Γενικά

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η «ψυχωμένη» Γκάνα!

Νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ηλικίες κάτω των 20 είναι η Γκάνα! Οι Αφρικανοί πραγματοποίησαν «κατάθεση ψυχής» στον τελικό της διοργάνωσης και -παίζοντας με παίκτη λιγότερο για παραπάνω από 85 λεπτά- επικράτησαν 4-3 στα πέναλτι της Βραζιλίας. Η αποβολή του Άντο από το 37’ μάλλον «ατσάλωσε» τους Γκανέζους, οι οποίοι -αφού κράτησαν στο μηδέν τους αγχωμένους αντιπάλους τους για κανονική διάρκεια και παράταση- πανηγύρισαν δίκαια στο τέλος τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας τους.

Νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ηλικίες κάτω των 20 είναι η Γκάνα! Οι Αφρικανοί πραγματοποίησαν «κατάθεση ψυχής» στον τελικό της διοργάνωσης και -παίζοντας με παίκτη λιγότερο για παραπάνω από 85 λεπτά- επικράτησαν 4-3 στα πέναλτι της Βραζιλίας. Η αποβολή του Άντο από το 37’ μάλλον «ατσάλωσε» τους Γκανέζους, οι οποίοι -αφού κράτησαν στο μηδέν τους αγχωμένους αντιπάλους τους για κανονική διάρκεια και παράταση- πανηγύρισαν δίκαια στο τέλος τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας τους.

Το παιχνίδι:


Είχε τον έλεγχο, πήρε και πλεονέκτημα…

Διατεθειμένη να επιβάλλει τον ρυθμό της και να δείξει από την αρχή στην αντίπαλο «ποιος είναι το αφεντικό» στο παιχνίδι, μπήκε στο γήπεδο η μικρή «Σελεσάο». Οι Βραζιλιάνοι -με κατοχή μπάλας, σωστό passing game, αλλά και όχι ανάλογα πολλές ευκαιρίες- έκλεισαν από νωρίς τους Γκανέζους στα καρέ τους, με τους τελευταίους να μην δείχνουν ιδιαίτερα… θιγμένοι από το ότι περιορίζονταν σε παθητικό ρόλο. Παρόλα αυτά -και μέχρι το 25’, που άρχισαν να ισορροπούν το παιχνίδι- οι Αφρικανοί δεν… «είδαν και το Χάρο με τα μάτια τους», καθώς οι Βραζιλιάνοι παρέμεναν «φλύαροι» και απειλούσαν μόνο με μακρινά σουτ.

Ενώ, όμως, οι Γκανέζοι είχαν αρχίσει να «ξεθαρρεύουν» και να αποκτούν ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες στο παιχνίδι, ήρθε μια φάση που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εικόνα του. Μετά από μια εκτέλεση κόρνερ, ο Τεϊξέιρα «ξεχύθηκε» στην αντεπίθεση και -πριν περάσει την σέντρα και βρεθεί αντιμέτωπος με μόλις δυο αντιπάλους για να φτάσει απέναντι στον Αγκιέι- ανατράπηκε από πίσω από τον Άντο. Ο διαιτητής -τιμωρώντας μάλλον τη σκοπιμότητα, παρά τη σκληρότητα του μαρκαρίσματος- απέβαλλε τον Γκανέζο και άλλαξε τις ισορροπίες.

«Φλύαρη» σάμπα, αφρικανική αντοχή…

Έτσι, με την επιστροφή των δυο ομάδων για το β’ ημίχρονο (αφού το α’, από την αποβολή και έπειτα δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο), λίγοι ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να φανταστούν την εικόνα που θα αποκτούσε το παιχνίδι. Οι Βραζιλιάνοι διαρκώς στην επίθεση, οι Γκανέζοι «ταμπουρωμένοι» πίσω κι ένας τελικός εκνευριστικά προβλέψιμος.

