Ελλάδα

Σφαιρόπουλος: «Πιο δύσκολη η φετινή χρονιά»

Σχεδόν δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ των ανδρών και ο προπονητής του Κολοσσού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου προκειμένου να μιλήσει για την προετοιμασία των «θαλασσί» αλλά και τους στόχους τους στην νέα αγωνιστική περίοδο.

Σχεδόν δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ των ανδρών και ο προπονητής του Κολοσσού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου προκειμένου να μιλήσει για την προετοιμασία των «θαλασσί» αλλά και τους στόχους τους στην νέα αγωνιστική περίοδο.

Πιο δύσκολη η νέα σεζόν

«Όλοι μας πρέπει να ξεχάσουμε τη χρονιά που πέρασε. Ήταν μια χρονιά που σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας όμως αυτό το γεγονός είναι πλέον παρελθόν. Δεν μπορούμε να μένουμε στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάμε το μέλλον το οποίο είναι δύσκολο, για να μην πω δυσκολότερο. Η φετινή χρονιά θεωρώ και εγώ και όλοι στην ομάδα ότι θα είναι πιο δύσκολη γιατί όταν κατακτάς έναν στόχο συναντάς δυσκολίες στο να τον επαναλάβεις. Δηλαδή το να μπορέσουμε να φέρουμε την ομάδα μας εκεί που ήταν πέρσι, να την ξαναφέρουμε τόσο ψηλά όσο πέρσι θεωρώ ότι θα είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν την περσινή αγωνιστική περίοδο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πέρσι υπήρχε ένας ενθουσιασμός, ήταν κάτι πρωτόγνωρο, είχαμε μια φλόγα και όσο περνά ο καιρός είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις αυτόν τον ενθουσιασμό όχι μόνο μέσα στην ομάδα αλλά και στο περιβάλλον της. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους αντιπάλους μας που είναι πιο υποψιασμένοι, ξέρουν ότι ο Κολοσσός είναι μια ομάδα που έχει ανεβάσει τα στάνταρ της και προσπαθεί να παρουσιάσει το καλό της πρόσωπο και μέσα στο γήπεδο και εκτός. Άρα όλοι θα είναι έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουν μία καλή ομάδα. Για να κερδίσουμε, λοιπόν, κάθε αντίπαλο ξεχωριστά θα είναι πιο δύσκολο σε σχέση με την περσινή σεζόν. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε, έχω ήδη ζητήσει και από τους παίκτες μου και από τους συνεργάτες μου να λέμε λίγα και να κάνουμε πολλά, να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και να ετοιμαστούμε για να δουλέψουμε σκληρά. Χωρίς σκληρή δουλειά, δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε κάτι αντίστοιχο με την περσινή πορεία».

