Stoiximan Super League

Ίβιτς: «Ο Ντέμης, ο Κόκκαλης και ο Παναθηναϊκός»

Πετυχημένο θεωρεί ο Ίλια Ίβιτς το έργο του σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, όπως δήλωσε στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ. «Ο Ντέμης είχε πολύ καλές ιδέες, με εμπιστεύτηκε, αλλά υπήρξε διαφωνία στο θέμα Φερέρ», τόνισε. «Δεν κατάλαβα γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό», πρόσθεσε. «Είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό ως ποδοσφαιριστής», δήλωσε.

Πετυχημένο θεωρεί ο Ίλια Ίβιτς το έργο του σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, όπως δήλωσε στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ. «Ο Ντέμης είχε πολύ καλές ιδέες, με εμπιστεύτηκε, αλλά υπήρξε διαφωνία στο θέμα Φερέρ», τόνισε. «Δεν κατάλαβα γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό», πρόσθεσε. «Είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό ως ποδοσφαιριστής», δήλωσε.

Αναλυτικά:

Για τη θητεία του στην ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη και την πολιτική της Ένωσης εκείνη την περίοδο, τόνισε: «Πήραμε τέσσερις παίκτες τότε. Τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τον Άγγελο Κομβολίδη, τον Βασίλη Πλιάτσικα και τον Δημήτρη Κουτρομάνο. Τον πρώτο η ΑΕΚ θεώρησε ότι έπρεπε να τον πουλήσει κι έβγαλε αρκετά χρήματα από αυτή την απόφαση. Ο δεύτερος πήγε στον Ηρακλή, τότε. Ο Πλιάτσικας πήγε στη Σάλκε το καλοκαίρι και ο Κουτρομάνος παίζει στην ΑΕΚ, αν και τώρα είναι τραυματίας. Θέλω να πω ότι η ΑΕΚ έβγαλε κάτι απ’ αυτούς τους ‘’μικρούς’’. Όπως και με τον Τόζερ. Η ΑΕΚ τον πήρε με μηδενικό κόστος και τον πούλησε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Άρα, υπήρξε κάποια επιτυχία στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης βοήθησε όσο κανείς την ΑΕΚ την περίοδο που είχε μεγάλα προβλήματα. Με εμπιστεύτηκε και εγώ έδωσα το 100% των δυνατοτήτων μου. Ο άνθρωπος είχε πάρα πολύ καλές ιδέες. Μαζεύτηκαν πολλοί μέτοχοι και όλοι τους ήθελαν το καλό της ομάδας. Ο πρόεδρος, όμως, έχει τον τελευταίο λόγο για τα πάντα…
»

Ο κ. Ίβιτς εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την ΑΕΚ: «Ο λόγος που έφυγα από την ΑΕΚ ήταν μία διαφωνία που είχα με τη διοίκηση στο θέμα του συμβολαίου του Φερέρ. Η διοίκηση ήθελε να του προσφέρει συμβόλαιο πέντε ετών, αλλά εγώ διαφώνησα γιατί πίστευα ότι αν κάτι γίνει και φύγει νωρίτερα, θα πρέπει η ΑΕΚ να του πληρώσει ολόκληρο το συμβόλαιο. Δε μπορούμε να συμφωνούμε σ’ όλα. Εδώ διαφωνούμε στο σπίτι μας με τη γυναίκα μας και τα παιδιά μας. Από τη διαφωνία, όμως, μπορείς να βρεις και μια καλύτερη λύση για το καλό της ομάδας. Χωρίσαμε φιλικά, πάντως, με τη διοίκηση της ΑΕΚ».

Όσο για τη θητεία του στον Ολυμπιακό: «Ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως τεχνικός διευθυντής, δεν είχα κανένα πρόβλημα στη συνεργασία μου με τον κ. Κόκκαλη. Η τελευταία μας συνεργασία, το 2007, ήταν πετυχημένη. Και οι μεταγραφές που κάναμε ήταν καλές, ενώ η ομάδα κατέκτησε το νταμπλ και έφτασε, έπειτα από πολλά χρόνια, στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας 20 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, πήραμε και 15 εκατομμύρια ευρώ από τη μεταγραφή του Καστίγιο… Δεν κατάλαβα γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό. Ο πρόεδρος έκρινε ότι η ομάδα δε χρειάζεται τεχνικό διευθυντή και έληξε η συνεργασία μας, παρότι εκείνη η σεζόν ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη…».

Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής αποκάλυψε, μάλιστα, ότι είχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό όταν ήταν ακόμα στην ενεργό δράση και έφυγε από τον Ολυμπιακό, αλλά, ήδη, είχε αποδεχθεί την προσφορά της Τορίνο. Την οποία, όμως, χαρακτήρισε «λάθος επιλογή»!

Ο Ίλια Ίβιτς μίλησε για το επάγγελμα του τεχνικού διευθυντή και για τα μελλοντικά του πλάνα: «Η δουλειά που αποφάσισα να κάνω, σταματώντας το ποδόσφαιρο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν έχουν όλες οι ελληνικές ομάδες τεχνικούς διευθυντές. Προς το παρόν ξεκουράζομαι, αλλά είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση, ακόμα κι από ομάδα του εξωτερικού.

Ο τεχνικός διευθυντής βρίσκεται ανάμεσα σε διοίκηση και τεχνικό τιμ (προπονητές, γυμναστές, παίκτες κτλ.). Πρέπει να έχει άμεση επαφή και με τις δύο πλευρές και να στηρίζει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που πρέπει να έχει κάθε ομάδα. Μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία δε θ’ αλλάζει συνεχώς! Δε μπορεί, δηλαδή, τη μία χρονιά να έχει μια ομάδα 10 Έλληνες και 5 ξένους ποδοσφαιριστές και μετά από ένα χρόνο ή έξι μήνες το αντίθετο. Το κυριότερο σε μία ομάδα είναι να εκμεταλλεύεται τα νέα παιδιά της. Το αν θα ακολουθήσει αυτή τη φιλοσοφία η εκάστοτε ομάδα είναι δουλειά του προέδρου, του τεχνικού διευθυντή και του προπονητή. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φιλοσοφίες σε κάθε ομάδα.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει ένας προπονητής τον οποίο θα στηρίζει η διοίκηση για αρκετό διάστημα. Δε μπορεί τη μία να φέρνεις έναν προπονητή που να θέλει συγκεκριμένους παίκτες, να τον διώχνεις μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα και να έρχεται ένας άλλος που να θέλει άλλους ποδοσφαιριστές!
»

Όσο για το αν θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική, δήλωσε: «Στην πράξη έχουμε δει τεχνικούς διευθυντές να γίνονται προπονητές. Αυτή τη στιγμή, όμως, μου αρέσει η δουλειά μου και δεν έχω σκοπό να γίνω προπονητής».

Ερωτηθείς για το ποιους προπονητές ξεχώρισε στη διάρκεια της καριέρας του, απάντησε: «Συνεργάστηκα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον Φερνάντο Σάντος και θεωρώ πως είναι οι καλύτεροι με τους οποίους δούλεψα».

Για τη σχέση του με τον κόσμο, αλλά και τους δημοσιογράφους, είπε: «Ποτέ δεν προσπάθησα να έρθω κοντά στον κόσμο. Ο σεβασμός ήρθε από μόνος του, χωρίς να κάνω κάτι εγώ. Και παρότι έχω πάει σε διαφορετικές ομάδες, όταν μπαίνω σήμερα στα γήπεδα όλοι με υποδέχονται πολύ όμορφα. Ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Ένας ποδοσφαιριστής, όταν είναι απλήρωτος 5-6 μήνες, εάν σέβεται τον εαυτό του, τον κόσμο – που πληρώνει εισιτήριο και δε σκέφτεται ότι ο τάδε είναι απλήρωτος – και την ομάδα του, πρέπει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Τα λεφτά, κάποια στιγμή, θα τα πάρει.

Όσον αφορά του δημοσιογράφους, η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε εξαιρετικές σχέσεις. Όμως, υπήρχε και υπάρχει σεβασμός. Πάντα έβαζα μέτρο σ’ αυτά τα πράγματα. Απέφευγα να βγω να μιλήσω γιατί ένιωθα ότι δε χρειάζεται. Μόνο όταν είχα κάτι να πω έβγαινα
…»

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x