Γενικά

Τα πήρε όλα… κι έφυγε η Μπάρτσα! (video)

Στη ζωντανή απόδειξη ότι η ποδοσφαιρική τελειότητα είναι εφικτή, μετατράπηκε η -παγκόσμια πρωταθλήτρια πλέον- Μπαρτσελόνα! Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 2-1 στην παράταση της Εστουδιάντες, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων και ολοκλήρωσαν το «έπος» της κατάκτησης όλων των τίτλων που διεκδίκησαν σε μία χρονιά. Οι Αργεντινοί αποτέλεσαν υψηλό εμπόδιο για τους Καταλανούς, οι οποίοι αποδείχθηκαν «εφτάψυχοι», ισοφαρίζοντας στο 89’ (Πέδρο) και ολοκληρώνοντας την ανατροπή στο 112’ (Μέσι).

Στη ζωντανή απόδειξη ότι η ποδοσφαιρική τελειότητα είναι εφικτή, μετατράπηκε η -παγκόσμια πρωταθλήτρια πλέον- Μπαρτσελόνα! Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 2-1 στην παράταση της Εστουδιάντες, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων και ολοκλήρωσαν το «έπος» της κατάκτησης όλων των τίτλων που διεκδίκησαν σε μία χρονιά. Οι Αργεντινοί αποτέλεσαν υψηλό εμπόδιο για τους Καταλανούς, οι οποίοι, όμως, αποδείχθηκαν «εφτάψυχοι», ισοφαρίζοντας στο 89’ (Πέδρο) το γκολ του Μποσέλι και ολοκληρώνοντας την ανατροπή στο 112’ (Μέσι).







«Δεν μάσησαν» οι Αργεντινοί

Οι κάτοχοι του Κόπα Λιμπερταδόρες μπήκαν χωρίς κόμπλεξ στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να σταθούν σαν ίσοι, απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους τους. Κατάφεραν, λοιπόν, όχι μόνο να τους περιορίσουν, αλλά και να γίνουν εκείνοι που θα καθόριζαν τη ροή του αγώνα, μπαίνοντας μπροστά στο σκορ. Έτσι, στο 37’ ο Πέρεζ έκανε μια ωραία σέντρα από αριστερά, ο Μποσέλι νίκησε στον αέρα τον Αμπιντάλ και με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Βαλντές (1-0). Το γκολ φάνηκε να «αφυπνίζει» τους παίκτες του Γκουαρντιόλα, ωστόσο ο χρόνος που απέμενε μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, ήταν λίγος για να μπορέσουν να αντιδράσουν.

«Ξεκλείδωσε» στο… παρά ένα

Τα 45 λεπτά, ωστόσο, του δευτέρου ημιχρόνου ήταν… υπεραρκετά για τους Καταλανούς, η πίεση των οποίων στην περιοχή του Αλμπίλ γινόταν, με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο ασφυκτική. Οι Αργεντινοί γλίτωσαν σε αρκετές περιπτώσεις την ισοφάριση -σε προσπάθειες των Μέσι, Ιμπραΐμοβιτς και Άλβες- ωστόσο, την ώρα ακριβώς που είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα πετύχαιναν τη μεγάλη έκπληξη, ήρθε ο «δαιμόνιος» Πέδρο να τους «πάρει την μπουκιά από το στόμα». Λίγο πριν τη λήξη, λοιπόν, ο Τσάβι σέντραρε μέσα στην περιοχή, ο Πικέ γύρισε με το κεφάλι στον Ισπανό επιθετικό κι εκείνος, με ωραία, ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, πέρασε την μπάλα πάνω από τον Αλμπίλ (1-1).

Θέμα χρόνου και… Μέσι

Το παιχνίδι οδηγήθηκε πλέον στην παράταση, όπου η Μπαρτσελόνα -εκτός της αναμφισβήτητης ποιοτικής ανωτερότητας- είχε πλέον στο πλευρό της και το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Έτσι, οι «μπλαουγκράνα» άρχισαν εκ νέου να πιέζουν τους Αργεντινούς, που είχαν πλέον ξεκάθαρο στόχο να οδηγήσουν τον αγώνα στα πέναλτι. Μετά από κάποιες ευκαιρίες, ωστόσο -με πρωταγωνιστή μάλιστα το νέο «φυντάνι» των Καταλανών, Γιέφρεν- ήρθε ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται κυρίως η κατάκτηση των πέντε προηγούμενων τροπαίων, να «σφραγίσει» την κατάκτηση και του έκτου. Στο 112, λοιπόν, ο Ντάνι Άλβες έκανε ωραία τη σέντρα μέσα στην περιοχή, η μπάλα πέρασε από τους αμυντικούς και ο πανταχού παρών Λιονέλ Μέσι έβαλε -με το στήθος- την τελευταία «πινελιά» στο «αριστούργημα» των Καταλανών για το 2009.

Παρακολουθήστε τα γκολ του τελικού:



Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ (Αλεχάνδρο Σαμπέγια): Αλμπίλ, Ντεσάμπατο, Κελάι, Πέρεζ (81’ Νούνιεζ), Βερόν, Ντίαζ, Ρε (90’ Ρόκο), Μποσέλι, Μπράνια, Μπενίτεζ (76’ Σάντσεζ), Ροντρίγκεζ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Βαλντές, Άλβες, Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Ιμπραΐμοβιτς, Μέσι, Ανρί (84’ Γιέφρεν), Κεϊτά (46’ Πέδρο), Μπουσκέτς (81’ Τουρέ), Αμπιντάλ


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της διοργάνωσης

Α΄ φάση

09/12/2009: Όκλαντ Σίτι-Αλ Αχλί 2-0
(47’ Ντίκινσον, 67’ Κουμπς)

Β΄ φάση

11/12/2009: Μαζέμπε-Ποχάνγκ Στίλερς 1-2
(28’ Μπεντί - 50’, 78’ Ντενίλσον)

12/12/2009: Όκλαντ Σίτι-Ατλάντε 0-3
(36’ Αρεόλα, 69’ Μπερμούντεζ, 90’ Σίλβα)

Ημιτελικοί

15/12/2009: Ποχάνγκ Στίλερς-Εστουδιάντες 1-2
(71’ Ντενίλσον - 45’, 53’ Μπενίτεζ)

16/12/2009: Ατλάντε-Μπαρτσελόνα 1-3
(5’ Ρόχας - 35’ Μπουσκέτς, 54’ Μέσι, 67’ Πέδρο)

Αγώνας Κατάταξης:

16/12/2009: Μαζέμπε-Όκλαντ Σίτι 2-3
(60’ Κασόνγκο, 67’ Κασούσουλα - 29’, 72’ Χέιν, 94’ Φαν Στίντεν)

Αγώνας για 3η θέση

19/12/2009: Ποχάνγκ Στίλερς-Ατλάντε 1-1 (4-3 στα πέναλτι)
(42’ Ντενίλσον - 46’ Μάρκες)

Τελικός

19/12/2009: Εστουδιάντες-Μπαρτσελόνα 1-2 (στην παράταση, κ.α. 1-1)
(37’ Μποσέλι - 89’ Πέδρο, 112' Μέσι)

Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x