Gossip

Σφύρα το ρεεεεεεεεε!!!

Παρουσιάζουμε το top ten της τελευταίας δεκαετίας, όπου ελληνικές ομάδες δεν άντεξαν στην πίεση των τελευταίων λεπτών και δεν κατάφεραν να φύγουν με βαθμό ή βαθμούς από τις έδρες των φημισμένων – ή λιγότερο φημισμένων – αντιπάλων τους, πάντα για τον θεσμό του Champions League.

Ο τίτλος μόνο τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θα μπορούσε ωστόσο να γραφτεί και διαφορετικά, χωρίς να αλλάζει το νόημα σχετικά με αυτό που θέλει να επικοινωνήσει. «Η κατάρα του τελευταίου δεκαλέπτου», θα ήταν επίσης μία καλή επιλογή. Επειδή κινδυνεύουμε να γίνουμε κουραστικοί εξηγούμαστε: η αναμέτρηση της Τρίτης στο «Έμιρεϊτς», ανάμεσα σε Άρσεναλ και Ολυμπιακό, φανερώνει για μία ακόμη φορά κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο. Πως δηλαδή οι ελληνικές ομάδες, μόλις μπει μία εκτός έδρας αναμέτρηση στο τελευταίο δεκάλεπτο (ή δωδεκάλεπτο, μικρή σημασία έχει), αρχίζουν και τα χάνουν.

Το γήπεδο δείχνει να «γέρνει», πάντα κατηφορικά υπέρ της γηπεδούχου και το τόπι περνάει με δυσκολία το κέντρο και προς την άμυνα της οικοδέσποινας ομάδας. Συνθήκες απόλυτης πολιορκίας σε όλο τους το μεγαλείο, βγαλμένες από Μεσολόγγι και την ιστορική πολιορκία που υπέστησαν οι Έλληνες. Πόσο όμως να αντέξει ο Έλληνας (είτε σε συνθήκες πολέμου, είτε σε συνθήκες ποδοσφαιρικής αναμέτρησης) μία πολιορκία. Όχι πάντως μέχρι το τέλος, κάτι που αποδείχτηκε τόσο στην ηρωική έξοδο, όσο και στην αναμέτρηση της Τρίτης στο Λονδίνο.

Ο Ολυμπιακός κρατούσε επί 78 λεπτά – ελέω Νικοπολίδη - μία υπερπολύτιμη ισοπαλία που θα των έχρηζε αυτόματα ως φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης του ομίλου.

Ακολούθως λοιπόν, παρουσιάζουμε το top ten της τελευταίας δεκαετίας, όπου ελληνικές ομάδες δεν άντεξαν στην πίεση των τελευταίων λεπτών και δεν κατάφεραν να φύγουν με βαθμό ή βαθμούς από τις έδρες των φημισμένων – ή λιγότερο φημισμένων – αντιπάλων τους, πάντα για τον θεσμό του Champions League:


1.1998-1999 Ολυμπιακός – Γιουβέντους 1-1 (Αντόνιο Κόντε – 85’)

Αποτελεί μία από τις πιο πικρές ιστορίες ελληνικής ομάδας… Ο Ολυμπιακός κρατάει σφιχτά την πρόκριση στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, δικαίωμα που του έχει δώσει από το όγδοο λεπτό με κεφαλιά ο Σίνισα Γκόγκιτς. Το όνειρο του Μπάγιεβιτς και των Πειραιωτών θα σβήσει ο Αντόνιο Κόντε, η λάθος εκτίμηση του Ελευθερόπουλου και ο… αέρας! «Τραγική προδοσία» την είχε χαρακτηρίσει ο σπορτκάστερ Σπυρόπουλος και τέτοια ήταν. Πέντε λεπτά πριν από το σφύριγμα της λήξης, η «Κυρία» πέτυχε το γκολ που της επέτρεψε να αποδράσει με την πρόκριση από το κατάμεστο «Ολυμπιακό Στάδιο».

