Παλαιότερες

Ολοι ψάχνουν κάποιο κίνητρο

SportDay

Αγωνιστικά, το σαββατιάτικο ντέρμπι των «Δικεφάλων», το ματς μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ. Κυρίως γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψεις τη συμπεριφορά των δύο (κυρίως της ΑΕΚ) και ως εκ τούτου είναι σχεδόν απίθανο να φανταστείς τι είδους ματς θα γίνει. Τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ τους ξέρουμε καλά, την ΑΕΚ όχι.

Πέρυσι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε νικήσει τρεις φορές τον Φερνάντο Σάντος, και μάλιστα με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Στο ματς του ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα ο Μπάγεβιτς είχε χρησιμοποιήσει στην αρχική ενδεκάδα και τους τρεις φορ που είχε πέρυσι η ΑΕΚ – κι αυτό επί των ημερών του Ντούσαν είναι αληθινά από τα σπάνια. Με τον Σκόκο εκτός αποστολής, ο Μπάγεβιτς είχε παίξει με τον Εντίνιο, τον Μπλάνκο και τον Τζεμπούρ στην επίθεση.

Οι τρεις είχαν κινηθεί αρκετά, αλλάζοντας θέσεις, και μολονότι δεν είχαν σημαντική βοήθεια από τα μετόπισθεν, έκαναν ένα πλήθος από ευκαιρίες. Ο Μπάγεβιτς είχε παίξει με τέσσερις στατικούς αμυντικούς, δηλαδή τον Κυργιάκο και τον Μαϊστόροβιτς, αλλά και τους Χουανφράν και Γεωργέα που είχαν αναλάβει ελάχιστες πρωτοβουλίες.

Είχε χρησιμοποιήσει δύο κόφτες, τον Πελετιέρι και τον Ενσαλίβα, και τη σύνδεση των γραμμών είχε αναλάβει ο Καφές. Οι τρεις κυνηγοί είχαν καταστρέψει την άμυνα του ΠΑΟΚ, που είχε και ατυχίες. Ο Σάντος είχε χάσει νωρίς τον Βιεϊρίνια και είδε στο 65' τον Κοντρέρας να αποβάλλεται βλακωδώς. Αντίδραση δεν υπήρξε.

Πλέι οφ

Στην Τούμπα, στο ματς των πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ έπαιζε τα ρέστα του και η ΑΕΚ για να δείξει ότι είναι καλύτερη. Από την ΑΕΚ έλειπαν ο Κυργιάκος, ο Χουανφράν, ο Πελετιέρι και φυσικά ο Σκόκο. Ο Σάντος περίμενε να δει στο γήπεδο πάλι τον Εντίνιο και μια ΑΕΚ σε 4-3-3.

Ο Μπάγεβιτς έπαιξε 4-4-2 με τον Μαντούκα και τον Χετεμάι στις πλάγιες γραμμές κι έκανε ματ: ο Χετεμάι από την πλευρά του Λίνο έκανε πάρτι. Η ΑΕΚ έμεινε με 10 παίκτες στο 70' και με 9 στο 82', αλλά ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κάνει φάση!

Το 0-1 με ένα γκολ του Μπλάνκο ήταν κολακευτικό για τον ΠΑΟΚ: ο Χετεμάι, ακόμα κι όταν η ΑΕΚ έπαιζε με έναν παίκτη λιγότερο, έκανε ό,τι γούσταρε. Τρεις μέρες αργότερα η επιστροφή του Σκόκο στην ενδεκάδα ήταν αρκετή: η ΑΕΚ νίκησε 3-1 τον ΠΑΟΚ, που αφού είχε γλιτώσει πολλά στην αρχή είχε ισοφαρίσει με τον Ιβιτς αλλά και πάλι έμοιαζε να μην πιστεύει το ματς. Μια αστεία αποβολή του Σορλέν από τον Κάκκο στο τέλος του ημιχρόνου είχε σημάνει και τη λήξη της σεμνής τελετής.

