Παλαιότερες

Τα δεδομένα του ενός και το αβαντάζ του άλλου

Sportday

Πέρυσι είχαμε μεταξύ των δύο μια ακόμα αδιάφορη ισοπαλία σε ένα ματς που γινόταν για το γόητρο. Κανένα από αυτά τα ματς δεν συγκρίνεται με το τωρινό. Στο φετινό ο Ολυμπιακός έχει την υποχρέωση να κερδίσει και ο ΠΑΟ την υποχρέωση να δείξει και να πείσει ότι είναι καλύτερος.

Πέρυσι

Πέρυσι ο Τεν Κάτε προσπάθησε να μάθει τον ΠΑΟ να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του ελληνικού πρωταθλήματος ως αληθινά μεγάλη ομάδα, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται σε κάθε ματς κάποια ιδιαίτερη τακτική προετοιμασία και στρατηγική. Ο Τεν Κάτε προσπάθησε πολύ να πείσει τους παίκτες του ότι στις αληθινά μεγάλες ομάδες αρκεί η απλή εφαρμογή μιας δεδομένης τακτικής που προπονητές όπως ο Ολλανδός αρέσκονται να αποκαλούν «ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας». Το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη πέρυσι θα έπρεπε να είναι, για πολλούς λόγους, το ματς στο οποίο θα φαίνονταν τα αποτελέσματα των πολλών μαθημάτων που προηγήθηκαν μέσα στη χρονιά.

Απουσίες

Πολλοί μιλάνε φέτος για τις απουσίες του Ολυμπιακού: θέλω να θυμίσω ότι τέτοιες ο Ολυμπιακός είχε και πέρυσι στο αντίστοιχο ματς. Λίγοι το θυμούνται, αλλά από τον Βαλβέρδε έλειπαν οι Ντομί, Στολτίδης, Λέτο και στην έναρξη του αγώνα είχε χτυπήσει και ο Αντζας. Ο ΠΑΟ αντίθετα ήταν υπερπλήρης. Ο Ολυμπιακός ήταν κατάκοπος και χωρίς ηθικό από τις συνεχείς ήττες: τον Μάρτη είχε χάσει όχι μόνο από τη Σεντ Ετιέν αλλά και από τον Εργοτέλη και τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Ο ΠΑΟ δεν είχε το παραμικρό άγχος για τη νίκη και ερχόταν από το καλό αποτέλεσμα στο «Μαδριγάλ», την ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ. Στον Ολυμπιακό παραμονές του ματς τσακώθηκαν ο Λέτο με τον Βαλβέρδε, στον ΠΑΟ είχαν προετοιμαστεί κάνοντας ανοικτή προπόνηση στη Λεωφόρο μπροστά σε χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδούς. Ο ΠΑΟ έπρεπε να διεκδικήσει τη νίκη για να πείσει τον κόσμο (κι όχι μόνο τους οπαδούς του) ότι η διαφορά στη βαθμολογία ήταν πλαστή και ότι η πρόοδός του μέσα στη χρονιά υπήρξε τεράστια. Εμεινε με δέκα παίκτες, είχε δοκάρι με τον Καραγκούνη και στο τέλος ο Σαλπιγγίδης κόπηκε από τον επόπτη τη στιγμή που ήταν απέναντι από τον Νικοπολίδη. Ομως συνολικά στο ματς δεν είχε δείξει σημάδια υπεροχής: η σύγκριση της δικής του εμφάνισης με αυτή που είχε κάνει στο Καραϊσκάκη η Σεντ Ετιέν προκαλούσε στους οπαδούς του κατάθλιψη.