2.2000-2001 Παναθηναϊκός – Λα Κορούνια 1-1 (Νουρεντίν Ναϊμπέτ – 83’)

Η πρεμιέρα του Ε’ ομίλου έδειχνε να ξεκινάει ιδανικά για τον έτερο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Champions League, Παναθηναϊκό. Το γκολ του Βαζέχα μετά από εξαιρετική πάσα του «μάγου» Πάολο Σόουζα έχει βάλει μπροστά τους «πράσινους». Όλα δείχνουν να κυλούν ονειρεμένα μέχρι και το 83ο λεπτό της αναμέτρησης. Είναι η στιγμή που ο Αντώνης Νικοπολίδης θα υποπέσει σε τραγικό λάθος, το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στον Μαροκινό Νουρεντίν Ναϊμπέτ να χριστεί σκόρερ. Όπως πάντως φάνηκε στην συνέχεια της διοργάνωσης, το λάθος του Έλληνα γκολκίπερ δεν στοίχισε στην ομάδα.

3.2000-2001 Γιουβέντους – Παναθηναϊκός 2-1 (Νταβίντ Τρεζεγκέ – 83’)

Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα. Δεκαπέντε βράδια μετά την ισοπαλία με την ισπανική ομάδα, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη θα προδοθεί και πάλι από την ολιγωρία του τελευταίου δεκαλέπτου. Σε ένα ματς που ο Ολιβάρες περνούσε σαν… σκατούλα τον Ζιντάν (τάδε έφη Γιώργος Γεωργίου στην εκπομπή του) και ο Γκούμας πέτυχε ένα από τα κορυφαία γκολ της καριέρας του, ο Παναθηναϊκός αν και κυρίαρχος του παιχνιδιού, έφυγε με άδεια χέρια από το Τορίνο. Η επικράτηση στον αέρα του Τρεζεγκέ απέναντι στον Βόκολο είναι αρκετή για να δώσει στην Γιουβέντους μία νίκη (χωρίς αντίκρισμα όπως θα αποδειχτεί στην συνέχεια).

4.2005-2006 Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 2-1 (Σολδάδο – 86’)

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την ελληνική ομάδα. Μόλις στο 9ο λεπτό, σέντρα του Μπέκαμ, κεφαλιά του Ραούλ και 1-0. Όποιος πει πως δεν περίμενε τσ.ντα στην συνέχεια, τότε είναι μάλλον μέγας ψεύτης. Η εικόνα του Ολυμπιακού τους διέψευσε με τρόπο εμφατικό. Το σουτ του Καφέ στο 48 βρήκε δίχτυα και άπαντες στο στρατόπεδο των Πειραιωτών ανυπομονούσαν για το τελικό σφύριγμα. Μέχρι το 86’, όταν ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Σολδάδο έκανε το 2-1 και πέταξε στον «κάλαθο των αχρήστων», την υπερπροσπάθεια του Ολυμπιακού.

5.2005-2006 Λιόν – Ολυμπιακός 2-1 (Σίντνεϊ Γκοβού – 89’)

Ισχύει ακριβώς ότι γράψαμε πιο πάνω, για το ζευγάρι παιχνιδιών του Παναθηναϊκού, στο Champions League 2000-2001. Στο επόμενο μόλις παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έδειξε ανίσχυρος να διαφυλάξει ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα. Τι και αν ο Παντελής Καφές πέτυχε ίσως το καλύτερο γκολ της καριέρας του; Η λόμπα του δεν έφτανε για να κρεμάσει την Λιόν. Το «Ζερλάν» πήρε φωτιά στο 89’ όταν ο Σίντνεϊ Γκοβού πρόλαβε την έξοδο του Νικοπολίδη, ύστερα από σέντρα του Ζουνίνιο και έκανε το 2-

6.2004-2005 Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 3-1 (Στίβεν Τζέραρντ – 86’)

