Βόλεϊ

«Καλύτερα από πέρυσι»

Την ευχή τους για ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, αντάξιο ή και καλύτερο του περσινού, έδωσαν οι δώδεκα προπονητές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εν όψει του νέου πρωταθλήματος της Α1 Βόλεϊ Ανδρών. Στη συνέχεια, και αφού ανέφεραν τους στόχους των ομάδων τους, μίλησαν και για το θέμα των ξένων-κοινοτικών αθλητών που τόσο έχει απασχολήσει όσους εμπλέκονται με το άθλημα.

Την ευχή τους για ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, αντάξιο ή και καλύτερο του περσινού, έδωσαν οι δώδεκα προπονητές στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εν όψει του νέου πρωταθλήματος της Α1 Βόλεϊ Ανδρών. Στη συνέχεια, και αφού ανέφεραν τους στόχους των ομάδων τους, μίλησαν και για το θέμα των ξένων-κοινοτικών αθλητών που τόσο έχει απασχολήσει όσους εμπλέκονται με το άθλημα.

Αρχικά, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως: «Ο συνεταιρισμός συμπληρώνει τρία χρόνια ζωής και είναι προ των πυλών το τέταρτο πρωτάθλημα που θα διοργανωθεί με δική μας ευθύνη. Το πρωτάθλημα το διοργανώνει η Ένωση και όλοι θυμόμαστε τα προηγούμενα χρόνια τις προσπάθειες των ΤΑΑ να μπορέσουν να διαχειρίζονται τα έσοδά τους και να μπορούν να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης κάτι που έχουμε ως στόχο και φέτος. Τα τελευταία χρόνια η Λίγκα έχει κάνει βήματα προς το καλό του αθλήματος και πιστεύουμε πως οδεύουμε στην σωστή κατεύθυνση και σε οργανωτικά θέματα. Τα τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός έχει συνεργασία με την ΕΟΠΕ, τον ΠΑΣΑΠ, τα θεσμικά όργανα των διαιτητών, και έχουμε οδηγηθεί σε πιο επαγγελματικά πρότυπα οργάνωσης. Κάθε χρόνο θέλουμε να πηγαίνουμε και καλύτερα και το πρωτάθλημα να γίνεται πιο ανταγωνιστικό.

Το περσινό ήταν το κορυφαίο των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρίσκεται στην 3η θέση στην Ευρώπη σε επίπεδο συλλόγων. Μαζί με την επιτυχία της Εθνικής, γιατί επιτυχία είναι η κατάκτηση της 8ης θέσης, στόχος μας είναι να χτίσουμε το ελληνικό βόλεϊ. Πέρα από την εσωστρέφεια και την αντιπαλότητα. Η ΕΣΑΠ δεν θα μπει στην διαδικασία αντεγκλήσεων, αλλά όταν χρειασθεί θα ‘σηκώσει το ανάστημά της' και θα απαντήσει. Πρέπει όλοι οι φορείς να διορθώσουμε τα τρωτά μας σημεία και να καταφέρουμε να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με το άθλημα. Πρότυπό μας είναι η Ιταλική Λίγκα, όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Στην Ιταλία οι ομάδες έχουν να κάνουν με μικρές πόλεις, ενώ στην Ελλάδα οι περισσότερες είναι μεγάλα κλαμπ που ασχολούνται και με άλλα αθλήματα. Κλείνοντας ευχόμαστε να γίνει ένα δυνατό πρωτάθλημα, με δεδομένο το ότι όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, επίσης θέλουμε ο κόσμος να γεμίσει τα γήπεδα, χωρίς όμως να υπάρχει βία».


Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας, είπε πως: «Πέρασε ένας εποικοδομητικός χρόνος, μια χρονιά όπου υπήρξε υψηλό επίπεδο, από πλευράς αγώνων τηλεοπτικής κάλυψης και συνολικά οργάνωσης. Στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που περνάμε, θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παράγοντες που κατάφεραν να κρατήσουν τα μεγάλα ονόματα και τους προϋπολογισμούς σε υψηλά επίπεδα. Η ΕΟΠΕ είναι έτοιμη να κάνει την κίνηση σταθμό, που θα είναι τα νέα της γραφεία. Τη χρονιά που θα έρθει θα συνεργαζόμαστε στο Κύπελλο, στην λήξη του πρωταθλήματος και στο θέμα των ξένων. Και φέτος είμαι σίγουρος πως όλες οι συζητήσεις θα γίνουν σε θετικό κλίμα».

