Ελλάδα

Άλωσε το «Αλεξάνδρειο» ο Ολυμπιακός

Νικηφόρα ξεκίνησε στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ο Ολυμπιακός, επικράτησε δύσκολα 85-78 του Άρη στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο». Ηγέτης των «ερυθρόλευκων» ο Κλεϊζα με 24 πόντους. Σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με τα προκριματικά της Ευρωλίγκας οι «κίτρινοι», ίσως να διεκδικούσαν περισσότερο το ματς, αν δεν είχαν τις απουσίες των Χατζηβρέττα, Ντικούδη και Αργυρόπουλου. Εξαιρετικός στο ντεμπούτο του ο Μάιλς (27π.), εκτός δωδεκάδας για τους φιλοξενούμενους έμεινε τελικά ο Παπανικολάου.

Νικηφόρα ξεκίνησε στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ο Ολυμπιακός, επικράτησε δύσκολα 85-78 του Άρη στο κατάμεστο «Αλεξάνδρειο». Ηγέτης των «ερυθρόλευκων» ο Κλεϊζα με 24 πόντους. Σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με τα προκριματικά της Ευρωλίγκας οι «κίτρινοι», ίσως να διεκδικούσαν περισσότερο το ματς, αν δεν είχαν τις απουσίες των Χατζηβρέττα, Ντικούδη και Αργυρόπουλου. Εξαιρετικός στο ντεμπούτο του ο Μάιλς (27π.), εκτός δωδεκάδας για τους φιλοξενούμενους έμεινε τελικά ο Παπανικολάου.

Το ματς:

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν «μουδιασμένα» τον αγώνα, αφού ήταν άστοχες στις πρώτες προσπάθειες. Η χρησιμοποίηση του Γλυνιαδάκη από την αρχή δεν «βγήκε» στον Γιαννάκη και ο Μπουρούσης πέρασε νωρίς-νωρίς στο ματς, μια και ο Κρητικός σέντερ είχε πρόβλημα με τον Μπετς και χρεώθηκε με δυο φάουλ. Μπέβερλι και Τεόντοστις, κυκλοφορούσαν καλά την μπάλα και οι «ερυθρόλευκοι» με μπροστάρη τον Τσίλντρες ξέφυγαν με 14-9 στο 5ο λεπτό. Ο Άρης έβρισκε λύσεις κυρίως με τον Μαϊλς, αλλά ό,τι έφτιαχνε ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός στην επίθεση, το «γκρέμιζαν» οι συμπαίκτες του στην άμυνα, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να ξεφύγουν με +7 (18-11 στο 9΄). Ένα γρήγορο ντεμαράζ του Κλαρκ έφερε την πρώτη περίοδο στο 16-20.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Μαϊλς με τρίποντο έφερε τον Άρη ένα πόντο πίσω, όμως ο Βασιλόπουλος με πέντε δικούς του αναπάντητους, κράτησε τον Ολυμπιακό μπροστά με 25-19. Ο Άρης εξακολουθούσε να μην βρίσκει λύσεις στο «ζωγραφιστό» και να είναι άστοχος από μακρινή απόσταση. Οι «κίτρινοι» προσπάθησαν να πιέσουν σε όλο το γήπεδο για να δυσκολέψουν το κατέβασμα της μπάλας, ενώ ο Κατσικάρης χρησιμοποίησε αρκετές φορές άμυνα ζώνης, όμως ο Ολυμπιακός έβρισκε τους τρόπους να φτάνει στο καλάθι, πότε με τον Βασιλόπουλο και πότε με τον Βούϊσιτς. Έπαιζε κατά διαστήματα καλά και στις δυο μεριές του παρκέ εξ ου και το 24-30 στο 14΄, παρά το νωθρό ντεμπούτο του Ουεϊφερ στο πρωτάθλημα. Τρία λεπτά πριν το τέλος, οι παίκτες του Γιαννάκη πάτησαν «γκάζι» και με ηγέτες τους Κλέιζα, Μπέβερλι και Βούισιτς που είχαν πάρει την σκυτάλη στο σκοράρισμα έδωσαν «αέρα» 12 πόντων στην ομάδα τους 43-31 στο 19΄. Ο φοβερός και τρομερός Μαϊλς όμως με ένα προσωπικό 5-0, μείωσε σε 43-36 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Σε αυτό το διάστημα τα προβλήματα του Ολυμπιακού, είχαν να κάνουν κυρίως με την αστοχία στα τρίποντα (1/7), αλλά και με κάποια «νεκρά» διαστήματα στην επίθεση, που άφηναν τον Άρη μες το παιχνίδι.

