Παλαιότερες

Οι αδυναμίες του έγιναν αβαντάζ

SportDay

Υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που μπορεί να πει κανείς ακόμα με αφορμή το ντέρμπι. Επειδή πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να αποδίδουμε πρώτα τιμή στον νικητή, μολονότι το να γραφτεί κάτι για τον ΠΑΟ είναι σαφώς πιο ιντριγκαδόρικο, θέλω να προσθέσω δύο πράγματα για τον Ολυμπιακό. Του οποίου η σεζόν, έτσι όπως εξελίσσεται, είναι χρήσιμη γιατί θα μας κάνει όλους σοφότερους. Κυρίως θα καταδείξει ότι οι αξιολογήσεις των ποδοσφαιριστών και των ρόστερ δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο νομίζουμε.

Υστερα από δώδεκα αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και επτά στο Τσάμπιονς Λιγκ ο φετινός Ολυμπιακός είναι πρώτος στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας και χρειάζεται ένα μόνο βαθμό στο ματς με την Αρσεναλ για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σήμερα που μιλάμε, τα αποτελέσματά του είναι καλύτερα από πέρυσι, όταν και στις καλοκαιρινές μεταγραφές είχε ξοδέψει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης τα αποτελέσματά του είναι καλύτερα μολονότι η ομάδα πλήττεται από τραυματισμούς που οφείλονται στην καλοκαιρινή προετοιμασία της και στις αλλαγές τριών προπονητών σε ελάχιστους μήνες.

Μικρή

Η νίκη στο ντέρμπι εύκολα μπορεί να αποδώσει στον Ολυμπιακό τον τίτλο του φαβορί, αφού και το βαρύ του πρόγραμμα έχει ολοκληρώσει και στην κορυφή βρίσκεται. Η πρωτιά του στη βαθμολογία δεν έχει έρθει γιατί παίζει χωρίς αντίπαλο, αλλά γιατί ο ίδιος έχει πιο πολλούς βαθμούς από πέρυσι!

Ο ΠΑΟ έχει πραγματοποιήσει φέτος το καλύτερο ξεκίνημά του τα τελευταία χρόνια και είναι ήδη πίσω στη βαθμολογία. Τον περιμένει μάλιστα ένας σκληρός δεύτερος γύρος που θα κάνει τα πράγματα πολύ δυσκολότερα: με ματς εκτός έδρας στην Ξάνθη, στην Τρίπολη, στη Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα, στο «Βικελίδης» και στην Τούμπα για μένα η πιθανότητα να έχει ο ΠΑΟ στις 12 πρώτες αγωνιστικές του β' γύρου τους βαθμούς που έχει σήμερα είναι πολύ μικρή.

Αουτσάιντερ

Το να πεις ότι ο Ολυμπιακός έχει φανέλα και ψυχή πρωταθλητή είναι εν προκειμένω, με νωπό μάλιστα το ντέρμπι του Καραϊσκάκη, το μόνο εύκολο. Δεν είναι, όμως, αυτό το μυστικό της φετινής πορείας του Ολυμπιακού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα το μυστικό είναι άλλο: είναι η μετάλλαξη του Ολυμπιακού και η προσαρμογή του στις συνθήκες του πρωταθλήματος –κάτι που γίνεται υποδειγματικά.

Από ομάδα έδρας, βασισμένη στην καλή και αποτελεσματική της επίθεση, ο Ολυμπιακός έχει μεταλλαχτεί σιγά σιγά σε μια ομάδα που παίζει σχεδόν υποδειγματικά για να νικήσει στο γκολ, ποντάροντας όχι τόσο στη δική του υπεροχή όσο στον φόβο που προκαλεί η υποχρέωση της νίκης στους υπόλοιπους: ο Ολυμπιακός πάει να κερδίσει ένα πρωτάθλημα μέσα στα προβλήματα γιατί οι αντίπαλοί του σχεδόν διαλύονται μπροστά στην ευθύνη να τον νικήσουν. Για να το πω ακόμα πιο απλά, ο Ολυμπιακός πάει να πάρει το πρωτάθλημα διαχειριζόμενος φέτος μαεστρικά τη θέση του αουτσάιντερ.

