Στίβος

Σημαντικές αποφάσεις της IAAF

Συνεδρίασε στο Ελσίνκι σήμερα το κογκρέσο της IAAF . Οι παράγοντες της ομοσπονδίας συζήτησαν όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα που απασχολούν τον κλασσικό αθλητισμό και πήραν σημαντικές αποφάσεις.

Συνεδρίασε στο Ελσίνκι σήμερα το κογκρέσο της IAAF . Οι παράγοντες της ομοσπονδίας συζήτησαν όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα που απασχολούν τον κλασσικό αθλητισμό και πήραν σημαντικές αποφάσεις.

Καταρχήν απορρίφθηκε πρόταση που αφορούσε άκυρες εκκινήσεις.Η πρόταση προέβλεπε τον αποκλεισμό αθλητή ή αθλήτριας από την πρώτη άκυρη εκκίνηση στις κούρσες και όχι από την δεύτερη που ισχύει σήμερα (ανεξάρτητα αυτού που την κάνει). Ο πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, είπε ότι στην πρόταση αντέδρασαν πολλές εθνικές ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και αυτές των ΗΠΑ και Καναδά, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αντίθετη ήταν και η εισήγηση της τεχνικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Επίσης, η ομοσπονδία των ΗΠΑ απέσυρε πρόταση που είχε καταθέσει για επιβολή ποινής ισόβιου αποκλεισμού σε όλους τους αθλητές που διαπιστώνεται ότι κάνουν χρήση απαγορευμένων στεροειδών ουσιών, μετά από διαβεβαιώσεις της IAAF ότι θα εξετάσει την περίπτωση διπλασιασμού της τωρινής ποινής των δύο χρόνων στους παραβάτες. Ο αντιπρόεδρος της IAAF, Άρνε Λιούνκβιστ, εκτίμησε ότι ο ισόβιος αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει στην διεθνή ομοσπονδία δικαστικές εμπλοκές. Έτσι θα ήταν προτιμότερο να προτείνει η IAAF στην WADA διπλασιασμό της ποινής, δηλαδή από δύο σε τέσσερα χρόνια για κάθε πρώτη παράβαση και ισόβιο αποκλεισμό σε περίπτωση υποτροπής.

Με άλλη απόφασή της, η IAAF επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία απαιτείται διάστημα τριών χρόνων αναμονής για την συμμετοχή ενός αθλητή σε αγώνες με άλλη χώρα, μετά την απόκτηση μίας νέας υπηκοότητας. Παλαιότερα ο κανονισμός ανέφερε, ότι απαιτείται διάστημα τριών χρόνων για να πάρουν μέρος σε μία διοργάνωση με τα χρώματα της νέας τους χώρας, που μετρούσε όμως από την ημέρα που είχαν εκπροσωπήσει την πρώην εθνική ομοσπονδία τους. Μάλιστα, πολλές χώρες ζήτησαν ακόμη και διπλασιασμό των τριών χρόνων, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και ενημέρωση για το αντιντόπινγκ κοντρόλ.Ο γενικός γραμματέας της IAAF, Ιστβάν Γκιουλάι, δήλωσε ότι πέρυσι διεξήχθησαν διπλάσιοι έλεγχοι αθλητών σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν δείγματα 20.000 αθλητών/τριών και θετικό βρέθηκε το 1,15%. Από την πλευρά του, ο κ. Ντιάκ επεσήμανε ότι στο παγκόσμιο του Ελσίνκι που ξεκινά το Σάββατο, θα υποβληθεί σε έλεγχο το 50% των συμμετεχόντων αθλητών/τριών, δηλαδή ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2003 στο Παρίσι.

Τέλος, η παλιά σπρίντερ Ιρένα Σεβίνσκα (Πολωνία) εξελέγη ως τρίτο γυναικείο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της IAAF. Η 59χρονη Σεβίνσκα έχει κατακτήσει χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα 200μ, 400μ και την σκυταλοδρομία 4χ100μ.

Επιμέλεια: Ιωάννης Ντούζγος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x