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Σάκης Ψάρας, ο οποίος εκπροσώπησε τους Έλληνες αθλητές και αναφέρθηκε και στο επίκαιρο θέμα των ξένων αθλητών που πρέπει να αγωνίζονται στην Α1 βόλλεϊ. «Καλή επιτυχία στο νέο πρωτάθλημα που ξεκινάει, με υγεία σε όλους τουα αθλητές. Αναγνωρίζουμε τη προσπάθεια που γίνεται από όλους τις φορείς για να έχουμε ένα ανατγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά όπως γνωρίζετε, οι Έλληνες έχουμε κάποια προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον αριθμό των ξένων παικτών, ας είναι και απεριόριστος ο αριθμός, ας αγωνίζονται και δώδεκα, αρκεί οι Έλληνες να πληρώνονται στην ώρα τους, να είναι ασφαλισμένοι και η Ομοσπονδία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

Για το θέμα των ξένων και των κοινοτικών αθλητών δημιουργήθηκε θέμα και έτσι πήραν θέση όλοι οι προπονητές ξεχωριστά, μετά από σχετική ερώτηση που τους έγινε. Υπήρξε διάσταση απόψεων με άλλους να υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ξένων παικτών πρέπει να είναι 3-4 και άλλους (Κρίστιανσον, Καζάζης, Μπρόκινγκ, Δρίκος, Ανδρεόπουλος) να λένε ότι πρέπει να είναι απεριόριστος ο αριθμός των ξένων.

Ακολούθως θέση για το συγκεκριμένο θέμα πήραν και οι κ.κ. Προσαλίκας, Παπαδόπουλος, λέγοντας -σε γενικές γραμμές- ότι: «το θέμα μας ταλαιπώρησε αρκετά και η σωστή απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι το τι πρωτάθλημα θέλουμε να έχουμε. Χωρίς τους ξένους, δεν θα έχουμε επιτυχίες στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη μόνο με ξένους δεν θα υπάρχει Εθνική ομάδα. Από τις 16 ομάδες, ο μόνος βασικός διαγώνιος θα είναι ο Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ πέρυσι δεν υπήρχε ούτε ένας. Ενδεικτικό είναι ότι μερικοί αθλητές της Εθνικής που ήταν στη διοργάνωση της Τουρκίας δεν είχαν καν ομάδα ή δεν αγωνίζονταν βασικοί, ιδίως οι ακραίοι. Το θέμα αυτό είναι το κυριότερο που μας απασχολεί και σηκώνει μεγάλη συζήτηση και ασφαλώς δεν γίνεται να λυθεί τώρα».

Αναλυτικά όσα δηλώσαν οι προπονητές των ομάδων:

Άντερς Κρίστιανσον (Ολυμπιακός): «Έχουμε μια πολύ νέα ομάδα. Από τους 14 αθλητές μας οι δέκα είναι καινούργιοι και δεν μπορώ να μιλήσω για στόχους. Πρώτα πρέπει να δέσουμε ως ομάδα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι και πέρυσι, επειδή πιο δύσκολο είναι να υπερασπιστείς τους τίτλους σου από το να κατακτήσεις. Έχουμε αρκετά νέα παιδιά σε μέσο όρο ηλικίας και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό σύνολο για το παρόν αλλά και το μέλλον. Προτιμώ όσο πλησιάζει το τέλος των υποχρεώσεών μας να παρουσιαστούμε δυνατοί, όπως έγινε και πέρυσι. Δεν γίνεται να έχουμε απαιτήσεις από τώρα, αφού όλοι οι αθλητές μας δεν έχουν αγωνιστεί ούτε σε ένα φιλικό όλοι μαζί».

Στέλιος Καζάζης (Παναθηναϊκός): «Εύχομαι να έχουμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, έχουμε πολλά νέα πρόσωπα, αλλά ο Παναθηναϊκός πρέπει να πρωταγωνιστεί. Είναι δύσκολο να πάρεις τα πρωτεία, αλλά σαν Παναθηναϊκός δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα παλέψουμε για να κατακτήσουμε όλους τους στόχους. Εύχομαι να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα, αντάξιο του περσινού. Υγεία σε όλους τους αθλητές».

Γιώργος Χριστόπουλος (ΕΑ Πατρών): «Και εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ καλό πρωτάθλημα και καλές διαιτησίες. Να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα και όλοι οι αθλητές είναι υγιείς. Όσον αφορά την ομάδα μου, στόχος είναι να έχουμε μια πορεία ανάλογη όχι μόνο με την περσινή, αλλά γενικά με αυτή των τελευταίων πέντε ετών, επειδή η ΕΑ Πατρών δεν πραγματοποίησε μόνο πέρυσι καλή σεζόν, αλλά κάνει το ίδιο τα τελευταία πέντε έτη. Αυτός ήταν ο στόχος της ομάδας, δηλαδή να πλασαριστεί στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες και το έχουμε καταφέρει. Πέρυσι, καταφέραμε και αγωνιστήκαμε στα ημιτελικά όλων των διοργανώσεων (σ.σ.: πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδας και Ευρώπη), κάτι που μας κάνει υπερήφανους ως επαρχιακή ομάδα. Στόχος μας και φέτος είναι η διάρκεια».

