Gossip

Πόλεις κομμένες στα δύο

Πως μπορεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας να διχάσει μια πόλη; Εύκολα, πολύ εύκολα, ειδικά από την στιγμή που συγκρούονται οι δύο μεγαλύτερες ομάδες αυτής ή σε μερικές περιπτώσεις οι δύο που έχουν την μεγαλύτερη κόντρα. Το Σάββατο στις «φλόγες» αναμένεται να τυλιχθεί η Μαδρίτη, αφού συγκρούονται Ατλέτικο και Ρεάλ και με αφορμή το μεγάλο αυτό ισπανικό ντέρμπι, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε το πιο σημαντικά, τοπικά ντέρμπι στην Ευρώπη (τα υπόλοιπα πέφτουν λίγο μακριά).

Πως μπορεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας να διχάσει μια πόλη; Εύκολα, πολύ εύκολα, ειδικά από την στιγμή που συγκρούονται οι δύο μεγαλύτερες ομάδες αυτής ή σε μερικές περιπτώσεις οι δύο που έχουν την μεγαλύτερη κόντρα. Το Σάββατο στις «φλόγες» αναμένεται να τυλιχθεί η Μαδρίτη, αφού συγκρούονται Ατλέτικο και Ρεάλ και με αφορμή το μεγάλο αυτό ισπανικό ντέρμπι, ψάξαμε (αλλά δεν πήγαμε), βρήκαμε (αλλά δεν εκθέτουμε) και σας παρουσιάζουμε (χωρίς να προσβάλλουμε) το πιο σημαντικά, τοπικά ντέρμπι στην Ευρώπη (τα υπόλοιπα πέφτουν λίγο μακριά).

1)ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Γνωστό και ως το «ντέρμπι του Βοσπόρου», το συγκεκριμένο ματς είναι η «μητέρα των μαχών» στη γείτονα χώρα. Η Γαλατασαράι δημιουργήθηκε από τους φοιτητές του λυκείου “Galatasaray”, ένα από τα πιο διάσημα ιδρύματα εκπαίδευσης στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από τους φοιτητές προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες και τους δόθηκε η καλύτερη εκπαίδευση στον κόσμο, με τα μαθήματα να διεξάγονται στα γαλλικά. Το ποδόσφαιρο ήρθε σε αυτούς τους φοιτητές, λόγω της σχέσης τους με τη Δύση.

Η Φενέρ από την άλλη πλευρά διαμορφώθηκε στη μη-ακριβώς-εύπορη συνοικία του “Kadikoy” από μη-ακριβώς-πλούσιους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι διαμόρφωσαν τη δική τους ποδοσφαιρική ομάδα. Επιπλέον, ενώ η Γαλατασαράι συστάθηκε στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης (Beyoglu), η Φενέρ προέρχεται από την ασιατική πλευρά (Kadikoy). Το συγκεκριμένο ματς είναι πάντα πλούσιο σε θέαμα, με τις δύο ομάδες να είναι διεκδικήτριες του πρωταθλήματος, κι αν όχι η ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο στάδιο δεν μπορεί παρά να αφήσει εντυπωσιασμένο τον οποιονδήποτε.

2)ΛΑΤΣΙΟ-ΡΟΜΑ

Ελάχιστα είναι τα γεγονότα που μπορούν να διχάσουν την «Αιώνια Πόλη» τόσο πολύ, όσο μια βραδιά ντέρμπι, όταν συγκρούονται οι δύο καλύτερες ομάδες της Ρώμης, στο μαγευτικό και ιστορικό περιβάλλον του “Foro Italico”. Όταν τα ονόματα Λάτσιο και Ρόμα βρίσκονται στον πίνακα του σταδίου, είναι εγγυημένο πως αυτοί οι σύγχρονοι-μονομάχοι θα προσφέρουν μια «μάχη» με μεγάλη ένταση, στην αρένα του Ολυμπιακού Σταδίου της Ρώμης.