Δραματικό φινάλε και μία από τις πιο οδυνηρές ανατροπές που έχει γίνει εις βάρος ελληνικής ομάδας. Το φάουλ γκολ του Ριβάλντο έχει βάλει μπροστά τον Ολυμπιακό από το ημίχρονο, μέσα σε ένα καυτό «Άνφιλντ» το οποίο βλέπει ορατό το φάσμα αποκλεισμού για την Λίβερπουλ. Αμ δε! Ο Ολυμπιακός προκρινόταν ακόμα και σε περίπτωση ήττας με 2-1. Η ολική ανατροπή που ξεκίνησε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (γκολ του Σιναμά Πονγκόλ στο 48’) ολοκληρώθηκε με την «οβίδα» του μεγάλου αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ, στο 86’. Κρίμα και στους Έλληνες φοιτητές που βρέθηκαν από τα περίχωρα της Αγγλίας στο Λίβερπουλ. Έφυγαν μάλλον… αποσβολωμένοι…

7.2001-2002 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ολυμπιακός 3-0 (80’ Σόλσκιερ, 88’ Γκιγκς, 90+ Φαν Νιστελρόι)

Όταν ο θυμόσοφος λαός λέει «είπαν στην γριά να χέσει και ξεκολώθηκε» κάτι τέτοιο θα πρέπει να εννοεί. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ζητούσαν επί 79 ολόκληρα λεπτά ένα ρημαδιασμένο τέρμα από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ήταν να μην κάνει την αρχή. Τα τρία γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο συνθέτουν την πιο εικονική ήττα ελληνικής ομάδας μέσα στην τελευταία δεκαετία. Χωρίς άλλα σχόλια…

8.2000-2001 Παναθηναϊκός – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1 (90+ Σκόουλς)

Ματς χωρίς το παραμικρό βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά αποτελεί μνημειώδη αναμέτρηση για πολλούς και διάφορους λόγους. Για το «Γιούρκας who»? του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όταν ρώτησε για τον νεοεμφανιζόμενο Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος πέτυχε και ένα καταπληκτικό γκολ απέναντι στον Γάλλο Φαμπιάν Μπαρτέζ, για τις πολλές χαμένες ευκαιρίες των «πρασίνων» (κυριότερες αυτές των Μπόατενγκ και Λυμπερόπουλου) και για το ότι ο «αδιάφορος» Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει πλάκα απέναντι σε ένα «μεγαθήριο» που έπαιζε για το αποτέλεσμα. Τελικά ο Σκόουλς φρόντισε να μπει και αυτός στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης, με το γκολ που πέτυχε με σουτ στις καθυστερήσεις.

9.2001-2002 Λα Κορούνια – Ολυμπιακός 2-2 (90+ Βαλερόν)

Η αναμονή τόσων ετών φαινόταν να φτάνει στο τέλος της. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία του Champions League και μάλιστα στο «Ριαθόρ», μία έδρα από τις πιο «κολασμένες» της Ευρώπης. Τα γκολ των Γιαννακόπουλου και Οφορίκουε έχουν ανατρέψει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από το τέρμα του Φραν στο πρώτο ημίχρονο. Οι ηρωικοί οπαδοί των Πειραιωτών που έκαναν το ταξίδι για την Ισπανία, έχουν γίνει ένα με τα κάγκελα του γηπέδου, καθώς η αναμέτρηση πλησιάζει στην λήξη της. Μάταια! Μπερμούδες και Ελευθερόπουλος συνεννοούνται λανθασμένα και ο Βαλερόν επωφελείται γράφοντας το 2-2. Αργότερα θα βαλθούν να χαλάσουν και τις μεταξύ τους σχέσεις…

10.2009-2010 Άρσεναλ – Ολυμπιακός 2-0 (78’ Φαν Πέρσι, 86’ Αρσάβιν)

Το τελευταίο ταξίδι στις αναμνήσεις είναι και το πιο πρόσφατο. Πιο πρόσφατο δεν γίνεται. Ολυμπιακός και Νικοπολίδης κρατάνε το μηδέν για 78 λεπτά. Δεν τα κατάφεραν μέχρι το τέλος. Τουλάχιστον ελπίζουμε, αυτήν την φορά να μην στοιχίσει στον Ολυμπιακό η ολιγωρία των τελευταίων λεπτών για την συνέχεια της διοργάνωσης. Ίδωμεν!

Επιμέλεια: Ανδρέας Κριαράς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x