Δεδομένο

Φέτος ο ΠΑΟ ξαναπάει στο Καραϊσκάκη με την ίδια περσινή συνταγή, έχοντας ωστόσο χάσει το όποιο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟ θα προσπαθήσει να στήσει τη διπλή γραμμή άμυνάς του ποντάροντας στους τρεις κόφτες του. Είναι δεδομένο ότι ο Σιμάο θα αναλάβει τον Οσκαρ όπως πέρυσι τον Μπελούτσι. Είναι δεδομένο ότι ο Σίλβα θα καλύπτει τον Σπυρόπουλο κυρίως (ειδικά αν ξεκινήσει ο Γκαλέτι) και ότι ο Βύντρα θα αναλάβει τον Μήτρογλου. Είναι δεδομένο ότι ο Κατσουράνης θα προσπαθήσει να βγει ως κρυφός κυνηγός και ότι θα πιέσει τον Μαρέσκα. Και είναι δεδομένο πως, αν δεν ξεκινήσει ο Καραγκούνης, κάθε μπάλα θα περνάει από τα πόδια του Νίνη. Κυρίως είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟ κατεβαίνει με σκοπό να περιμένει, να κλείσει τους χώρους, να αφήσει την μπάλα στον Ολυμπιακό για να τον δει να κουράζεται και να τον χτυπήσει κάποια στιγμή με τον Σισέ ή τον Σαλπιγγίδη. Αν ο ΠΑΟ κερδίσει, θα είναι γιατί όλα αυτά θα έχουν γίνει σωστά.

Αβαντάζ

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, δεν έχει πολλά δεδομένα, αλλά έχει δύο αβαντάζ. Το ένα είναι ότι ξέρει πολύ καλά τι σχεδιάζει ο Τεν Κάτε και ποιο είναι το παιχνίδι του ΠΑΟ. Ο ΠΑΟ είναι επικίνδυνος στην κόντρα και αποτελεσματικός αν του αφήσεις την μπάλα και τον περιμένεις. Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει πολύ καλά φέτος στο γήπεδό του και τις πιο καλές εμφανίσεις του τις έκανε μακριά από αυτό. Ισως ο ΠΑΟ τον ακυρώσει, όπως έκανε με την ΑΕΚ π.χ. Αν όμως δεν τον ακυρώσει και τον αφήσει να παίξει, τότε θα χάσει και το ματς, μια και η μη προβλεψιμότητα του Ολυμπιακού μπορεί να έχει αποτέλεσμα ένα παιχνίδι απέναντι στο οποίο οι «πράσινοι» δεν θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Αυτό π.χ. συνέβη ακριβώς μια εβδομάδα πριν στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο Αρης είδε ξαφνικά μπροστά του έναν ΠΑΟΚ που δεν περίμενε!

Ξέρουν

Ο Τεν Κάτε ξέρει το ντέρμπι, αλλά και ο Ζίκο ως Βραζιλιάνος ξέρει από ντέρμπι –όμως οι προπονητές εν προκειμένω μικρή σημασία έχουν. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι απλή. Ο ΠΑΟ πρέπει να κάνει το παιχνίδι του για να πάρει αποτέλεσμα –αυτό το παιχνίδι είναι υπαρκτό, πλην όμως προβλέψιμο. Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, πρέπει να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει φέτος, δηλαδή ένα καλό παιχνίδι. Επειδή αυτό εξαρτάται από παίκτες που το ντέρμπι το ξέρουν καλά (Νικοπολίδης, Ντουντού, Γκαλέτι, Αβραάμ, Μήτρογλου) κι επειδή η άμυνα του Ολυμπιακού είναι η πιο αξιόπιστη γραμμή του, για μένα φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Κυρίως διότι οι παίκτες του πρωταθλητή (που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτά τα ματς) δεν έχουν να αποδείξουν και πολλά...

Τeror 11

Eίναι απίστευτη αυτή η αγωνιστική, καθώς όλα τα ματς έχουν τρομερό ενδιαφέρον. Θα 'λεγα ότι είναι η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου. Του πολέμου των διαιτητών και των παραγόντων.