Το ντέρμπι “del Campidoglio” είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας αθλητικός διαγωνισμός. Για περίπου 80 χρόνια τώρα, η ιταλική πρωτεύουσα σείεται δύο φορές το χρόνο από τα πάθη των Ρωμαίων οι οποίοι προέρχονται είτε παραδοσιακά από την «καρδιά» της πόλης, είτε από τις νεότερες συνοικίες στα περίχωρα αυτής.

3)ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ-ΣΕΛΤΙΚ

Η κόντρα που έχει γίνει γνωστή ως “The Old Firm derby”, από την πόλη της Γλασκώβης, είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο. Στο συγκεκριμένο αγώνα τα πάντα έχουν να κάνουν με τη θρησκεία και όχι με το ποδόσφαιρο. Είναι ένα παιχνίδι γεμάτο μίσος, λόγω της θρησκευτικής ιστορίας του αγώνα. Οι της Σέλτικ, έχοντας ιρλανδικές ρίζες (εξ ου και τα χρώματα), είναι καθολικοί και οι συντηρητικοί της Ρέιντζερς είναι προτεστάντες, ενώ βλέπουν τους εαυτούς τους ως πιο... Σκωτσέζους. Το αποτέλεσμα είναι μια διαρκής έχθρα μεταξύ των οπαδών, που έχει εκδηλωθεί σε διάφορες μορφές θρησκευτικής βίας.

4)ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Ίσως το πιο αιματοβαμμένο τοπικό ντέρμπι απ’ όλα να είναι αυτό του Βελιγραδίου. Το “Veciti Derbi” είναι ένας βίαιος αγώνας στον οποίο οι τραυματισμοί αστυνομικών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Συλλήψεις, αιματοχυσίες, χουλιγκανισμοί, τραυματισμοί ακόμα και θάνατοι συνθέτουν το σκηνικό του πιο «βάρβαρου» αγώνα της Ευρώπης. Το «αιώνιο» ντέρμπι της Σερβίας κρατά και το ρεκόρ των περισσοτέρων θεατών με 108.000 άτομα.

5)ΑΡΣΕΝΑΛ-ΤΟΤΕΝΑΜ

Το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου συνιστά την πιο μεγάλη κόντρα ομάδων από την ίδια πόλη στην Αγγλία, τη χώρα με τα περισσότερα τοπικά ντέρμπι στον κόσμο. Με το πρώτο ματς να έχει διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου το 1887 είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός, πως οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στον τελικό οποιουδήποτε σημαντικού τροπαίου.

6)ΜΙΛΑΝ-ΙΝΤΕΡ

Υπάρχουν ντέρμπι στο ποδόσφαιρο και υπάρχει και το Μίλαν – Ίντερ. Γνωστό ως “Derby della Madonnina” το συγκεκριμένο ματς είναι ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αν όχι σε ολόκληρο τον αθλητισμό. Το 1899, ιδρύθηκε η ομάδα κρίκετ και ποδοσφαίρου της Μίλαν. Η ομάδα ήταν επιτυχής και κέρδισε το πρωτάθλημα τρεις φορές, αλλά το 1908 προέκυψαν κάποια θέματα που οδήγησαν στο διαχωρισμό του συλλόγου. Από αυτόν ήλθε στο προσκήνιο μια νέα ομάδα, η Ίντερ και έτσι γεννήθηκε η αντιπαλότητα των δύο συλλόγων.

7)ΜΠΕΝΦΙΚΑ-ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Το ντέρμπι της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας μεταξύ δύο ομάδων με πλήθος τροπαίων. Το “O Classico” ή “Derby da Capital” διεξάγεται μεταξύ δύο συλλόγων με μακρόχρονη και επιτυχημένη ιστορία και θεωρείται ματς υψηλού κινδύνου (όσον αφορά την προιστορία βίας μεταξύ των οπαδών). Παρά το γεγονός ότι έχασε την αποκλειστικότητα του ως ντέρμπι στην Πορτογαλία (με την προσθήκη της Πόρτο) εξακολουθεί να θεωρείται η κύρια σύγκρουση στη χώρα και ονομάζεται πλέον ως “The Classic of Classics”.