Ασίστ

Είναι χρήσιμα σε κάτι αυτά τα περσινά ματς; Νομίζω όχι. Η ΑΕΚ δεν έχει τον Νέμεθ κι ο Μπάγεβιτς δεν μπορεί να κάνει το τρικ με τους τρεις καθαρούς φορ. Η ύπαρξη του Σκόκο και του φορμαρισμένου Μαντούκα επιβάλλουν στον Ντούσαν να βρει ένα σχήμα στα μέτρα τους: ακόμα δεν το έχει βρει.

Ο Ενσαλίβα δεν είναι στα καλά του και η μεσαία γραμμή μοιάζει γρίφος. Ο Μπάγεβιτς θα μπορούσε -όπως στην Καβάλα- να βάλει τον Μαντούκα, τον Σκόκο και τον Λεονάρντο πίσω από τον Μπλάνκο, αλλά η ερώτηση σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα κάνει η ομάδα όταν την μπάλα την έχει ο αντίπαλος: στην Καβάλα, π.χ., εξαιτίας αυτής της επιλογής ο Ουρούμα μοίραζε ασίστ.

Παραγωγικά

Η λογική λέει ότι η ΑΕΚ θα ανοίξει το ματς και δεν θα παίξει σφικτά, θα προσπαθήσει δηλαδή να κάνει ό,τι είχε κάνει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ή στα ματς με την Μπενφίκα και την ΜΠΑΤΕ, που παραγωγικά είναι τα καλύτερά της παιχνίδια. Μια τέτοια τακτική κόντρα σε αυτόν τον ΠΑΟΚ λογικά δύσκολα θα απέδιδε καρπούς, αφού η ομάδα του Σάντος ξέρει να παίζει στην κόντρα και έχει και χαφ που όταν βρουν χώρους μπορεί να δημιουργήσουν.

Ο Βιεϊρίνια, ο καλύτερος όλων, θα είναι μάλλον εκτός, αλλά και ο Ιβιτς και ο Σορλέν και ο Φωτάκης την μπάλα στον Μουσλίμοβιτς ανενόχλητοι μπορούν να τη δώσουν. Πριν αρχίσει το ματς, όπως βλέπω τις ομάδες, μου φαίνεται ότι ο ΠΑΟΚ αν έχει τη συνοχή που έδειξε κόντρα στην ΑΕΚ ο ΠΑΟ, π.χ., θα μπορούσε να κερδίσει. Αλλωστε, όλοι όσοι κέρδισαν φέτος την ΑΕΚ το έκαναν περιμένοντάς την κι όχι γιατί την άρπαξαν από τον λαιμό.

Προβλήματα

Η ΑΕΚ έχει μεγάλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Η διοικητική αβεβαιότητα την ταλαιπωρεί, οι παίκτες της μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν στελέχη χωρίς αφεντικό, από τον ίδιο τον Μπάγεβιτς μοιάζει να λείπει κυρίως ένα κίνητρο. Η ομάδα είναι εκτός Κυπέλλου, πολύ μακριά από την κορυφή του πρωταθλήματος και δεν έχει καταφέρει να παίξει καλά δύο ματς στη σειρά:

υποθέτω ότι όταν ο ίδιος λέει «δεν τα παρατάω στα δύσκολα», το κάνει απαντώντας σε ερωτήσεις στις οποίες υποβάλλει πρώτος τον εαυτό του. Είναι κίνητρο η παρουσία του ΠΑΟΚ για να σχεδιαστεί έπειτα από αρκετό καιρό ένα καλό ματς; Ειλικρινά δεν το ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ έπαιξε καλά με τον Ολυμπιακό και αξιοπρεπώς με τον ΠΑΟ, όμως από τότε πέρασε πολύς καιρός.

