Gossip

Έθαψαν το τσεκούρι!

21/9/2009. Ημερομηνία ορόσημο, τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά αθλητικών ειδών. Είναι η ημερομηνία που «φιλοξένησε» την γεφύρωση του πλέον πολυσυζητημένου χάσματος, μεταξύ εταιρειών αθλητικού εξοπλισμού. Adidas και Puma αποφάσισαν να βάλουν «τέλος» σε μία κόντρα άνευ προηγουμένου, που κράτησε για έξι συναπτές δεκαετίες και τις κατέστησε ως τις δύο δεσπόζουσες δυνάμεις στην αγορά.

21/9/2009. Ημερομηνία ορόσημο, τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά αθλητικών ειδών. Είναι η ημερομηνία που «φιλοξένησε» την γεφύρωση του πλέον πολυσυζητημένου χάσματος, μεταξύ εταιρειών αθλητικού εξοπλισμού. Adidas και Puma αποφάσισαν να βάλουν «τέλος» σε μία κόντρα άνευ προηγουμένου, που κράτησε για έξι συναπτές δεκαετίες και τις κατέστησε ως τις δύο δεσπόζουσες δυνάμεις στην αγορά.

Εξήντα χρόνια αντιπαλότητας και ανελέητου ανταγωνισμού, σβήστηκαν μονομιάς μέσα σε μία μέρα. Και όλα αυτά μέσα από μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση!

Το γεγονός, έλαβε χώρα στην Φρανκφούρτη, όπου οι δύο ομάδες που παρατάχθηκαν στο χορτάρι, αποτελούνταν από εργαζόμενους στις δύο μεγάλες εταιρείες. Από την μία πλευρά εργαζόμενοι στην Adidas, από την άλλη πλευρά εργαζόμενοι στην Puma!
Ο συμβολικός χαρακτήρας της αναμέτρησης δεν ήταν άλλος από την συμφιλίωση των δύο «κολοσσών». Την επιθετική μάλιστα γραμμή της Adidas στελέχωσε ο πρόεδρος της, Χέρμπερτ Χάινερ, ενώ στα γκολπόστ της άλλης πλευράς, βρέθηκε για τις ανάγκες του σόου, ο ομόλογός του στην Puma, Γιόχεν Τζάιστ. Εύλογα καταλαβαίνει κανείς πως το αποτέλεσμα της αναμέτρησης λίγη σημασία είχε και επισκιάστηκε από το συμβολικό του πράγματος.

Η προαναφερθείσα ωστόσο, δεν είναι παρά μόνο μία βραδιά (έστω και αν μιλάμε για βραδιά - ορόσημο). Μία σταγόνα στον ωκεανό της ιστορίας και της σχέσης των «αντιπάλων». Για να εντοπίσει κάποιος το ξεκίνημα της ιστορίας, θα πρέπει να ανατρέξει κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’40, τότε που τα αδέρφια Ντάσλερ μεγαλουργούσαν βρισκόμενα υπό την ίδια «σκέπη». Εξαιρετικοί και οι δύο στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας αθλητικών ειδών, αναγκάστηκαν να τα «τσουγκρίσουν» και να τραβήξουν ο καθένας τον δρόμο του. Ο μεγάλος αδερφός, Άντολφ (Άντι εν συντομία), θα ιδρύσει την Adidas όπου αποτελεί τα αρχικά του ονοματεπώνυμού του, ενώ ο έτερος αδερφός, Ρούντολφ, θα ιδρύσει την Puma. Μία κόντρα που αν μη τι άλλο ανέβασε τον πήχη της ποιότητας στα αθλητικά είδη. Πολλοί είναι αυτοί που δήλωσαν πως «αν κάποια από τις δύο εταιρείες δεν υπήρχε, η σημερινή πραγματικότητα στα αθλητικά είδη δεν θα ήταν όπως την ξέρουμε», υπονοώντας πως ο ανταγωνισμός των δύο, πήγε την αγορά πολλά βήματα μπροστά.
Στην πορεία των έξι δεκαετιών, υπάρχουν πολλές στιγμές της μεγάλης κόντρας που χρήζουν άξιες αναφοράς, θα αναφέρουμε ωστόσο τις δύο που θεωρούμε πιο σημαντικές:

•1970: Στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ του Μεξικού, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ Πελέ, λίγο πριν το ξεκίνημα της αναμέτρησης της Βραζιλίας με την Τσεχοσλοβακία, στο Στάδιο «Γαλίθκο» της Γουαδαλαχάρα, ζητάει την άδεια από τον διαιτητή να δέσει τα κορδόνια του. Ο τηλεοπτικός φακός συλλαμβάνει τον Πελέ, την ώρα που γονατίζει και εστιάζει πάνω στα Puma που φοράει. Αυτό ήταν… Η συγκεκριμένη στιγμή αποτέλεσε θρίαμβο της εταιρείας, της οποίας οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στο διάστημα που ακολούθησε. Ο μεγάλος Βραζιλιάνος, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, είχε λάβει το ποσό των 120.000 δολαρίων, από τον τότε εκπρόσωπο της εταιρείας, Χανς Χένινγκσεν, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της. Η ιστορία έδειξε πως τα κατάφερε. Ήταν μία τεράστια επικράτηση της Puma απέναντι στην Adidas, στα πρώτα ακόμα χρόνια της «μάχης».

•1972: Ένας θρύλος της παγκόσμιας κολύμβησης, μπαίνει στην σκληρή μάχη των δύο εταιρειών. Ο Αμερικάνος κολυμβητής Μαρκ Σπιτς, κάτοχος επτά χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, πλησιάζεται από τον γιο του Άντολφ Ντάσλερ, Χορστ, ο οποίος του πρότεινε να φορέσει – με το αζημίωτο φυσικά - παπούτσια Adidas, κατά την διάρκεια της απονομής των μεταλλίων του. Πράγματι, ο Σπιτς βγήκε στην απονομή του, κρατώντας επιδεικτικά ένα ζευγάρι Adidas στο χέρι, καθώς όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του.

Πολλοί ακόμα ήταν οι «υπεραθλητές» που τάχθηκαν στο πλευρό της μίας ή της άλλης εταιρείας, με πιο χαρακτηριστικές φιγούρες αυτές των Μοχάμεντ Άλι, Φραντς Μπεκενπάουερ και Ζινεντίν Ζιντάν για την Adidas και Μπόρις Μπέκερ για την Puma.

Όλα αυτά πάντως ανήκουν στο παρελθόν. Η «αιώνια κόντρα» έλαβε τέλος, μέσα από μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Το πιο τρανό παράδειγμα πως ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο ενώνει. Μπορεί τα κόκκαλα των αδερφών Ντάσλερ να «τρίζουν», όμως δεν είναι και λίγοι αυτοί που μελλοντικά δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Ίδωμεν…

Ανδρέας Κριαράς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x