Παλαιότερες

Δέκα must του «θεού του μπάσκετ»

SportDay

Λένε πως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οχι πάντα. Κληθήκαμε να καταγράψουμε τις δέκα καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του Νίκου Γκάλη. Γίνεται, όμως, αυτό; Μόλις δέκα από τις άπειρες που έχει δημιουργήσει ή έχει λάβει μέρος; Εν πάση περιπτώσει... συμμορφωθήκαμε και σας τις παρουσιάζουμε. Συγχωρήστε μας αν δεν συμφωνείτε με κάποιες…

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987
Ελλάδα - Σοβιετική Ενωση
Ολόκληρο το Ευρωμπάσκετ του 1987 είναι συνυφασμένο με τον Νίκο Γκάλη. Και με τους συμπαίκτες του και τους προπονητές του εννοείται, γιατί σε ομαδικό άθλημα ποτέ ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η κατάκτηση του χρυσού άλλαξε τα πάντα όχι μόνο στο άθλημα με την πορτοκαλί, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Γκάλης ήταν απίστευτος σε όλη τη διοργάνωση, αλλά ξεχωρίζουμε τον τελικό γιατί αυτός είναι που δίνει την υπέρτατη διάκριση. Η πρώτη θέση κατακτήθηκε στην παράταση κόντρα στην πανίσχυρη τότε Σοβιετική Ενωση, χάρη στις βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, τις βολές του Καμπούρη προς το τέλος της παράτασης, αλλά βεβαίως βασίστηκε στη ολοκληρωτική εμφάνιση του Νικ, ο οποίος εκτός των άλλων σημείωσε 40 πόντους (103-101).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
1980-81
Ιωνικός Νικαίας - Αρης
Στις 24 Ιανουαρίου 1981 έγινε ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια της δεκαετίας στην Ελλάδα. Ο Ιωνικός του Παναγιώτη Γιαννάκη υποδέχτηκε τον Αρη του Νίκου Γκάλη, με τους δύο παικταράδες να σημειώνουν ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα. Ο Αρης νίκησε στην παράταση 114-113, με τον Γκάλη να πετυχαίνει 62 πόντους έναντι 73 του «δράκου». Και μάλιστα χωρίς τότε να υπάρχει το τρίποντο!

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 1986
Ελλάδα - Παναμάς
Ο Νίκος Γκάλης έχει κάνει πολλές μαγικές εμφανίσεις στην καριέρα του. Εχει νικήσει σχεδόν μόνος του «θηρία», τα έχει βάλει με Σοβιετικούς, με Γιουγκοσλάβους, με Ισπανούς, με Ιταλούς, με Αμερικανούς. Δεν θα τα κατάφερνε με τον Παναμά; Απλώς το παιχνίδι με τους «αμερικανοαναθρεμμένους» μπασκετικά Παναμέζους έχει μείνει για τα καλά στην ιστορία, μια και ήταν το πρώτο της Εθνικής σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ισπανία) και συνδυάστηκε με τους 52 πόντους του Γκάλη, ο οποίος από τότε άρχισε να γίνεται πολύ γνωστός και παγκοσμίως.

ΕΘΝΙΚΗ
Καρφώνει, καρφώνει!
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν την απορία γιατί ο Γκάλης δεν συνήθιζε να καρφώνει όταν έβγαινε –και ήταν πολλές φορές, είναι η αλήθεια– μόνος του στον αιφνιδιασμό. Δεν γνωρίζουμε αν ποτέ ο μεγάλος σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ το έχει εξηγήσει αυτό, η πραγματικότητα, όμως, αναφέρει ότι έχει καρφώσει κάποιες φορές. Κυρίως με την Εθνική. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές. Μία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μία στο κλειστό του Μίλωνα.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
Θρίαμβος στη Βαρκελώνη
Τη δεκαετία του '80 ήταν μεγάλη –αν όχι απίθανη– υπόθεση ελληνική ομάδα να νικήσει μέσα στη Βαρκελώνη την Μπαρτσελόνα. Ο Αρης την περίοδο 1987-88 τα κατάφερε, με τον Νίκο Γκάλη και τους συμπαίκτες του να κατανικούν την υπερομάδα του Σαν Επιφάνιο, του Χιμένεθ, του Σολοθάμπαλ και του Οντι Νόρις: «Ο Νίκος ο Γκάλης είχε κάνει ένα απίστευτο παιχνίδι. Πράματα και θάματα έκανε ο άνθρωπος, νομίζω ότι τελείωσε με 45 πόντους», είχε πει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο εκ των συμπαικτών τότε του Νικ Μιχάλης Ρωμανίδης.

ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πρωτάθλημα και Κύπελλο
Ο Νίκος Γκάλης ήρθε το 1979 στην Ελλάδα και πήρε οκτώ πρωταθλήματα με τον Αρη, συντελώντας τα μέγιστα ώστε η ομάδα της Θεσσαλονίκης να αγκαλιαστεί απ' όλη τη χώρα. Το πρώτο του πρωτάθλημα το πήρε, πάντως, τέσσερα χρόνια αφότου είχε έρθει από τα μέρη μας (και μέρη του), το 1983. Μόλις πήγε και ο Γιαννάκης στον Αρη, η ομάδα τα σάρωσε όλα.
Ο Γκάλης πήρε και έναν τίτλο με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο μεταπήδησε το καλοκαίρι του 1992. Με το καλημέρα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας άξιο αρωγό τον Αριαν Κόμαζετς και παίζοντας μάλιστα απέναντι στον Αρη του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Τζέι Τζέι Αντερσον και του πρώην παίκτη του ΝΒΑ Ρίτζι Θίους, που είχε αποκτηθεί μόνο για εκείνο το ματς!

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Με ένα χέρι!
Βήχα έχεις και δεν παίζεις. Ο Νίκος Γκάλης, όμως, αγωνίστηκε με σπασμένο δάχτυλο σε ματς! Το 1985 κόντρα στη Βαρέζε, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κόρατς και στα ημιτελικά. Στους διπλούς αγώνες ο Αρης αποκλείστηκε, αλλά δεν ξεχνιέται με τίποτα η παρουσία του Νικ στον επαναληπτικό της Ιταλίας, όπου αγωνίστηκε με σπασμένο δάχτυλο έπειτα από σύγκρουση που είχε με τον Νίκο Φιλίππου στην προπόνηση παραμονή του πρώτου αγώνα, στον οποίο και δεν αγωνίστηκε. Παρ' ότι με ένα μόλις χέρι, μπόρεσε και έβαλε 17 πόντους.

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1989
Συνέχεια στο θαύμα
Πολλοί μίλησαν για θαύμα όταν η Εθνική κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 1987. Το θαύμα, όμως, είχε και συνέχεια. Δύο χρόνια αργότερα, στο Ζάγκρεμπ. Χρυσό δεν προέκυψε, αλλά η δεύτερη θέση δεν διέφερε και πολύ από την πρώτη. Ο Γκάλης έβαλε και πάλι για τα καλά το χεράκι του. Στον ημιτελικό με τη Σοβιετική Ενωση πάτησε λίγο γραμμή, αλλά δίνοντας την μπάλα στον Φάνη Χριστοδούλου και αυτός στέλνοντάς την συστημένη στο καλάθι, πήραμε το «εισιτήριο» για τον τελικό.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
Πρωτοσέλιδο παντού
Ο Νίκος Γκάλης είναι υπεράνω όλων. Με την καλή έννοια. Είναι ένας παίκτης που δημιούργησε έναν ανυπέρβλητο μύθο. Μια προσωπικότητα αποδεκτή απ' όλους. Σε όποιο γήπεδο και να πάει θα αποθεωθεί. Ή σχεδόν σε όποιο γήπεδο… (ο νοών νοείτω).
Τα χρόνια της δόξας του όπου γύριζες τη ματιά σου θα έβλεπες τον Γκάλη. Σε περιοδικά. Σε εφημερίδες. Εστω κι αν ο Νικ δεν τα είχε ποτέ καλά με τα ΜΜΕ. Είχε επαφή, που όμως δεν τη χαρακτήριζε το στοιχείο της υπερβολής. Κάτι σαν τον Διαμαντίδη σήμερα.

ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΒΛΙ
Ατελείωτες ώρες
Στη σύγχρονη εποχή οι παίκτες στη διάρκεια της προετοιμασίας ή πριν από ένα ματς στο ξενοδοχείο προτιμούν το pc τους, το facebook, τα παιχνίδια στον υπολογιστή ή τη μοναξιά τους. Ο Νίκος Γκάλης δεν μπορούσε να φανταστεί τη δική του… προετοιμασία δίχως να παίξει τάβλι. Πόσες και πόσες φορές τον θυμόμαστε να κονταροχτυπιέται με τον τότε γυμναστή του Αρη, Γιώργο Ραμπότα; Ή στο Ευρωμπάσκετ του 1987 με τον Ρωμανίδη και τον Σισμανίδη στο ξενοδοχείο «John's», που αποτέλεσε το ορμητήριο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x