Επιτυχία η διατήρηση του βασικού κορμού

«Όταν ολοκληρώθηκε το περσινό πρωτάθλημα, κάναμε μία συζήτηση με τη διοίκηση το καλοκαίρι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό μπάσκετ και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό. Η παγκόσμια κρίση δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον αθλητισμό στη χώρα μας. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με τη διοίκηση να παραμείνει ‘νοικοκυρεμένη’ η ΚΑΕ στα οικονομικά της περιορίζοντας κάποια περιττά έξοδα, όπως θεωρώ ότι κάνουν όλες οι υγιείς εταιρείες. Ήταν αναπόφευκτο να μάθουμε να λειτουργούμε εξίσου καλά με πέρσι αλλά με μικρότερο οικονομικό μέγεθος. Εγώ, ως προπονητής, είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις της διοίκησης αφού είμαι μέρος των αποφάσεων αυτών και θεωρώ ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει και με τα τωρινά δεδομένα. Ξεκινήσαμε να ‘χτίζουμε’ την ομάδα μας με βασική προτεραιότητα να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες του περσινού κορμού. Οι διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι ήταν δύσκολες γιατί το να κρατάς τον βασικό σου κορμό δεν είναι εύκολο. Αν δείτε άλλες ομάδες, στην προσπάθεια που κάνουν να διατηρήσουν τον κορμό τους, ανεβαίνει ο προϋπολογισμός τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι των ομάδων που αλλάζουν όλο το ρόστερ. Θεωρώ επιτυχία της διοίκησης να κρατήσει τον βασικό μας κορμό γιατί ένας προπονητής θέλει να έχει ως επί το πλείστον τα ‘όπλα’ του ‘ετοιμοπόλεμα’. Όταν έχεις έναν βασικό κορμό, σημαίνει ότι οι παίκτες γνωρίζουν την φιλοσοφία του προπονητή, τι πρέπει να κάνουν στο γήπεδο, γνωρίζονται μεταξύ τους και η δουλειά γίνεται πιο εύκολα μέσα στο παρκέ. Για μένα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό ότι πρώτον, κρατήσαμε τον βασικό κορμό και δεύτερον, και ίσως σημαντικότερο, ότι ποντάρουμε φέτος πολύ στο ελληνικό στοιχείο. Κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι ξένους, εμείς επιλέξαμε να έχουμε μόνον τέσσερις. Τρεις Αμερικανούς και έναν κοινοτικό. Θέλαμε να φέρουμε αρκετά νέα Ελληνόπουλα ενώ προωθήσαμε άλλα 2-3 νέα πρόσωπα από τις υποδομές στην πρώτη ομάδα. Θεωρώ ότι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους Έλληνες παίκτες είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ομάδα του Κολοσσού.
Η ομάδα μας αποτελείται από τέσσερα κομμάτια: το πρώτο και το μεγαλύτερο είναι ο βασικός κορμός, το δεύτερο οι δύο νέοι Αμερικανοί, το τρίτο τα τρία Ελληνόπουλα που είναι ο Ζάρας, ο Μανωλόπουλος και ο Παππάς και το τέταρτο τα παιδιά από τις υποδομές του Κολοσσού. Υπάρχουν δύο παιδιά που ζήτησαν να μην συμμετέχουν φέτος στην ομάδα λόγω σχολικών υποχρεώσεων, κάτι που είναι απόλυτα σεβαστό και κατανοητό. Έμειναν τα άλλα δύο παιδιά, ο Δανάς με τον Αυγενικό και ‘ανεβάσαμε’ άλλα τρία νεαρά παιδιά. Το δικό μας έργο με αυτά τα τέσσερα γκρουπ παικτών είναι να εντάξουμε τους δύο νέους Αμερικανούς και τα τρία Ελληνόπουλα στην φιλοσοφία του βασικού κορμού. Όσον αφορά στα παιδιά από τις υποδομές του Κολοσσού, σίγουρα τα δύο που είναι στην ομάδα από πέρσι είναι πιο βελτιωμένα, υστερούν ακόμα σε δύναμη αλλά έχουν πάρει πολλές παραστάσεις και θεωρώ ότι συνεχίζοντας να δουλεύουν έτσι, αν παραμείνουν σεμνοί και προσγειωμένοι, σε 1-2 χρόνια θα τους βλέπουμε να είναι μέλη του βασικού κορμού. Το ίδιο θεωρώ ότι θα συμβεί και με τα άλλα τρία παιδιά τα οποία όμως είναι μικρότερα ηλικία και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο».


Προπονήσεις και φιλικά

«Πιστεύουμε πολύ όλοι μας στην ομάδα, δουλεύουμε αρκετά καλά, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή. Η προετοιμασία ξεκίνησε χωρίς την δική μου παρουσία λόγω εθνικής όμως η ομάδα δούλεψε πάρα πολύ καλά και σ’ αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους συνεργάτες μου που δούλεψαν πολύ συνειδητά και υπεύθυνα. Μετά την επιστροφή μου διαπίστωσα ότι η ομάδα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στις προπονήσεις και στην αγωνιστική κατάσταση σαν να ήμουν εγώ ο ίδιος εδώ. Στη Ρόδο έχουμε το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να δώσουμε πολλά φιλικά. Παίξαμε δύο φιλικά με τον Διαγόρα που μας βοήθησαν σίγουρα και είναι τα μόνα που μπορούμε να παίξουμε σε ένα καλό επίπεδο προπόνησης για μας. Τα φιλικά στην Αθήνα με τον Πανελλήνιο και το Περιστέρι ήταν αρκετά καλά. Αυτή την περίοδο δεν είχε σημασία το αποτέλεσμα, κοιτούσαμε άλλα πράγματα. Γενικά στα φιλικά δεν κοιτάμε το αποτέλεσμα αλλά να αξιοποιήσουμε όλους τους παίκτες μας και να ‘πειραματιστούμε’ με σχήματα για να τα δουλέψουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στα επίσημα παιχνίδια. Δεν παίζουμε, βέβαια, για να χάσουμε αλλά στόχος μας είναι να ‘μοντάρουμε’ την ομάδα και να εφαρμόσουμε αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις. Στο τουρνουά ‘Κουταλιανός’ νομίζω ότι η ομάδα ήταν ακόμη καλύτερη απ’ ό,τι στην Αθήνα. Δεν μας ενδιαφέρει αν κερδίσαμε ή όχι αλλά το ότι παίξαμε κάποια διαστήματα καλό μπάσκετ. Φυσικά, είχαμε και ‘κενά’ διαστήματα, κάναμε και λάθη αλλά αυτά δουλεύουμε στις προπονήσεις προκειμένου να βελτιωθούμε. Στο ματς Κυπέλλου, κάναμε ένα κακό παιχνίδι αλλά αυτό είναι λογικό σε περίοδο προετοιμασίας. Η ομάδα προερχόταν από ‘βαριές’ προπονήσεις, φυσικά και δεν είναι ακόμα φορμαρισμένη, ήμαστε άστοχοι, με ‘βαριά’ πόδια. Εμείς θέλουμε να είμαστε φορμαρισμένοι στην έναρξη του πρωταθλήματος. Σίγουρα, δεν πήγαμε να χάσουμε στο Κύπελλο αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όπως συνέβη και σε άλλες ομάδες της Α1 που αντιμετώπισαν ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν μία ομάδα υποδέχεται αντίπαλο υψηλότερης κατηγορίας, έχει έξτρα κίνητρο. Το αποτέλεσμα για μας δεν ήταν καλό αλλά δεν μας προβληματίζει τόσο όσο αν επρόκειτο για αγώνα πρωταθλήματος. Τελευταίος σταθμός στα φιλικά είναι η Κύπρος. Το Μαρούσι, λόγω του ότι πέρασε στην Ευρωλίγκα, απέσυρε τη συμμετοχή του και εμείς θ’ αντιμετωπίσουμε τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ Λάρνακας και ακόμη μία ομάδα από την Κύπρο που θα την ξέρουμε πιθανώς και σήμερα το απόγευμα. Σε αυτά τα τρία παιχνίδια δεν θα κοιτάξουμε αποκλειστικά να πάρουμε το αποτέλεσμα. Θα προσπαθήσουμε να τα κερδίσουμε όλα αλλά ο πρώτος στόχος μας είναι να παίξουμε έτσι όπως θέλω και όπως θεωρώ ότι η ομάδα θα λειτουργήσει καλύτερα για το πρωτάθλημα».

