Ευρώπη

«Εάλω» η Ρώμη

Τη μεγαλύτερη νίκη της ευρωπαϊκής ιστορίας του πέτυχε την Τετάρτη το Μαρούσι. Οι «κίτρινοι» επικράτησαν με 87-74 της Ρόμα στην «αιώνια πόλη», στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής των ομίλων της Ευρωλίγκας και έβαλαν τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αυτό, αφού βρίσκονται στην τέταρτη θέση του τρίτου ομίλου, μαζί με τους «τζιαλορόσι», των οποίων υπερτερούν στην ισοβαθμία, αφού είχαν χάσει με δώδεκα πόντους στο ΟΑΚΑ από τους αντιπάλους τους.

Τη μεγαλύτερη νίκη της ευρωπαϊκής ιστορίας του πέτυχε την Τετάρτη το Μαρούσι. Οι «κίτρινοι» επικράτησαν με 87-74 της Ρόμα στην «αιώνια πόλη», στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής των ομίλων της Ευρωλίγκας και έβαλαν τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αυτό, αφού βρίσκονται στην τέταρτη θέση του τρίτου ομίλου, μαζί με τους «τζιαλορόσι», των οποίων υπερτερούν στην ισοβαθμία, αφού είχαν χάσει με δώδεκα πόντους στο ΟΑΚΑ από τους αντιπάλους τους. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πήραν από την αρχή μια διαφορά, την οποία μετέτρεψαν σε διψήφια, έχοντας ως πρώτα «βιολιά» τους Νάτζφεϊ, Χόμαν και Πελεκάνο και πήραν σχετικά άνετα το ροζ φύλλο.

Με μπροστάρη τον Μιχάλη Πελεκάνο κα τους υπόλοιπους ψηλούς, το Μαρούσι κατάφερε να διατηρεί στο πρώτο τρίλεπτο ένα +4 κόντρα στους «τζιαλορόσι», με τον Έλληνα φόργουορντ να έχει σημειώσει πέντε πόντους σε αυτό το διάστημα. Με τη βοήθεια του Κις και την υπεροχή στα ριμπάουντ και ιδιαίτερα τα επιθετικά, οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν με 12-2, αιφνιδιάζοντας τους παίκτες του Μπονιτσιόλι. Ο Πελεκάνος συνέχισε το «κρεσέντο» του κάτω από το ιταλικό καλάθι και, έχοντας τους μισούς πόντους των Αμαρουσιωτών, κρατούσε ένα +9 για τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι Χόμαν και Καϊμακόγλου κρατούσαν ένα +7 με +9 για τους φιλοξενούμενους, την ώρα που ο Ουίνστον άρχισε να «ζεσταίνεται» και απειλούσε την ελληνική ομάδα. Ο Αμερικανός, πρώην φόργουορντ των Πανιωνίου, Παναθηναϊκού άρχισε να κάνει ζημιά στην άμυνα μαν του μαν του Μπαρτζώκα και μείωσε στους έξι πόντους. Ο Νάτζφεϊ πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με εφτά συνεχόμενους προσωπικούς πόντους «έκλεισε» το πρώτο δεκάλεπτο στο +11 για το Μαρούσι.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, οι ψηλοί του Αμαρουσίου και, ιδιαίτερα, ο Πελεκάνος κρατούσαν μια διψήφια διαφορά και την πήγαν, μάλιστα, στο +12, έχοντας σταθερά την κυριαρχία στα ριμπάουντ. Οι Πελεκάνος και Νάτζφεϊ συνέχισαν απτόητοι το έργο τους και η διαφορά πήγε στο +14, την ώρα που οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1984 τα περίμεναν όλα από τον Ουίνστον. Η εξαιρετική άμυνα έφερε πολλές επιπόλαιες ενέργειες για τους Ιταλούς, που κατέληγαν σε πολλά κοψίματα των παικτών της ελληνικής ομάδας στους αντιπάλους τους. Ο Μίναρντ άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες για τους γηπεδούχους, όμως η ευστοχία των «κίτρινων» τους έφερε μπροστά ακόμα και με +16. Ο Μίναρντ έγινε πρώτος σκόρερ των Ρωμαίων, όμως η διαφορά παρέμενε σε διψήφια επίπεδα, παρά το 4-0 των γηπεδούχων, που έληξε το ημίχρονο στο +12 για την ελληνική ομάδα, χάρη στις επινοήσεις του Ουίνστον.

Στην αρχή της τρίτης περιόδου, ο Χόμαν βοήθησε το Μαρούσι να κρατήσει μια διψήφια διαφορά, όμως οι συνεχόμενοι πόντοι του Κροσαριόλ, που «ξύπνησε» σε αυτό το διάστημα, έφερε το ματς στο 49-58 και έβαλε τη Ρόμα στο ματς. Τα 16 ριμπάουντ των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα τους βοηθούσαν σε κρίσιμα σημεία να κρατούν μια διαφορά κοντά στους δέκα πόντους, την ώρα που ο Μίναρντ μείωσε στους εφτά. Ο Χόμαν έδωσε μια «ανάσα» στους «κίτρινους», που κρατούσαν μια διαφορά εφτά με οκτώ πόντων. Τελικά, το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +8.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, ο Χόμαν έφερε το +10 για το Μαρούσι, που έβαζε σιγά σιγά τις βάσεις για την «άλωση» της «αιώνιας πόλης». Οι Νάτζφεϊ και Κις, που δεν είχε σκοράρει για πολλή ώρα, έφεραν ένα +13, την ώρα που οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν έξι ριμπάουντ περισσότερα και έβλεπαν τον Μίναρντ να έχει αναλάβει μόνος του εκείνη τη στιγμή να «γυρίσει» το ματς. Ο Μαυροειδής πήρε πρωτοβουλίες μέσα στο ιταλικό καλάθι και έφερε το ματς στο -16, την ώρα που η άμυνα του Μπαρτζώκα είχε κρατήσει τους παίκτες του Μπονιτσιόλι στους 63 πόντους για κανένα δίλεπτο. Ο Νάτζφεϊ ξαναπήρε το «όπλο» του και έκανε το 66-83 με τέσσερις συνεχόμενους πόντους, δίνοντας, ουσιαστικά, στο 37’ το ροζ φύλλο στην ομάδα του. Οι προσπάθειες των Μίναρντ και Ουίνστον δε φαινόταν να φέρνουν αποτελέσματα, αφού η διαφορά κυμαινόταν στους 12 με 14 πόντους, με το 73-85 στο 39’ να «σφραγίζει» τη νίκη της ελληνικής ομάδας. Τελικά, το ματς ολοκληρώθηκε στο +13, με το Μαρούσι να «ανατρέπει» τη διαφορά της ήττας από τον πρώτο αγώνα στην Αθήνα.


ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-28, 39-51, 57-65, 74-87

ΡΟΜΑ: Τζίλι 2, Τζάαμπερ 4, Χάτσον 4, Κροσαριόλ 14, Ουίνστον 26, Μίναρντ 22, Βιτάλι 2

ΜΑΡΟΥΣΙ: Μιλόσεβιτς 9, Κις 9, Πελεκάνος 12, Μπατής 3, Χόμαν 13, Μαυροειδής 7, Νάτζφεϊ 22, Καϊμακόγλου 6, Λούκας 6


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x