με 70 εκατομμύρια. Ωστε και αν υπάρξει μεγαλομέτοχος, το 70άρι να είναι παρηγοριά. Μετά συζητήσεις για το 70άρι στον Μαρινάκη με πλειοψηφία των μετοχών. Τελικά το 50% της Καραϊσκάκη Α.Ε. στον Λαυρεντιάδη με μια μικρή εκπροσώπηση στο συμβούλιο της ΠΑΕ.

Επίσης, ο πρόεδρος όταν πουλάει, πουλάει και τις μπεντούγιες. Παρά το ότι εκτός των χρημάτων του Λαυρεντιάδη ο Ολυμπιακός θα πάρει τα λεφτά της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τα λεφτά από το tv-pool του Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος πλάγιο αριστερό χαφ δεν πήρε αφού όταν φεύγεις από το σπίτι δεν έχει νόημα να το βάφεις.

Το γιατί πουλάει ο Κόκκαλης είναι σαφές και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη ρεαλισμού, αφού για να κρίνεις τόσο αυστηρά τις ικανότητες των παιδιών σου θέλει ψυχή. Το προπέρσινο πείραμα με τον Πέτρο έκανε τον Σωκράτη να τρέχει χειμωνιάτικα να σώσει την παρτίδα του πρωταθλήματος. Αλλος ικανός διάδοχος δεν διακρίνεται και το «Σωκράτης. Η επιστροφή Νο2» είναι βαρύ remake για να το γυρίζεις στα 70.

Το γεγονός όμως είναι ένα. Ο Σωκράτης πουλάει και οι στεναγμοί ανακούφισης στην ποδοσφαιρική πιάτσα ακούγονται σαν το τρυπημένο λάστιχο. Γιατί ακόμα και ο Σωκράτης χρειάστηκε τρία χρόνια για να μπει στο νόημα και ο διάδοχός του μάλλον θα χρειαστεί περισσότερα.

Από τη στιγμή που κάποιος τόσο συγκεντρωτικός έχει αρχίσει να πουλάει κομμάτια της επιχείρησής του πάει να πει ότι το ενάμισι πόδι ήδη βγήκε από την πόρτα και η ευγένεια επιβάλλει να μη μιλάμε για ανθρώπους που έχουν φύγει. Στη συνέντευξη Τύπου του Σωκράτη Κόκκαλη χρειάζεται μόνο μία ερώτηση. «Πουλήσατε ποσοστό της Καραϊσκάκη στον κύριο Λαυρεντιάδη;» αν ο Κόκκαλης απαντήσει «ναι», η συνέντευξη Τύπου θα γίνεται με έναν πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.


Η πώληση εθνικιστικού σότου είναι μια ανθούσα αγορά. Τις τελευταίες μέρες η αγορά έπηξε στο σότο χάρη στις γιγάντιες ποσότητες που διοχετεύονται από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Πρώτη μεγάλη παρτίδα σότου είναι η ιστορία με τη συντομογραφία του ονόματος της χώρας. Οπως μου επισήμανε σε mail ο ψαγμένος αναγνώστης Γ.Τ., το MKD επιλέχθηκε από τη ΔΟΕ ως προσδιορισμός της χώρας των γειτόνων πριν από τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, μαζί με το CRO για την Κροατία, το SLV για τη Σλοβενία και το SRB για τη Σερβία.

Χθες, ο Βασιλακόπουλος είπε ότι «έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρξει στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα». Πού και ποιες; Επικοινώνησε ο Βασιλακόπουλος με τη ΔΟΕ και τους ζήτησε να αλλάξει κάτι; Επίσης, τι σόι δύναμη είναι αυτή που ενώ από τη μία ο Βασιλακόπουλος επαίρεται ότι χάρη σε αυτόν η Ευρώπη δεν βλέπει το MKD, δεν μπορεί να ζητήσει από τους διοργανωτές να μην το γράφουνε στον φωτεινό πίνακα;

Σιγά μη σκίσουμε κανένα καλσόν, που αν θέλει το BBC να πάρει εικόνα και να δείξει το MKD θα τους πάρει ο Βασιλακόπουλος και θα τους πει να το σβήσουνε… Αυτά «τα καθάρισα» και «έκανα της απαραίτητες ενέργειες» είναι για το εσωτερικό, για τα κορόιδα που στέκονται με το στόμα ανοιχτό να τους ταΐζουνε σότο.