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

«Πολλοί είπαν, μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος, ότι έχουμε εύκολο πρόγραμμα. Για μένα δεν υπάρχει εύκολο πρόγραμμα. Όλα τα προγράμματα είναι ίδια και εμπεριέχουν τις ίδιες δυσκολίες. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τη σειρά των αγώνων αφού θα κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Άρα, ως στόχο μας για τη φετινή χρονιά, έχουμε θέσει να δημιουργήσουμε ένα αξιόμαχο σύνολο, ένα σύνολο που θα παλεύει όλα τα παιχνίδια, μία ομάδα που θα προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, θα βουτάει στο γήπεδο για μια χαμένη μπαλιά, θα πηδάει στο στεφάνι πιο ψηλά από τον αντίπαλο, θα τρέχει στον αιφνιδιασμό πιο γρήγορα από τον αντίπαλο και θα γυρνάει πίσω στην άμυνα πριν οργανωθεί ο αντίπαλος. Θέλουμε να κερδίσουμε τον κόσμο μας, με τις εμφανίσεις μας να κρατάμε τον κόσμο μας ευχαριστημένο όπως και πέρσι. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για θέση σαν στόχο. Θα κοιτάξουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο τέλος θα δούμε τι μπορέσαμε να κάνουμε. Τελειώνοντας, θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: στον Κολοσσό δεν περισσεύει κανένας. Ο Κολοσσός είναι μία ομάδα που τους χρειάζεται όλους. Όλους τους παίκτες, όλη τη διοίκηση, όλο το τιμ, όλο τον κόσμο της, όλους τους χορηγούς της και όλους τους φορείς. Είναι ομάδα – παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ομάδες της περιφέρειας στο πώς πρέπει να λειτουργούν. Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να το χάσουμε, αντίθετα πρέπει να το αναπτύξουμε και όσοι αγαπάμε την ομάδα να την στηρίξουμε από κάθε πλευρά όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να υπάρξει μία συστράτευση. Τους καλώ όλους να στηρίξουν αυτήν την ομάδα. Υπάρχει η οικονομική κρίση, υπάρχει η θέληση από τους αντιπάλους να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από εμάς λόγω της περσινής μας πορείας. Επομένως, θέλουμε ένα γεμάτο γήπεδο, τους χορηγούς και τους φορείς να είναι κοντά μας. Νομίζω ότι το τρίπτυχο ‘ομάδα – διοίκηση – κόσμος’ είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τον Κολοσσό. Και όταν λέω ‘κόσμος’ εννοώ τους φιλάθλους, τους χορηγούς, τους φορείς. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, να ‘πολεμήσουμε’ μία νέα δύσκολη πρόκληση».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x