8)ΝΤΙΝΑΜΟ-ΣΤΕΑΟΥΑ

Το «Μεγάλο Nτέρμπι» όπως είναι γνωστό στη Ρουμανία άρχισε στην κομμουνιστική εποχή και ήταν κατά βάση η Αστυνομία εναντίον του Στρατού. Με τις δύο ομάδες να έχουν πάντοτε την υποστήριξη των πολιτικών και των στρατηγών, όλοι οι καλοί παίκτες της χώρας έπαιζαν σε αυτές και η εθνική ομάδα ήταν ένας συνδυασμός και των δύο. Η ποιότητα σε αυτούς τους αγώνες δεν ήταν πάντοτε καλή, όμως η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι οπαδοί των συλλόγων του Βουκουρεστίου ήταν ανέκαθεν εκρηκτική.

9)ΤΣΣΚΑ-ΣΠΑΡΤΑΚ

Το ντέρμπι της Μόσχας είναι πάντα σκληρό, αλλά η αντιπαλότητα των δύο ομάδων ξεφεύγει από κάθε λογική. Η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα του στρατού, ενώ η Σπαρτάκ χρηματοδοτήθηκε από μια εταιρεία τροφοδοσίας και υποστηρίχθηκε από εκείνους που αναζητούσαν μια ανεξάρτητη εναλλακτική λύση στους μονολιθικά κρατικούς θεσμούς. Πλέον αυτό που χωρίζει τους οπαδούς είναι κάθε άλλο παρά προφανές. Το θέμα δεν είναι γεωγραφικό, ουτε έχει να κάνει με την κοινωνική τάξη ή τη θρησκεία. Απλώς μερικοί άνθρωποι είναι Σπαρτάκ και μερικοί είναι ΤΣΣΚΑ.

Αμφότερες οι ομάδες έχουν ως έδρα το γήπεδο “Luzhniki” (ο τομέας Δ ανήκει στους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ και ο Β σε αυτούς της Σπαρτάκ), αλλά και οι δύο ομάδες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν δικά τους γήπεδα. Αν η μία εκ των δύο είχε μια κακή σεζόν, αλλά κερδίσει αυτό το παιχνίδι, οι φίλαθλοι της θα συγχωρήσουν τα πάντα στην ομάδα τους. Ο ανταγωνισμός δεν τελειώνει όμως εντός των γραμμών του γηπέδου, αφού οι οπαδοί της νικήτριας ομάδας βγαίνουν στις ταράτσες των σπιτιών τους και τραγουδούν προσβλητικά «άσματα» στους αντίστοιχους των ηττημένων, μετά το τέλος του αγώνα. Σήμερα, περίπου 5.000 αστυνομικοί είναι σε υπηρεσία, όταν οι ομάδες της Μόσχας παίζουν μεταξύ τους.

10)ΡΕΑΛ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ

“El Derbi madrilene” είναι το όνομα που δίνεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι δύο σύλλογοι της πρωτεύουσας της Ισπανίας είναι δύο σωματεία με εντελώς αντίθετες ταυτότητες και πολύ διαφορετική μοίρα.

Ιστορικά, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η ομάδα του στρατηγού Φράνκο, η οποία με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό και συντηρητικό Σαντιάγκο Μπερναμπέου κέρδιζε με τη βοήθεια από την κυβέρνηση και από τους διαιτητές (όπως λένε οι εχθροί της). Το γήπεδο “Bernabeu” είναι μαγευτικό, ενώ βρίσκεται παράλληλα με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις των Καστεγιάνων αριστοκρατών. Το “Vicente Calderon” από την άλλη είναι δίπλα σε ζυθοποιεία. Η «βασίλισσα» έχει μεγαλύτερη υποστήριξη λόγω των επιτυχιών της, ενώ η Ατλέτικο έχει πιο πολλούς οπαδούς από την εργατική τάξη, κυρίως από τα νότια της πόλης.

Και μερικά videos για να πάρετε... γεύση:


















Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x