Παλαιότερες

Χνότα που μυρίζουν κάτουρο

SportDay

Κάθε φορά που ανέλαβε πόστο στον αθλητισμό -ή στον πολιτισμό- άνθρωπος ουρανοκατέβατος στον χώρο έφερε αποτέλεσμα των άκρων: είτε κάλλιστο είτε χείριστο. Μέση οδός δεν υπάρχει. Η ασχετοσύνη μπορεί να αποδειχθεί καλός σύμβουλος σε ορισμένα θέματα, κακός σε άλλα. Αφαιρεί παρωπίδες και εμμονές, απαλλάσσει από «αθλητικού» τύπου πιέσεις, αλλά προσθέτει δυσκινησία, ατολμία, πολιτικάντικο modus operandi.

Διάβασα σε άλλη εφημερίδα ότι το επώνυμο του νέου γ.γ.Α, Πάνου Μπιτσαξή, προέρχεται από την τουρκική λέξη bicak, που σημαίνει μαχαίρι. Στο ίδιο ρεπορτάζ, του φίλου Βασίλη Γεωργιώτη, αναφέρεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε στην τωρινή υποχρεώσεις ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ για διοργανώσεις με αμφίβολο έως ανύπαρκτο όφελος για τη χώρα, με «κορυφαία» όλων τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013.

Επίσης, η ΓΓΑ έχει χρέη ύψους 30 εκατ. ευρώ και ένα πρόστιμο 10 εκατομμυρίων για μία εκδήλωση FIFPro που ματαιώθηκε. Ολα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2010, μαζί με 107 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός της γραμματείας φτάνει τα 175 εκατομμύρια, δηλαδή 25 λιγότερα από τον αντίστοιχο του 2009. Από πού θα ξεκινήσει ο γ.γ.Α;

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στελεχώσει τη ΓΓΑ έπειτα από έξι βδομάδες αναμονής και μελέτης των υποψηφιοτήτων. Οταν έριξε τον κύβο, πέτυχε τον νέο γραμματέα στο δόξα πατρί! Τον Π. Μπιτσαξή θα υποδεχθεί μία εβδομάδα που αναμένεται να καταδείξει μαζεμένα σχεδόν όλα τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Ξεκίνησε με βία τα μεσάνυχτα της Κυριακής στους δρόμους της Αθήνας, συνεχίζεται με τη συνηθισμένη καταιγίδα μισαλλοδοξίας που προαναγγέλλει τη διπλή αναμέτρηση Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και θα ολοκληρωθεί, ποιος ξέρει πώς, το βράδυ της Κυριακής. Πάντως όχι με διαφήμιση του αθλητισμού!

Στο μεταξύ, βουίζει ήδη ο τόπος από καταγγελίες, εικασίες, ψιθύρους και κραυγές σχετικά με τα στημένα παιχνίδια στον θαυμαστό κόσμο της Β' Εθνικής και των άλλων μικρών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μόνο που λείπει για να δέσει το γλυκό (ή μάλλον... το πικρό) είναι ένα φρέσκο σκάνδαλο ντόπινγκ, από αυτά που απομυθοποίησαν πλήρως το «θαύμα» της άρσης βαρών και ξεχαρβάλωσαν εκ βάθρου το στερέωμα του στίβου.

Βεβαίως, ο σχετικός φάκελος περιμένει στο γραφείο του γ.γ.Α ορθάνοιχτος, διότι εκκρεμούν οι ποινικές δίκες των Ολυμπιονικών κ.κ. Κεντέρη, Θάνου, Τσουμελέκα, Χαλκιά και άλλων, όπως και του κ. Τζέκου, την ώρα που η ΕΟΕ θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσει για ποιον λόγο πέταξε στα σκουπίδια το γράμμα με το οποίο η ΔΟΕ ειδοποίησε για τη δεύτερη παράβαση ντόπινγκ της Αθανασίας Τσουμελέκα μετά το Πεκίνο.

Θα έγραφα περισσότερα για το θέμα, αλλά δεν θέλω να βρομάνε τα χνότα μου από τα κάτουρα των ντοπαρισμένων. Αυτή τη «διάκριση» την αφήνω σε αυτούς που συγχρωτίζονται μαζί τους στους υπονόμους του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας.

Ο Π. Μπιτσαξής μπαίνει στον χώρο του αθλητισμού «παρθένος», οπότε μπορεί να προχωρήσει σε τομές χωρίς να φοβάται το προσωπικό κόστος (όπως το φοβήθηκε ο απελθών υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης). Αρκεί να του το επιτρέψουν -ακόμα καλύτερα, να του το επιβάλουν- οι πολιτικοί του προϊστάμενοι. Κάθε τολμηρό βήμα μπροστά θα αποτελέσει υπηρεσία προς τον τόπο και θα χαιρετιστεί αναλόγως από όλους, εκτός από τα αγράμματα τρωκτικά που κινούνται στις παρυφές του χώρου και τον λυμαίνονται.

Εάν οι ποντικοί τον καθυβρίσουν κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ας το θεωρήσει ο γ.γ.Α κοπλιμέντο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x