Επειδή όμως δεν είναι όλοι οι Ελληνες ιθαγενείς, ελπίζω ότι μπορούν να καταλάβουν πέντε πράγματα. Πρώτον, ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να έχουν αναγνωρίσει τους γειτόνους σαν FYROM, αλλά και το FYROM αρχικά είναι και αν αναρωτιόσαστε ποιας λέξης αρχικό είναι το «Μ», δεν χρειάζεται να το σκέφτεστε άλλο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι της Μαδαγασκάρης.

Τώρα αν εμείς θέλουμε να το λέμε FYROM γούστο μας και καπέλο μας και καουμποϊλίκι μας, όπως γούστο μας και καπέλο μας είναι να λέμε ΗΠΑ άμα έτσι γουστάρουμε. Μόνο που όλοι λέμε «Αμερική» όπως και όλος ο κόσμος λέει τη γειτονική χώρα «Μακεδονία». Σε επίσημες εκδηλώσεις μπορεί να υποχρεώνουμε τους άλλους να λένε όλο το μακρινάρι, αλλά έξω από την ετικέτα Μακεδονία θα τη λένε, είτε με είτε χωρίς Βασιλακόπουλο.

Την αναπνοή μας να κρατήσουμε όλοι μαζί τα 10 εκατομμύρια Ελληνες και να πούμε ότι θα γίνουμε μπλε αν δεν σταματήσει ο υπόλοιπος κόσμος να τη λέει Μακεδονία, το ίδιο είναι. Στις διοργανώσεις μπορούμε να ζητάμε να μη γράφεται στη φανέλα το «Macedonia», αλλά αν το γράψουν ολόκληρο Former Yugoslav Republic of Macedonia δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και πολλά.

Αντίθετα, το να καθόμαστε και εμείς να προβληματιζόμαστε αν είναι σωστό να τους λέμε Σκοπιανούς παραείναι ευαισθησία. Σκοπιανούς τους λέγαμε τόσα χρόνια και δεν βλέπω το πρόβλημα να συνεχίζουμε να τους λέμε, αφού καταλαβαίνουμε ότι δεν αναφερόμαστε στους κατοίκους των Σκοπίων αλλά ολόκληρης της χώρας. Ετσι όπως έχει γίνει η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, μικρή σημασία έχει πώς αποκαλεί η μία την άλλη.

Οπως και να παραδεχτώ ότι την περίοδο που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Αντώνης Σαμαράς πουλήθηκε μπόλικο εθνικιστικό σότο με τα Σκόπια, αλλά και από την άλλη μεριά δεν πάνε πίσω. Ιστορικά, σε γλωσσικό και πολιτισμικό επίπεδο έχουν τόση σχέση με τον ήλιο της Βεργίνας όση έχει με τον αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ένας Ελληνας που ο παππούς του δούλευε πιατάς στο Μπρούκλιν.

Οπως όμως και με γράμματα, το σότο δεν έχει τελειωμό. Ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές στην ΑΕΚ που παρουσιάζει ο Παντελής Αθήνης υπάρχει και ο Λάμπρος Χριστοφής. Ο οποίος δεν ασχολείται πρώτη φορά με το ποδόσφαιρο. Στο παρελθόν είχε πάρει τον Απόλλωνα Λεμεσού και αφού έκανε μερικές από τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου έφυγε νύχτα.

Ο οποίος όμως έχει εμφανιστεί ξανά στην ΑΕΚ. Στον πρώτο χρόνο της διοίκησης Νικολαΐδη, μία από τις εταιρείες που είχαν διαφημιστεί ήταν και η ασφαλιστική Γαλαξίας, η οποία ανήκε στον Λάμπρο Χριστοφή. Μετά την «επιτυχημένη» συνεργασία, ΠΑΕ ΑΕΚ και Γαλαξίας βρίσκονται στα δικαστήρια, με την ΑΕΚ να διεκδικεί τα χρήματα της χορηγίας. Γιατί τώρα δέχεται ο Dear All να αφήνει τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ να διαπραγματεύεται με έναν υποψήφιο επενδυτή με τον οποίο η ΠΑΕ ΑΕΚ βρίσκεται στα δικαστήρια; Επειδή οι πωλητές σότου είναι μια τεράστια αδελφότητα.


Kάτι για τη συνέντευξη Τύπου του Ζαγοράκη. Αυτό το «χρειαστήκαμε φωνή στα κέντρα εξουσίας» και η «σχέση μας είναι επαγγελματική», που είπε για τον Βασίλη Γκαγκάτση, θα μπορούσε να ίσχυε αν: 1) Ο Γκαγκάτσης δεν είχε συνδεθεί τόσο πολύ με τον Ολυμπιακό. 2) Δεν ήταν κουμπάρος του Ζαγοράκη. 3) Πριν από τον Βασίλη δεν είχε προσληφθεί ο Μάκης, ο γιος του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x