Χάρι Μπρόκινγκ (Ηρακλής): «Εγώ είμαι νέος στο πρωτάθλημά σας και από ό,τι βλέπω υπάρχουν πολύ δυνατές ομάδες, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα, καθώς δεν έχω εικόνα. Όσον αφορά τη δικιά μου ομάδα, μίνιμουμ στόχος μας είναι να βγούμε ξανά στο Τσαμπιονς Λιγκ. Απ' όσο ξέρω, τα τελευταία δέκα χρόνια ο Ηρακλής έβγαινε συνεχώς στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν κατάφερε πέρυσι, όποτε το λιγότερο με το οποίο θα είμαι ευχαριστημένος είναι τουλάχιστον η τρίτη θέση. Δεν θα είναι εύκολο, επειδή έχουμε πολύ νεανικό ρόστερ, με τέσσερις παίκτες που είναι 18-19 ετών, αλλά από την άλλη έχουμε και έμπειρους αθλητές, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν. Συνεπώς, θέλουμε να συνδυάσουμε τον ενθουσιασμό με την εμπειρία».

Πέτιο Ντραγκίεφ (Φοίνικας Σύρου): «Πέρυσι ήμασταν η ευχάριστη θέση του πρωταθλήματος. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και φέτος. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που βγαίνουμε στην Ευρώπη και θα προσπαθήσουμε να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα. Καλό πρωτάθλημα να έχουμε. Υγεία σε όλους τους αθλητές».

Γιώργος Οικονομίδης (Άρης Μαρμούρης Α.Ε.): «Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες. Υγεία να έχουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντική, επειδή όπως όλοι ξέρετε με το ατύχημα που έγινε με τα δύο παιδιά που έφυγαν από τη ζωή είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και δεν σας κρύβω ότι μας έχει επηρεάσει πολύ ως ομάδα. Οι στόχοι του Άρη είναι να έχουμε μια αξιοπρεπή πορεία και αν γίνεται, να πλασαριστούμε στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος. Έχουμε τους παίκτες και την εμπειρία για να τα καταφέρουμε. Να θυμίσουμε ότι ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα που έχει μόλις δύο ξένους παίκτες στο ρόστερ της και όλους τους άλλους Έλληνες».

Δημήτρης Ανδρεόπουλος (Λαμία): «Καλή επιτυχία να έχουμε εμείς και οι υπόλοιπες ομάδες. Υγεία σε όλους τους αθλητές και να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Όσον αφορά τους στόχους της ομάδας μας, δεν μπορώ να πω κάτι συγκριμένο διότι δεν γνωρίζω τη δυναμική που έχουν οι υπόλοιπες ομάδες. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες που έχουν ξεφύγει και δεν μπορούμε να τις ακολουθήσουμε, αλλά οι υπόλοιπες θα παλέψουν για τη σωτήρια και τα πλέι οφ».

Γιάννης Μέλκας (ΠΑΟΚ): «Και εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχηθώ καλό πρωτάθλημα. Φέτος επενδύσαμε στην εμπειρία, με την έλευση του Μποζίδη και του Δημητρακόπουλου, που ελπίζουμε να μας βοηθήσουν».

Σωτήρης Δρίκος (ΑΟ Κηφισιάς): «Καλή επιτυχία και καλό πρωτάθλημα να έχουμε. Ο στόχος της ομάδας μου είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία, με οποιονδήποτε τρόπο, και εννοώ είτε μέσα από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, είτε μέσα από τη διαδικασία των πλέι άουτ, όπως καταφέραμε και πέρυσι. Ο στόχος θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, επειδή όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί, αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Γιώργος Περσιανλής (Απόλλων Καλαμαριάς): «Και εγώ από τη σειρά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές. Στόχος και εμάς είναι να εξασφαλίσουμε όσον το δυνατόν γρηγορότερα την παραμονή μας στην πρώτη κατηγορία».

Κώστας Αρσενιάδης (ΑΕΚ): «Αν και είμαστε εντελώς νέα ομάδα, με αρκετά ανανεωμένο ρόστερ, ξεκάθαρος στόχος είναι αρχικά η παραμονή στην κατηγορία. Από εκεί και πέρα, ό,τι έρθει θα είναι ευπρόσδεκτο. Έχουμε κάνει σημαντικές μεταγραφές και έμπειρων παικτών, που πιστεύω ότι θα μας βοηθήσουν να μείνουμε στην κατηγορία. Από εκεί και πέρα, δεδομένων των χρημάτων που έχουν δοθεί, θέλουμε να παίξουμε και πολύ καλό βόλεϊ, ικανοποιώντας τον κόσμο μας. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα και σταδιακά να αναδείξουμε την τεράστια δυναμική που έχει αυτή η ομάδα».

Βαγγέλης Οικονομόπουλος (Πανελλήνιος Γ.Σ.): «Είμαστε νεοφώτιστοι στο πρωτάθλημα και όπως κάθε ομάδα που ανεβαίνει κατηγορία, στοχεύουμε στην παραμονή. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, επειδή όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Ελπίζω ωστόσο, και με τη συμπαράσταση του κόσμου να τα καταφέρουμε».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Αυγουστής
Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x