Παλαιότερες

Ο Ζίκο σε δύσκολη θέση

SportDay

Για κάποιον λόγο ο Βραζιλιάνος δεν δένει στον Ολυμπιακό. Και μέχρι τώρα (αφήνω έξω ό,τι συνέβη προχθές) δεν έχει πείσει για τίποτα.

Το ότι ο Κόκκαλης άλλαξε τον Κετσπάγια με τον Ζίκο και στηρίζει απόλυτα τον Βραζιλιάνο προπονητή δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να τον στηρίζει μονίμως. Και αναρωτιέμαι, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να μείνει πίσω τέσσερις ή πέντε βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και ο Ζίκο να παραμείνει στον πάγκο του Ολυμπιακού; Νομίζω πως όχι. Ο Ζίκο όσο ο Παναθηναϊκός δεν θα κάνει κάποιο λάθος, όσο δεν θα έχει κάποια απώλεια βαθμών και θα παραμένει στο +2, δεν θα έχει περιθώριο για λάθος. Αν το κάνει, τότε αυτό πιστεύω ότι θα είναι και το τελευταίο λάθος του στον Ολυμπιακό.

Αλλωστε πλέον η λύση υπάρχει. Μπάντοβιτς και Νινιάδης αναλαμβάνουν με προίκα τις δύο νίκες που έκαναν κόντρα σε Αλκμααρ και ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Θέλω να πω δηλαδή ότι ο Κόκκαλης δεν χρειάζεται καν να ψάξει για να βρει αντικαταστάτη του Βραζιλιάνου. Και ο Κόκκαλης δείχνει τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ξετρελαμένος με τον Ζίκο.

Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι ο Μπεν Αρφά και ο Λούα Λούα είναι μεταγραφικές εισηγήσεις του Βραζιλιάνου τεχνικού ή εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού ασχολείται σοβαρά με τη λίστα με τους παίκτες που έχει δώσει ο Ζίκο. Οπότε δεν υπάρχει θέμα ότι ο Ζίκο είναι ήδη σε διαδικασία αμφισβήτησης. Και το κακό είναι ότι δεν ξέρω αν κάνουν λάθος στον Ολυμπιακό που έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Ναι, ξέρω, ο προπονητής χρειάζεται πίστωση χρόνου για να δείξει το έργο του και στον Ζίκο δεν έχει δοθεί ακόμα ο χρόνος, αλλά για κάποιον λόγο ο Ζίκο δεν δένει στον Ολυμπιακό. Και μέχρι τώρα (αφήνω έξω ό,τι συνέβη προχθές στη Θεσσαλονίκη) δεν έχει πείσει για τίποτα. Για την τακτική του; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ματς στο οποίο μπορούμε να αποδώσουμε την επικράτηση του Ολυμπιακού στον τακτικό σχεδιασμό του Ζίκο.

Πιστεύει κανείς ότι ο Ολυμπιακός νίκησε την Αρσεναλ ή τον Παναθηναϊκό λόγω του κοουτσαρίσματος του Ζίκο; Δεν έκανε τίποτα διαφορετικό σε αυτά τα ματς. Αντίθετα και με τον Ηρακλή και με τη Σταντάρ στο Βέλγιο οι εμπνεύσεις του ήταν αυτές που στέρησαν από τον Ολυμπιακό τη νίκη. Και όχι μόνο. Ο Ζίκο δεν πείθει ότι είναι ένας καλός κόουτς. Πείθει ότι φτιάχνει την ψυχολογία της ομάδας, ότι οι παίκτες περνούν καλά μαζί του με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και καλό και κακό), αλλά μέχρις εκεί. Και νομίζω ότι αυτό το ξέρουν πια και στην ΠΑΕ. Μπορεί ο Ζίκο σήμερα να μην έχει πρόβλημα, αλλά αύριο είναι πολύ εύκολο να έχει...

Η μεγάλη ευκαιρία και των δύο

Ορισμένες φορές πραγματικά ο εγχώριος ανταγωνισμός σε κάνει να χάνεις την μπάλα και το μέτρο. Κάπως έτσι πιστεύω ότι μπορεί να χαθεί μία τεράστια ευκαιρία για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τη φετινή χρονιά. Ο δικός τους ανταγωνισμός -ο αυτοσκοπός της κατάκτησης του πρωταθλήματος- είναι πιθανό να τους τυφλώσει και να μη δουν την τεράστια ευρωπαϊκή προοπτική.

Ο Ολυμπιακός είναι στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και έστω και αν κληρώθηκε με μία σαφώς καλύτερη ομάδα από αυτόν, έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία στην ιστορία του να προκριθεί ξανά στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ο δε Παναθηναϊκός αν αποκλείσει τη Ρόμα (αναμέτρηση στην οποία οι «πράσινοι» δεν είναι φαβορί, αλλά έχουν τις πιθανότητές τους να πάρουν την πρόκριση) έχει τη δυνατότητα να πάει πάρα πολύ μακριά τη βαλίτσα. Σάλτσμπουργκ και Σταντάρ Λιέγης είναι σαφώς του χεριού του Παναθηναϊκού, οπότε μόνο απίθανο δεν είναι ο ΠΑΟ, αν περάσει τη Ρόμα, να βρεθεί στους «οκτώ» και βλέπουμε.

Τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε χρόνο και από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται μεταγραφικά οι δύο ομάδες δεν βλέπω να το κατανοούν. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να δώσει 8 εκατ. ευρώ σε έναν πολύ σπουδαίο παίκτη, που όμως δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο δε Παναθηναϊκός μάλλον δεν θα πάρει παίκτη, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται. Κρίμα...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x