Ακόμα πιο εκνευρισμένοι, δε, πρέπει να ήταν οι φίλοι της «σελεσάο», παρακολουθώντας την ομάδα τους -παρόλο που αγωνιζόταν με αριθμητικό πλεονέκτημα- να μη δημιουργεί φάσεις και να καταφεύγει σε σέντρες και ψηλές μπαλιές για να δημιουργήσει υποψία ευκαιρίας. Από δυο τέτοιες, εξάλλου, προήλθαν και οι καλύτερες στιγμές της στο β’ μέρος -με τις κεφαλιές του Κάρντετς, σχεδόν εξ επαφής, η μια να σταματά στον Αγκιέι και η άλλη να φεύγει ψηλά άουτ. Με το σκηνικό, λοιπόν, αυτό να μη μεταβάλλεται -και το άγχος να «κυριεύει» όλο και περισσότερο τους νεαρούς Βραζιλιάνους- δεν ήταν έκπληξη που η κανονική διάρκεια του αγώνα βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες.

Παράταση-«οιωνός», πέναλτι-δικαίωση…

Παράταση, λοιπόν, για το παιχνίδι, το οποίο πλέον είχε αποκτήσει τη δική του ιδιαιτερότητα: Παρόλο που είχε ένα ξεκάθαρο φαβορί -με την αριθμητική υπεροχή επιπλέον στα υπέρ του- είχε και ένα ψυχωμένο αουτσάιντερ, που θα εξαντλούσε τις πιθανότητες να κατακτήσει -κόντρα στις συνθήκες του αγώνα- έναν τεράστιο τίτλο. Αφού, λοιπόν, δεν άλλαξαν τα δεδομένα, δύσκολα θα άλλαζε και η εικόνα του ματς στον έξτρα χρόνο.

Παρόλα αυτά, στη Βραζιλία δόθηκε η τεράστια ευκαιρία να «ξεκλειδώσει» την άμυνα των Γκανέζων και να «λυτρωθεί» -ωστόσο ο Αγκιέι πραγματοποίησε συγκλονιστική απόκρουση στο τετ α τετ με τον τελείως αμαρκάριστο Σόουζα στο 96’. Ήταν η στιγμή του αγώνα που ίσως έδειξε πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη στη Γκάνα ότι αυτή ήταν η βραδιά της. Τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι τη λήξη και της παράτασης -στα οποία οι παίκτες της «έφαγαν» την μπάλα- έμελλε να δώσουν πλέον σε εκείνη το -ψυχολογικό- πλεονέκτημα, ενόψει της διαδικασίας των πέναλτι.

Εκεί πλέον όλα ήταν με το μέρος της. Ακόμα και όταν βρέθηκε δυο φορές «στο καναβάτσο» -με τη Βραζιλία ισάριθμες φορές στο… ματς μπολ- κατάφερε να «επιστρέψει». Με «ήρωα» τον Αγκιέι, που απέκρουσε δυο πέναλτι, και «σφραγίδα» την τελευταία εκτέλεση του Μπαντού, κατάφερε να στείλει το τρόπαιο στη «Μαύρη Ήπειρο» και χιλιάδες Γκανέζους στους «επτά ουρανούς».

Διαδικασία των πέναλτι:

1-0 για την Βραζιλία ο Κάρντετς
1-1 για την Γκάνα ο Αγέου
2-1 για τη Βραζιλία ο Τζιουλιάνο
2-2 για τη Γκάνα ο Ινκούμ
3-2 για τη Βραζιλία ο Ντάγκλας Κόστα
Αστόχησε για τη Γκάνα ο Μενσά
Αστόχησε για τη Βραζιλία ο Σόουζα
Αστόχησε για τη Γκάνα ο Αντάε
Αστόχησε για τη Βραζιλία ο Μαϊκόν
3-3 για τη Γκάνα ο Αντίγια
Αστόχησε για τη Βραζιλία ο Τεϊξέιρα
4-3 για τη Γκάνα ο Μπαντού

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΓΚΑΝΑ: Αγκιέι, Ινκούμ, Μενσά, Άντο, Άντι, Κουάνσα (107’ Αγκιεμάνγκ), Μπαντού, Αγέου, Ραμπίου (101’ Αντάε), Οσέι (65’ Κασένου), Αντίγια

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ράφαελ, Ντάγκλας (41’ Ουέλινγκτον Τζούνιορ), Ντάλτον, Τολόι, Ρενάν (75’ Μαϊκόν), Ντιόγκο, Τεϊξέιρα, Άλαν Κάρντετς, Τζιουλιάνο, Ενρίκε (64’ Ντάγκλας Κόστα), Σόουζα

Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x