Μέτριος

Πού στραβοπάτησε ο Ολυμπιακός φέτος; Στα ματς που ήταν απόλυτο φαβορί, δηλαδή με την Καβάλα, τον ΠΑΣ και τον Ηρακλή στην έδρα του. Στην έδρα του έμπλεξε χωρίς βαθμολογικές απώλειες και με τον Εργοτέλη και τον Πανιώνιο, που ήταν επίσης μέτριος. Πού τα κατάφερε; Στα εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, στο Περιστέρι όταν αποδεκατισμένος έπαιξε με τον Ατρόμητο, και φυσικά στο ντέρμπι της Κυριακής:

όλοι αυτοί οι αντίπαλοι για διαφορετικούς λόγους είχαν ως κοινό σημείο την υποχρέωση να παίξουν για να νικήσουν τον πρωταθλητή και μπροστά σε αυτή την υποχρέωση βραχυκύκλωσαν! Σε όλα αυτά τα ματς (που πιθανότατα θα κρίνουν και το πρωτάθλημα) ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σοβαρά και ψυχωμένα, αλλά ως αουτσάιντερ, δηλαδή χωρίς να νιώθει την παραμικρή υποχρέωση να νικήσει επιβάλλοντας κάποιου τύπου παιχνίδι. Φέρνοντας το πράγμα στα δικά του μέτρα πάει να πάρει ένα πρωτάθλημα και φέτος: η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι έχουν αλλάξει τα μέτρα του.

Αβαντάζ

Σε αυτή την πρώτη φάση της σεζόν ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να μετατρέψει σε αβαντάζ αυτό που έπρεπε να είναι το πρόβλημά του. Οι ελλείψεις του ρόστερ, οι τραυματισμοί και οι απουσίες έχουν αποτέλεσμα να προκύψει μια ομάδα από την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως απαίτηση πλην της νίκης: για τον Ολυμπιακό που ξεκίνησε τη σεζόν με σφυρίγματα για το κακό ποδόσφαιρο που έπαιζε με την Καβάλα αυτό είναι ό,τι βολικότερο θα μπορούσε να περιμένει.

Δεν ξέρω αν αυτό το πρωτάθλημα θα είναι το πιο δύσκολο που θα κατακτήσει, αυτό που βλέπω είναι ότι για την ώρα είναι το πιο βολικό: μετά δε τη νίκη στο ντέρμπι δεν αποκλείεται να αποκτήσει και διαστάσεις εποποιίας! Ηδη ακούω ότι ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟ με εννέα απόντες κι όποιος το λέει σε κάνει να πιστεύεις ότι παίξανε 11 παίκτες του ΠΑΟ με 2 του Ολυμπιακού και χάσανε!

Αδυναμίες

Το ντέρμπι είναι η απόδειξη της ανθεκτικότητας του πρωταθλητή σε όλα τα επίπεδα. Με τον κόσμο του συσπειρωμένο όσο ποτέ, την επικοινωνία του να «κεντάει», τον Κόκκαλη δίπλα στην ομάδα, σε λίγο όποιος λέει ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται μεταγραφές θα λιθοβολείται!

Τα όσα κάνει φέτος ο Ολυμπιακός είναι ένα μεγάλο μάθημα, όχι για το πώς χτίζονται οι ομάδες, αλλά για το πώς ανατρέπουν το σκηνικό εκμεταλλευόμενες τις αδυναμίες τους. Αυτό που συμβαίνει δεν ξέρω πώς θα καταλήξει. Σχεδόν έχω τη βεβαιότητα ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να μπλέξει το πρωτάθλημά του όταν σταματήσει να έχει προβλήματα, κι αυτό για ένα λόγο απλούστατο:

δεν μου προκύπτει ότι οι απόντες δύνανται να προσφέρουν περισσότερα από τους παρόντες. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Νταρμπισάιρ καλύτερο του Μήτρογλου, τον Στολτίδη πιο χρήσιμο του Οσκαρ, τον Γκαλέτι πιο παραγωγικό από τον Ζαϊρί του ντέρμπι. Ομολογώ όμως ότι το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού το βρίσκω ως εξέλιξη συναρπαστικό…

Βαθμολογίες 12

Eίχα γράψει ότι αυτή η αγωνιστική ήταν η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου. Και στους πολέμους ένα είναι βέβαιο, πέφτουν και πολλές πιστολιές. Για να δούμε τι μεταδίδουν οι κατά τόπους ανταποκριτές μου.

