Παλαιότερες

Χαρτζιλίκι για σινεμαδάκι

SportDay

Το χουνέρι που έπαθε ο Γιάννης Γεωργαλλής θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε Ελληνα μπασκετμπολίστα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημά μας, γνωστό ή άγνωστο, διεθνή ή μη. Ο νεοαποκτηθείς από τον Πανιώνιο άσος του Πανελληνίου τραυματίστηκε στη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών στο Καρπενήσι (όπου είχε κληθεί εσπευσμένα όταν προέκυψε λειψανδρία) και παραμένει έκτοτε ανενεργός, μολονότι πέρασαν τέσσερις μήνες.

Ο Πανελλήνιος έκρινε σκόπιμο και βάσιμο να διακόψει το συμβόλαιό του Γεωργαλλή και τον παρέπεμψε στην ΕΟΚ, η οποία -βάσει του κανονισμού που ισχύει από το 2001- είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τις συμφωνημένες αποδοχές του.

Θυμηθείτε τι έγραφα πριν από μερικές ημέρες, όταν οι καλαθοσφαιριστές κήρυξαν την πολυσυζητημένη απεργία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς προσπερνούν τον σκόπελο της εφορίας σε συνεργασία με τις ομάδες, χάρη σε ένα τρικ παλαιό όσο και το εν Ελλάδι επαγγελματικό μπάσκετ: το μέγιστο μέρος της αμοιβής τους αναφέρεται στο συμφωνητικό ως «πριμ υπογραφής», φορολογητέο με χαμηλότερο συντελεστή απ' ό,τι ο ονομαστικός μισθός τους.

Το δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου είχε ως αφορμή το θρυλούμενο συμβόλαιο που υπέγραψε ο αρχισυνδικαλιστής Λάζαρος Παπαδόπουλος στον ΠΑΟΚ, αλλά ίσχυε για σύσσωμο το στερέωμα. Πόσοι πρωτοκλασάτοι μπασκετμπολίστες απέφυγαν την πεπατημένη; Ελάχιστοι, για να μην πω κανένας.

Στην περίπτωση του Γεωργαλλή, ο τελευταίος ανέρχεται στο... μυθικό ποσό των 785 ευρώ. «Ευχαρίστως να σας αποζημιώσουμε, αγαπητέ», ήταν το μήνυμα που έλαβε ο διεθνής φόργουορντ από την ΕΟΚ, μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών. «Περάστε από το λογιστήριο την πρώτη του μηνός, για να παραλάβετε τέσσερα μηνιάτικα των 785 ευρώ. Τις δόσεις του πριμ υπογραφής θα πρέπει να τις ζητήσετε από τον Πανελλήνιο». Ο Τασούλας θα του δώσει πιθανότατα και χαρτζιλίκι για σινεμαδάκι. Με μισθό ανειδίκευτου εργάτη, ο Γεωργαλλής θα ζει σαν ζητιάνος.

Ο νομικός σύμβουλος του αθλητή εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τακτική της ΕΟΚ, την κοινοποίησε στον ΠΣΑΚ και κάλεσε ευθέως τους συναδέλφους του Γεωργαλλή να το σκεφτούν διπλά πριν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις εθνικές ομάδες. Σιγά μην τις μποϋκοτάρουν κιόλας, σαν τον ηγέτη τους, τον Παπαδόπουλο!

Μήπως δεν γνωρίζει, λ.χ., ο Βασιλόπουλος τι προβλέπει το κοντράτο που φέρει την υπογραφή του; Μήπως αγνοεί, λ.χ., ο Φώτσης πόσα χρήματα θα έπαιρνε ως αποζημίωση από την ΕΟΚ αν ο Παναθηναϊκός του διέκοπτε το συμβόλαιο εξαιτίας του προπέρσινου τραυματισμού του με τη φανέλα της «επίσημης αγαπημένης»; Εάν δεν τους αρέσει να πέφτουν σε τέτοιου είδους παγίδες, ας εγκαταλείψουν τα τεχνάσματα και ας δηλώσουν στην εφορία τους πραγματικούς μισθούς που εισπράττουν, ώστε να φορολογηθούν ανάλογα.

Ας το γράψω άλλη μία φορά, πριν παρεξηγηθώ: τα συνδικαλιστικά αιτήματα των καλαθοσφαιριστών είναι στην πλειονότητά τους δίκαια. Δεν γίνεται όμως να μείνει και η πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο. Οι δαγκωματιές στα πόδια του άτυχου και καθ’όλα συμπαθούς Γεωργαλλή θα πρέπει να γίνουν μάθημα στους Λάζαρους του χώρου.

Στο μεταξύ, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να νικήσει την Ολντενμπουργκ με τις φανέλες και να φτάσει με στεγνά τα πόδια στο κυριακάτικο ντέρμπι. Εμαθε έγκαιρα το μάθημά του και καθάρισε το ματσάκι νωρίς, ενώ είχε αρκετό χρόνο για να κάνει και επίδειξη δύναμης. Ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ πιο δύσκολη δουλειά απόψε στο Βελιγράδι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x