• Κύρκος (Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη). Δεν παίζει από τον Σεπτέμβρη! Αν διαιτητής που επιστρέφει από τιμωρία είναι ευλογία για τον φιλοξενούμενο, διαιτητής που γυρνά από δίμηνο αποκλεισμό θα είναι πιο προσεκτικός και από νευροχειρουργό.

• Σιδηρόπουλος (Ηρακλής – Εργοτέλης). Εχει διευθύνει το καλύτερο φετινό ματς του «Εργο», αυτό με τον Πάνθρακα, στο οποίο του είχε δώσει ένα πέναλτι «έργο τέχνης». Το χειρότερο για τον «Ηρα» είναι ότι δεν είναι καν εδράκιας, να πεις ότι τότε έγινε το λάθος από συνήθεια. Στο δεύτερο ματς εκτέλεσε τον Αστέρα εντός, δίνοντας στον Ατρόμητο τη νίκη...

• Σταθόπουλος (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ). Κατεβαίνει με τρεις «άσους» και τρία «Χ». Λένε ότι θα κάνει καρέ με «Χ» ημίχρονο, «άσο» τελικό. Εγώ δύσκολα μπορώ να φανταστώ αδικημένο τον ΠΑΟΚ. Για να δούμε.

• Καλόπουλος (Λάρισα – Καβάλα). Αφού «αρίστευσε» στην Τούμπα, του έδωσαν ξανά ματς για να βιδώσουν τον Αρη! Επειδή θέλει να δείξει ότι και καλά δεν μασάει, δύσκολα θα χάσει ο Μάκης...

• Παμπορίδης (Πανθρακικός – Λεβαδειακός). Μαζί του εκτός έχουν κερδίσει μόνο οι δύο μεγάλες δυνάμεις της διαιτησίας, δηλαδή ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός. Τρίτη δύναμη (Κομπότη π.χ. ) φέτος δεν βλέπω...

• Κωνσταντινέας (Αρης – Πανιώνιος). Εχει ωραία προηγούμενα και με τους δύο. Αν αρχίσουν να του κολλάνε ή οι μεν ή οι δε, θα δούμε τα πάντα: αποβολές, πέναλτι κ.λπ.

• Παπασταμάτης (Ατρόμητος – ΠΑΣ). Στα Γιάννενα φωνάζουν επειδή είναι Αθηναίος και διότι ο επόπτης «Νικολακό» προπονείται στο Περιστέρι! Κάποια δύσκολη φάση θα του τύχει και θα την κάνει λάθος: έτσι λένε τα προηγούμενα.

• Κάκκος (Ολυμπιακός – ΠΑΟ). Ο Θρύλος λέει ότι μετά το ματς του Κυπέλλου που είχε λήξει 4-0 υπέρ του Ολυμπιακού ακούστηκε ένα γιγάντιο «χο, χο, χο» και κάποιος είπε «τέτοιους θέλουμε, μάγκες και Παναθηναϊκούς, να μη μιλάει κανένας». Προσοχή όλοι στον Βασιλειάδη.

Φόλα βασιλόφρων

Αφού το Σάββατο είναι η μέρα των διαιτητών, ας πούμε και κάτι διεθνές. Αυτός ο Μαγιένκο, ο Ισπανός που διηύθυνε στην Ολλανδία το ματς του Ολυμπιακού με την ΑΖ Αλκμααρ, είναι τρομερός διαιτητής και δεν έχει κανένα πρόβλημα να φέρνει και «διπλά». Αύριο έχει τοποθετηθεί στο «el classico»: θα διευθύνει το ματς της «Βασίλισσας» με την Μπαρτσελόνα. Λογικά η Μπάρτσα λόγω της παρουσίας του θα 'πρεπε να έχει ένα προβάδισμα, αλλά ο τύπος είναι φόλα βασιλόφρων και μάλιστα κάποιος μου είπε ότι στην Ολλανδία ήθελε να πάρει τη φανέλα του Ραούλ Μπράβο επειδή του είχε αδυναμία! Εχουν μπερδευτεί για πάντα η καρδιά και η λογική δηλαδή...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x