- Κύρκος (Αστέρας Τρίπολης – Ξάνθη 0-0). Εγραφα ότι διαιτητής που γυρνά από δίμηνο αποκλεισμό θα είναι πιο προσεκτικός και από νευροχειρουργό. Δεν είδα να κάνει κανένα λάθος! Πολύ τυχερός αυτή τη φορά ο Κασναφέρης.

- Σιδηρόπουλος (Ηρακλής – Εργοτέλης 0-2). Είχα εγκαίρως επισημάνει και τα καλά προηγούμενα που έχει με τον «Εργο» και ότι φέρνει «διπλά». Οι κάρτες του Ιάκομπ είναι καλαμπούρι, το γκολ του «Ηρα» κανονικό. Το πιο αστείο; Ο παρατηρητής ούτε καν τον παραπέμπει! «Εργο» κανονικό!

- Σταθόπουλος (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0). «Κατεβαίνει με τρεις "άσους" και τρία Χ. Λένε ότι θα κάνει καρέ με Χ ημίχρονο 1 τελικό. Εγώ δύσκολα μπορώ να φανταστώ αδικημένο τον ΠΑΟΚ». Μπορώ να μην καμαρώνω; Τον ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία…

- Καλόπουλος (Λάρισα – Καβάλα 1-0). Τον περίμενα πιο δυνατό τον Μάκη. Πήρε το άριστα της αγωνιστικής ο «Καλό»...

- Παμπορίδης (Πανθρακικός – Λεβαδειακός 0-2). Μαζί του εκτός έχουν κερδίσει μόνο οι δύο μεγάλες δυνάμεις της διαιτησίας, δηλαδή ο ΠΑΟ κι ο Ολυμπιακός. Το κατάφερε και η τρίτη δύναμη: ο μέγας Κομπότης!

- Κωνσταντινέας (Αρης – Πανιώνιος 1-1). Τα 'παμε: η παρουσία του είναι εγγύηση ότι θα γίνει γης μαδιάμ. Πάει για τιμωρία και δύσκολα θα τον ξαναδούμε. Και θα πάρει και τον Πάνου στο λαιμό του…

- Παπασταμάτης (Ατρόμητος – ΠΑΣ 2-1). Στα Γιάννενα φώναζαν γιατί είναι Αθηναίος και γιατί ο επόπτης «Νικολακό» προπονείται στο Περιστέρι! Δίκιο είχαν. Ο «Νικολακό» δεν τους πείραξε, ο Παπασταμάτης τους έφαγε κανονικά. Και πήρε και 7,90!

- Κάκκος (Ολυμπιακός – ΠΑΟ 2-0). Κυριαρχία Ολυμπιακού εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου! Για τον Βασιλειάδη που έκοψε τον Σισέ τρία μέτρα καλυπτόμενο τα έγραφα. Αλλά σημασία έχει ότι άλλαξαν τα κόζα. Ε, ρε, καλαμπούρι…

Βig πρόβλεψη

Ευτυχισμένος από τις καλές εμφανίσεις της Καβάλας, βέβαιος για το ότι στο πρόσωπο του Γούτη έκανε μια σωστή επιλογή και σίγουρος όσο ποτέ ότι η ομάδα θα παίξει Ευρώπη, ο «Βig Mac» έκανε στη Λάρισα την πρώτη σοβαρή εκτίμηση για το ποιος θα υποβιβαστεί.

«Ο Πανθρακικός έπεσε και ο Ηρακλής είναι κοντά να μας πει χαίρετε. Η τρίτη θέση είναι ανοιχτή για πολλούς. Τον Κομπότη, πάντως, μην τον ξεγράφετε, γιατί είναι δύναμη». Η πρόβλεψη έγινε το Σάββατο, πριν από τη νίκη του Λεβαδειακού στην Κομοτηνή. Ως εκ τούτου, έχει μεγάλη αξία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x