Το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε τον Άρη να μειώνει ακόμα περισσότερο με τρίποντο του Κλαρκ, το οποίο βρήκε άμεση απάντηση από τον Τεόντοσιτς. Ο Άρης έβρισκε λύσεις μόνο έξω από τα 6.25, αλλά στην άμυνα δεν είχε κανέναν τρόπο να αντιμετωπίσει τον πλουραλισμό του Ολυμπιακού, ο οποίος πότε με Κλέιζα, πότε με Μπουρούση έβρισκε σκορ (42-52 στο 23΄). Σε εκείνο το σημείο όμως, ο Κακιούζης (παίρνει άριστα και για το μαρκάρισμα του Τσίλντρες), με τους πέντε πρώτους πόντους του στην Α1 μετά από έξι χρόνια απουσίας, προσπαθούσε να αντιστρέψει την κατάσταση (50-54 στο 26΄), την ώρα που ο Ολυμπιακός έδειχνε να έχει «βραχυκυκλώσει». Η παρουσία του Παπαλουκά στο «1» δεν βοηθούσε καθόλου (είχε και έντονο διάλογο με τον Γιαννάκη σε τάιμ-άουτ), ενώ ο Μπέβερλι είχε χάσει αρκετή από την «φρεσκάδα» που είχε δείξει στο πρώτο ημίχρονο. Το ματς έδειχνε να «γυρίζει». Το μεγάλο ταλέντο του Χρυσικόπουλου «μίλησε» σε εκείνο το σημείο και με το δεύτερο τρίποντό του σε ισάριθμες προσπάθειες, ο «πιτσιρικάς» έγραψε το 55-56 και το «Αλεξάνδρειο» είχε πάρει «φωτιά». Ο Βούισιτς με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έδωσε «ανάσα» στους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι έκλεισαν την 3η περίοδο προηγούμενοι με 60-55.

Όταν το ματς μπήκε στο κρίσιμο τέταρτο δεκάλεπτο, Μπέβερλι και Τσίλντρες έδειξαν να έχουν «κρύο» αίμα. Ο πρώτος με ένα τρίποντο και ο δεύτερος με ένα γκολ-φάουλ, έφεραν τον Ολυμπιακό στο +8, 66-58 (7΄ πριν το τέλος). Ο Γιαννάκης εν τω μεταξύ είχε περάσει τον Τεόντοσιτς, που είχε «γλυκάνει» αρκετά την οργάνωση του παιχνιδιού από πλευράς φιλοξενούμενων, την ώρα που ο Κατσικάρης, έβλεπε τον Κακιούζη με το πάθος του να κρατά τον Άρη μέσα στο ματς. Ένα δίποντο του Ρίτσαρστον στο 35΄ μείωσε σε 69-65 ενώ ο Παπαλουκάς εξακολουθούσε να κάνει λάθη. Ο Κλέιζα όμως εξακολουθούσε να είναι σταθερά πολύ καλός και έδινε τις λύσεις στους «ερυθρόλευκους» 73-67 (3΄ 30΄΄ πριν το τέλος). Σε εκείνο το σημείο ο Άρης έδειχνε να έχει «μείνει από βενζίνη, αφού στην επίθεση δεν υπήρχαν αποτελεσματικές λύσεις, ενώ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τέσσερις πόντους από Τεόντοστις και Τσίλντρες 77-70, ενάμιση λεπτό πριν το τέλος. Ο Παπαλουκάς έκλεψε μια μπάλα στην αμέσως επόμενη επίθεση του Άρη, ο Τσίλντρες έκανε το 79-70 στον αιφνιδιασμό και το ματς ήταν ιστορία…

Δεκάλεπτα: 16-20, 36-43, 55-60, 78-85

ΑΡΗΣ (Κατσικάρης): Κλαρκ 14, Μπετς 6, Ντέι 3, Ρίτσαρτσον 6, Σκορδίλης, Κακιούζης 8, Μπάρλος 8, Μάιλς 27, Χρυσικόπουλος 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Τσίλντρες 17, Βούισιτς 10, Ουέιφερ 2, Μπουρούσης 6, Κλέιζα 24, Βασιλόπουλος 8, Γλυνιαδάκης, Μπέβερλι 11, Τεόντοσιτς 7

Διαιτητές: Αναστόπουλος, Ταβουλαρέας, Παπαπέτρου

* Το ματς, όπως και όλα στην πρεμιέρα της Α1, ξεκίνησε με πεντάλεπτη καθυστέρηση μετά από απόφαση του ΠΣΑΚ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Νίκος Ζέρβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x