Ολοι

Το ματς είναι δοκιμασία για τον ΠΑΟΚ. Προτού αυτό αρχίσει, η ομάδα του Σάντος μοιάζει φαβορί. Ο Μουσλίμοβιτς επέστρεψε, οι μέσοι είναι φορμαρισμένοι, οι ελλείψεις ελάχιστες και η νίκη επί του Αρη, από αυτές που γκαζώνουν μια ομάδα. Γίνεται πολλή κουβέντα για τον Σάντος. Εγώ θα 'λεγα ότι είναι ώρα να αποδείξουν οι παίκτες κυρίως ότι δεν είναι μόνο για τα εύκολα…

Απάντηση

Στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο (Karpetshow@yahoo.gr) πήρα πολλά mail αυτές τις μέρες από οπαδούς του Αρη κυρίως. Ολοι σχεδόν μου δηλώνουν ότι ο Αρης τους δεν πρέπει να κάνει κανένα συμβιβασμό με τους διαιτητές ή τους διοικούντες το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι προτιμούν να βλέπουν την ομάδα τους να την περνάνε λεπίδι οι διαιτητές παρά να παίρνει σφυρίγματα κ.λπ.

Δεν κάνω συνδικαλισμό στα γούστα κανενός: αν θέλουν να συνεχιστεί το «πιστολίδι» του Αρη από την ελληνική διαιτησία, κανένα πρόβλημα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δηλώνουν «απογοητευμένοι» αν ένας διαιτητής παίζει καλά! Αν για τον Αρη και τους οπαδούς του το ζητούμενο είναι να κυνηγάει η διαιτησία την ομάδα για να μπορούν να βρίζουν, τότε δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις ούτε τίποτα! Μόνο πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση της ομάδας που τα έχει καταφέρει μια χαρά!

Το δεύτερο που μου γράφουν λίγο-πολύ όλοι (και ήταν αρκετοί) είναι ότι θέλουν ο Αρης τους να συνεχίσει τον αγώνα κόντρα στο σύστημα. Κι εγώ το θέλω, γιατί μου αρέσουν οι λαϊκοί αγώνες, μόνο που δεν βλέπω κανέναν αγώνα! Ούτε κανέναν άνθρωπο του Αρη έχω δει στα θεσμικά, τουλάχιστον από τότε που παραιτήθηκε ο Λάμπρος Σκόρδας, ούτε θυμάμαι τον Αρη να σηκώνει μπαϊράκι σε κάποιον: εδώ μέχρι και τον Γκαγκάτση κάποτε ψήφιζε! Θέλω να πω, καλές είναι οι οπαδικές ιδεοληψίες αλλά μοιάζουν με παραμύθια χωρίς δράκο. Τώρα αν κάποιοι αντί να μεγαλώσουν τα προτιμάνε, δικαίωμά τους.

Ανακεφαλαιώνω. Ο Αρης έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κοιτάξει να το λύσει. Το πρώτο που χρειάζεται είναι αυτοκριτική. Το δεύτερο, ανθρώπους. Το τρίτο, γνώση της κατάστασης. Ας προσέξουν -αφού δεν τους αρέσει το παράδειγμα του ΠΑΟΚ- την Ξάνθη. Κορόιδο είναι ο Κασναφέρης που 'χει σταματήσει να βγάζει ανακοινώσεις;

Το καρφί της χρονιάς

Αν υπήρχε βραβείο για «το καρφί της χρονιάς», θα το κέρδιζε ο Μίλτος Λαζαρίδης για το καρφί που έριξε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Σε επιστολή του στον ΠΣΑΚ για το θέμα του Λάζαρου Παπαδόπουλου και τις δηλώσεις του παίκτη κατά της ομοσπονδίας μπάσκετ, ο Λαζαρίδης γράφει το εξής αμίμητο:

«Στον σοσιαλισμό μπορείς να καταφερθείς εναντίον του αφεντικού σου αλλά όχι εναντίον του πρωθυπουργού ή του γενικού γραμματέα του κόμματος. Στον καπιταλισμό μπορείς να καταφερθείς εναντίον του πρωθυπουργού αλλά όχι εναντίον του αφεντικού σου. Στο ελληνικό μπάσκετ απαγορεύονται και τα δύο»!

(Αυτά τα παιδιά του μπάσκετ ακόμα κι όταν τσακώνονται το κάνουν με επίπεδο…)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x