Παλαιότερες

Ελέγξτε εγκαίρως το όχημά σας

SportDay

Συνηθίζουμε τις περιόδους των εορτών και των μαζικών μετακινήσεων, να αναφερόμαστε σε θέματα ελέγχου των οχημάτων μας. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ως ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος, αλλά ουδείς έχασε κάνοντας ένα μικρό έλεγχο πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.

Ειδικά τώρα τον χειμώνα, με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για επερχόμενο κύμα ψύχους που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες μέρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας, εν όψει εορτών, αξίζει να μπούμε στη διαδικασία να ρίξουμε μια ματιά ακόμα στο όχημά μας.

Εφόσον έχουμε κάνει πρόσφατα σέρβις, ας κοιτάξουμε την πίεση των ελαστικών, αν έχουμε ρεζέρβα σε καλή κατάσταση, γρύλο, φαρμακείο εξοπλισμένο, τρίγωνο (όχι μόνο για τα κάλαντα), φακό, γάντια και πυροσβεστήρα. Ας τα έχουμε κι ας είναι αχρείαστα. Αν δεν έχουμε κάνει σέρβις, οφείλουμε να το πραγματοποιήσουμε άμεσα, πριν ταξιδέψουμε. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πούμε ας το αφήσουμε για μετά τις γιορτές.

Μπορεί να πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα αυτήν την αναβολή. Οφείλουμε πάνω από όλα να θέσουμε την ασφάλεια, τη δική μας και των επιβατών μας, και μετά το όποιο κόστος. Αφήστε που πολλές εταιρείες κάνουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο και εφόσον χρειαστεί αντικατάσταση ορισμένων ανταλλακτικών προβαίνουν σε τιμολόγηση.

Ειδικότερα, για τα ελαστικά, κι ας μην είμαστε ειδικοί, θεωρείται επιτακτικός ο έλεγχος σωστής κατάστασης (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χιλ. που ορίζει ο ΚΟΚ) και με τις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Κι επίσης, αν κινηθούμε σε χιονισμένους δρόμους, ας χαμηλώσουμε ελάχιστα την πίεση για καλύτερο πάτημα στον δρόμο.

Δεν θα ήθελα να συστήσω να αλλάξετε λάστιχα, δηλαδή να αφήσετε τα λεγόμενα παντός καιρού και να βάλετε χειμερινά, όπως κάνουν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, αλλά τουλάχιστον αν είναι φθαρμένα αντικαταστήστε τα με ίδια καινούρια. Για το σύστημα ψύξης κινητήρα είναι απαραίτητο το αντιψυκτικό, ενώ χρειάζεται και ένας έλεγχος του συστήματος θέρμανσης ή εξαερισμού.

Για την μπαταρία, αν έχετε αμφιβολία για την απόδοσή της, αλλάξτε τη μην σας προδώσει. Καλού κακού, ελέγξτε τη όπως και τους υαλοκαθαριστήρες, τα πλαστικά αλλά και το υγρό στο δοχείο. Ακόμη, τα φώτα πρέπει να έχουν σωστή ρύθμιση, ώστε εμείς να βλέπουμε αλλά και να μην τυφλώνουμε τους άλλους.

Και βέβαια, αν έχουμε σκοπό να ταξιδέψουμε σε χιονισμένα μέρη, οι αλυσίδες επιβάλλονται. Μην τις πάρετε όμως και τις βάλετε αμέσως στο πορτμπαγκάζ. Κάντε πρώτα μια πρόβα τοποθέτησης, ώστε αν χρειαστεί να μη χάσετε χρόνο μέσα στο κρύο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x